product-image
Latopic 10 kapsułek
28.04 zł

Niedostępny

Latopic 10 kapsułek

Latopic 10 kapsułek

Brak ocen
x10 x30 x90
Producent
Biomed

al. Sosnowa 8, 30-224 Kraków

Pojemność
10szt.
Postać

Formy dostawy:

delivery img delivery img

Formy płatności:

payment img payment img payment img payment img payment img payment img

Niedostępny

28.04 zł

Opis

Latopic® jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i w atopowym zapaleniu skóry (AZS).

Latopic® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna saszetka Latopic® zawiera 1 mld bakterii - trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:

Latopic dla dzieci z alergią pokarmową i AZS

Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908,

Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,

Lactobacillus casei ŁOCK 0919.

Skład

maltodektryna, składnik kapsułki – żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki – dwutlenek tytanu, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz.

Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® wykazują:

  • oporność na niskie pH panujące w żołądku oraz na sole żółci,
  • adherencję do komórek nabłonka jelitowego,
  • produkcję substancji wykazujących aktywność wobec: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Listeria innocua, Listeria monocytogenes oraz Enterococcus faecalis
  • oporność na antybiotyki typową dla bakterii z grupy Lactobacillus casei/rhamnosus.

Latopic® nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu. Jest smaczny i bezpieczny dla niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych.

Wskazania

Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać  korzystnie na utrzymanie równowagi  mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.

Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.*

Latopic® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.

Działanie

Latopic® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.*

Dawkowanie

1 kapsułkę preparatu Latopic® podajemy raz dziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodatkowe

Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8°C, w oryginalnym opakowaniu w celu ochrony przed światłem i wilgocią. Jeżeli produkt jest przechowywany poza lodówką w temperaturze 25°C, należy go spożyć w ciągu 2 tygodni.

Producent

Postać

Stosowanie

Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać  korzystnie na utrzymanie równowagi  mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry. Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.* Latopic® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.

Działanie

Latopic® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.*

Dodaj swoją opinię

Aby dodać opinię, proszę się zalogować.

Brak komentarzy

Pola oznaczone * są wymagane

Zasady ochrony danych osobowych
Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.