Latopic® jest preparatem przeznaczonym do postępowania dietetycznego w alergii pokarmowej i w atopowym zapaleniu skóry (AZS).
Latopic® jest jedynym na polskim rynku preparatem zawierającym polskie szczepy bakterii przebadane pod kątem alergii pokarmowej i atopowego zapalenia skóry (AZS). Szczepy zawarte w Latopic® są dostosowane do mikroflory jelitowej polskich dzieci. Jedna saszetka Latopic® zawiera 1 mld bakterii - trzy opatentowane szczepy liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego:
Latopic dla dzieci z alergią pokarmową i AZS
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908,
Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900,
Lactobacillus casei ŁOCK 0919.
maltodektryna, składnik kapsułki – żelatynę, 1 miliard liofilizowanych bakterii kwasu mlekowego w następujących proporcjach: 50% Lactobacillus casei ŁOCK 0919, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0908, 25% Lactobacillus rhamnosus ŁOCK 0900, barwnik kapsułki – dwutlenek tytanu, kwas askorbinowy - przeciwutleniacz.
Szczepy wchodzące w skład preparatu Latopic® wykazują:
Latopic® nie zawiera białka mleka, laktozy i glutenu. Jest smaczny i bezpieczny dla niemowląt, dzieci oraz osób dorosłych.
Udowodniono, że u osób z atopowym zapaleniem skóry bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów. Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększenia szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry.
Badania laboratoryjne wykazały, że szczepy zawarte w Latopic® indukują dojrzewanie i uszczelnianie bariery jelitowej, wykazują aktywność antagonistyczną wobec mikroorganizmów chorobotwórczych.*
Latopic® można stosować wspomagająco w nietolerancji laktozy. Nietolerancja laktozy może objawiać się biegunkami, kolką brzuszną, wzdęciami oraz zaparciami. Nietolerancja laktozy spowodowana jest ograniczeniem lub brakiem aktywności laktazy jelitowej. Jest to enzym, który rozkłada cukier mleczny do glukozy i galaktozy. Szczepy zawarte w Latopic® są zdolne do aktywnej fermentacji laktozy i galaktozy, dlatego też produkt ten warto stosować u osób nietolerujących laktozę.
Latopic® stosowany u osób z alergią pokarmową łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry. Skuteczność oraz bezpieczeństwo szczepów zawartych w Latopic® potwierdzono w badaniach klinicznych.*
1 kapsułkę preparatu Latopic® podajemy raz dziennie przez co najmniej 3 miesiące. W przypadku niemowląt, dzieci i osób mających trudności z połykaniem kapsułki, można otworzyć kapsułkę, wysypać proszek i rozpuścić go w niewielkiej ilości letniego płynu (mleko matki, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, preparat hipoalergiczny polecany przez lekarza). W takiej postaci spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-8°C, w oryginalnym opakowaniu w celu ochrony przed światłem i wilgocią. Jeżeli produkt jest przechowywany poza lodówką w temperaturze 25°C, należy go spożyć w ciągu 2 tygodni.
Kategoria
Producent
Postać
Stosowanie
Działanie
Aby dodać opinię, proszę się zalogować.