Znaleziono produktów: 10
(10)
Zajady to inaczej nadżerki, które są zapaleniem kątów ust. Inna nazwa tej przypadłości to kątowe zapalenie warg. Do rozwoju choroby przyczyniają się grzyby i bakterie, które w czasie obniżonej odporności organizmu wnikają w kąciki ust i tam powodują rozwój stanu zapalnego. Niekiedy do pęknięć w kącikach warg dochodzi na skutek cukrzycy i anemii.
Co ciekawe, do powstawania zajadów częściej dochodzi u kobiet - w szczególności w okresie ciąży i w czasie zażywania hormonalnych tabletek antykoncepcyjnych. Powstawaniu bolesnych pęknięć sprzyja niedobór witamin z grupy B, a także zażywanie antybiotyków.
Niemowlęta i małe dzieci mogą cierpieć z powodu zajadów ze względu na stosowanie smoczków - w tym przypadku konieczne jest zweryfikowanie zasad higieny.
Leczenie zajadów zależy od stopnia zaawansowania choroby. Niestety, w większości przypadków konieczny jest czas. Nadżerka to trudno gojąca się rana, która w kąciku ust dodatkowo jest narażona na otwieranie się ze względu na bycie w ciągłym ruchu - w trakcie mówienia, picia, żucia. Jeśli nie będziemy leczyć zajadów, w miejscu ich powstawania będą pojawiać się strupki, po których odpadnięciu pojawią się trudne do ukrycia blizny.
Leczenie zajadów obejmuje najczęściej działanie miejscowe. Rankę należy smarować zakupionym w aptece preparatem specjalnie przeznaczonym do tego celu lub tłustym kremem z dodatkiem witaminy B2. Jednym z domowych sposobów jest również stosowanie na zajady okładu z rozpuszczonych w wodzie drożdży. Można je także pić - regularne picie napoju z drożdży poprawia nie tylko kondycję skóry, ale także włosów i paznokci.
Jeśli zajady są skutkiem ataku drożdżakami, dermatolog może przepisać maść z antybiotykiem, którą należy stosować punktowo na zmienione chorobowo miejsce. Nawracające zajady zawsze powinny być konsultowane z lekarzem rodzinnym - mogą być symptomem poważniejszej choroby, takiej jak anemia czy cukrzyca. Nierzadko również pojawiają się na skutek długotrwałych niedoborów witaminowych związanych z nieodpowiednio zbilansowaną dietą.
W przypadku leczenia zajadów najważniejsze jest włączenie do diety jak największej ilości produktów zawierających witaminy z grupy B. Lekarze polecają stosowanie preparatów zawierających wszystkie witaminy z tej grupy, ze szczególnym uwzględnieniem B2, B6 i B12. Oprócz tego wskazane jest sięganie po witaminę C. Uwaga jednak na jedzenie cytrusów - ich spożywanie może zewnętrznie podrażniać ranki, prowadząc do ich zaognienia oraz nasilenia się dolegliwości bólowych.
Zajady u dzieci wymagają jak najszybszej interwencji, ponieważ u małych pacjentów mogą szczególnie długo się goić. Związane jest to z faktem, że im młodsze dziecko, tym trudniej mu wyjaśnić, że bardzo ważne jest dbanie o czystość tego, co wkłada do buzi. Dlatego jako rodzice powinniśmy szczególnie zadbać o wyparzanie wszystkich gryzaków, zabawek i smoczków. Konieczne jest także uzupełnienie diety malucha o witaminy z grupy B (dostępne również w wygodnej do podania postaci kropli). W niektórych przypadkach może być konieczne zrobienie badań krwi, które pomogą ustalić, czy zajady nie są związane z rozwijającym się niedoborem żelaza i ferrytyny.
Stomatologowie są zgodni, że do zachowania zdrowia zębów i jamy ustnej, konieczne jest regularne szczotkowanie zębów - najlepiej po każdym posiłku. Gdy nie jest to możliwe, warto chociaż przepłukać usta wodą. W aptece dostępnych jest wiele płynów odświeżających oddech i dbających o szkliwo zębów - również w niewielkich, podręcznych opakowaniach, które można zawsze mieć przy sobie.
Jednocześnie warto pamiętać, że prawidłowe mycie zębów nie obejmuje przepłukania ust wodą - powinniśmy używać wyłącznie tyle pasty, ile potrzebne jest do umycia zębów, ale bez nadmiernego tworzenia piany. Pozostałości pasty tworzą na zębach warstwę ochronną, która pozwala wniknąć fluorowi wgłąb i wzmocnić zęby. Woda wypłukuje wszystkie składniki pasty do zębów, dlatego jeśli bardzo potrzebujemy przepłukać usta po ich umyciu, najlepiej jest stosować specjalistyczne płyny.