Powrót
do
Serce i układ krążenia
Znaleziono produktów: 105
(105)
Kwasy tłuszczowe omega to zdrowe tłuszcze, które mają ogromny wpływ na organizm człowieka w każdym wieku. Dzieciom pomagają się prawidłowo rozwijać. Dorosłym zachować dobrą odporność organizmu, a osobom starszym poprawiają pamięć i obniżają poziom złego cholesterolu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i -6 to związki wykazujące szereg prozdrowotnych właściwości. Należą do grupy tłuszczów, które powinny być codziennym elementem diety każdego, niezależnie od wieku. Kwasy tłuszczowe omega-3 i -6 należą do tzw. nienasyconych kwasów, które nie podlegają syntezie w organizmie. To główny powód, dla którego większość Polaków wykazuje niedobory kwasów omega. Znaczenie omega 3 i 6 dla organizmu jest ogromne.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega (NNKT) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Chronią serce przed chorobą wieńcową, obniżają ciśnienie krwi i działają przeciwzakrzepowo. Ponadto mają właściwości przeciwzapalne i niezwykle korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i koncentrację. Polecane są szczególnie dzieciom, ponieważ biorą udział w rozwoju narządu wzroku. Kwasy omega są ponadto niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania płuc, utrzymania odpowiedniej gęstości kości, a także hamują lipogenezę, co oznacza, że chronią przed otyłością.
Choć najważniejsze dla dobrego zdrowia są kwasy omega-3, to w Twojej diecie nie powinno zabraknąć żadnych kwasów tłuszczowych. Równie korzystne są kwasy omega-6, a dokładnie kwas linolowy (LA) biorący udział w przemianie tłuszczu na energię, kwas gamma-linolenowy (GLA) normalizujący ciśnienie krwi oraz wspomagający prawidłowe funkcje skóry, jak i kwas oleinowy (omega-9), który obniża poziom trójglicerydów, chroni serce przed miażdżycą a skórę przed utratą wilgoci.
Rekomendacje stowarzyszeń dietetycznych co do proporcji kwasów NNKT w diecie są bardzo szczegółowe. Według nich proporcja omega-3 do omega-6 powinna wynosić pomiędzy 1:2 a 1:5 i uzależniona być od wieku, stanu zdrowia oraz zaleceń dietetycznych konkretnej osoby. Jednak większość Polaków dostarcza zwykle kwasy omega w stosunku 1:15 lub nawet 1:20. Co więcej rzadko kto pamięta o kwasach omega-9 i tu stanowisko dietetyków jest jedno – im więcej, tym lepiej. Jeśli nie wiesz, jak zbilansować kwasy omega w swojej diecie, sięgnij po sprawdzone preparaty, np. NOW Foods Omega 3-6-9, Yango Omega 3-6-9 czy chociażby Omega-Vitum 3-6-9. W każdym z tych produktów znajdziesz wysoką zawartość kwasów nienasyconych, dopasowaną do Twoich potrzeb.
W diecie człowieka największą rolę odgrywają kwasy omega-3, a dokładniej rzecz ujmując kwas eikozapentaenowy (EPA) o działaniu antyoksydacyjnym, obniżającym ciśnienie krwi i wpływającym na kondycję włosów, skóry i paznokci oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) wspierający pracę układu odpornościowego dzieci i dorosłych oraz wykazujący korzystny wpływ na równowagę hormonalną organizmu. Sięgaj zatem po suplementy, które uzupełnią niedobór kwasów z grupy omega-3.
Wybieraj produkty o największej zawartości poszczególnych kwasów. Np. Labolatoria Natury Omega-3, gdzie w dziennej porcji znajdziesz 200 mg DHA oraz 320 mg EPA. Dobrym wyborem będzie również Progress Labs Omega 3, gdyż 1 kapsułka to aż 220 mg DHA i 330 mg EPA. Inne suplementy z omega-3 warte uwagi to: NOW Foods Omega-3, Nordic Naturals Omega-3 oraz Olimp Gold Omega-3. Odwiedź też kategorię witaminy i minerały, gdzie znajdziesz dodatkowe wsparcie dla zdrowia, np. witaminę D3, którą warto suplementować przez cały rok.
Pamiętaj jednak, że suplementy nie mogą być traktowane jako substytuty diety, dlatego staraj się do swojego jadłospisu włączać naturalne źródła kwasów omega. Są to: oleje roślinne, orzechy, nasiona oraz tłuste ryby morskie. Jedz na zdrowie awokado a olej z niego dodawaj do dań na zimno. Przynajmniej raz w tygodniu sięgaj po łososia, makrelę, sardynki, pstrąga, śledzia lub tuńczyka. Sałatki wzbogacaj nasionami z dyni i słonecznika, lnem złocistym i nasionami chia.