Słodziki dla cukrzyków

Znaleziono produktów: 14

Filtry

-

Sortowanie
Sortowanie według
Liczba wyników na stronie

Słodziki dla cukrzyków

(14)

-

Słodziki dla cukrzyków – alternatywa dla tradycyjnego cukru

U osób chorych na cukrzycę zastąpienie cukru, czyli sacharozy, słodzikiem pomaga utrzymać glikemię na właściwym poziomie. Słodziki są zdecydowanie mniej kaloryczne niż cukier, a przy tym bezpieczniejsze dla diabetyków. Dzięki słodzikom można cieszyć się słodkim smakiem napojów, potraw i deserów, bez narażania się na utratę kontroli glikemii i masy ciała oraz na inne niepożądane konsekwencje spożywania cukru białego. 

Trzeba pamiętać o tym, że spożywanie nadmiernej ilości żywności bogatej w cukier prowadzi nie tylko do insulinooporności i cukrzycy. Zbyt dużo cukru to także duże ryzyko nadwagi i otyłości oraz zaburzeń gospodarki lipidowej, ponadto sacharoza zwiększa ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Mało tego, cukier źle wpływa na pracę mózgu – sprzyja na przykład problemom z pamięcią. Nadmiar cukru w organizmie nasila także trądzik, jest pożywką dla grzybów oraz osłabienia odporność i przyspiesza starzenie się organizmu. Słodzik zamiast cukru to zatem rozwiązanie nie tylko dla osób zagrożonych cukrzycą lub będących już w trakcie tej choroby!

Czym słodzić przy cukrzycy? Najlepsze alternatywy na zastąpienie cukru dla diabetyków

Cukrzyca to choroba, którą można mieć pod kontrolą. Diabetycy muszą jednak wiedzieć, co jeść i czym słodzić przy cukrzycy. Warto wybrać cukier dla cukrzyka zalecany przez diabetologów. Wśród takich produktów wymienia się przede wszystkim słodziki o naturalnym pochodzeniu. Naturalne słodziki dla cukrzyków to najzdrowsza alternatywa dla sacharozy! Takie preparaty nie mają negatywnego wpływu na organizm, jeśli stosuje się je w rozsądnych ilościach. 

Cukier dla cukrzyka – przyjemność słodzenia bez obciążenia dla zdrowia

Słodziki dla cukrzyków to preparaty, dzięki którym diabetycy nie muszą rezygnować ze spożywania rozmaitych potraw czy przekąsek. Takie produkty nie mają działań ubocznych, jeśli tylko stosuje się je w odpowiedni sposób. Słodziki zamiast cukru to bezpieczne rozwiązanie, gdy diabetyk chce na przykład wypić słodką herbatę lub zjeść deser. Słodzik w tabletkach dla cukrzyków to wygodne rozwiązanie w wielu sytuacjach, ale można także zdecydować się na słodzik w postaci proszku.

Najzdrowszy słodzik dla cukrzyka – jakie są dostępne opcje dla diabetyków?

Wybierz zdrowy słodzik i zadbaj o swój organizm, nie rezygnując ze spożywania smacznych posiłków. Gdy mówi się o najzdrowszych słodzikach dla diabetyków, wymieniane są trzy naturalne substancje o słodkim smaku: erytrol, ksylitol i stewię.

Ksylitol zawiera o 40% kalorii mniej od zwykłego cukru, jednak jest od niego nieco słodszy. Ma przy tym 10-krotnie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu jego używanie nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. U niektórych osób spożywanie ksylitolu może jednak prowadzić do nasilenia objawów takich jak gazy czy rozwolnienie. Da się tego uniknąć przez stopniowe przyzwyczajanie organizmu do ksylitolu. Warto też mieć na uwadze to, że choć do niedawna ksylitol był pozyskiwany jedynie z kory brzozy, to obecnie produkuje się go również z kolb kukurydzy modyfikowanej genetycznie (chiński ksylitol). Warto postawić na ekologiczny ksylitol fiński, który otrzymuje się metodą tradycyjną. 

Erytrytol (erytrol) to kolejny naturalny niskokaloryczny słodzik. Pozyskuje się go z pszenicy lub skrobi kukurydzianej – ma delikatny smak i jest odrobinę mniej słodki od białego cukru. Indeks glikemiczny erytrolu wynosi 0, dlatego cukrzycy sięgać po niego bez obaw. Stosowanie tego słodzika nie przyczynia się do rozwoju próchnicy, a po spożyciu jest on szybko usuwany z organizmu. Nawet jeśli używa się go w większych ilościach, nie działa przeczyszczająco. Erytrol nadaje się także do stosowania w podwyższonej temperaturze, a więc można po niego sięgać podczas gotowania i pieczenia. Obecnie erytrol jest uznawany przez niektórych specjalistów za najzdrowszy słodzik dla cukrzyka, jednak nie należy spożywać go w nadmiernych ilościach!

Warto też pamiętać o stewii. Stewia świetnie sprawdza się w dietach cukrzycowych, ponieważ zastępuje cukier (jest od niego nawet o 300 razy słodsza) i nie dostarcza kalorii. Co ciekawe, stewia, czyli roślina z rodziny astrowatych, wykazuje także właściwości prozdrowotne – przeciwzapalne, immunosupresyjne i hipoglikemizujące. Co ważne, jest ona łatwo wydalana z organizmu. Należy jednak sprawdzać, jaki skład ma słodzik – niektórzy producenci dodają do stewii różnych dodatkowych substancji!

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem