Filtry
Producenci i grupy

Witamina C - na wzmocnienie odporności

Wzmocnienie odporności, w szczególności w okresie wzmożonych zachorowań na infekcje, to najważniejszy element profilaktyki zdrowotnej. Najlepsze efekty osiąga się poprzez łączenie witaminy C z cynkiem - obie te substancje korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny i przyczyniają się do zwiększenia odporności na negatywne działanie zewnętrznych czynników chorobotwórczych. Witamina C i cynk zwiększają naturalne bariery ochronne.

Kwas askorbinowy (czyli witamina C) odpowiedzialna jest między innymi za aktywność krwinek białych, będących "strażnikami" odporności. Witamina C pobudza ich migrację w stronę toczącego się stanu zapalnego - makrofagi, czyli komórki pochłaniające patogeny, odżywiają się witaminą C i dzięki temu, pomagają szybciej zwalczyć infekcję. Witamina C bierze udział w procesach biologicznych i syntezie pewnych typów przeciwciał, które rozpoznają i niszczą atakujące organizm drobnoustroje.

Jaki kompleks jest najbardziej bogaty w witaminę C?

Najlepszym źródłem witaminy C są produkty spożywcze, a w szczególności świeże warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że witamina C ulega rozpadowi w wysokich temperaturach - dlatego pasteryzowane soki pomarańczowe czy długo gotowane potrawy zawierają jej niewielkie ilości. Witaminie C nie służy także przecieranie i blendowanie - za to bardzo dobrze znosi mrożenie i kiszenie.

Z tego też względu najlepszym spożywczym źródłem witaminy C są kiszonki - przygotowane z ogórków, kapusty, papryki, buraków, marchwi. Witaminę C zawierają także młode ziemniaki, brukselka, kalarepa, brokuły, sałata, pomidory czy kalafior. Z owoców największą zawartością witaminy C mogą poszczycić się czarne porzeczki i owoce dzikiej róży, a także truskawki, kiwi, grejpfruty i pomarańcze.

Jak rozpoznać, czy potrzebujemy suplementować?

Czy niedobory witaminy C są widoczne gołym okiem? W dzisiejszych czasach stosunkowo rzadko stwierdza się długotrwałe niedobory tej konkretnej witaminy. Jeśli się zdarzają, to są albo chwilowe i są wynikiem nadmiernego stresu lub rekonwalescencji pochorobowej, ewentualnie z ogólnoustrojowymi chorobami zaburzającymi przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, jak celiakia.

Do najczęstszych objawów niedoborów witaminy C zalicza się krwawienie dziąseł, długotrwałe gojenie się ran, przewlekłe bóle stawów, utratę apetytu, często występujące infekcje, zapalenie błon śluzowych w tym afty, a także kiepskie samopoczucie psychiczne.

Witamina C

Znaleziono produktów: 274

Filtry

-

Sortowanie

Sortowanie według
Liczba wyników na stronie

-

Rodzaje suplementów, które zawierają witaminę C

Witamina C dostępna jest w różnorodnych formach - począwszy od tabletek doustnych, poprzez tabletki  musujące i saszetki do rozpuszczania w wodzie, na tabletkach do ssania skończywszy. Witamina C często znajduje się na liście składników preparatów multiwitaminowych o działaniu ogólnie wzmacniającym organizm i suplementach redukujących niedobory.

Wskazówki dotyczące dawkowania witaminy C

Witamina C stosowana nawet w bardzo dużych dawkach, ma wyłącznie pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ponieważ rozpuszczalna jest w wodzie, a nie w tłuszczach, jej nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Z tego też względu, przedawkowanie witaminy C jest bardzo trudne, co nie znaczy, że niemożliwe. Nadmierna ilość witaminy C może powodować powstawanie kamieni nerkowych, a także problemów żołądkowych.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłych to 100 mg, a w czasie osłabienia czy toczącego się stanu zapalnego związanego z infekcją, wartość ta może wzrosnąć nawet do 1000 mg. W czasie ciąży i laktacji zaleca się spożywać 1000 mg przez cały okres karmienia, podobnie jak w przypadku anemii, okresu wzmożonego stresu czy rekonwalescencji pooperacyjnej. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego łączenie jej z produktami spożywczymi obfitującymi w ten pierwiastek może przyspieszyć powrót do zdrowia w przypadku stwierdzonej niedokrwistości.

Witamina C lewoskrętna – kiedy warto ją suplementować?

Przede wszystkim warto odpowiedzieć na pytanie, czym jest witamina C lewoskrętna. Zdaniem specjalistów, to określenie jest zupełnie niezgodne z wiedzą medyczną. Kwas L-askorbinowy jest prawoskrętny - ponieważ skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego na prawo, co w chemii zaznacza się jako "+". Litera L w nazwie tej witaminy oznacza, że grupa hydroksylowa znajduje się co po lewej stronie. Kwas D-askorbinowy skręca płaszczyznę światła spolaryzowanego w lewo, ale nie posiada jednocześnie właściwości witaminy C, dlatego nie ma żadnego skutku terapeutycznego dla organizmu, ponadto nie jest sprzedawany w aptekach.

Niezależnie zatem od tego, jaką nazwę marketingową nadamy witaminie C, jest ona zawsze prawoskrętna - tzw. lewoskrętna witamina C nie istnieje, a próba jej sprzedaży w większej kwocie niż "zwykłej" witaminy C jest po prostu oszustwem.

Suplementowanie witaminy C warto rozważyć w czasie wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje lub kiedy nie mamy możliwości kontrolować naszego jadłospisu, ale na co dzień najlepszym jej źródłem powinny pozostać warzywa i owoce oraz po prostu zbilansowana dieta. Witamina C jest stosunkowo łatwa do dostarczenia wraz z produktami spożywczymi i nie wymaga specjalnych zabiegów kulinarnych.

Dlaczego my?

why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.