Powrót
do
Witaminy i minerały
Znaleziono produktów: 290
(290)
Witamina D jest bardzo ważna dla organizmu. To ona odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia i fosforu w naszym ciele, poprawia ich wchłanianie, a tym samym umożliwia zachowanie mocnych i zdrowych kości oraz zębów. Witamina D zapobiega rozwojowi krzywicy, wzmacnia układ odpornościowy, nerwowy i mięśniowy. Stymuluje krążenie krwi, redukuje stany zapalne skóry i ułatwia spalanie tłuszczów poprzez poprawę metabolizmu.
Do problemów związanych z niedoborem witaminy D zalicza się m.in. bóle kości i mięśni, skurcze, ogólne osłabienie, zwiększoną zachorowalność na sezonowe infekcje, bezsenność, brak apetytu, pogorszenie metabolizmu, zmęczenie. Długotrwałe niedobory witaminy D prowadzą do stopniowego osłabienia układu kostnego i łamliwości kości, mogą być również przyczyną rozwinięcia się osteoporozy w późniejszym wieku. U osób u których stwierdzono nagłe pojawienie się chorób autoimmunologicznych i stanów zapalnych o nieznanym podłożu, często diagnozowano również niedobory witaminy D.
Jak widać, rola witaminy D jest nie do przecenienia dla naszego organizmu. O jej odpowiednią podaż powinni dbać wszyscy - od małych dzieci, poprzez młodzież, na dorosłych aktywnych fizycznie i seniorach skończywszy. Poprzez swoje wspomaganie pracy mięśni, witamina D zapewnia długotrwałą sprawność organizmu oraz jego najważniejszego mięśnia, jakim jest serce. Z tego też względu lekarze zalecają regularne suplementowanie witaminy D przez cały rok, a szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Większość skłania się ku sięganiu po witaminę D3 w dawce 2000 j.m. z racji faktu, że większość dorosłych posiada przewlekłe niedobory tej substancji. Warto jednak przed podjęciem decyzji o dawce wykonać badanie na oznaczenie poziomu witaminy D z krwi.
Witamina D nazywana jest często witaminą słońca, ponieważ wytwarzana jest w organizmie ludzkim w czasie ekspozycji na promienie słoneczne. Należy mieć świadomość, że w naszej szerokości geograficznej i przy aktualnym trybie życia, gdy większość dnia spędzamy we wnętrzach, rzadko która osoba jest w stanie syntetyzować odpowiednią ilość witaminy D jedynie w naturalny sposób - czyli dietą i wystawiając się na działanie słońca. Mimo to, powinniśmy próbować jak najwięcej witaminy D pozyskiwać właśnie tymi drogami. Co możemy zrobić?
Przede wszystkim, wprowadzając do swojej diety produkty bogate w witaminę D. Są to jaja kurze (żółtko), masło, żółte sery, nieodtłuszczone mleko, makrela, śledź, wątróbka, oleje rybie. Oprócz tego starając się każdego dnia przebywać na słońcu przynajmniej przez 20 minut między godziną 10 a 15. Warto jednak pamiętać, że długa ekspozycja na słońce wymaga zastosowania filtrów ochronnych celem uniknięcia poparzeń i rozwoju nowotworów skóry.
Bezpieczna dawka dla niemowląt to 10µg, natomiast specjaliści zalecają stosowanie większej - 20µg, szczególnie jeśli dziecko urodziło się w okresie jesienno-zimowym. Dzieci do lat 9 powinny spożywać 15µg dziennie, a młodzież - 10µg.