Witamina D, D3 – do czego są potrzebne? Problemy z niedoborem i nadmiarem witaminy D

Witamina D, D3 – do czego są potrzebne? Problemy z niedoborem i nadmiarem witaminy D - zdjęcie

Wyniki najnowszych badań dowodzą, że u prawie 90% Polaków występuje ryzyko związane z niedoborem witaminy D. Dlaczego tak się dzieje? Jakie są objawy niedostatecznej ilości witaminy D w organizmie? W jakiej żywności można znaleźć „witaminę słońca”?

Do czego potrzebna jest witamina D?

Głównym zadaniem witaminy D jest mineralizacja kości. Proces ten determinuje rozwój układu kostnego w organizmie. Pozostałe właściwości są bardzo różnorodne – począwszy od zapobiegania nowotworom, poprzez regulację gospodarki wapniowo-fosforowej (zwiększanie wchłanialności ww. pierwiastków z pożywienia), aż po wspomaganie układu krążenia i pracy mięśnia sercowego oraz regulację stężenia cholesterolu frakcji HLD. Dzięki temu obniża się ryzyko udaru, miażdżycy, zawału serca czy choroby wieńcowej. „Witamina Słońca” w normatywnym stężeniu reguluje ponadto uwalnianie insuliny przez trzustkę, zapobiegając cukrzycy. Pomaga również w utrzymaniu zgrabnej, szczupłej sylwetki.

Witamina D2 a D3

Podstawową różnicą pomiędzy witaminą D2 a D3 jest źródło dostarczania ich do organizmu. Wit. D3 można znaleźć w żywności pochodzenia zwierzęcego, D2 natomiast w roślinach. Witamina D3 występuje ponadto w żółtkach jaj, wątróbce, maśle, tłustych rybach, oleju rybnym. Źródłem witaminy D2 są z kolei uprawiane w promieniach ultrafioletowych grzyby oraz żywność wzbogacona (fortyfikowana). Obie formy witaminy D są częstym składnikiem popularnych dzisiaj suplementów diety. Kolejna z różnic pomiędzy obydwiema witaminami polega na poziomie całościowego podnoszenia ich poziomu w organizmie – ta pochodząca z żywności zwierzęcej jest skuteczniejsza niż witamina D2. Ponadto, witamina D3 jest również bardziej odporna na zmiany temperatury i wilgoć.

Niedoborów witaminy D3 i D2 w żadnym wypadku nie należy lekceważyć. Ich niedostateczna ilość u dorosłych może prowadzić do rozmiękania kości, czyli tzw. osteomolacji. U dzieci natomiast skutkuje zaburzeniami we wzroście kości i ich zniekształceniom – krzywicy. Brak witaminy D przyśpiesza proces starzenia się, zwiększa ryzyko otyłości, chorób układu krążenia, chorób zapalnych, cukrzycy, nowotworów oraz schorzeń autoimmunologicznych. W czasie życia płodowego niedobór witaminy D grozi zaburzeniem rozwoju, tym samym prowadząc do uszkodzenia funkcji mózgowych dziecka, w efekcie zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu dziecięcego lub schizofrenii.

Objawy niedoboru witaminy D

Znakiem rozpoznawczym współczesnych czasów jest gwałtowne przyśpieszenie tempa życia w stosunku do poprzednich pokoleń. W ciągu dnia jesteśmy obarczeni wieloma obowiązkami związanymi z rodziną i pracą. Takie tempo codziennego funkcjonowania sprawia, że pozostajemy chroniczne zmęczeni. Czym grozi niedobór witaminy D? Naukowcy dowiedli, że główne przyczyny tego stanu to przewlekły stres (nadmiar kortyzolu oraz adrenaliny), zła dieta (zwiększone spożycie tzw. śmieciowego jedzenia) oraz brak ruchu fizycznego. Co jednak zrobić w przypadku, kiedy odżywiamy się zdrowo, trenujemy, wysypiamy się, dbamy o zdrowie psychiczne, a mimo to odczuwamy chroniczne zmęczenie? Problemem może być właśnie niedobór witaminy D. Innym z objawów braku tego składnika w organizmie jest nadmierna podatność układu odpornościowego na infekcje. Częste przeziębienia, infekcje dróg oddechowych czy grypa mogą być spowodowane niedoborem witaminy D. Również wzmożone wypadanie włosów może mieć dokładnie to samo źródło. Deficyt witaminy D odpowiada ponadto za utrudnioną regenerację ran oraz urazów przez organizm. Kolejnym objawem tego zjawiska są częste bóle mięśni, pleców i kości.

Jakie są objawy nadmiaru witaminy D?

Wiele osób ma świadomość problemów wynikających z niedoboru witaminy D. Niewielu z nas jednak wie, że jej nadmiar również jest niekorzystny dla organizmu. Do głównych objawów zbyt wysokiego poziomu „witaminy słońca” w organizmie należą m.in.: utrata apetytu, częste biegunki, zaparcia, wymioty. Inne symptomy nadmiaru witamy D to osłabienie organizmu, nadmierna drażliwość, ciągły niepokój, dezorientacja, bóle stawów i mięśni, nieregularna praca serca oraz wysokie ciśnienie krwi. Także uczucie ciągłego pragnienia lub częsta potrzeba oddawania moczu mogą być objawami zbyt wysokiego poziomu wit. D.

Witamina D – problemy z nadmiarem

Problem z nadmiarem witaminy D w naturalnych okolicznościach właściwie nie występuje. Dużo częściej pojawia się w przypadku przyjmowania wraz z suplementami przez długi czas zawyżonej dawki tego składnika. Rodzaj leku oraz jego dawkę zawsze warto najpierw skonsultować ze specjalistą. Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy D oraz bagatelizowanie objawów jej nadmiaru w organizmie mogą prowadzić do tak niebezpiecznych zjawisk, jak uszkodzenie nerek, odwodnienie, problemy z trzustką, nieregularna praca serca, a nawet, w skrajnych przypadkach, zawał.

Witamina D pełni bardzo ważną funkcję w organizmie. Ani jej niedoborów, ani nadmiaru nie należy więc lekceważyć. Mogą być bowiem początkiem wielu niebezpiecznych chorób. Warto zatem regularnie kontrolować jej poziom poprzez badanie krwi, uzupełniając ewentualne braki odpowiednią dietą lub suplementacją.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem