product-image
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
32.85 zł
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek
Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek

Naturell Kompleks Vege 30 kapsułek

Brak ocen

Producent
USP Zdrowie

Poleczki 35, 02-822 Warszawa

Pojemność
30szt
Postać


Dostępny

32.85 zł
Spis treści

Opis

30 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH
Naturell
KOMPLEKS
VEGE
Naturell
czysty skład1
Naturell
aktywne,
organiczne
i roślinne
składniki2
Naturell
odpowiedni
dla wegan
i wegetarian
Naturell
B12 D3 Jod Selen Cynk
Plus
Kompleks witamin i składników
mineralnych uzupełniających
dietę roślinną
Plus
Wsparcie diety wegańskiej,
wegetariańskiej i fleksitariańskiej
(ograniczającej spożycie mięsa)
Plus
Skład oraz ilości składników
dobrane przez ekspertów
na podstawie analizy badań
i doniesień o podaży składników
w diecie roślinnej
Dla kogo?
Naturell
Weganin
Naturell
Wegetarianin
Naturell
Osoba ograniczająca
spożycie mięsa i produktów
odzwierzęcych
Dlaczego Naturell Kompleks Vege?
Czysty skład1

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających,
barwników i konserwantów syntetycznego
pochodzenia. W wegańskiej kapsułce
znajdziesz składniki aktywne, bez zbędnych
dodatków.
Jakość składników

Postawiliśmy na aktywne, metylowane,
organiczne i roślinne składniki:
• aktywna, metylowana wit. B12
• organiczny cynk i selen o wyższej
biodostępności3
• naturalna i wegańska wit. D3 z porostów
i jod z alg
Skład stworzony przez
ekspertów

Składniki i ilości opracowane przez
ekspertów na co dzień pracujących
z osobami na diecie roślinnej. Zostały
wybrane tylko te substancje, których
zawartość jest niska w diecie wegańskiej
i wegetariańskiej – unikano składników,
w które bogata jest dieta roślinna.
Wygoda
odpowiednie składniki
w 1 kapsułce

Wybierasz celowany preparat – 1 kapsułka
z kluczowymi składnikami w zastępstwie 5
różnych tabletek.
w duchu lagom – w sam raz,
w harmonii
bez cukru i laktozy, bezglutenowy
odpowiedni dla wegan i wegetarian
Skład
Naturell
Witamina B12
Aktywna, metylowana
(metylokobalamina)
Naturell
Organiczny cynk
O wyższej biodostępności3
Naturell
Selen pochodzenia
naturalnego
(Z drożdży selenowych)
w postaci związku organicznego
Naturell
Wegańska
witamina D3
Naturalnego pochodzenia z porostu
chrobotka reniferowego (Cladonia rangiferina)
Naturell
Jod
roślinnego pochodzenia
Pozyskany z alg (Ascophyllum nodosum)

Zawartość składników
 
w 1 kapsułce
 
Workoliść członowaty (Ascophyllum nodosum)
w tym jod:
187,5 mg
150 µg (100%*)
 
Witamina B12
(metylokobalamina)
100 µg (4000%*)
 
Selen
(drożdże wzbogacone w selen)
55 µg (100%*)
 
Witamina D (cholekalcyferol)
15 µg (300%*)
 
Cynk (glukonian cynku)
11 mg (110%*)
 
 
*procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia
Stosowanie
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:
Dorośli:
1 kapsułka dziennie.
Szczegóły produktu
OGRANICZENIA STOSOWANIA:
Nadwrażliwość na którykolwiek składnik preparatu, w tym na drożdże. Preparat nie może być stosowany przez dzieci. Kobiety w okresie ciąży
i karmiące piersią stosowanie produktu powinny skonsultować z lekarzem.

Zbrylanie wsadu kapsułki jest procesem naturalnym i nie wpływa na jakość produktu.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.
Najczęściej zadawane pytania
Dlaczego skład został skomponowany właśnie w ten sposób?
Dieta roślinna jest równie bezpieczna jak tradycyjna – może jednak wymagać suplementacji pojedynczych składników. Na podstawie rekomendacji ekspertów i analizy europejskich badań naukowych o podaży składników w diecie roślinnej zawarliśmy w Naturell Kompleks Vege kluczowe składniki aktywne. Zostały wybrane tylko te substancje, których zawartość jest niska w diecie wegańskiej i wegetariańskiej – unikano składników, w które bogata jest dieta roślinna.
Są to:

Witamina B12
Praktycznie nie występuje w świecie roślinnym, a jej głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jej aktywna forma – metylokobalamina – w odróżnieniu od cyjanokobalaminy to forma naturalnie występująca w ludzkim organizmie i żywności. Cechuje ją wyższa biodostępność, w porównaniu do cyjanokobalaminy4.

Witamina D3
Wyniki kilku badań wykazały, że weganie ze względu na ograniczone spożycie pokarmów zwierzęcych są bardziej narażeni na niedobory witaminy D i wapnia w diecie niż osoby jedzące mięso, szczególnie w miesiącach zimowych5,6.

Selen
Czynnikiem ułatwiającym przyswajanie selenu z pożywienia jest m.in. białko (metionina), stąd dostępność selenu z diety w warunkach niedoborów białka spada7. Badania sugerują, że istnieje większa tendencja do niskiego spożycia selenu u wegan8-10.

Cynk
Jest szeroko dostępny w żywności pochodzenia roślinnego, ale nie jest łatwo przyswajalny11. Sugeruje się, że wegetarianie mogą potrzebować spożywać do 50% więcej cynku niż nie-wegetarianie ze względu na jego słabą biodostępność11.

Jod
Zawartość jodu w pokarmach roślinnych jest niska ze względu na wyjątkowo niskie stężenie jodu w glebie w wielu krajach12. Przegląd piśmiennictwa wskazuje, że u wegan i wegetarian, którzy nie spożywają suplementów jodu i produktów morskich, spożycie jodu w diecie jest niewystarczające13,14.
Dlaczego w produkcie nie znalazło się żelazo?
Żelazo nie zawsze jest niedoborowe w grupie wegan8,15-17. Należy również pamiętać, że zbyt duża podaż żelaza może być szkodliwa dla zdrowia18, a decyzję o ewentualnym rozpoczęciu suplementacji należy podjąć wspólnie ze specjalistą na podstawie wyników badań laboratoryjnych.
Dlaczego w produkcie nie znalazł się wapń?
Podaż wapnia u wegan poniżej normy stwierdzono w kilku badaniach15,19, w innych zaś na granicy normy16.

Należy pamiętać, że zbyt duże spożycie wapnia może być szkodliwe dla zdrowia18. Wiele świadomych osób będących na diecie roślinnej spożywa produkty fortyfikowane w wapń, dlatego ewentualne ilości suplementowanego wapnia powinny być dobierane indywidualnie.
Czy są inne składniki warte suplementacji z punktu widzenia diety roślinnej?
W przypadku diet eliminacyjnych np. wegańskiej czy wegetariańskiej warto zwrócić uwagę na kwasy omega-3. Ze względu na częste wykluczenie z diety ryb i owoców morza, kwasy omega-3 (szczególnie DHA) mogą być zagrożone niedoborem w diecie roślinnej. Należy pamiętać, że coraz bardziej popularny olej z wiesiołka to źródło głównie szeroko dostępnych kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, jednak jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to głównie kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest łatwo dostępny w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest spożywanie EPA i DHA z alg morskich.
 
1. Czysty skład – bez substancji wypełniających, barwników, konserwantów syntetycznego pochodzenia.
2. Naturell Kompleks Vege zawiera aktywną, metylowaną witaminę B12 w postaci metylokobalaminy, organiczny cynk i selen naturalnego pochodzenia w formie organicznej. W produkcie znajduje się wegańska witamina D3 naturalnego pochodzenia z porostu – chrobotka reniferowego oraz jod pozyskany z alg.
3. Niż te w formie nieorganicznej. Cynk: Wegmüller R., [et al.], Zinc Absorption by Young Adults from Supplemental Zinc Citrate Is Comparable with That from Zinc Gluconate and Higher than from Zinc Oxide, J. Nutr. 144: 132–136, 2014. Selen: Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
4. W porównaniu do cyjanokobalaminy. Źródło: Cristiana Paul, Comparative Bioavailability and Utilization of Particular Forms of B12 Supplements With Potential to Mitigate B12-related Genetic Polymorphisms, Integrative Medicine, Vol. 16, No. 1, February 2017.
5. Crowe, F.L.; Steur, M.; Allen, N.E.; Appleby, P.N.; Travis, R.C.; Key, T.J. Plasma concentrations of 25-hydroxyvitamin D in meat eaters, fish eaters, vegetarians and vegans: Results from the EPIC-Oxford study. Public Health Nutr. 2011, 14, 340–346, doi:10.1017/S1368980010002454.
6. DeLuca HF (2004) Overview of general physiologic features and functions of vitamin D. Am J Clin Nutr 80, 1689S–1696S.
7. Panel, E. & Nda, A. Scientific Opinion on Dietary Reference Values for selenium. EFSA J. 12, 1–67 (2014).
8. Schupbach, R.; Wegmuller, R.; Berguerand, C.; Bui, M.; Herter-Aeberli, I. Micronutrient status and intake in omnivores, vegetarians and vegans in Switzerland. Eur. J. Nutr. 2017, 56, 283–293, doi:10.1007/s00394-015-1079-7.
9. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimaki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235;
10. Sobiecki, J.G.; Appleby, P.N.; Bradbury, K.E.; Key, T.J. High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Oxford study. Nutr. Res. 2016, 36, 464–477, doi:10.1016/j.nutres.2015.12.016.
11. Hunt, J.R. Moving toward a plant-based diet: Are iron and zinc at risk? Nutr. Rev. 2002, 60, 127–134, doi:10.1301/00296640260093788.
12. Park YK, Harland BF, Vanderveen JE, Shank FR, Prosky L: Estimation of dietary iodine intake of Americans in recent years. J Am Diet Assoc 1981;79:17–24.
13. Lightowler HJ, Davies GJ: Sources of iodine in the vegan diet. Proc Nutr Soc 1996;55:13.
14. Draper A, Lewis J, Malhotra N, Wheeler E: The energy and nutrient intakes of different types of vegetarians, a cause for supplements? Br J Nutr 1993;69:3–19.
15. Chen, C.; Chaudhary, A.; Mathys, A. Dietary change scenarios and implications for environmental, nutrition, human health and economic dimensions of food sustainability. Nutrients 2019, 11, 1–21, doi:10.3390/nu11040856.
16. Elorinne, A.L.; Alfthan, G.; Erlund, I.; Kivimäki, H.; Paju, A.; Salminen, I.; Turpeinen, U.; Voutilainen, S.; Laakso, J. Food and nutrient intake and nutritional status of Finnish vegans and non-vegetarians. PLoS One 2016, 11, 1–14, doi:10.1371/journal.pone.0148235.
17. Kristensen, N.B.; Madsen, M.L.; Hansen, T.H.; Allin, K.H.; Hoppe, C.; Fagt, S.; Lausten, M.S.; Gøbel, R.J.; Vestergaard, H.; Hansen, T.; et al. Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans. Nutr. J. 2015, 14, 1–10, doi:10.1186/s12937-015-0103-3.
18. Normy Żywienia populacji polskiej, IŻŻ 2020 r. red. Jarosz.
19. Kohlenberg-Mueller, K.; Raschka, L. Calcium balance in young adults on a vegan and lactovegetarian diet. J. Bone Miner. Metab. 2003, 21, 28–33, doi:10.1007/s007740300005.

Dodaj swoją opinię

Pola oznaczone * są wymagane

Brak komentarzy

W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres [email protected]. Dziękujemy

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem