Dlaczego warto stosować dietę roślinną?

Dlaczego warto stosować dietę roślinną? - zdjęcie

W natłoku medialnych informacji na temat wyższości poszczególnych rodzajów diet nad innymi można łatwo poczuć zagubienie (nawet nam, specjalistom z zakresu żywienia). Uspokajającym jest natomiast stale umacniający się trend „uroślinniania” codziennych posiłków, wspierany kolejnymi doniesieniami naukowymi.

Dieta roślinna – z czym to się je?

Dieta roślinna (ang. plant-based diet) opiera się głównie na niskoprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego takich jak rośliny strączkowe (m.in. fasola, soczewica, bób, ciecierzyca), warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste (w tym, pieczywo, mąki, gruboziarniste kasze), orzechy i nasiona. Roślinny model żywienia może ograniczać lub całkowicie eliminować spożycie produktów odzwierzęcych takich jak mięso, jaja czy mleko i jego przetwory.
Do zbioru roślinnych strategii żywieniowych zaliczymy zarówno:

- fleksitarianizm zwany elastycznym wegetarianizmem, gdzie rośliny stanowią główną oś posiłków, przy jednoczesnym braku sztywnych ograniczeń w spożyciu jaj, mleka czy mięsa (często sprowadza się to do jedzenia produktów odzwierzęcych w sytuacjach towarzyskich lub posiłków spożywanych poza domem);

- dietę planetarną, czyli model żywienia przedstawiony w 2019 r. na łamach prestiżowego czasopisma The Lancet w tzw. raporcie EAT-Lancet, który łączy pozytywny wpływ żywności na zdrowie człowieka z odpowiedzialnością za stale pogarszającą się kondycję naszej planety; bazuje na niskoprzetworzonej żywności roślinnej w tym na warzywach strączkowych, orzechach i nasionach jako źródłach białka w diecie przy jednoczesnym uwzględnianiu niewielkich ilości nabiału, jaj, ryb i innych rodzajów mięsa;

  • różne formy wegetarianizmu (ze zróżnicowanym podejściem do spożycia jaj, mleka i jego przetworów oraz ryb) w tym weganizm (eliminujący wszystkie produkty odzwierzęce).

Każdy powód do roślinnej z(a)miany jest dobry. A jeszcze lepsze są wszystkie.

Do wspomnianych wcześniej argumentów naukowych przemawiających za roślinnym modelem żywienia zaliczamy:

·       korzyści zdrowotne wynikające m.in. ze spożycia większych ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin i związków mineralnych oraz niższego spożycia szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz mniejszą gęstość energetyczną (ilości kcal dostarczaną w danej jednostce wagi – np. w 100g) znacznej części niskoprzetworzonej roślinnej żywności. Dzięki temu dieta roślinna wpływa na zmniejszenie zachorowania na:
- chorobę otyłościową o ponad 60%;
- cukrzycę typu 2 o blisko 50%;
- choroby układu krążenia, w tym zawał serca i udar o 30%;
- wszystkie rodzaje nowotworów o blisko 20% (w tym na nowotwór jelita grubego nawet o 50%);
- chorobę Alzhaimera nawet o 60%;
- zmniejszenie ryzyka ciężkiego przebiegu infekcji COVID-19 nawet o 40% i o 9% zmniejszenie ryzyka zachorowania w ogóle.

·         korzyści środowiskowe, do których należy zaliczyć:

o   zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych - sektor żywnościowy odpowiada za blisko 1/3 ich produkcji co jest porównywalne do emisji sektora energetycznego związanego z zużyciem paliw kopalnianych. Ponad 80% z tej ilości związane jest z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego w tym emisję metanu przez przeżuwacze i koszty uprawy roślin przeznaczonych na pasze dla zwierząt hodowlanych;

o   zmniejszenie zużycia wody – 15 000 litrów wody potrzeba, by wyprodukować 1 kg wołowiny. Tymczasem, aby wyprodukować 1 kg soi, potrzeba tej wody około 8 razy mniej;

o   zmniejszenie wylesiania terenów pod produkcję pasz co ma miejsce m.in. w Amazonii.

Dla części osób stosujących roślinny model żywienia bardzo ważnym powodem są także aspekty etyczne, a wśród nich głównie zmniejszenie cierpienia zwierząt hodowlanych.

Strategiczne elementy diety roślinnej a świadomość żywieniowa

Czy wiesz, że dieta blisko 2/3 polskiego społeczeństwa jest niedoborowa w wapń, pomimo że większość osób nie eliminuje ze swojego jadłospisu istotnego źródła tego pierwiastka – mleka i jego przetworów? Fakt ten wynika z nieodpowiedniego zbilansowania diety i pokazuje, że niezależnie od stosowanego modelu żywienia, kluczowe jest świadome komponowanie posiłków. Dieta roślinna, tak jak każdy inny model żywienia, powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przypadku niespożywania mięsa, nabiału i jaj konieczna jest suplementacja witaminy B12. Innymi składnikami pokarmowymi, które warto mieć na uwadze są: witamina D, niezbędne wielonienasycone kwasy z grupy omega-3, wapń, żelazo, cynk, jod i selen.

Dieta roślinna – dla kogo?

Dieta roślinna zbilansowana pod kątem ilości i składu spożywanych produktów, jest bezpieczna i może być stosowana na wszystkich etapach życia (także u niemowląt, małych dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, seniorów i sportowców). Kwestię prawidłowego komponowania roślinnych posiłków warto skonsultować z dietetykiem, a suplementację także z lekarzem lub farmaceutą.

Roślinny model żywienia niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, a jego finalny kształt powinien być dostosowany do umiejętności kulinarnych i indywidualnych preferencji smakowych. Niechęć do jedzenia jarmużu lub kaszy gryczanej na diecie roślinnej wcale nie oznacza konieczności ich spożywania. Rozwinięta świadomość żywieniowa pozwala wybierać lubiane produkty spożywcze o zbliżonym potencjale odżywczym bez ulegania kompromisom w kwestiach smaku.

 

  

Źródła:

Fadnes, Lars T., et al. „Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study.” PLoS medicine 19.2 (2022): e1003889.

Newby, P. K., Katherine L. Tucker, and Alicja Wolk. „Risk of overweight and obesity among semivegetarian, lactovegetarian, and vegan women.” The American journal of clinical nutrition 81.6 (2005): 1267-1274.

Lee, Yujin, and Kyong Park. „Adherence to a vegetarian diet and diabetes risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies.” Nutrients 9.6 (2017): 603.

Orlich, Michael J., et al. „Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers.” JAMA internal medicine 175.5 (2015): 767-776.

Glenn, Andrea J., et al. „Relation of vegetarian dietary patterns with major cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.” Frontiers in nutrition (2019): 80.

Tantamango-Bartley, Yessenia, et al. „Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population.” Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers 22.2 (2013): 286-294.

Stancic S, Cullimore J, Barnard N. Six Applications of Plant Based Diets for Health Promotion. American Journal of Lifestyle Medicine. 2022;16(4):434-43.

Merino J., et al. „Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study.” Gut. 2021 Nov;70(11):2096-2104. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353. Epub 2021 Sep 6.

Willett, Walter, et al. „Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.” The Lancet 393.10170 (2019): 447-492.

Steinfeld, Henning, et al. Livestock’s long shadow: environmental issues and options. Food & Agriculture Org., 2006.

Jarosz M., Rychlik E, Stoś K., Charzewska J., (red.), „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.” Wydawnictwo NIZP-PZH, Warszawa 2020.

Craig, Winston J., and Ann Reed Mangels. „Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.” Journal of theAmerican dietetic association 109.7 (2009): 1266.

Rizzo, Gianluca, et al. „Vitamin B12 among vegetarians: status, assessment and supplementation.” Nutrients 8.12 (2016): 767.

Rusińska A., Płudowski P., et al., „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D –nowelizacja 2018.” Postępy Neonatologii, 2018; 24 (1).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Choroby zakaźne i pasożytnicze Zielona bakteria na paznokciu - czy jest zaraźliwa? Leczenie, domowe sposoby, początki, ile się goi?
Zielona bakteria na paznokciu to problem, który coraz częściej dotyka osoby korzystające z manicure hybrydowego lub żelowego. Pojawiające się zielonkawe przebarwienie nie tylko wygląda...
Układ oddechowy Oczyszczanie płuc. Czy płuca się regenerują? Po jakim czasie? Jak zregenerować płuca?
Układ oddechowy codziennie narażony jest na działanie szkodliwych substancji – pyłów, dymów, smogu, a w przypadku palaczy także nikotyny i substancji smolistych. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy płuca s...
Układ nerwowy Rzucanie palenia - etapy. Po jakim czasie nikotyna znika z organizmu?
Decyzja o rzuceniu palenia to jedno z najważniejszych działań na rzecz zdrowia, jakie może podjąć osoba uzależniona od nikotyny. To proces, który nie kończy się w chwili odłożenia ostatniego papierosa – rzuc...
Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem