Dlaczego warto stosować dietę roślinną?

Dlaczego warto stosować dietę roślinną? - zdjęcie

W natłoku medialnych informacji na temat wyższości poszczególnych rodzajów diet nad innymi można łatwo poczuć zagubienie (nawet nam, specjalistom z zakresu żywienia). Uspokajającym jest natomiast stale umacniający się trend „uroślinniania” codziennych posiłków, wspierany kolejnymi doniesieniami naukowymi.

Dieta roślinna – z czym to się je?

Dieta roślinna (ang. plant-based diet) opiera się głównie na niskoprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego takich jak rośliny strączkowe (m.in. fasola, soczewica, bób, ciecierzyca), warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste (w tym, pieczywo, mąki, gruboziarniste kasze), orzechy i nasiona. Roślinny model żywienia może ograniczać lub całkowicie eliminować spożycie produktów odzwierzęcych takich jak mięso, jaja czy mleko i jego przetwory.
Do zbioru roślinnych strategii żywieniowych zaliczymy zarówno:

- fleksitarianizm zwany elastycznym wegetarianizmem, gdzie rośliny stanowią główną oś posiłków, przy jednoczesnym braku sztywnych ograniczeń w spożyciu jaj, mleka czy mięsa (często sprowadza się to do jedzenia produktów odzwierzęcych w sytuacjach towarzyskich lub posiłków spożywanych poza domem);

- dietę planetarną, czyli model żywienia przedstawiony w 2019 r. na łamach prestiżowego czasopisma The Lancet w tzw. raporcie EAT-Lancet, który łączy pozytywny wpływ żywności na zdrowie człowieka z odpowiedzialnością za stale pogarszającą się kondycję naszej planety; bazuje na niskoprzetworzonej żywności roślinnej w tym na warzywach strączkowych, orzechach i nasionach jako źródłach białka w diecie przy jednoczesnym uwzględnianiu niewielkich ilości nabiału, jaj, ryb i innych rodzajów mięsa;

  • różne formy wegetarianizmu (ze zróżnicowanym podejściem do spożycia jaj, mleka i jego przetworów oraz ryb) w tym weganizm (eliminujący wszystkie produkty odzwierzęce).

Każdy powód do roślinnej z(a)miany jest dobry. A jeszcze lepsze są wszystkie.

Do wspomnianych wcześniej argumentów naukowych przemawiających za roślinnym modelem żywienia zaliczamy:

·       korzyści zdrowotne wynikające m.in. ze spożycia większych ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin i związków mineralnych oraz niższego spożycia szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz mniejszą gęstość energetyczną (ilości kcal dostarczaną w danej jednostce wagi – np. w 100g) znacznej części niskoprzetworzonej roślinnej żywności. Dzięki temu dieta roślinna wpływa na zmniejszenie zachorowania na:
- chorobę otyłościową o ponad 60%;
- cukrzycę typu 2 o blisko 50%;
- choroby układu krążenia, w tym zawał serca i udar o 30%;
- wszystkie rodzaje nowotworów o blisko 20% (w tym na nowotwór jelita grubego nawet o 50%);
- chorobę Alzhaimera nawet o 60%;
- zmniejszenie ryzyka ciężkiego przebiegu infekcji COVID-19 nawet o 40% i o 9% zmniejszenie ryzyka zachorowania w ogóle.

·         korzyści środowiskowe, do których należy zaliczyć:

o   zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych - sektor żywnościowy odpowiada za blisko 1/3 ich produkcji co jest porównywalne do emisji sektora energetycznego związanego z zużyciem paliw kopalnianych. Ponad 80% z tej ilości związane jest z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego w tym emisję metanu przez przeżuwacze i koszty uprawy roślin przeznaczonych na pasze dla zwierząt hodowlanych;

o   zmniejszenie zużycia wody – 15 000 litrów wody potrzeba, by wyprodukować 1 kg wołowiny. Tymczasem, aby wyprodukować 1 kg soi, potrzeba tej wody około 8 razy mniej;

o   zmniejszenie wylesiania terenów pod produkcję pasz co ma miejsce m.in. w Amazonii.

Dla części osób stosujących roślinny model żywienia bardzo ważnym powodem są także aspekty etyczne, a wśród nich głównie zmniejszenie cierpienia zwierząt hodowlanych.

Strategiczne elementy diety roślinnej a świadomość żywieniowa

Czy wiesz, że dieta blisko 2/3 polskiego społeczeństwa jest niedoborowa w wapń, pomimo że większość osób nie eliminuje ze swojego jadłospisu istotnego źródła tego pierwiastka – mleka i jego przetworów? Fakt ten wynika z nieodpowiedniego zbilansowania diety i pokazuje, że niezależnie od stosowanego modelu żywienia, kluczowe jest świadome komponowanie posiłków. Dieta roślinna, tak jak każdy inny model żywienia, powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W przypadku niespożywania mięsa, nabiału i jaj konieczna jest suplementacja witaminy B12. Innymi składnikami pokarmowymi, które warto mieć na uwadze są: witamina D, niezbędne wielonienasycone kwasy z grupy omega-3, wapń, żelazo, cynk, jod i selen.

Dieta roślinna – dla kogo?

Dieta roślinna zbilansowana pod kątem ilości i składu spożywanych produktów, jest bezpieczna i może być stosowana na wszystkich etapach życia (także u niemowląt, małych dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, seniorów i sportowców). Kwestię prawidłowego komponowania roślinnych posiłków warto skonsultować z dietetykiem, a suplementację także z lekarzem lub farmaceutą.

Roślinny model żywienia niesie ze sobą cały wachlarz korzyści dla zdrowia, a jego finalny kształt powinien być dostosowany do umiejętności kulinarnych i indywidualnych preferencji smakowych. Niechęć do jedzenia jarmużu lub kaszy gryczanej na diecie roślinnej wcale nie oznacza konieczności ich spożywania. Rozwinięta świadomość żywieniowa pozwala wybierać lubiane produkty spożywcze o zbliżonym potencjale odżywczym bez ulegania kompromisom w kwestiach smaku.

 

  

Źródła:

Fadnes, Lars T., et al. „Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study.” PLoS medicine 19.2 (2022): e1003889.

Newby, P. K., Katherine L. Tucker, and Alicja Wolk. „Risk of overweight and obesity among semivegetarian, lactovegetarian, and vegan women.” The American journal of clinical nutrition 81.6 (2005): 1267-1274.

Lee, Yujin, and Kyong Park. „Adherence to a vegetarian diet and diabetes risk: a systematic review and meta-analysis of observational studies.” Nutrients 9.6 (2017): 603.

Orlich, Michael J., et al. „Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers.” JAMA internal medicine 175.5 (2015): 767-776.

Glenn, Andrea J., et al. „Relation of vegetarian dietary patterns with major cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies.” Frontiers in nutrition (2019): 80.

Tantamango-Bartley, Yessenia, et al. „Vegetarian diets and the incidence of cancer in a low-risk population.” Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers 22.2 (2013): 286-294.

Stancic S, Cullimore J, Barnard N. Six Applications of Plant Based Diets for Health Promotion. American Journal of Lifestyle Medicine. 2022;16(4):434-43.

Merino J., et al. „Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study.” Gut. 2021 Nov;70(11):2096-2104. doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353. Epub 2021 Sep 6.

Willett, Walter, et al. „Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.” The Lancet 393.10170 (2019): 447-492.

Steinfeld, Henning, et al. Livestock’s long shadow: environmental issues and options. Food & Agriculture Org., 2006.

Jarosz M., Rychlik E, Stoś K., Charzewska J., (red.), „Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie.” Wydawnictwo NIZP-PZH, Warszawa 2020.

Craig, Winston J., and Ann Reed Mangels. „Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets.” Journal of theAmerican dietetic association 109.7 (2009): 1266.

Rizzo, Gianluca, et al. „Vitamin B12 among vegetarians: status, assessment and supplementation.” Nutrients 8.12 (2016): 767.

Rusińska A., Płudowski P., et al., „Zasady suplementacji i leczenia witaminą D –nowelizacja 2018.” Postępy Neonatologii, 2018; 24 (1).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem