product-image
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
66.99 zł
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich
Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich

Naturelle Omega-3 z alg 90 kapsułek wegańskich

Brak ocen

Producent
Pojemność
90szt
Postać


Dostępny

66.99 zł
Spis treści

Opis

90 KAPSUŁEK WEGAŃSKICH
Naturell
OMEGA-3
z alg
Naturell
bez substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia
Naturell
odpowiednia ilość DHA3
Naturell
odpowiednie
dla wegan
i wegetarian
Naturell
250 mg DHA z mikroalg Schizochytrium sp. w 1 kapsułce
Plus
Kwasy omega-3 (w tym DHA) pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Plus
Zrównoważone rozwiązanie dla zbilansowania diety roślinnej W TROSCE O ZDROWIE1 I PLANETĘ
Plus
Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami. Zrównoważony, „zielony” proces pozyskiwania alg2
Dla kogo?
Naturell
Dla dorosłych, niezależnie od rodzaju stosowanej diety, którzy chcą zadbać o właściwy poziom kwasów omega-3 w organizmie oraz osób chcących zadbać o układ nerwowy i krwionośny1
Naturell
Dla wegan, wegetarian
oraz osób ograniczających mięso i produkty odzwierzęce w diecie
Naturell
Dla osób, które chcą uzupełniać dietę w kwasy omega-3 z odnawialnych źródeł pochodzenia roślinnego – bez udziału ryb
Naturell
Dla kobiet w ciąży i karmiących piersią1
Dlaczego Naturell OMEGA-3 z alg?
Skład stworzony przez
ekspertów

Produkt opracowany z myślą o osobach na diecie ubogiej w źródła DHA.
Odpowiednia ilość składnika3 w jednej kapsułce pozwala na dobranie spożycia kwasów omega-3 do swoich potrzeb.
Jakość składników

Postawiliśmy na naturalny i roślinny składnik:
olej w 100% pozyskany z mikroalg Schizochytrium sp.
Parametry jakościowe oleju weryfikowane testami.
Zrównoważony, „zielony”
proces pozyskiwania z alg2

Delikatny i zrównoważony proces produkcji w poszanowaniu natury.
Postawiliśmy na europejskiego dostawcę oleju z mikroalg z licznymi certyfikatami jakości.
Wegańska kapsułka

Zadbaliśmy o brak substancji wypełniających, barwników i konserwantów syntetycznego pochodzenia. W wegańskiej kapsułce znajdziesz również przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utratą jego jakości.
w duchu lagom – w sam raz, w harmonii
bez cukru i laktozy, bezglutenowy
odpowiedni dla wegan i wegetarian
Skład
Naturell
Roślinne kwasy omega-3
(w tym DHA)
pozyskiwane z mikroalg Schizochytrium sp.
Naturell
Przeciwutleniacze chroniące olej przed utratą jego jakości
w wyniku utleniania spowodowanego działaniem czynników zewnętrznych
Naturell
Wegańska kapsułka
Zawartość składników
 
w 1 kapsułce
w 2 kapsułkach
 
Olej z mikroalg Schizochytrium sp.
w tym:
402,6 mg
805,2 mg
 
kwas dokozaheksaenowy (DHA)
250 mg
500 mg
 
 
Wegańskie składniki
dodatkowe:
• Karagen – roślinny odpowiednik żelatyny, pochodzi z roślin morskich;
• Hydroksypropyloskrobia – wegański składnik kapsułki z groszku;
• Glicerol z rzepaku – substancja utrzymująca wilgoć.

W kapsułce znajdują się:
• Olej słonecznikowy i olej MCT;
• Przeciwutleniacze chroniące olej z alg przed utlenianiem – mieszanina tokoferoli z nasion, estry kwasów                                                                                                   tłuszczowych i kwasu askorbinowego;
• Regulator kwasowości: węglany sodu.
 
Stosowanie
ZALECANA PORCJA DO SPOŻYCIA W CIĄGU DNIA:
Dorośli:
1-2 kapsułki dziennie.
Kobiety w ciąży i karmiące piersią:
1 kapsułka dziennie.
 
Szczegóły produktu
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
w oryginalnym opakowaniu w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
OSTRZEŻENIA I INNE INFORMACJE:
nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych. Produkt nie powinien być spożywany przez niemowlęta i dzieci w wieku poniżej 3 lat.
Najczęściej zadawane pytania
Jaką ilość kwasów omega-3 zaleca się w codziennym spożyciu?
Eksperci zalecają dzienne spożycie kwasów EPA + DHA na poziomie 250 mg/dobę u osób dorosłych3,4.
Czy roślinne źródła kwasów omega-3 są wystarczające do pokrycia ich zalecanego dziennego spożycia?
Do rodziny kwasów omega-3 zaliczamy: kwas alfa-linolenowy (ALA), EPA oraz DHA.

Należy pamiętać, że nie tylko ilość spożywanych ogółem kwasów omega-3 ma znaczenie, ale także ich rodzaj. W ośrodkowym układzie nerwowym lipidy stanowią 50% suchej masy mózgu3, z czego 97% stanowi DHA5.
Produkty pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, nasiona chia, siemię lniane) są źródłem zazwyczaj ALA, natomiast głównym źródłem kluczowego dla mózgu DHA1 są tłuste ryby morskie.

W organizmie ludzkim niewielka ilość dostarczanego z dietą ALA przekształca się w DHA – mniej niż 1%3.
Zwiększone spożycie nasion chia, siemienia lnianego tj. ALA zwiększa dostępność kwasu eikozapentaenowego EPA, ale jest niewystarczające do tego, aby zwiększyć stężenie DHA6. Proces ten dodatkowo jest bardzo podatny na zakłócenia (przewlekły stres, infekcje, dieta o zwiększonej zawartości kwasów omega-6)7-10, dlatego osoby na diecie roślinnej powinny rozważyć odpowiednią suplementację DHA.
Czy olej z wiesiołka może być dobrym źródłem kwasów omega-3?
Popularny olej z wiesiołka, podobnie jak olej słonecznikowy, to źródło głównie szeroko dostępnych w diecie kwasów omega-6, nie omega-3.

Wśród kwasów omega-3 najbardziej pożądane są EPA i DHA, ale jeśli będą pochodzić z ryb lub kryla, to nie zostaną zaakceptowane przez wegan. Jednocześnie kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego (np. z oleju lnianego) to zazwyczaj ALA, które jest łatwo dostępne w diecie i zazwyczaj nie wymaga suplementacji. Dlatego racjonalnym rozwiązaniem jest suplementacja EPA i DHA pochodzących z alg morskich.
Czy osoby na diecie roślinnej powinny zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3?
Kwasy omega-3, choć odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem – należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)3.
Jako że głównym źródłem DHA – kluczowego kwasu omega-3 – są tłuste ryby morskie oraz owoce morza, w konsekwencji dostarczenie EPA i DHA u wegan może być istotnie mniejsze (nawet o 50%)11. Dlatego osoby stosujące dietę eliminacyjną, ubogą w DHA, powinny rozważyć odpowiednią suplementację. Rozwiązaniem jest spożycie DHA z alg morskich. Badania potwierdziły skuteczność suplementacji kwasów omega-3 wśród osób na diecie roślinnej za pomocą produktów z mikroalg, która istotnie zwiększa stężenie DHA6.
 
1. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie. Spożywanie DHA przez matkę wspomaga prawidłowy rozwój oczu u płodu i niemowląt karmionych piersią. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg DHA dziennie ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, tj.: 250 mg DHA i kwasu eikozapentaenowego (EPA). Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
2. Pozyskiwanie surowca w poszanowaniu zasobów morskich: przestrzegany protokół Nagoya przeciwko morskiemu bio-piractwu, bez negatywnego wpływu na bio-masę. „Zielony” proces przetwarzania: bez chemicznego wzbogacenia (EE, molekularna destylacja, wytrącanie mocznika).
3. Normy Żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, NIZP-PZH, 2020, red. Jarosz M.
4. EFSA. Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to docosahexaenoic acid (DHA), eicosapentaenoic acid (EPA) and brain, eye and nerve development (ID 501, 513, 540), maintenance of normal brain function (ID 497, 501, 510, 513, 519, 521, 53. EFSA J. 9, 1–30 (2011).
5. K. Hamazaki, M. Maekawa, T. Toyota, Y. Iwayama, B. Dean, T. Hamazaki, T. Yoshikawa, Fatty acid composition and fatty acid binding protein expression in the postmortem frontal cortex of patients with schizophrenia: A case–control study, “Schizophrenia Research” 2016, No. 171 (1–3), s. 225–232.
6. Lane, Katie E., et al. “Bioavailability and conversion of plant based sources of omega 3 fatty acids a scoping review to update supplementation options for vegetarians and vegans.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition (2021): 1 16
7. Parker, G. et al. Omega-3 fatty acids and mood disorders. Am. J. Psychiatry 163, 969–978 (2006).
8. Pawlosky, R. J., Hibbeln, J. R., Novotny, J. A. & Salem, N. Physiological compartmental analysis of α-linolenic acid metabolism in adult humans. J. Lipid Res. 42, 1257–1265 (2001).
9. Salem, N., Pawlosky, R., Wegher, B. & Hibbeln, J. In vivo conversion of linoleic acid to arachidonic acid in human adults. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids 60, 407–410 (1999).
10. Arterburn, L. M., Hall, E. B. & Oken, H. Distribution, interconversion, and dose response of n-3 fatty acids in humans. Am. J. Clin. Nutr. 83, (2006).
11. Hall, W. L. The future for long chain n-3 PUFA in the prevention of coronary heart disease: Do we need to target non-fish-eaters? Proc. Nutr. Soc. 76, 408–418 (2017).

Dodaj swoją opinię

Pola oznaczone * są wymagane

Brak komentarzy

W celu zadania pytania o produkt prosimy o wysłanie wiadomości e-mail na adres [email protected]. Dziękujemy

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem