Skład
Cukier, witamina C (kwas L-askorbinowy, L-askorbinian sodu), diglicynian cynku, aromaty, substancja słodząca - sukraloza, barwnik - ryboflawiny.
Porcja dzienna – 1 łyżeczka (5 g) + 200 ml wody
Witamina C 2000 mg (2500%**)
Cynk 25 mg (250%**)
** - % referencyjnej wartości spożycia
Działanie
Witamina C:
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie i po intensywnych ćwiczeniach fizycznych
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, zębów i dziąseł, a także kości i chrząstek
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
- zwiększa przyswajanie żelaza.
Cynk:
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Dawkowanie
- 1 łyżeczkę proszku (5 g) rozpuścić w 200 ml wody.
- Spożyć po przyrządzeniu.