Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości zdrowotne, dawnkowanie, niedobór i nadmiar. Kto powinien zażywać witaminę B2?

Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości zdrowotne, dawnkowanie, niedobór i nadmiar. Kto powinien zażywać witaminę B2? - zdjęcie

Witamina B2, zwana również ryboflawiną, to związek organiczny składający się z rybitolu i flawiny, który pełni ważną funkcję w ludzkim organizmie. Ma znaczenie zarówno dla zdrowia, dobrego samopoczucia, jak i urody. Odpowiada m. in. za prawidłową pracę układu immunologicznego, dobry wzrok i piękną skórę. Z tego artykułu dowiesz się, gdzie występuje witamina B2, jakie funkcje pełni w ludzkim organizmie oraz czym grożą niedobry. Dowiesz się również, jak poznać, że masz niski poziom ryboflawiny i jakie suplementy zażywać, aby uzupełnić braki.

Aby dowiedzieć  się więcej o witaminie B2, możesz również przeczytać artykuł dotyczący suplementacji.

Czym tak właściwie jest witamina B2?

Witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. To związek chemiczny, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wchodzi w skład koenzymów, które utleniają komórki, uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka, dostarcza również energii w procesie oddychania. Bierze również udział w produkcji kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Jest niezastąpiona, dlatego należy zadać o jej prawidłowy poziom.

Jakie są najlepsze źródła witaminy B2?

Ludzki organizm wchłania witaminę B2 razem z pożywieniem. Aby zadbać o jej prawidłowy poziom, należy stosować zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Witamina B2 występuje w wieku produktach spożywczych, dlatego osoby, które jedzą zdrowe posiłki, powinny bez trudu zaspokoić zapotrzebowanie na ryboflawinę. Występuje m.in. w mięsie drobiowym i wieprzowym i wątróbce. Zapotrzebowanie na witaminę zaspokaja dieta wątrobowa, która nie tylko wspiera wątrobę, ale również uzupełnia niedobory ważnych substancji. Inne źródła wit.B2 to:

  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
  • jaja,
  • banany,
  • truskawki,
  • migdały, orzechy włoskie,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
  • zielone warzywa, np. brokułrukola, ogórki, karczochy,

Witamina odporna jest na działanie wysokich temperatur, dlatego zawierające ją składniki można gotować. Warto jednak ograniczyć ilość wody, ponieważ ryboflawinę można ją wypłukać. Jest podatna na działanie promieni słonecznych, dlatego nie powinna być wystawiana na działanie słońca.

Jakie funkcje w organizmie spełnia witamina B2?

Ryboflawina wspiera pracę układu nerwowy oraz odpornościowy. Ma ogromny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Umożliwia transport tlenu w soczewce, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, umożliwia prawidłowe widzenia. Inne funkcje ryboflawiny to:

  • wzmacnianie działania insuliny,
  • jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne,
  • zapewnia prawidłowy wzrost u dzieci,
  • bierze udział w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi,
  • odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii,
  • ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe,
  • chroni drogi oddechowe przed działaniem czynników zewnętrznych,
  • dba o prawidłowy stan błony śluzowej układu pokarmowego,
  • dba o prawidłową gospodarkę hormonalną,
  • reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
  • chroni przed depresją poporodową,
  • zmniejsza częstotliwość i czas trwania ataków migreny,
  • pomaga łagodzić zmęczenie i znużenie.

Kiedy należy stosować suplementy z witaminą B2?

Optymalny poziom witaminy B2 można zapewnić, stosując zbilansowaną dietę, ale są okresy, kiedy zapotrzebowanie jest większe i można zastosować suplementację. Większą ilość ryboflawiny potrzebują kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby pracujące fizyczne, osoby żyjące w silnym długotrwałym stresie, dzieci i młodzież w czasie intensywnego wzrostu, osoby odchudzające się i seniorzy. Zwiększone zapotrzebowanie pojawia się również u chorych na nowotwory, nadczynność tarczycy, mających problemy z jelitami i wątrobą. Wskazaniem do przyjmowania większych dawek witaminy B2 są długotrwałe biegunki i stany gorączkowe, poważne obrażenia organizmu oraz wysokie stężenia bilirubiny u noworodków. Objawy niedoboru występują także u alkoholików oraz osób skrajnie niedożywionych.

Niedobór witaminy B2 – co trzeba wiedzieć?

Niedobór witaminy B2 ciężko rozpoznać. Objawy nie są charakterystyczne, często mylone są z innymi chorobami. Symptomy, które mogą wystąpić to niedokrwistość, problemy z widzeniem, tj. zmętnienie soczewki, światłowstręt, uczucie piasku pod oczami. Zauważalne są również zmiany w układzie nerwowym oraz w jamie ustnej. Jeżeli w organizmie jest za mało ryboflawiny, może wystąpić zapalenie śluzówki jamy ustnej, języka i nosa, afty, pleśniawki czy łuszczenie się skóry na twarzy. Częstym objawem są zajady, objawiające się pękaniem skóry w kącikach warg. Brak odpowiedniego poziomu witaminy B2 można zauważyć po pogorszeniu kondycji paznokci i włosów, które robią się słabe i nadmiernie wypadają. Pogarsza się również stan skóry. Można zaobserwować stan zapalny oraz łojotok. Osoby, które mają niski poziom witaminy, cierpią na bóle i zawroty głowy, bezsenność, mają problemy z koncentracją i skupieniem uwagi. Pojawia się nadmierne zmęczenie, rozdrażnienia i drażliwość.

Czy są jakieś skutki uboczne przedawkowania witaminy B2?

Witaminę B2 ciężko przedawkować, ponieważ nadmiar wydalany jest z moczem. Skutki uboczne mogą się pojawić tylko w przypadku spożycia bardzo dużej dawki ryboflawiny. W takiej sytuacji mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj. wymioty, nudności, ból brzucha. Objawem przedawkowania jest również ciemnożółty kolor moczu.

Jakie jest zalecane dawkowanie witaminy B2?

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zależne od wielu czynników, m.in. wieku, płci, kondycji organizmu. Przyjmuje się, że zalecane dziennie spożycie wynosi:

  • dzieci do roku do 9 roku życia - 0,5 do 0,9 mg,
  • chłopcy w wieku 10—18 lat – od 1 do 1,3 mg,
  • dziewczęta 10-18 lat – od 1 do 1, 1 mg,
  • mężczyźni: 1,3 mg,
  • kobiety: 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg,
  • kobiety w okresie laktacji - 1,6 mg.

W wyjątkowych przypadkach np. w leczeniu migren witamina B2 podawana jest w dużo większych dawkach 50 – 400 mg. Leczenie musi odbywać się pod kontrolą lekarza.

Jakie suplementy z witaminą B2 będą najlepsze?

W przypadku, gdy dieta nie zaspakaja zapotrzebowania na ryboflawinę, należy zastosować suplementacje. W aptekach można kupić suplementy w różnych formach, m.in. w kapsułkach, tabletkach, proszku czy w płynie, dzięki czemu każdy może wybrać najbardziej dopasowaną postać. Warto szukać preparatów sprawdzonych producentów, którzy gwarantują, że suplement przeszedł odpowiednie badania i ma wysoką skuteczność. Witaminę B2 można stosować samodzielnie lub wybrać preparaty łączone, zawierające inne witaminy z grupy B lub kompleks witamin i minerałów. Są dobrym rozwiązaniem w okresie wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony, a układ odpornościowy nie działa prawidłowo. Wybierając suplementy, należy zwracać uwagę, aby nie miały zbędnych wypełniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków.

Witamina B2 - cena

Cena witaminy B2 jest zależna od wielu czynników, tzn. zawartość substancji czynnej, ilość w opakowaniu, producent, dodatek innych substancji. Na rynku można znaleźć preparaty w cenie 3-5 zł za 30 sztuk kapsułek 10 mg. Cena za 60 sztuk tabletek o zawartość 50 mg witaminy B2 wynosi 15-25 zł. Ceny zestawów witaminy i minerałów zaczynają się do 10 zł. 

Witamina B2 jest ważnym składnikiem w ludzkim organizmie. Warto regularnie badać jej poziom, a w przypadku wystąpienia niedoborów, zmienić dietę, a niedobry uzupełnić dobrej jakości  suplementami. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem