Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości zdrowotne, dawnkowanie, niedobór i nadmiar. Kto powinien zażywać witaminę B2?

Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości zdrowotne, dawnkowanie, niedobór i nadmiar. Kto powinien zażywać witaminę B2? - zdjęcie

Witamina B2, zwana również ryboflawiną, to związek organiczny składający się z rybitolu i flawiny, który pełni ważną funkcję w ludzkim organizmie. Ma znaczenie zarówno dla zdrowia, dobrego samopoczucia, jak i urody. Odpowiada m. in. za prawidłową pracę układu immunologicznego, dobry wzrok i piękną skórę. Z tego artykułu dowiesz się, gdzie występuje witamina B2, jakie funkcje pełni w ludzkim organizmie oraz czym grożą niedobry. Dowiesz się również, jak poznać, że masz niski poziom ryboflawiny i jakie suplementy zażywać, aby uzupełnić braki.

Aby dowiedzieć  się więcej o witaminie B2, możesz również przeczytać artykuł dotyczący suplementacji.

Czym tak właściwie jest witamina B2?

Witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. To związek chemiczny, który ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Wchodzi w skład koenzymów, które utleniają komórki, uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów, tłuszczu i białka, dostarcza również energii w procesie oddychania. Bierze również udział w produkcji kortyzolu, czyli hormonu stresu. Ryboflawina jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, wspomaga pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Jest niezastąpiona, dlatego należy zadać o jej prawidłowy poziom.

Jakie są najlepsze źródła witaminy B2?

Ludzki organizm wchłania witaminę B2 razem z pożywieniem. Aby zadbać o jej prawidłowy poziom, należy stosować zdrową, dobrze zbilansowaną dietę. Witamina B2 występuje w wieku produktach spożywczych, dlatego osoby, które jedzą zdrowe posiłki, powinny bez trudu zaspokoić zapotrzebowanie na ryboflawinę. Występuje m.in. w mięsie drobiowym i wieprzowym i wątróbce. Zapotrzebowanie na witaminę zaspokaja dieta wątrobowa, która nie tylko wspiera wątrobę, ale również uzupełnia niedobory ważnych substancji. Inne źródła wit.B2 to:

  • ziemniaki,
  • suche nasiona roślin strączkowych, czyli groch, fasola i soja,
  • produkty zbożowe,
  • mleko i przetwory mleczne, np. jogurty, kefir, sery,
  • jaja,
  • banany,
  • truskawki,
  • migdały, orzechy włoskie,
  • nasiona: słonecznika, dyni, sezamu,
  • zielone warzywa, np. brokułrukola, ogórki, karczochy,

Witamina odporna jest na działanie wysokich temperatur, dlatego zawierające ją składniki można gotować. Warto jednak ograniczyć ilość wody, ponieważ ryboflawinę można ją wypłukać. Jest podatna na działanie promieni słonecznych, dlatego nie powinna być wystawiana na działanie słońca.

Jakie funkcje w organizmie spełnia witamina B2?

Ryboflawina wspiera pracę układu nerwowy oraz odpornościowy. Ma ogromny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Umożliwia transport tlenu w soczewce, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy, umożliwia prawidłowe widzenia. Inne funkcje ryboflawiny to:

  • wzmacnianie działania insuliny,
  • jest niezbędna do wydzielania kortyzolu, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne,
  • zapewnia prawidłowy wzrost u dzieci,
  • bierze udział w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi,
  • odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii,
  • ma dobroczynny wpływ na błony śluzowe,
  • chroni drogi oddechowe przed działaniem czynników zewnętrznych,
  • dba o prawidłowy stan błony śluzowej układu pokarmowego,
  • dba o prawidłową gospodarkę hormonalną,
  • reguluje ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca,
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego,
  • chroni przed depresją poporodową,
  • zmniejsza częstotliwość i czas trwania ataków migreny,
  • pomaga łagodzić zmęczenie i znużenie.

Kiedy należy stosować suplementy z witaminą B2?

Optymalny poziom witaminy B2 można zapewnić, stosując zbilansowaną dietę, ale są okresy, kiedy zapotrzebowanie jest większe i można zastosować suplementację. Większą ilość ryboflawiny potrzebują kobiety w ciąży, karmiące piersią, osoby pracujące fizyczne, osoby żyjące w silnym długotrwałym stresie, dzieci i młodzież w czasie intensywnego wzrostu, osoby odchudzające się i seniorzy. Zwiększone zapotrzebowanie pojawia się również u chorych na nowotwory, nadczynność tarczycy, mających problemy z jelitami i wątrobą. Wskazaniem do przyjmowania większych dawek witaminy B2 są długotrwałe biegunki i stany gorączkowe, poważne obrażenia organizmu oraz wysokie stężenia bilirubiny u noworodków. Objawy niedoboru występują także u alkoholików oraz osób skrajnie niedożywionych.

Niedobór witaminy B2 – co trzeba wiedzieć?

Niedobór witaminy B2 ciężko rozpoznać. Objawy nie są charakterystyczne, często mylone są z innymi chorobami. Symptomy, które mogą wystąpić to niedokrwistość, problemy z widzeniem, tj. zmętnienie soczewki, światłowstręt, uczucie piasku pod oczami. Zauważalne są również zmiany w układzie nerwowym oraz w jamie ustnej. Jeżeli w organizmie jest za mało ryboflawiny, może wystąpić zapalenie śluzówki jamy ustnej, języka i nosa, afty, pleśniawki czy łuszczenie się skóry na twarzy. Częstym objawem są zajady, objawiające się pękaniem skóry w kącikach warg. Brak odpowiedniego poziomu witaminy B2 można zauważyć po pogorszeniu kondycji paznokci i włosów, które robią się słabe i nadmiernie wypadają. Pogarsza się również stan skóry. Można zaobserwować stan zapalny oraz łojotok. Osoby, które mają niski poziom witaminy, cierpią na bóle i zawroty głowy, bezsenność, mają problemy z koncentracją i skupieniem uwagi. Pojawia się nadmierne zmęczenie, rozdrażnienia i drażliwość.

Czy są jakieś skutki uboczne przedawkowania witaminy B2?

Witaminę B2 ciężko przedawkować, ponieważ nadmiar wydalany jest z moczem. Skutki uboczne mogą się pojawić tylko w przypadku spożycia bardzo dużej dawki ryboflawiny. W takiej sytuacji mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, tj. wymioty, nudności, ból brzucha. Objawem przedawkowania jest również ciemnożółty kolor moczu.

Jakie jest zalecane dawkowanie witaminy B2?

Zapotrzebowanie na ryboflawinę jest zależne od wielu czynników, m.in. wieku, płci, kondycji organizmu. Przyjmuje się, że zalecane dziennie spożycie wynosi:

  • dzieci do roku do 9 roku życia - 0,5 do 0,9 mg,
  • chłopcy w wieku 10—18 lat – od 1 do 1,3 mg,
  • dziewczęta 10-18 lat – od 1 do 1, 1 mg,
  • mężczyźni: 1,3 mg,
  • kobiety: 1,1 mg,
  • kobiety w ciąży: 1,4 mg,
  • kobiety w okresie laktacji - 1,6 mg.

W wyjątkowych przypadkach np. w leczeniu migren witamina B2 podawana jest w dużo większych dawkach 50 – 400 mg. Leczenie musi odbywać się pod kontrolą lekarza.

Jakie suplementy z witaminą B2 będą najlepsze?

W przypadku, gdy dieta nie zaspakaja zapotrzebowania na ryboflawinę, należy zastosować suplementacje. W aptekach można kupić suplementy w różnych formach, m.in. w kapsułkach, tabletkach, proszku czy w płynie, dzięki czemu każdy może wybrać najbardziej dopasowaną postać. Warto szukać preparatów sprawdzonych producentów, którzy gwarantują, że suplement przeszedł odpowiednie badania i ma wysoką skuteczność. Witaminę B2 można stosować samodzielnie lub wybrać preparaty łączone, zawierające inne witaminy z grupy B lub kompleks witamin i minerałów. Są dobrym rozwiązaniem w okresie wiosennym, kiedy organizm jest osłabiony, a układ odpornościowy nie działa prawidłowo. Wybierając suplementy, należy zwracać uwagę, aby nie miały zbędnych wypełniaczy, konserwantów i sztucznych dodatków.

Witamina B2 - cena

Cena witaminy B2 jest zależna od wielu czynników, tzn. zawartość substancji czynnej, ilość w opakowaniu, producent, dodatek innych substancji. Na rynku można znaleźć preparaty w cenie 3-5 zł za 30 sztuk kapsułek 10 mg. Cena za 60 sztuk tabletek o zawartość 50 mg witaminy B2 wynosi 15-25 zł. Ceny zestawów witaminy i minerałów zaczynają się do 10 zł. 

Witamina B2 jest ważnym składnikiem w ludzkim organizmie. Warto regularnie badać jej poziom, a w przypadku wystąpienia niedoborów, zmienić dietę, a niedobry uzupełnić dobrej jakości  suplementami. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Kosmetyki i uroda

Olej rycynowy – jakie ma właściwości lecznicze i na co go stosować?
W ostatnich czasach obserwujemy tendencję powrotu do leków naturalnych, stosowanych od wieków przez naszych przodków. Obecnie swój renesans przechodzi olej rycynowy. Rycyna należy do jednych z najstarszych środków używanych w medycynie ludow...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem