Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki? - zdjęcie

Choć ogórek to doskonale znane, popularne warzywo, nie wszyscy wiedzą, że ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ogórki są świetnym źródłem witamin oraz minerałów, a przy tym wykazują liczne właściwości prozdrowotne.

Ogórek – co to za warzywo?

Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje on ponad 50 różnych gatunków, przy czym największe znaczenie ekonomiczne mają dwa z nich – ogórek siewny oraz ogórek melon. Ogórki występują między innymi w Afryce, południowej i południowo-wschodniej części Azji, na Filipinach oraz w Australii, w XVI wieku ich uprawa upowszechniła się też w Polsce. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Ogórek – wartości odżywcze

Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Jakie wartości odżywcze mają ogórki?


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ogórka bez skórki

Zawartość w 100 g ogórka ze skórką

Wartość energetyczna

12 kcal

15 kcal

Białko

0,59 g

0,65 g

Węglowodany

2,16 g

3,63 g

Tłuszcz

0,16 g

0,11 g

Błonnik

0,7 g

0,5 g

Witamina C

3,2 mg

2,8 mg

Tiamina (witamina B1)

0,031 mg

0,027 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,025 mg

0,033 mg

Niacyna (witamina B3)

0,037 mg

0,098 mg

Witamina B6

0,051 mg

0,040 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

14 µg

7 µg

Witamina A

72 IU

105 IU

Witamina E

0,03 mg

0,03 mg

Witamina K

7,2 µg

16,4 µg

Wapń

14 mg

16 mg

Żelazo

0,22 mg

0,28 mg

Magnez

12 mg

13 mg

Fosfor

21 mg

24 mg

Potas

136 mg

147 mg

Sód

2 mg

2 mg

Cynk

0,17 mg

0,20 mg


Ogórki – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, ogórki pomagają również regulować ciśnienie krwi – stąd do diety powinny włączyć je osoby cierpiące na nadciśnienie. Ogórki są też polecane chorym na cukrzycę. Warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15. Zdaniem naukowców regularne spożywanie ogórków pozwala jednocześnie obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi.

Ogórki mają także działanie moczopędne – w ten sposób zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki. Warzywa te sprzyjają również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspierają metabolizm. Ponadto ogórki zmniejszają aktywność enzymów prozapalnych, redukując w ten sposób stany zapalne. W ogórkach znajdziemy też duże ilości krzemionki – wzmacnia ona tkankę łączną i poprawia kondycję stawów.

Ogórki mają korzystny wpływ także na układ pokarmowy – zapobiegają zgadze, łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym oraz wspierają oczyszczanie jelit ze złogów. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu. Tę właściwość docenią zwłaszcza osoby, które skarżą się na częste infekcje, uczucie zmęczenie, brak energii czy trudności z koncentracją i pamięcią, co może sugerować właśnie zakwaszenie organizmu.

Ogórki zawierają też fisetynę, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów, który chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto także wiedzieć, że ogórki w blisko 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm i pozwalają szybko ugasić pragnienie. Właściwości prozdrowotne wykazują również kiszone ogórki, które pomagają wzmocnić organizm po chorobie. Z kolei sok z kiszonych ogórków wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej organizmu, podnosi jego odporność i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.

Ogórek a dieta i odchudzanie

Ogórek do swojego jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć osoby odchudzające się. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g ogórka ze skórką ma tylko 15 kcal, a bez skórki zaledwie 12 kcal. Ponadto ogórki są bogatym źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają redukcję masy ciała, nie powodując przy tym niedoborów ważnych składników odżywczych. Ogórki wspierają też przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit.

Zastosowania ogórka w kosmetyce

Właściwości ogórka sprawiają, że warzywo to znajduje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. W aptekach czy drogeriach dostępne są rozmaite produkty do pielęgnacji twarzy zawierające wyciąg lub ekstrakt z ogórka. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, gdyż pomagają normalizować pracę gruczołów łojowych, redukują wydzielanie sebum, zmniejszają widoczność porów i koją podrażnienia. Przykładem takiego preparatu jest żel micelarny z ogórkiem, który łagodnie oczyszcza i wygładza skórę, utrzymując właściwy poziom jej nawilżenia i zapewniając długotrwałe uczucie świeżości.

Warzywo to jest wykorzystywane również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Świetnie sprawdzają się one szczególnie przy kosmykach przetłuszczających się – szampon z ogórkiem dokładnie oczyszcza i wzmacnia włosy, dodaje im objętości oraz przywraca zdrowy połysk.

Mimo że ogórki goszczą na naszych talerzach od lat, nie każdy zdaje sobie sprawę, że mają one też liczne właściwości prozdrowotne. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie – istnieje więc co najmniej kilka powodów, by ogórki włączyć do diety na stałe.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem