Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki? - zdjęcie

Choć ogórek to doskonale znane, popularne warzywo, nie wszyscy wiedzą, że ma on bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ogórki są świetnym źródłem witamin oraz minerałów, a przy tym wykazują liczne właściwości prozdrowotne.

Ogórek – co to za warzywo?

Ogórek to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych. Obejmuje on ponad 50 różnych gatunków, przy czym największe znaczenie ekonomiczne mają dwa z nich – ogórek siewny oraz ogórek melon. Ogórki występują między innymi w Afryce, południowej i południowo-wschodniej części Azji, na Filipinach oraz w Australii, w XVI wieku ich uprawa upowszechniła się też w Polsce. W naszym kraju ogórek jest przede wszystkim rośliną uprawną, ale wyciąg z tego warzywa znajduje także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.

Ogórek – wartości odżywcze

Ogórki są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów czy przeciwutleniaczy. Jakie wartości odżywcze mają ogórki?


Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ogórka bez skórki

Zawartość w 100 g ogórka ze skórką

Wartość energetyczna

12 kcal

15 kcal

Białko

0,59 g

0,65 g

Węglowodany

2,16 g

3,63 g

Tłuszcz

0,16 g

0,11 g

Błonnik

0,7 g

0,5 g

Witamina C

3,2 mg

2,8 mg

Tiamina (witamina B1)

0,031 mg

0,027 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,025 mg

0,033 mg

Niacyna (witamina B3)

0,037 mg

0,098 mg

Witamina B6

0,051 mg

0,040 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

14 µg

7 µg

Witamina A

72 IU

105 IU

Witamina E

0,03 mg

0,03 mg

Witamina K

7,2 µg

16,4 µg

Wapń

14 mg

16 mg

Żelazo

0,22 mg

0,28 mg

Magnez

12 mg

13 mg

Fosfor

21 mg

24 mg

Potas

136 mg

147 mg

Sód

2 mg

2 mg

Cynk

0,17 mg

0,20 mg


Ogórki – właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść ogórki?

Zawarte w ogórkach substancje odżywcze sprawiają, że warzywa te wykazują liczne właściwości prozdrowotne. Znajdująca się w ogórkach kukurbitacyna nie tylko nadaje im gorzkawy smak, ale przede wszystkim ma działanie antynowotworowe – hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty, trzustki czy piersi. Przeciwnowotworowe właściwości ogórka wzmacniają obecne w tym warzywie flawonoidy.

Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, ogórki pomagają również regulować ciśnienie krwi – stąd do diety powinny włączyć je osoby cierpiące na nadciśnienie. Ogórki są też polecane chorym na cukrzycę. Warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15. Zdaniem naukowców regularne spożywanie ogórków pozwala jednocześnie obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu LDL we krwi.

Ogórki mają także działanie moczopędne – w ten sposób zapobiegają zatrzymywaniu wody w organizmie, pomagają usuwać jej nadmiar oraz niwelują obrzęki. Warzywa te sprzyjają również oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz wspierają metabolizm. Ponadto ogórki zmniejszają aktywność enzymów prozapalnych, redukując w ten sposób stany zapalne. W ogórkach znajdziemy też duże ilości krzemionki – wzmacnia ona tkankę łączną i poprawia kondycję stawów.

Ogórki mają korzystny wpływ także na układ pokarmowy – zapobiegają zgadze, łagodzą dolegliwości związane z refluksem żołądkowo-jelitowym oraz wspierają oczyszczanie jelit ze złogów. Ogórki są warzywami zasadotwórczymi, dlatego wspomagają również odkwaszanie organizmu. Tę właściwość docenią zwłaszcza osoby, które skarżą się na częste infekcje, uczucie zmęczenie, brak energii czy trudności z koncentracją i pamięcią, co może sugerować właśnie zakwaszenie organizmu.

Ogórki zawierają też fisetynę, czyli polifenol roślinny z grupy flawonoidów, który chroni komórki nerwowe przed starzeniem się, poprawia pamięć i zdolność uczenia się oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Warto także wiedzieć, że ogórki w blisko 97% składają się z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają organizm i pozwalają szybko ugasić pragnienie. Właściwości prozdrowotne wykazują również kiszone ogórki, które pomagają wzmocnić organizm po chorobie. Z kolei sok z kiszonych ogórków wspiera utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-zasadowej organizmu, podnosi jego odporność i korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy.

Ogórek a dieta i odchudzanie

Ogórek do swojego jadłospisu z powodzeniem mogą włączyć osoby odchudzające się. Warzywo to jest przede wszystkim niskokaloryczne – 100 g ogórka ze skórką ma tylko 15 kcal, a bez skórki zaledwie 12 kcal. Ponadto ogórki są bogatym źródłem witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają redukcję masy ciała, nie powodując przy tym niedoborów ważnych składników odżywczych. Ogórki wspierają też przemianę materii i pobudzają perystaltykę jelit.

Zastosowania ogórka w kosmetyce

Właściwości ogórka sprawiają, że warzywo to znajduje powszechne zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. W aptekach czy drogeriach dostępne są rozmaite produkty do pielęgnacji twarzy zawierające wyciąg lub ekstrakt z ogórka. Są one polecane zwłaszcza osobom z cerą tłustą i trądzikową, gdyż pomagają normalizować pracę gruczołów łojowych, redukują wydzielanie sebum, zmniejszają widoczność porów i koją podrażnienia. Przykładem takiego preparatu jest żel micelarny z ogórkiem, który łagodnie oczyszcza i wygładza skórę, utrzymując właściwy poziom jej nawilżenia i zapewniając długotrwałe uczucie świeżości.

Warzywo to jest wykorzystywane również w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Świetnie sprawdzają się one szczególnie przy kosmykach przetłuszczających się – szampon z ogórkiem dokładnie oczyszcza i wzmacnia włosy, dodaje im objętości oraz przywraca zdrowy połysk.

Mimo że ogórki goszczą na naszych talerzach od lat, nie każdy zdaje sobie sprawę, że mają one też liczne właściwości prozdrowotne. Ogórki zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, regulują ciśnienie krwi, korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn oraz wspomagają odchudzanie – istnieje więc co najmniej kilka powodów, by ogórki włączyć do diety na stałe.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem