Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?

Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować? - zdjęcie

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub groch włoski, jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarmów o ponadprzeciętnej wartości odżywczej. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Skąd pochodzi i czym jest ciecierzyca?

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina krzaczasta. Należy do rodziny bobowatych, pochodzi z Azji Zachodniej. Od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni arabskiej, a dziś przepisy na potrawy, których ciecierzyca jest podstawą, zyskują popularność na całym świecie – szczególnie hummus oraz falafele.

Krzaki ciecierzycy owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się jeden do dwóch grochów. W ich smaku można wyczuć orzechową nutę, która idealnie komponuje się z wszelkimi sałatkami. Ciecierzyca może być spożywana świeża, bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotkamy się z nią w łuskanej formie – do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.

Ciecierzyca uprawiana jest obecnie w krajach o ciepłym klimacie, w których rzadko występują opady. W Europie króluje w krajach śródziemnomorskich, a w reszcie świata uprawiania jest przede wszystkim w Afryce, Azji Mniejszej i Środkowej oraz w Ameryce Południowej.

Jakie są rodzaje ciecierzycy?

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Ta pierwsza jest zdecydowanie mniejsza, pomarszczona i występuje w kilku kolorach – czarnym, kremowym, zielonym, brązowym oraz żółtym. Jest popularna i ceniona przede wszystkim w krajach arabskich. Na naszych półkach sklepowych znajdziemy głównie odmianę kabuli, która jest większa i posiada kremową barwę.

W Polsce praktycznie nie spotkamy się ze świeżą ciecierzycą. Do wyboru mamy taką w puszce – jest od razu gotowa do spożycia, jednak przez sposób zakonserwowania traci niektóre właściwości odżywcze  i niestety jest również mniej aromatyczna.

Suszona wymaga od nas odrobinę pracy przy przygotowaniu – jak gotować ciecierzycę? Ziarna należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, najlepiej jednak jest zostawić je na całą noc. Następnie gotujemy je aż do osiągnięcia oczekiwanego poziomu miękkości. Tak przygotowana ciecierzyca jest znacząco zdrowsza od swojej puszkowej konkurencji.

Jakie wartości odżywcze ma ciecierzyca?

Ciecierzyca obfituje w wartościowe składniki – jest idealnym źródłem roślinnego białka, może służyć jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jest również bogata w zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Cieciorka zawiera w sobie całe bogactwo minerałów, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo, a do tego obfituje w kwas foliowy.

Wprowadzenie ciecierzycy do jadłospisu będzie miało znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego. W połączeniu z potasem oraz pozostałymi składnikami mineralnymi, wspomaga układ krążenia i wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego. Spożywanie ciecierzycy jest również naturalnym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu.

Ciecierzyca jest niezwykle pożywna i jest jednym z warzyw, które królują w nowej piramidzie żywieniowej. Co więcej, dzięki temu, że cieciorka zawiera tak wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, będzie miała wspaniały wpływ na naszą odporność. W związku z tym jest idealnym warzywem do jedzenia w chłodniejsze dni i zapobiegnie niejednej infekcji.

Hummus z ciecierzycy

Najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest oczywiście hummus. Przepisy różnią się między sobą dodatkami, które możemy wykorzystać, aby nadać paście wyjątkowy aromat. Jednak składniki klasycznej wersji hummusu są zawsze takie same – ciecierzycę łączymy z tahiną, czyli pastą z prażonego sezamu. Do tego dodajemy czosnek, odrobinę soli oraz soku z cytryny, a na końcu dolewamy oliwę lub olej sezamowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Gotowy hummus możemy doprawić słodką papryką, czarnuszką i polać odrobiną oliwy, a następnie jeść z chlebem, warzywnymi paluszkami czy z sałatką.

Klasyczna wersja pasty z ciecierzycy jest tą najbardziej popularną, ale możemy ją urozmaicać w zależności od naszego gustu. Jeśli do hummusu dodamy ugotowaną dynię, uzyskamy jeszcze bardziej kremową konsystencję o lekko słodkawym aromacie. Przecier pomidorowy nada hummusowi kwaskowaty posmak, a wersję pikantną stworzymy dodając ostre papryczki. Tak naprawdę w wariantach hummusu, które stworzymy, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Polecane przepisy z ciecierzycą

Ciecierzyca wspaniale komponuje się z innymi składnikami – jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie odpowiednio przyprawiona, może każdorazowo nabrać nowego charakteru. Popularnym daniem jest wegański pasztet z ciecierzycy – dzięki dodatkowi wędzonej papryki, w smaku nawiązuje do mięsnej wersji. Możemy jeść go na ciepło, świeżo po upieczeniu, lub na zimno np. na kanapkach. Kolejnym wegetariańskim odpowiednikiem znanego dania kuchni polskiej są kotlety z ciecierzycy. Jest to również danie banalnie proste – wystarczy, że cieciorkę zmiksujemy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami, a następnie obsmażymy na patelni.

Ciecierzyca jest również idealnym składnikiem do przygotowania pysznych kremów. Zupa z soczewicy i cieciorki będzie nie tylko bardzo gładka, pyszna i sycąca, ale w połączeniu z ostrymi przyprawami bezbłędnie nas rozgrzeje, wzmacniając nas i naszą odporność.

Najprostszym, ale jakże satysfakcjonującym daniem z cieciorki jest sałatka z ciecierzycą. Możemy najpierw uprażyć na maśle same nasiona, a następnie zmieszać je z sałatą, pomidorem oraz papryką i polać oliwą. Hummus idealnie wkomponuje się w warzywne sałatki z kaszą.

Ciecierzyca jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowy charakter każdej potrawie. Jest jednym z tych warzyw, które powinny regularnie pojawiać się na naszych talerzach!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem