Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?

Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować? - zdjęcie

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub groch włoski, jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarmów o ponadprzeciętnej wartości odżywczej. Co jeszcze warto wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Skąd pochodzi i czym jest ciecierzyca?

Ciecierzyca pospolita (Cicer arietinum L.) to jednoroczna roślina krzaczasta. Należy do rodziny bobowatych, pochodzi z Azji Zachodniej. Od wieków zajmuje bardzo ważne miejsce w kuchni arabskiej, a dziś przepisy na potrawy, których ciecierzyca jest podstawą, zyskują popularność na całym świecie – szczególnie hummus oraz falafele.

Krzaki ciecierzycy owocują, rodząc małe strąki, a w każdym znajduje się jeden do dwóch grochów. W ich smaku można wyczuć orzechową nutę, która idealnie komponuje się z wszelkimi sałatkami. Ciecierzyca może być spożywana świeża, bez przetworzenia, również w formie całego strąku. Jednak częściej spotkamy się z nią w łuskanej formie – do Polski dociera już przetworzona, wysuszona lub zakonserwowana w puszkach.

Ciecierzyca uprawiana jest obecnie w krajach o ciepłym klimacie, w których rzadko występują opady. W Europie króluje w krajach śródziemnomorskich, a w reszcie świata uprawiania jest przede wszystkim w Afryce, Azji Mniejszej i Środkowej oraz w Ameryce Południowej.

Jakie są rodzaje ciecierzycy?

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: desi i kabuli. Ta pierwsza jest zdecydowanie mniejsza, pomarszczona i występuje w kilku kolorach – czarnym, kremowym, zielonym, brązowym oraz żółtym. Jest popularna i ceniona przede wszystkim w krajach arabskich. Na naszych półkach sklepowych znajdziemy głównie odmianę kabuli, która jest większa i posiada kremową barwę.

W Polsce praktycznie nie spotkamy się ze świeżą ciecierzycą. Do wyboru mamy taką w puszce – jest od razu gotowa do spożycia, jednak przez sposób zakonserwowania traci niektóre właściwości odżywcze  i niestety jest również mniej aromatyczna.

Suszona wymaga od nas odrobinę pracy przy przygotowaniu – jak gotować ciecierzycę? Ziarna należy namoczyć przez kilka godzin w wodzie, najlepiej jednak jest zostawić je na całą noc. Następnie gotujemy je aż do osiągnięcia oczekiwanego poziomu miękkości. Tak przygotowana ciecierzyca jest znacząco zdrowsza od swojej puszkowej konkurencji.

Jakie wartości odżywcze ma ciecierzyca?

Ciecierzyca obfituje w wartościowe składniki – jest idealnym źródłem roślinnego białka, może służyć jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Jest również bogata w zdrowe tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Cieciorka zawiera w sobie całe bogactwo minerałów, takich jak potas, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, sód, wapń i żelazo, a do tego obfituje w kwas foliowy.

Wprowadzenie ciecierzycy do jadłospisu będzie miało znaczący wpływ na poprawę stanu zdrowia. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać prawidłową wagę ciała oraz zapobiega rozwojowi cukrzycy typu drugiego. W połączeniu z potasem oraz pozostałymi składnikami mineralnymi, wspomaga układ krążenia i wspiera leczenie nadciśnienia tętniczego. Spożywanie ciecierzycy jest również naturalnym sposobem na uzupełnienie niedoboru magnezu.

Ciecierzyca jest niezwykle pożywna i jest jednym z warzyw, które królują w nowej piramidzie żywieniowej. Co więcej, dzięki temu, że cieciorka zawiera tak wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, będzie miała wspaniały wpływ na naszą odporność. W związku z tym jest idealnym warzywem do jedzenia w chłodniejsze dni i zapobiegnie niejednej infekcji.

Hummus z ciecierzycy

Najbardziej znaną potrawą z ciecierzycy jest oczywiście hummus. Przepisy różnią się między sobą dodatkami, które możemy wykorzystać, aby nadać paście wyjątkowy aromat. Jednak składniki klasycznej wersji hummusu są zawsze takie same – ciecierzycę łączymy z tahiną, czyli pastą z prażonego sezamu. Do tego dodajemy czosnek, odrobinę soli oraz soku z cytryny, a na końcu dolewamy oliwę lub olej sezamowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę. Gotowy hummus możemy doprawić słodką papryką, czarnuszką i polać odrobiną oliwy, a następnie jeść z chlebem, warzywnymi paluszkami czy z sałatką.

Klasyczna wersja pasty z ciecierzycy jest tą najbardziej popularną, ale możemy ją urozmaicać w zależności od naszego gustu. Jeśli do hummusu dodamy ugotowaną dynię, uzyskamy jeszcze bardziej kremową konsystencję o lekko słodkawym aromacie. Przecier pomidorowy nada hummusowi kwaskowaty posmak, a wersję pikantną stworzymy dodając ostre papryczki. Tak naprawdę w wariantach hummusu, które stworzymy, ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Polecane przepisy z ciecierzycą

Ciecierzyca wspaniale komponuje się z innymi składnikami – jest wyrazista w smaku, ale jednocześnie odpowiednio przyprawiona, może każdorazowo nabrać nowego charakteru. Popularnym daniem jest wegański pasztet z ciecierzycy – dzięki dodatkowi wędzonej papryki, w smaku nawiązuje do mięsnej wersji. Możemy jeść go na ciepło, świeżo po upieczeniu, lub na zimno np. na kanapkach. Kolejnym wegetariańskim odpowiednikiem znanego dania kuchni polskiej są kotlety z ciecierzycy. Jest to również danie banalnie proste – wystarczy, że cieciorkę zmiksujemy z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki oraz przyprawami, a następnie obsmażymy na patelni.

Ciecierzyca jest również idealnym składnikiem do przygotowania pysznych kremów. Zupa z soczewicy i cieciorki będzie nie tylko bardzo gładka, pyszna i sycąca, ale w połączeniu z ostrymi przyprawami bezbłędnie nas rozgrzeje, wzmacniając nas i naszą odporność.

Najprostszym, ale jakże satysfakcjonującym daniem z cieciorki jest sałatka z ciecierzycą. Możemy najpierw uprażyć na maśle same nasiona, a następnie zmieszać je z sałatą, pomidorem oraz papryką i polać oliwą. Hummus idealnie wkomponuje się w warzywne sałatki z kaszą.

Ciecierzyca jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie nadaje wyjątkowy charakter każdej potrawie. Jest jednym z tych warzyw, które powinny regularnie pojawiać się na naszych talerzach!

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem