Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem?

Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem? - zdjęcie

Brokuł to warzywo, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Ponadto zawiera sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed nowotworami. Jakie właściwości mają brokuły i co warto o nich wiedzieć?

Brokuł – podstawowe informacje

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w rzeczywistości różyczki te są kwiatami, które nie zdążyły zakwitnąć – gdyby nie zostały zebrane, w ich miejscu pojawiłyby się żółte kwiaty. Największe europejskie uprawy brokułu znajdują się w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech.

Brokuły – wartości odżywcze

Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jakie są wartości odżywcze brokułów?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ugotowanych brokułów

Wartość energetyczna

35 kcal

Białko ogółem

2,38 g

Węglowodany

7,18 g

Tłuszcze

0,41 g

Błonnik

3,3 g

Witamina C

64,9 mg

Tiamina (witamina B1)

0,063 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,123 mg

Niacyna (witamina B3)

0,553 mg

Witamina B6

0,2 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

108 µg

Witamina A

1548 IU

Witamina K

141,1 µg

Wapń

40 mg

Żelazo

0,67 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

67 mg

Potas

293 mg

Sód

41 mg

Cynk

0,45 mg



Brokuły – właściwości zdrowotne

Brokułom przypisuje się przede wszystkim właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności sulforafanu. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Naukowcy podkreślają jednak, że warzywa antynowotworowe właściwości zachowują tylko wtedy, gdy są prawidłowo ugotowane.

Brokuł wykazuje także inne działania prozdrowotne:

  • dzięki zawartości potasu usprawnia krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze, a zarazem przyspiesza nadmiar sodu z organizmu;
  • znajdujący się w brokułach sulforafan może również łagodzić objawy autyzmu;
  • sulforafan pomaga też chronić organizm przed wrzodami dwunastnicy i żołądka oraz wspiera walkę z innymi chorobami układu pokarmowego, w tym zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka;
  • sulforafan chroni także przed zwyrodnieniami stawów oraz łagodzi towarzyszące im dolegliwości – na przykład w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Brokuły są również odpowiednie dla cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15, a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, na które cukrzycy są wyjątkowo narażeni. W brokułach znajduje się też chrom, który razem z insuliną reguluje poziom cukru we krwi. Brokuły do jadłospisu mogą włączyć także osoby, które muszą przestrzegać diety wątrobowej. Brokuł może również wspierać odchudzanie – niska kaloryczność tego warzywa sprzyja redukcji wagi, a zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

Popularne produkty z brokułami

Choć brokuły wykorzystujemy głównie w kuchni, warzywo to można też znaleźć w preparatach do pielęgnacji twarzy. Przykładem takiego produktu jest maseczka z ekstraktem z brokułu, która dogłębnie oczyszcza skórę. Z kolei ekstrakt z kiełków brokułu stosuje się w suplementach diety. Warzywo to może być także składnikiem gotowych posiłków dla niemowląt.

Jak ugotować brokuły?

Brokuły z powodzeniem można jeść na surowo, ale świetnie smakują również zapiekane lub gotowane – dużą popularnością cieszy się zwłaszcza ostatni z wymienionych sposobów na ich przygotowywanie. Jak prawidłowo gotować brokuły? Najczęściej wrzucamy brokuł do wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut, w zależności od preferowanej miękkości warzywa.

Z badań naukowców wynika jednak, że brokuł zachowuje antynowotworowe właściwości, gdy jest blanszowany w temperaturze 76 stopni Celsjusza. Blanszowanie to krótkotrwałe zanurzanie warzyw w gorącej, a następnie zimnej wodzie – dzięki temu brokuły będą nie tylko zachwycać naturalnym smakiem i kolorem, ale przede wszystkim wciąż będą wykazywać antyrakowe właściwości. Natomiast zdaniem innych naukowców brokuły najlepiej łączyć z innymi produktami zawierającymi enzym mirozynaza – na przykład musztardą, rzodkiewkami, rukolą i innymi warzywami kapustnymi – co pozwala na szybsze aktywowanie ich przeciwnowotworowych właściwości.

Brokuły – przepisy

Brokuły można wykorzystywać podczas przygotowywania różnych potraw – dobrym pomysłem są między innymi zdrowa sałatka z brokułem, burgery z brokułów lub makaron z brokułami. Inna propozycja to zupa brokułowa. Jak ją przyrządzić?

Zupa brokułowa – przepis

Lista składników:

  • 1 brokuł,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • ¼ szklanki śmietany 18%.

Na połączonym oleju z masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora. Dodajemy sól, pieprz i smażymy na średnim ogniu. Później wrzucamy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, serek śmietankowy i podsmażamy do momentu połączenia się składników. Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy różyczki brokułu, starty czosnek, a następnie gotujemy całość i czekamy, aż brokuły zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę. Zupę można zblendować.

Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Choroby zakaźne i pasożytnicze Zielona bakteria na paznokciu - czy jest zaraźliwa? Leczenie, domowe sposoby, początki, ile się goi?
Zielona bakteria na paznokciu to problem, który coraz częściej dotyka osoby korzystające z manicure hybrydowego lub żelowego. Pojawiające się zielonkawe przebarwienie nie tylko wygląda...
Układ oddechowy Oczyszczanie płuc. Czy płuca się regenerują? Po jakim czasie? Jak zregenerować płuca?
Układ oddechowy codziennie narażony jest na działanie szkodliwych substancji – pyłów, dymów, smogu, a w przypadku palaczy także nikotyny i substancji smolistych. Nic więc dziwnego, że wiele osób zastanawia się, czy płuca s...
Układ nerwowy Rzucanie palenia - etapy. Po jakim czasie nikotyna znika z organizmu?
Decyzja o rzuceniu palenia to jedno z najważniejszych działań na rzecz zdrowia, jakie może podjąć osoba uzależniona od nikotyny. To proces, który nie kończy się w chwili odłożenia ostatniego papierosa – rzuc...
Zdrowy tryb życia Ciecierzyca: jakie ma wartości odżywcze oraz co warto z niej przygotować?
Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które jest dobrze znane wśród wegan i wegetarian. Ceniona jest przede wszystkim za wysoką zawartość wartościowego białka. Często zaliczana jest nawet do tzw. superfoods, czyli grupy pokarm&...
Przeziębienie i grypa Paracetamol – czym jest oraz jakie są jego właściwości? Jak jest prawidłowe dawkowanie paracetamolu, aby zapobiec przedawkowaniu?
W poniższym artykule uzyskasz informacje na temat jednego z bezpieczniejszych leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych dostępnych bez recepty, jakim jest paracetamol. Poznasz jego mechanizm działania, dawkowanie, skutki jego prze...
Układ rozrodczy i moczowy Nawracające zapalenia pęcherza – jak im zapobiegać i jak można je leczyć?
Zakażenia układu moczowego należą do powszechnych schorzeń o charakterze infekcyjnym i dotyczą statystycznie znacznie częściej kobiet niż mężczyzn. Mają też tendencję do nawracania, szczególnie ...
Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem