Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem?

Brokuł – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Czy brokuły chronią przed rakiem? - zdjęcie

Brokuł to warzywo, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Ponadto zawiera sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed nowotworami. Jakie właściwości mają brokuły i co warto o nich wiedzieć?

Brokuł – podstawowe informacje

Brokuł to odmiana kapusty warzywnej, zwana też zielonym kalafiorem, która była uprawiana już w starożytnej Grecji i Rzymie. Składa się z ciasno ułożonych różyczek, które wyrastają na grubej, krótkiej łodydze. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w rzeczywistości różyczki te są kwiatami, które nie zdążyły zakwitnąć – gdyby nie zostały zebrane, w ich miejscu pojawiłyby się żółte kwiaty. Największe europejskie uprawy brokułu znajdują się w Polsce, Anglii, Francji, Hiszpanii, Niemczech i we Włoszech.

Brokuły – wartości odżywcze

Brokuły są niskokaloryczne, a przy tym zawierają wiele cennych substancji odżywczych, witamin oraz minerałów. Jakie są wartości odżywcze brokułów?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g ugotowanych brokułów

Wartość energetyczna

35 kcal

Białko ogółem

2,38 g

Węglowodany

7,18 g

Tłuszcze

0,41 g

Błonnik

3,3 g

Witamina C

64,9 mg

Tiamina (witamina B1)

0,063 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,123 mg

Niacyna (witamina B3)

0,553 mg

Witamina B6

0,2 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

108 µg

Witamina A

1548 IU

Witamina K

141,1 µg

Wapń

40 mg

Żelazo

0,67 mg

Magnez

21 mg

Fosfor

67 mg

Potas

293 mg

Sód

41 mg

Cynk

0,45 mg



Brokuły – właściwości zdrowotne

Brokułom przypisuje się przede wszystkim właściwości antynowotworowe, co jest zasługą obecności sulforafanu. To silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Naukowcy podkreślają jednak, że warzywa antynowotworowe właściwości zachowują tylko wtedy, gdy są prawidłowo ugotowane.

Brokuł wykazuje także inne działania prozdrowotne:

  • dzięki zawartości potasu usprawnia krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze, a zarazem przyspiesza nadmiar sodu z organizmu;
  • znajdujący się w brokułach sulforafan może również łagodzić objawy autyzmu;
  • sulforafan pomaga też chronić organizm przed wrzodami dwunastnicy i żołądka oraz wspiera walkę z innymi chorobami układu pokarmowego, w tym zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka;
  • sulforafan chroni także przed zwyrodnieniami stawów oraz łagodzi towarzyszące im dolegliwości – na przykład w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Brokuły są również odpowiednie dla cukrzyków. Mają niski indeks glikemiczny – wynosi on zaledwie 15, a przy tym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, na które cukrzycy są wyjątkowo narażeni. W brokułach znajduje się też chrom, który razem z insuliną reguluje poziom cukru we krwi. Brokuły do jadłospisu mogą włączyć także osoby, które muszą przestrzegać diety wątrobowej. Brokuł może również wspierać odchudzanie – niska kaloryczność tego warzywa sprzyja redukcji wagi, a zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas.

Popularne produkty z brokułami

Choć brokuły wykorzystujemy głównie w kuchni, warzywo to można też znaleźć w preparatach do pielęgnacji twarzy. Przykładem takiego produktu jest maseczka z ekstraktem z brokułu, która dogłębnie oczyszcza skórę. Z kolei ekstrakt z kiełków brokułu stosuje się w suplementach diety. Warzywo to może być także składnikiem gotowych posiłków dla niemowląt.

Jak ugotować brokuły?

Brokuły z powodzeniem można jeść na surowo, ale świetnie smakują również zapiekane lub gotowane – dużą popularnością cieszy się zwłaszcza ostatni z wymienionych sposobów na ich przygotowywanie. Jak prawidłowo gotować brokuły? Najczęściej wrzucamy brokuł do wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut, w zależności od preferowanej miękkości warzywa.

Z badań naukowców wynika jednak, że brokuł zachowuje antynowotworowe właściwości, gdy jest blanszowany w temperaturze 76 stopni Celsjusza. Blanszowanie to krótkotrwałe zanurzanie warzyw w gorącej, a następnie zimnej wodzie – dzięki temu brokuły będą nie tylko zachwycać naturalnym smakiem i kolorem, ale przede wszystkim wciąż będą wykazywać antyrakowe właściwości. Natomiast zdaniem innych naukowców brokuły najlepiej łączyć z innymi produktami zawierającymi enzym mirozynaza – na przykład musztardą, rzodkiewkami, rukolą i innymi warzywami kapustnymi – co pozwala na szybsze aktywowanie ich przeciwnowotworowych właściwości.

Brokuły – przepisy

Brokuły można wykorzystywać podczas przygotowywania różnych potraw – dobrym pomysłem są między innymi zdrowa sałatka z brokułem, burgery z brokułów lub makaron z brokułami. Inna propozycja to zupa brokułowa. Jak ją przyrządzić?

Zupa brokułowa – przepis

Lista składników:

  • 1 brokuł,
  • 5 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 por,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 g serka śmietankowego,
  • ¼ szklanki śmietany 18%.

Na połączonym oleju z masłem podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora. Dodajemy sól, pieprz i smażymy na średnim ogniu. Później wrzucamy pokrojoną marchewkę, ziemniaki, serek śmietankowy i podsmażamy do momentu połączenia się składników. Do garnka wlewamy 2 litry wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy różyczki brokułu, starty czosnek, a następnie gotujemy całość i czekamy, aż brokuły zrobią się miękkie. Na końcu dodajemy śmietanę. Zupę można zblendować.

Brokuły są bogatym źródłem cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu brokuł wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w tym antynowotworowe, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem