Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu?

Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu? - zdjęcie

Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu?

Wbrew pozorom rukola była znana w Polsce już przed wojną, choć wtedy jako rokietta siewna. W ostatnich latach powróciła jednak na stoły – już jako rukola – i zaczęła zdobywać kolejnych fanów nie tylko za sprawą oryginalnego smaku, ale też licznych właściwości prozdrowotnych.

Co to jest rukola?

Na pierwszy rzut oka rukola może przypominać sałatę, ale w rzeczywistości należy ona do rodziny roślin kapustowatych. Rukola rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki oraz Azji Zachodniej. Ponadto jest ona uprawiana w wielu innych częściach świata – Europie, Ameryce Północnej, Australii czy Nowej Zelandii. Łodyga rukoli może osiągać do około 60 cm, a jej liście mają ciemnozielone zabarwienie. Rukola wyróżnia się oryginalnym, wyrazistym, lekko pikantnym smakiem. Obecnie zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Rukola – wartości odżywcze

Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy. Jakie wartości odżywcze ma rukola?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g rukoli

Wartość energetyczna

25 kcal

Białko

2,6 g

Węglowodany

3,7 g

Tłuszcze

0,7 g

Błonnik

1,6 g

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,09 mg

Niacyna (witamina B3)

0,3 mg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,44 mg

Witamina B6

0,07 mg

Witamina A

2373 IU

Witamina C

15 mg

Witamina E

0,04 mg

Witamina K

108,6 µg

Sód

27 mg

Potas

369 mg

Wapń

160 mg

Żelazo

1,5 mg

Beta karoten

1424 µg

Luteina i zeaksantyna

3555 µg


Rukola – właściwości zdrowotne

Niepozorne, zielone listki rukoli skrywają w sobie więcej składników odżywczych niż choćby popularna w Polsce sałata lodowa. Dzięki temu rukola wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe;
  • niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że rukola wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit;
  • dzięki obecności żelaza rukola pozwala zapobiegać anemii;
  • potas poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • za sprawą wysokiej zawartości witaminy K rukola wspiera układ kostny;
  • znajdująca się w rukoli witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie poprawia kondycję i wygląd skóry;
  • witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, a luteina i zeaksantyna zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • rukola zawiera także chlorofil znany z właściwości oczyszczających organizm z toksyn, dlatego może uzupełniać działanie innych produktów spożywczych lub suplementów.

Co ciekawe, w starożytnym Rzymie rukola była uznawana za afrodyzjak. Zgodnie z zapiskami pochodzącymi z tamtych czasów rukola wzmagała pożądanie, zapewniała płodność, a nawet pomagała leczyć impotencję. Rukola stała się symbolem potencji, dlatego sadzono ją wokół pomników boga płodności Priapa.

Rukola – przepisy. Jak można jeść rukolę?

Rukolę można wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw – kanapek, past serowych, jajek czy mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizzy i makaronów. Dobrym pomysłem jest też pesto z rukoli, które można dodać do makaronu. Najprostsze natomiast są wszelkie zdrowe sałatki z rukolą, które można przyrządzać na różne sposoby.

Sałatka z rukolą i serem – przepis

Lista składników:

  • ½ opakowania rukoli,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól,
  • cukier.

Rukolę płuczemy i odsączamy, a pomidorki kroimy. Sok z cytryny mieszamy z dużą szczyptą soli i cukru aż do ich rozpuszczenia. Mieszając, dolewamy oliwę. W misce lub salaterce mieszamy rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

Przyrządzając dania z rukolą, warto pamiętać, że warzywo to ma wyrazisty, lekko pikantny smak. Możemy więc balansować ją dodatkami lub – wręcz przeciwnie – wykorzystać rukolę do zaostrzenia smaku potrawy. Ciekawym pomysłem będzie także łączenie rukoli z olejem arachidowym lub olejem z orzechów włoskich, które można spożywać nie tylko samodzielnie, ale i dodawać do sałatek.

Rukola – uprawa. Czy można hodować rukolę w domu?

Rukolę sieje się od marca do września. Dojrzewa ona bardzo szybko – plony zwykle są gotowe do zbioru po kilku tygodniach – dlatego warto ją dosiewać. Mimo że rukola nie jest specjalnie wymagająca, najbardziej lubi żyzną glebę. Ponadto najlepiej zasiać w miejscu słonecznym lub lekko zacienionym. Rukolę z powodzeniem możemy uprawiać również w domu – można posadzić ją w doniczce, zapewniając roślinie warunki podobne do tych, które miałaby w glebie. Pierwszy zbiór rukoli zazwyczaj następuje po upływie około 6 tygodni.

Jak kupować rukolę?

Obecnie rukolę bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych – najczęściej jest dostępna w pęczkach lub plastikowych pudełkach. Kupując rukolę, zwróćmy szczególną uwagę na stan liści – świeże i zdrowe mają jednolity, zielony kolor. Liście rukoli nie mogą być uszkodzone, a w opakowaniu nie powinna gromadzić się woda lub wilgoć. Przed spożyciem rukolę należy zawsze dokładnie przepłukać. Ta prosta czynność pozwoli pozbyć się z powierzchni liści substancji chemicznych, które miały chronić roślinę przed szkodnikami lub zbyt szybkim zepsuciem. Jeśli wybraliśmy rukolę w plastikowym opakowaniu, zaleca się, by od razu po powrocie do domu ją z niego wyjąć i przechowywać w lodówce zawiniętą w wilgotny papierowy ręcznik.

Rukola jeszcze stosunkowo niedawno cieszyła się popularnością głównie wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Teraz sięga po nią coraz więcej osób, skuszonych nie tylko jej niepowtarzalnym smakiem, ale przede wszystkim bogactwem cennych substancji odżywczych oraz korzystnym wpływem na zdrowie.

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.