Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu?

Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu? - zdjęcie

Wbrew pozorom rukola była znana w Polsce już przed wojną, choć wtedy jako rokietta siewna. W ostatnich latach powróciła jednak na stoły – już jako rukola – i zaczęła zdobywać kolejnych fanów nie tylko za sprawą oryginalnego smaku, ale też licznych właściwości prozdrowotnych.

Co to jest rukola?

Na pierwszy rzut oka rukola może przypominać sałatę, ale w rzeczywistości należy ona do rodziny roślin kapustowatych. Rukola rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki oraz Azji Zachodniej. Ponadto jest ona uprawiana w wielu innych częściach świata – Europie, Ameryce Północnej, Australii czy Nowej Zelandii. Łodyga rukoli może osiągać do około 60 cm, a jej liście mają ciemnozielone zabarwienie. Rukola wyróżnia się oryginalnym, wyrazistym, lekko pikantnym smakiem. Obecnie zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Rukola – wartości odżywcze

Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy. Jakie wartości odżywcze ma rukola?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g rukoli

Wartość energetyczna

25 kcal

Białko

2,6 g

Węglowodany

3,7 g

Tłuszcze

0,7 g

Błonnik

1,6 g

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,09 mg

Niacyna (witamina B3)

0,3 mg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,44 mg

Witamina B6

0,07 mg

Witamina A

2373 IU

Witamina C

15 mg

Witamina E

0,04 mg

Witamina K

108,6 µg

Sód

27 mg

Potas

369 mg

Wapń

160 mg

Żelazo

1,5 mg

Beta karoten

1424 µg

Luteina i zeaksantyna

3555 µg


Rukola – właściwości zdrowotne

Niepozorne, zielone listki rukoli skrywają w sobie więcej składników odżywczych niż choćby popularna w Polsce sałata lodowa. Dzięki temu rukola wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe;
  • niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że rukola wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit;
  • dzięki obecności żelaza rukola pozwala zapobiegać anemii;
  • potas poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • za sprawą wysokiej zawartości witaminy K rukola wspiera układ kostny;
  • znajdująca się w rukoli witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie poprawia kondycję i wygląd skóry;
  • witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, a luteina i zeaksantyna zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • rukola zawiera także chlorofil znany z właściwości oczyszczających organizm z toksyn, dlatego może uzupełniać działanie innych produktów spożywczych lub suplementów.

Co ciekawe, w starożytnym Rzymie rukola była uznawana za afrodyzjak. Zgodnie z zapiskami pochodzącymi z tamtych czasów rukola wzmagała pożądanie, zapewniała płodność, a nawet pomagała leczyć impotencję. Rukola stała się symbolem potencji, dlatego sadzono ją wokół pomników boga płodności Priapa.

Rukola – przepisy. Jak można jeść rukolę?

Rukolę można wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw – kanapek, past serowych, jajek czy mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizzy i makaronów. Dobrym pomysłem jest też pesto z rukoli, które można dodać do makaronu. Najprostsze natomiast są wszelkie zdrowe sałatki z rukolą, które można przyrządzać na różne sposoby.

Sałatka z rukolą i serem – przepis

Lista składników:

  • ½ opakowania rukoli,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól,
  • cukier.

Rukolę płuczemy i odsączamy, a pomidorki kroimy. Sok z cytryny mieszamy z dużą szczyptą soli i cukru aż do ich rozpuszczenia. Mieszając, dolewamy oliwę. W misce lub salaterce mieszamy rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

Przyrządzając dania z rukolą, warto pamiętać, że warzywo to ma wyrazisty, lekko pikantny smak. Możemy więc balansować ją dodatkami lub – wręcz przeciwnie – wykorzystać rukolę do zaostrzenia smaku potrawy. Ciekawym pomysłem będzie także łączenie rukoli z olejem arachidowym lub olejem z orzechów włoskich, które można spożywać nie tylko samodzielnie, ale i dodawać do sałatek.

Rukola – uprawa. Czy można hodować rukolę w domu?

Rukolę sieje się od marca do września. Dojrzewa ona bardzo szybko – plony zwykle są gotowe do zbioru po kilku tygodniach – dlatego warto ją dosiewać. Mimo że rukola nie jest specjalnie wymagająca, najbardziej lubi żyzną glebę. Ponadto najlepiej zasiać w miejscu słonecznym lub lekko zacienionym. Rukolę z powodzeniem możemy uprawiać również w domu – można posadzić ją w doniczce, zapewniając roślinie warunki podobne do tych, które miałaby w glebie. Pierwszy zbiór rukoli zazwyczaj następuje po upływie około 6 tygodni.

Jak kupować rukolę?

Obecnie rukolę bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych – najczęściej jest dostępna w pęczkach lub plastikowych pudełkach. Kupując rukolę, zwróćmy szczególną uwagę na stan liści – świeże i zdrowe mają jednolity, zielony kolor. Liście rukoli nie mogą być uszkodzone, a w opakowaniu nie powinna gromadzić się woda lub wilgoć. Przed spożyciem rukolę należy zawsze dokładnie przepłukać. Ta prosta czynność pozwoli pozbyć się z powierzchni liści substancji chemicznych, które miały chronić roślinę przed szkodnikami lub zbyt szybkim zepsuciem. Jeśli wybraliśmy rukolę w plastikowym opakowaniu, zaleca się, by od razu po powrocie do domu ją z niego wyjąć i przechowywać w lodówce zawiniętą w wilgotny papierowy ręcznik.

Rukola jeszcze stosunkowo niedawno cieszyła się popularnością głównie wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Teraz sięga po nią coraz więcej osób, skuszonych nie tylko jej niepowtarzalnym smakiem, ale przede wszystkim bogactwem cennych substancji odżywczych oraz korzystnym wpływem na zdrowie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem