Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu?

Rukola – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne i przepisy. Jak uprawiać rukolę w domu? - zdjęcie

Wbrew pozorom rukola była znana w Polsce już przed wojną, choć wtedy jako rokietta siewna. W ostatnich latach powróciła jednak na stoły – już jako rukola – i zaczęła zdobywać kolejnych fanów nie tylko za sprawą oryginalnego smaku, ale też licznych właściwości prozdrowotnych.

Co to jest rukola?

Na pierwszy rzut oka rukola może przypominać sałatę, ale w rzeczywistości należy ona do rodziny roślin kapustowatych. Rukola rośnie dziko w krajach basenu Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, w niektórych regionach Afryki oraz Azji Zachodniej. Ponadto jest ona uprawiana w wielu innych częściach świata – Europie, Ameryce Północnej, Australii czy Nowej Zelandii. Łodyga rukoli może osiągać do około 60 cm, a jej liście mają ciemnozielone zabarwienie. Rukola wyróżnia się oryginalnym, wyrazistym, lekko pikantnym smakiem. Obecnie zyskuje coraz większą popularność, zwłaszcza wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

Rukola – wartości odżywcze

Rukola jest doskonałym źródłem witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminy A, C i K, witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, magnez oraz karotenoidy. Jakie wartości odżywcze ma rukola?



Wartości odżywcze

Zawartość w 100 g rukoli

Wartość energetyczna

25 kcal

Białko

2,6 g

Węglowodany

3,7 g

Tłuszcze

0,7 g

Błonnik

1,6 g

Tiamina (witamina B1)

0,04 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,09 mg

Niacyna (witamina B3)

0,3 mg

Kwas pantotenowy (witamina B5)

0,44 mg

Witamina B6

0,07 mg

Witamina A

2373 IU

Witamina C

15 mg

Witamina E

0,04 mg

Witamina K

108,6 µg

Sód

27 mg

Potas

369 mg

Wapń

160 mg

Żelazo

1,5 mg

Beta karoten

1424 µg

Luteina i zeaksantyna

3555 µg


Rukola – właściwości zdrowotne

Niepozorne, zielone listki rukoli skrywają w sobie więcej składników odżywczych niż choćby popularna w Polsce sałata lodowa. Dzięki temu rukola wykazuje liczne właściwości prozdrowotne:

  • za sprawą antyoksydantów rukola wykazuje działanie antynowotworowe;
  • niska kaloryczność i bogactwo błonnika sprawiają, że rukola wspomaga odchudzanie, zapewnia uczucie sytości na długi czas i poprawia perystaltykę jelit;
  • dzięki obecności żelaza rukola pozwala zapobiegać anemii;
  • potas poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego;
  • za sprawą wysokiej zawartości witaminy K rukola wspiera układ kostny;
  • znajdująca się w rukoli witamina C wzmacnia układ odpornościowy, a jednocześnie poprawia kondycję i wygląd skóry;
  • witamina A ma korzystny wpływ na wzrok, a luteina i zeaksantyna zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej;
  • rukola zawiera także chlorofil znany z właściwości oczyszczających organizm z toksyn, dlatego może uzupełniać działanie innych produktów spożywczych lub suplementów.

Co ciekawe, w starożytnym Rzymie rukola była uznawana za afrodyzjak. Zgodnie z zapiskami pochodzącymi z tamtych czasów rukola wzmagała pożądanie, zapewniała płodność, a nawet pomagała leczyć impotencję. Rukola stała się symbolem potencji, dlatego sadzono ją wokół pomników boga płodności Priapa.

Rukola – przepisy. Jak można jeść rukolę?

Rukolę można wykorzystywać jako dodatek do wielu potraw – kanapek, past serowych, jajek czy mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizzy i makaronów. Dobrym pomysłem jest też pesto z rukoli, które można dodać do makaronu. Najprostsze natomiast są wszelkie zdrowe sałatki z rukolą, które można przyrządzać na różne sposoby.

Sałatka z rukolą i serem – przepis

Lista składników:

  • ½ opakowania rukoli,
  • 200 g sera pleśniowego,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 6 łyżek oliwy,
  • sól,
  • cukier.

Rukolę płuczemy i odsączamy, a pomidorki kroimy. Sok z cytryny mieszamy z dużą szczyptą soli i cukru aż do ich rozpuszczenia. Mieszając, dolewamy oliwę. W misce lub salaterce mieszamy rukolę z pomidorkami i pokruszonym serem, a następnie polewamy przygotowanym sosem.

Przyrządzając dania z rukolą, warto pamiętać, że warzywo to ma wyrazisty, lekko pikantny smak. Możemy więc balansować ją dodatkami lub – wręcz przeciwnie – wykorzystać rukolę do zaostrzenia smaku potrawy. Ciekawym pomysłem będzie także łączenie rukoli z olejem arachidowym lub olejem z orzechów włoskich, które można spożywać nie tylko samodzielnie, ale i dodawać do sałatek.

Rukola – uprawa. Czy można hodować rukolę w domu?

Rukolę sieje się od marca do września. Dojrzewa ona bardzo szybko – plony zwykle są gotowe do zbioru po kilku tygodniach – dlatego warto ją dosiewać. Mimo że rukola nie jest specjalnie wymagająca, najbardziej lubi żyzną glebę. Ponadto najlepiej zasiać w miejscu słonecznym lub lekko zacienionym. Rukolę z powodzeniem możemy uprawiać również w domu – można posadzić ją w doniczce, zapewniając roślinie warunki podobne do tych, które miałaby w glebie. Pierwszy zbiór rukoli zazwyczaj następuje po upływie około 6 tygodni.

Jak kupować rukolę?

Obecnie rukolę bez problemu kupimy w większości sklepów spożywczych – najczęściej jest dostępna w pęczkach lub plastikowych pudełkach. Kupując rukolę, zwróćmy szczególną uwagę na stan liści – świeże i zdrowe mają jednolity, zielony kolor. Liście rukoli nie mogą być uszkodzone, a w opakowaniu nie powinna gromadzić się woda lub wilgoć. Przed spożyciem rukolę należy zawsze dokładnie przepłukać. Ta prosta czynność pozwoli pozbyć się z powierzchni liści substancji chemicznych, które miały chronić roślinę przed szkodnikami lub zbyt szybkim zepsuciem. Jeśli wybraliśmy rukolę w plastikowym opakowaniu, zaleca się, by od razu po powrocie do domu ją z niego wyjąć i przechowywać w lodówce zawiniętą w wilgotny papierowy ręcznik.

Rukola jeszcze stosunkowo niedawno cieszyła się popularnością głównie wśród miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Teraz sięga po nią coraz więcej osób, skuszonych nie tylko jej niepowtarzalnym smakiem, ale przede wszystkim bogactwem cennych substancji odżywczych oraz korzystnym wpływem na zdrowie.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem