Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol

Produkty, które obniżają cholesterol  - zdjęcie

Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało aktywny tryb życia. Konsekwencją bagatelizowania wysokiego cholesterolu mogą być liczne dysfunkcje w układzie krwionośnym i rozwijanie się chorób wieńcowych, miażdżycy, a nawet ryzyko zawału serca. Jednym z najskuteczniejszych sposobów walki z takim stanem ustroju jest zmiana nawyków żywieniowych. Na czym powinna polegać dieta na obniżenie cholesterolu?

Z artykułu dowiesz się:

  • jak objawia się zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi;
  • jakie produkty pokarmowe doprowadzają do hipercholesterolemii;
  • jaką dietę warto stosować w walce ze schorzeniem;
  • jakie jest TOP 10 produktów, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Zobacz też artykuł: Triglicerydy - inaczej trójglicerydy. Stężenie trójglicerydów we krwi.

Objawy wysokiego cholesterolu - nie ignoruj sygnałów, które daje ci organizm

Cholesterol jest związkiem chemicznym należącym do grupy lipidów, który fizjologicznie występuje w organizmie człowieka. W naturalny sposób jest produkowany w wątrobie, niemniej jednak jego dostarczanie do krwioobiegu odbywa się również poprzez regularne spożywanie pokarmu. Obecna medycyna wyróżnia dwie frakcje cholesterolu: HDL, czyli związek odpowiadający za transportowanie cząsteczek substancji z wątroby do krwioobiegu oraz LDL, którego głównym zadaniem jest przenoszenie cząsteczek tłuszczu z wątroby do krwioobiegu. W przypadku przeniesienia przez cholesterol LDL większej ilości cząsteczek tłuszczu, niż wymagają tego komórki organizmu, dochodzi do ich odkładania w naczyniach krwionośnych, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy też zawału serca lub udaru mózgu.

Objawy wysokiego cholesterolu w krwioobiegu, których nie należy bagatelizować:

  • dotkliwy ból w kończynach dolnych,
  • dyskomfort kończyn dolnych w trakcie odpoczynku,
  • powtarzające się skurcze łydek,
  • gładka, naciągnięta, błyszcząca skóra,
  • blady kolor nóg.

Warto wiedzieć, że objawy wysokiego cholesterolu we krwi pojawiają się w momencie, gdy jego poziom bardzo wykracza poza normę. Wprowadzenie diety cholesterolowej i w razie potrzeby leczenie daje szansę na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych oblepiających ścianki naczyń krwionośnych, a tym samym powrót do pełnej homeostazy ustroju.

Jakie produkty podnoszą poziom złego cholesterolu? Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Cholesterol jest naturalną dla organizmu ludzkiego substancją, która wytwarzana jest w wątrobie. Poza produkowaniem jej wewnątrz ustroju do namnożenia się poziomu komórek złego cholesterolu LDL dochodzi na skutek spożywania określonej grupy produktów spożywczych. 

Podczas walki ze zbyt wysokim poziomem frakcji LDL, która zagraża zdrowiu i kondycji organizmu, należy wykluczyć z diety tak zwane produkty zakazane dla cholesterolu, do których należą:

  • tłuste wędliny i kiełbasy: boczek, słonina, pasztety oraz podroby,
  • tłusty nabiał: mleko, sery, zwłaszcza topione, śmietana z wysoką zawartością procentową tłuszczu,
  • produkty spożywcze posiadające w składzie olej palmowy,
  • nieodpowiednia obróbka termiczna mięsa i ryb, czyli ich smażenie na tłuszczu,
  • tak zwane fast foody,
  • dania instant,
  • słodycze sklepowe.

Wyeliminowanie ze swojej diety tłuszczu, produktów zawierających jego wysoką ilość oraz dań wykonywanych z przetworzonej żywności daje szansę na obniżenie poziomu cholesterolu. Połączenie zmiany nawyków żywieniowych z włączeniem choćby umiarkowanej aktywności fizycznej daje najlepsze efekty terapeutyczne, które są udokumentowane naukowo.

Dieta na obniżenie cholesterolu - z pomocą przychodzi wegetarianizm i dieta śródziemnomorska

Dieta na obniżenie cholesterolu jest najlepszym sposobem na poprawę kondycji fizycznej organizmu i przywrócenie mu pełnej homeostazy. Specjaliści do spraw żywienia, a także specjaliści zajmujący się zdrowiem układu krwionośnego, informują, że najlepszym wyborem podczas zmagania się z nagromadzeniem cholesterolu i komórek tłuszczowych w naczyniach krwionośnych jest wybranie diety wegetariańskiej lub diety śródziemnomorskiej.

Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów pochodzenia odzwierzęcego, czyli mięsa, ryb oraz owoców morza. Wegetarianie komponują swoje posiłki głównie z warzyw i owoców, a także jajek i zdrowych dla organizmu tłuszczów. Unikanie mięsa oraz jego przetworów daje szanse na szybkie obniżenie poziomu złego cholesterolu, niemniej jednak warto pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej produktów spożywczych.

Dieta śródziemnomorska z kolei uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia, który również sprzyja redukcji frakcji LDL z krwioobiegu. Menu śródziemnomorskie również opiera się przede wszystkim na posiłkach złożonych z warzyw i owoców połączonych ze zdrowymi olejami, niemniej jednak dopuszcza stosowanie chudego mięsa i bogatych w kwasy omega-3 ryb. Mięso i ryby w żywieniu śródziemnomorskim zazwyczaj przygotowywane jest na parze lub gotowane i pieczone. 

Jakie warzywa i zioła obniżają cholesterol?

Co jeść przy wysokim cholesterolu? To bardzo ważne pytanie, które powinien zadać sobie każdy, kto posiada zbyt wysoki poziom tej substancji w krwioobiegu. Dieta ma bardzo duży wpływ na przywrócenie cholesterolu do fizjologicznego poziomu z uwagi na jego spożywanie wraz z konkretnymi grupami produktów spożywczych. Podczas zmiany nawyków żywieniowych warto sięgać po produkty, które wyjątkowo efektywnie działają na redukcję tej substancji z żył i tętnic. Doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po zioła i przyprawy, które dzięki swojej recepturze chemicznej doprowadzają do obniżenia poziomu substancji. Swoje posiłki i dania warto wzbogacić przede wszystkim o kozieradkę, lucernę siewną, ostropest plamisty, a także imbir czy czosnek. Jakie warzywa obniżają cholesterol? Do przygotowywania sałatek czy zup należy wybierać warzywa zawierające pektynę, czyli substancję redukującą cholesterol, na przykład marchew, ziemniaki, cukinię oraz bakłażana.  

10 produktów, które obniżają cholesterol. Co jeść, by zatroszczyć się o swoje zdrowie?

Co obniża cholesterol? Dieta na obniżenie cholesterolu powinna opierać się na wysokiej jakości warzywach i owocach, najlepiej sezonowym, błonniku, a także zdrowych tłuszczach. Poniżej przedstawiono 10 najlepszych produktów, które włączone do diety redukują poziom cholesterolu i przywracają organizmowi pełną homeostazę.

Owoce oraz warzywa

Dieta na obniżenie cholesterolu powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające pektynę, czyli jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki, bakłażany czy zielone warzywa. Ich zjadanie wspomoże redukcję substancji z krwi, a tym samym przyczyni się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Zdrowe tłuszcze

Dieta cholesterolowa powinna być bogata w zdrowe tłuszcze, czyli oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. To produkty, które zawierają dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych skutecznie zbijających poziom złego cholesterolu.

Produkty zawierające błonnik

Liczne badania kliniczne dowodzą, że błonnik ma korzystny wpływ na redukcję frakcji LDL. Do diety warto włączyć pełnoziarniste wyroby, czyli płatki owsiane, kasze i pełnoziarniste pieczywo, a także jabłka i gruszki, suszone śliwki czy rośliny strączkowe. 

Różne orzechy

W diecie obniżającej cholesterol nie może zabraknąć różnorodnych orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca czy brazylijskich. To artykuły spożywcze, które obfitują w kwasy omega-3, fitosterole oraz błonnik, które świetnie wpływają na wyniki badań krwi osób walczących z hipercholesterolemią.

Ryby morskie

Tłuste ryby morskie, czyli łosoś, śledź czy makrela zawierają w swoim mięsie wysokiej jakości kwasy tłuszczowe omega-3. To ważna substancja w walce z cholesterolem, której właściwością jest wyrównanie frakcji LDL oraz HDL.

Siemię lniane

To atrakcyjny cenowo, łatwo dostępny produkt spożywczy, który świetnie wpływa na przewód pokarmowy oraz perystaltykę jelit. Dodatkowo, zawarte w nim przeciwutleniacze wpływają na ograniczenie wchłaniania złego cholesterolu w krwioobiegu, a najlepsze efekty daje zmielenie ziaren siemienia przed spożyciem. 

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao

Kakao oraz gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao skutecznie zmniejsza ryzyko rozwijania się chorób wieńcowych i sercowych. Zjadanie niewielkiej ilości czekolady dostarcza do organizmu sporej dawki flawonoidów, które wykazują zdolność do zmniejszania frakcji LDL w krwi.

Babka płesznik

To ziele, które przez wielu specjalistów nazywane jest naturalnym błonnikiem. Jej spożywanie zapewnia osobie walczącej ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu uczucie sytości, a dodatkowo prowadzi do redukcji jego poziomu oraz niebezpiecznej dla zdrowia glukozy.

Awokado

Awokado to owoc, który niemal w całości składa się z wysokiej jakości, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Włączenie awokado do swojej diety pozwala zwiększyć poziom dobrego cholesterolu, a także redukować jego niebezpieczną frakcję. 

Zielona, biała oraz czarna herbata

Przygotowywanie ziołowych naparów z białej, zielonej lub czarnej herbaty przynosi niemal takie same efekty, jak włączenie do diety produktów spożywczych obniżających poziom cholesterolu. W ich recepturze znajduje się katechina, czyli substancja redukująca cholesterol, a także pozytywnie wpływająca na ciśnienie krwi.

Suplementy na cholesterol - polecane produkty obniżające poziom cholesterolu

Zmiana diety i nawyków żywieniowych oraz aktywność fizyczna stanowi podstawę w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Osoby, które chcą dodatkowo wspomóc swój organizm, decydują się na zastosowanie wysokiej klasy przebadanych preparatów, które również redukują jego poziom w krwioobiegu. 

Suplementy na cholesterol zazwyczaj występują w formie tabletek lub kapsułek. Ich główną substancją aktywną zwykle jest składnik pochodzenia naturalnego, który posiada udokumentowany wpływ na redukcję cząsteczek złego cholesterolu. Warto wybierać przede wszystkim preparaty zawierające witaminę E, kwas foliowy, chrom, a także ekstrakt z ziela karczocha, babki płesznik czy imbiru. Należy również zwrócić uwagę na występowanie w kapsułkach kwasów omega-3, które również pomagają zwalczać zły cholesterol.

Sposób babci na obniżenie cholesterolu – domowe sposoby na obniżenie cholesterolu

Sposób babci na obniżenie cholesterolu opierał się na naturalnych metodach, które były dostępne w domach i w ogródkach. Babcie często sięgały po zioła i produkty, które miały wspomagać zdrowie serca, poprawiając krążenie i regulując poziom cholesterolu. Dzisiaj domowe sposoby na obniżenie cholesterolu nadal cieszą się popularnością, a wiele z nich jest opartych na zdrowych nawykach żywieniowych i naturalnych składnikach. Choć te metody mogą wspierać zdrowie, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania pełnej diagnozy i planu leczenia.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu:

  • Picie naparu z czosnku – czosnek jest znany ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu i wspierających zdrowie serca.
  • Zielona herbata – zawiera przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
  • Siemię lniane – bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
  • Jabłka – są źródłem pektyn, które mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu poprzez wspomaganie jego wydalania z organizmu.
  • Owoce jagodowe – borówki, truskawki i maliny mają właściwości, które mogą wspierać zdrowie serca i regulować poziom cholesterolu.

Źródła:

  • Ciborowska H., Rudnicka A. (2014). Dietetyka. Żywienie Zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa.
  • Couillard, C., Després, J. P., Lamarche, B., Bergeron, J., Gagnon, J., Leon, A. S., ... & Bouchard, C. (2001). Effects of endurance exercise training on plasma HDL cholesterol levels depend on levels of triglycerides: evidence from men of the Health, Risk Factors, Exercise Training and Genetics (HERITAGE) Family Study. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 21(7), 1226-1232.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem