Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol

Produkty, które obniżają cholesterol  - zdjęcie

Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało aktywny tryb życia. Konsekwencją bagatelizowania wysokiego cholesterolu mogą być liczne dysfunkcje w układzie krwionośnym i rozwijanie się chorób wieńcowych, miażdżycy, a nawet ryzyko zawału serca. Jednym z najskuteczniejszych sposobów walki z takim stanem ustroju jest zmiana nawyków żywieniowych. Na czym powinna polegać dieta na obniżenie cholesterolu?

Z artykułu dowiesz się:

  • jak objawia się zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi;
  • jakie produkty pokarmowe doprowadzają do hipercholesterolemii;
  • jaką dietę warto stosować w walce ze schorzeniem;
  • jakie jest TOP 10 produktów, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Zobacz też artykuł: Triglicerydy - inaczej trójglicerydy. Stężenie trójglicerydów we krwi.

Objawy wysokiego cholesterolu - nie ignoruj sygnałów, które daje ci organizm

Cholesterol jest związkiem chemicznym należącym do grupy lipidów, który fizjologicznie występuje w organizmie człowieka. W naturalny sposób jest produkowany w wątrobie, niemniej jednak jego dostarczanie do krwioobiegu odbywa się również poprzez regularne spożywanie pokarmu. Obecna medycyna wyróżnia dwie frakcje cholesterolu: HDL, czyli związek odpowiadający za transportowanie cząsteczek substancji z wątroby do krwioobiegu oraz LDL, którego głównym zadaniem jest przenoszenie cząsteczek tłuszczu z wątroby do krwioobiegu. W przypadku przeniesienia przez cholesterol LDL większej ilości cząsteczek tłuszczu, niż wymagają tego komórki organizmu, dochodzi do ich odkładania w naczyniach krwionośnych, co może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego czy też zawału serca lub udaru mózgu.

Objawy wysokiego cholesterolu w krwioobiegu, których nie należy bagatelizować:

  • dotkliwy ból w kończynach dolnych,
  • dyskomfort kończyn dolnych w trakcie odpoczynku,
  • powtarzające się skurcze łydek,
  • gładka, naciągnięta, błyszcząca skóra,
  • blady kolor nóg.

Warto wiedzieć, że objawy wysokiego cholesterolu we krwi pojawiają się w momencie, gdy jego poziom bardzo wykracza poza normę. Wprowadzenie diety cholesterolowej i w razie potrzeby leczenie daje szansę na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych oblepiających ścianki naczyń krwionośnych, a tym samym powrót do pełnej homeostazy ustroju.

Jakie produkty podnoszą poziom złego cholesterolu? Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu?

Cholesterol jest naturalną dla organizmu ludzkiego substancją, która wytwarzana jest w wątrobie. Poza produkowaniem jej wewnątrz ustroju do namnożenia się poziomu komórek złego cholesterolu LDL dochodzi na skutek spożywania określonej grupy produktów spożywczych. 

Podczas walki ze zbyt wysokim poziomem frakcji LDL, która zagraża zdrowiu i kondycji organizmu, należy wykluczyć z diety tak zwane produkty zakazane dla cholesterolu, do których należą:

  • tłuste wędliny i kiełbasy: boczek, słonina, pasztety oraz podroby,
  • tłusty nabiał: mleko, sery, zwłaszcza topione, śmietana z wysoką zawartością procentową tłuszczu,
  • produkty spożywcze posiadające w składzie olej palmowy,
  • nieodpowiednia obróbka termiczna mięsa i ryb, czyli ich smażenie na tłuszczu,
  • tak zwane fast foody,
  • dania instant,
  • słodycze sklepowe.

Wyeliminowanie ze swojej diety tłuszczu, produktów zawierających jego wysoką ilość oraz dań wykonywanych z przetworzonej żywności daje szansę na obniżenie poziomu cholesterolu. Połączenie zmiany nawyków żywieniowych z włączeniem choćby umiarkowanej aktywności fizycznej daje najlepsze efekty terapeutyczne, które są udokumentowane naukowo.

Dieta na obniżenie cholesterolu - z pomocą przychodzi wegetarianizm i dieta śródziemnomorska

Dieta na obniżenie cholesterolu jest najlepszym sposobem na poprawę kondycji fizycznej organizmu i przywrócenie mu pełnej homeostazy. Specjaliści do spraw żywienia, a także specjaliści zajmujący się zdrowiem układu krwionośnego, informują, że najlepszym wyborem podczas zmagania się z nagromadzeniem cholesterolu i komórek tłuszczowych w naczyniach krwionośnych jest wybranie diety wegetariańskiej lub diety śródziemnomorskiej.

Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów pochodzenia odzwierzęcego, czyli mięsa, ryb oraz owoców morza. Wegetarianie komponują swoje posiłki głównie z warzyw i owoców, a także jajek i zdrowych dla organizmu tłuszczów. Unikanie mięsa oraz jego przetworów daje szanse na szybkie obniżenie poziomu złego cholesterolu, niemniej jednak warto pamiętać o odpowiedniej obróbce termicznej produktów spożywczych.

Dieta śródziemnomorska z kolei uznawana jest za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia, który również sprzyja redukcji frakcji LDL z krwioobiegu. Menu śródziemnomorskie również opiera się przede wszystkim na posiłkach złożonych z warzyw i owoców połączonych ze zdrowymi olejami, niemniej jednak dopuszcza stosowanie chudego mięsa i bogatych w kwasy omega-3 ryb. Mięso i ryby w żywieniu śródziemnomorskim zazwyczaj przygotowywane jest na parze lub gotowane i pieczone. 

Jakie warzywa i zioła obniżają cholesterol?

Co jeść przy wysokim cholesterolu? To bardzo ważne pytanie, które powinien zadać sobie każdy, kto posiada zbyt wysoki poziom tej substancji w krwioobiegu. Dieta ma bardzo duży wpływ na przywrócenie cholesterolu do fizjologicznego poziomu z uwagi na jego spożywanie wraz z konkretnymi grupami produktów spożywczych. Podczas zmiany nawyków żywieniowych warto sięgać po produkty, które wyjątkowo efektywnie działają na redukcję tej substancji z żył i tętnic. Doskonałym rozwiązaniem jest sięganie po zioła i przyprawy, które dzięki swojej recepturze chemicznej doprowadzają do obniżenia poziomu substancji. Swoje posiłki i dania warto wzbogacić przede wszystkim o kozieradkę, lucernę siewną, ostropest plamisty, a także imbir czy czosnek. Jakie warzywa obniżają cholesterol? Do przygotowywania sałatek czy zup należy wybierać warzywa zawierające pektynę, czyli substancję redukującą cholesterol, na przykład marchew, ziemniaki, cukinię oraz bakłażana.  

10 produktów, które obniżają cholesterol. Co jeść, by zatroszczyć się o swoje zdrowie?

Co obniża cholesterol? Dieta na obniżenie cholesterolu powinna opierać się na wysokiej jakości warzywach i owocach, najlepiej sezonowym, błonniku, a także zdrowych tłuszczach. Poniżej przedstawiono 10 najlepszych produktów, które włączone do diety redukują poziom cholesterolu i przywracają organizmowi pełną homeostazę.

Owoce oraz warzywa

Dieta na obniżenie cholesterolu powinna obfitować w owoce i warzywa zawierające pektynę, czyli jabłka, truskawki, jagody, ziemniaki, bakłażany czy zielone warzywa. Ich zjadanie wspomoże redukcję substancji z krwi, a tym samym przyczyni się do poprawy zdrowia i ogólnego samopoczucia.

Zdrowe tłuszcze

Dieta cholesterolowa powinna być bogata w zdrowe tłuszcze, czyli oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. To produkty, które zawierają dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych skutecznie zbijających poziom złego cholesterolu.

Produkty zawierające błonnik

Liczne badania kliniczne dowodzą, że błonnik ma korzystny wpływ na redukcję frakcji LDL. Do diety warto włączyć pełnoziarniste wyroby, czyli płatki owsiane, kasze i pełnoziarniste pieczywo, a także jabłka i gruszki, suszone śliwki czy rośliny strączkowe. 

Różne orzechy

W diecie obniżającej cholesterol nie może zabraknąć różnorodnych orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca czy brazylijskich. To artykuły spożywcze, które obfitują w kwasy omega-3, fitosterole oraz błonnik, które świetnie wpływają na wyniki badań krwi osób walczących z hipercholesterolemią.

Ryby morskie

Tłuste ryby morskie, czyli łosoś, śledź czy makrela zawierają w swoim mięsie wysokiej jakości kwasy tłuszczowe omega-3. To ważna substancja w walce z cholesterolem, której właściwością jest wyrównanie frakcji LDL oraz HDL.

Siemię lniane

To atrakcyjny cenowo, łatwo dostępny produkt spożywczy, który świetnie wpływa na przewód pokarmowy oraz perystaltykę jelit. Dodatkowo, zawarte w nim przeciwutleniacze wpływają na ograniczenie wchłaniania złego cholesterolu w krwioobiegu, a najlepsze efekty daje zmielenie ziaren siemienia przed spożyciem. 

Gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao

Kakao oraz gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao skutecznie zmniejsza ryzyko rozwijania się chorób wieńcowych i sercowych. Zjadanie niewielkiej ilości czekolady dostarcza do organizmu sporej dawki flawonoidów, które wykazują zdolność do zmniejszania frakcji LDL w krwi.

Babka płesznik

To ziele, które przez wielu specjalistów nazywane jest naturalnym błonnikiem. Jej spożywanie zapewnia osobie walczącej ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu uczucie sytości, a dodatkowo prowadzi do redukcji jego poziomu oraz niebezpiecznej dla zdrowia glukozy.

Awokado

Awokado to owoc, który niemal w całości składa się z wysokiej jakości, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Włączenie awokado do swojej diety pozwala zwiększyć poziom dobrego cholesterolu, a także redukować jego niebezpieczną frakcję. 

Zielona, biała oraz czarna herbata

Przygotowywanie ziołowych naparów z białej, zielonej lub czarnej herbaty przynosi niemal takie same efekty, jak włączenie do diety produktów spożywczych obniżających poziom cholesterolu. W ich recepturze znajduje się katechina, czyli substancja redukująca cholesterol, a także pozytywnie wpływająca na ciśnienie krwi.

Suplementy na cholesterol - polecane produkty obniżające poziom cholesterolu

Zmiana diety i nawyków żywieniowych oraz aktywność fizyczna stanowi podstawę w walce ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Osoby, które chcą dodatkowo wspomóc swój organizm, decydują się na zastosowanie wysokiej klasy przebadanych preparatów, które również redukują jego poziom w krwioobiegu. 

Suplementy na cholesterol zazwyczaj występują w formie tabletek lub kapsułek. Ich główną substancją aktywną zwykle jest składnik pochodzenia naturalnego, który posiada udokumentowany wpływ na redukcję cząsteczek złego cholesterolu. Warto wybierać przede wszystkim preparaty zawierające witaminę E, kwas foliowy, chrom, a także ekstrakt z ziela karczocha, babki płesznik czy imbiru. Należy również zwrócić uwagę na występowanie w kapsułkach kwasów omega-3, które również pomagają zwalczać zły cholesterol.

Sposób babci na obniżenie cholesterolu – domowe sposoby na obniżenie cholesterolu

Sposób babci na obniżenie cholesterolu opierał się na naturalnych metodach, które były dostępne w domach i w ogródkach. Babcie często sięgały po zioła i produkty, które miały wspomagać zdrowie serca, poprawiając krążenie i regulując poziom cholesterolu. Dzisiaj domowe sposoby na obniżenie cholesterolu nadal cieszą się popularnością, a wiele z nich jest opartych na zdrowych nawykach żywieniowych i naturalnych składnikach. Choć te metody mogą wspierać zdrowie, ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania pełnej diagnozy i planu leczenia.

Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu:

  • Picie naparu z czosnku – czosnek jest znany ze swoich właściwości obniżających poziom cholesterolu i wspierających zdrowie serca.
  • Zielona herbata – zawiera przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
  • Siemię lniane – bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.
  • Jabłka – są źródłem pektyn, które mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu poprzez wspomaganie jego wydalania z organizmu.
  • Owoce jagodowe – borówki, truskawki i maliny mają właściwości, które mogą wspierać zdrowie serca i regulować poziom cholesterolu.

Źródła:

  • Ciborowska H., Rudnicka A. (2014). Dietetyka. Żywienie Zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa.
  • Couillard, C., Després, J. P., Lamarche, B., Bergeron, J., Gagnon, J., Leon, A. S., ... & Bouchard, C. (2001). Effects of endurance exercise training on plasma HDL cholesterol levels depend on levels of triglycerides: evidence from men of the Health, Risk Factors, Exercise Training and Genetics (HERITAGE) Family Study. Arteriosclerosis, thrombosis, and vascular biology, 21(7), 1226-1232.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Pierwsza pomoc Udar słoneczny: objawy, leczenie i pierwsza pomoc przy porażeniu cieplnym
Udar słoneczny jest jedną z najczęstszych odmian udaru cieplnego. Stanowi konsekwencję nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W następstwie przegrzania organizmu dochodzi do odwodnienia, zaburzeń gospodarki elektrolitowej oraz mechanizmów t...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Tłuszczak: jakie są przyczyny, objawy oraz leczenie? Czy tłuszczaki są groźne dla zdrowia?
Tłuszczak to niezłośliwy nowotwór tkanki łącznej, który występuje na skórze pojedynczo lub w większych skupiskach. Ten niewielki i miękki w dotyku guzek może pojawić...
Układ rozrodczy i moczowy 7 skutecznych metod na opóźnienie wytrysku podczas stosunku
Szybki wytrysk to z reguły koniec miłosnych uniesień, dlatego każdy mężczyzna pragnie przeciągnąć jak najdłużej moment swojego spełnienia. Za optymalną długość stosunku uważa się akt trwający...

Mięśnie i kości Lumbago (postrzał) – czym jest, ile trwa i jak leczyć? Jakie mogą być przyczyny występowania i z czym walczyć?
Lumbago to określenie stosowane w przypadku nagłego i ostrego bólu w okolicy krzyżowo-lędźwiowej. Oto podstawowe informacje na temat tego bolesnego i utrudniającego funkcjonowanie zesp...
Układ rozrodczy i moczowy Upławy: przyczyny, rodzaje, choroby, leczenie. Co oznacza ich kolor?
Wydzielina z pochwy, powszechnie określana jako upławy, fizjologicznie występuje w drogach rodnych każdej kobiety. Obecność śluzu jest oznaką posiadania zdrowej błony śluzowej miejsc intymnych, a także prawidłowo przebiegającego cyklu miesiączkowego....
Układ rozrodczy i moczowy Torbiel: gdzie występuje i jak się pozbyć cysty? Przyczyny powstawania, diagnoza i skuteczne leczenie
Torbiele, zwane inaczej cystami, to przestrzenie wypełnione treścią galaretowatą bądź płynem. Choć mogą pojawić się w niemal każdym miejscu, najczęściej diagnozowane są w jajnikach, piersiach...
Sport i fitness Nocne skurcze nóg, łydek i stóp - przyczyny, zapobieganie i leczenie bolesnych skurczów mięśni nóg
Może być to efekt znacznego wysiłku fizycznego, ale w niektórych przypadkach skurcze oznaczają pierwsze objawy poważnych chorób - sprawdź jakich....
Układ rozrodczy i moczowy Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....
Układ pokarmowy Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co pomaga?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem. Specjaliści podają kilka kryteriów, dzięki którym...
Informacje dla pacjenta Choroba Hashimoto – jakie są objawy, przyczyny i leczenie? Co warto wiedzieć o zespole Hashimoto?
Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy, będąca przewlekłym schorzeniem układu immunologicznego. Oto najważniejsze informacje na temat jej objawów, ...
Układ pokarmowy Kwas alfa-liponowy (ALA) w walce z cukrzycą. Gdzie występuje i jak działa?
Jaki jest związek pomiędzy kwasem alfa-liponowym a cukrzycą? Kwas ten jest jednym z najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, obniża także poziom cukru we krwi i usprawnia pracę wątroby, dzięki czemu jest zalecanym suplementem dla osób bo...
Serce i układ krążenia Choroba Kawasaki – jak wygląda i przebiega? Co warto wiedzieć o zespole Kawasaki?
Choroba Kawasaki to poważna choroba układowa dotykająca głównie dzieci, mogąca doprowadzić do niebezpiecznych powikłań. Oto najważniejsze objawy, zalecane sposoby leczenia oraz inne istotne informacje na jej temat. Z tego artykułu d...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem