Karczochy – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co pomagają karczochy?

Karczochy – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co pomagają karczochy? - zdjęcie

Karczochy to warzywo cenione w wielu kuchniach świata. W Polsce wciąż je odkrywamy, jednak ze względu na ich właściwości zdrowotne oraz bogactwo składników odżywczych, coraz chętniej dodajemy je do różnych potraw.

Karczochy – skąd pochodzą?

Karczochy jako pierwsi docenili mieszkańcy krajów śródziemnomorskich, skąd zresztą pochodzi to warzywo. O karczochach już w IV wieku p.n.e. pisał Teofrast z Eresos, grecki uczony, uczeń i przyjaciel Arystotelesa. W starożytności karczochy były stosowane przede wszystkim jako naturalny, łatwo dostępny lek na problemy trawienne oraz środek regulujący pracę wątroby i nerek.

Karczochy – wartości odżywcze oraz kaloryczność

Karczochy są cennym źródłem substancji odżywczych, witamin oraz minerałów.

Wartości odżywcze

Zawartość w 100 karczochów surowych

Zawartość w 100 karczochów gotowanych

Wartość energetyczna

47 kcal

53 kcal

Białko

3,27 g

2,89 g

Tłuszcz

0,15 g

0,34 g

Węglowodany

10,51 g

11,95 g

Błonnik

5,4 g

5,7 g

Witamina C

11,7 mg

7,4 mg

Tiamina (witamina B1)

0,072 mg

0,050 mg

Ryboflawina (witamina B2)

0,066 mg

0,089 mg

Niacyna (witamina B3)

1,046 mg

1,110 mg

Witamina B6

0,116 mg

0,081 mg

Kwas foliowy (witamina B9)

68 µg

89 µg

Witamina A

13 IU

13 IU

Witamina E

0,19 mg

0,19 mg

Witamina K

14,8 µg

14,8 µg

Wapń

44 mg

21 mg

Żelazo

1,28 mg

0,61 mg

Magnez

60 mg

42 mg

Fosfor

90 mg

73 mg

Potas

370 mg

286 mg

Sód

94 mg

60 mg

Cynk

0,49 mg

0,40 mg


Karczochy – właściwości zdrowotne i lecznicze

W XX wieku naukowcy odkryli, czemu zawdzięczamy zbawienny wpływ karczochów na nasze zdrowie – substancji o nazwie cynaryna. Według badaczy odpowiada ona za hamowanie syntezy cholesterolu w wątrobie, przyspiesza usuwanie trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz wspiera proces przemiany cholesterolu w kwasy żółciowe. Dzięki temu karczochy pozwalają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie oraz pomagają zapobiegać zmianom miażdżycowym, które najczęściej pojawiają się w tętnicach dużego układu krążenia. Cynaryna wspiera też leczenie schorzeń układu pokarmowego – zaburzeń trawienia czy zespołu jelita drażliwego – oraz przyczynia się do regeneracji i poprawy ukrwienia wątroby.

Karczochy zawierają także wiele antyoksydantów: kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę oraz wymienioną już cynarynę. Stanowią one naturalną barierę dla wolnych rodników, dlatego są częstym polecane w ramach profilaktyki chorób nowotworowych. Za sprawą obecności antyoksydantów, karczochy opóźniają również procesy starzenia.

Karczochy mogą być też sprzymierzeńcem osób chorujących na cukrzycę. Zawierają one inulinę – znajdziemy ją także w topinamburze – która pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi. W karczochach znajdziemy również kwas chlorogenowy, który zwiększa tolerancję glukozy i ogranicza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Warto przy tym wspomnieć, że warzywa te mają bardzo niski indeks glikemiczny – wynosi on 18.

Karczochy sprawdzą się też jako element diety odchudzającej. Mają niską kaloryczność, niskie stężenie tłuszczu i zawierają dużą błonnika, dzięki czemu sprzyjają redukcji masy ciała. Wspierające odchudzanie właściwości karczochów są także zasługą:

  • cynaryny – usprawnia procesy trawienna i przyspiesza metabolizm lipidów;
  • inuliny – posiada zdolność wiązana dużych ilości wody, a następnie pęcznienia w żołądku, zapewniając uczucie sytości na długi czas;
  • kwasu chlorogenowego – jako antyoksydant zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym;
  • niacyny – czyli witaminy B3, która uczestniczy w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych.

Karczochy – właściwości kosmetyczne

Wyciąg z karczochów jest wykorzystywany jako składnik kosmetyków do pielęgnacji cery trądzikowej – zawarta w tych warzywach cynaryna wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, natomiast witaminy z grupy B zapobiegają powstawaniu łojotoku skórnego. Ekstrakt z karczocha może być również składnikiem preparatów przeznaczonych do leczenia schorzeń dermatologicznych – egzemy, łuszczycy czy pokrzywki.

Karczochy w suplementach diety

By korzystać z dobroczynnych właściwości karczochów, możemy sięgnąć też po dostępne w aptekach suplementy diety. Łatwe do połknięcia kapsułki z wyciągiem z karczocha, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Informację dotyczącą zalecanego dawkowania suplementów z karczochem zawsze znajdziemy na opakowaniu produktu.

Najlepsze przepisy z karczochem

Karczochy dużą popularnością cieszą się zwłaszcza we Włoszech. Coraz częściej goszczą także na polskich stołach, choć wiele osób wciąż nie wie, do czego tak właściwie może wykorzystać to warzywo. Świetną propozycją na dobry początek są pieczone karczochy oraz sałatka z karczochami.

Pieczone karczochy z parmezanem – przepis

Lista składników:

  • kilka karczochów (w zależności od liczby osób);
  • oliwa z oliwek,
  • starty parmezan,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Karczochy odpowiednio oprawiamy, a następnie wkładamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny – na 1 karczocha powinno przypadać około 1 litr wody. Warzywa gotujemy przez około 35 minut, aż zmiękną. Odcedzamy karczochy i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy starym parmezanem i pieczemy przez około 5-8 minut w 180 stopniach.

Sałatka z karczochami i serem feta – przepis

Lista składników:

  • słoiczek karczochów w zalewie,
  • główka sałaty lodowej,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • słoiczek czarnych oliwek (drylowanych),
  • kostka sera feta,
  • mała czerwona cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • świeże liście bazylii,
  • sól i pieprz.

Wszystkie warzywa i ser kroimy według upodobań, a następnie przyprawiamy, dodając do nich oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz.

Karczochy są cenione już nie tylko przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Coraz częściej sięgamy po nie również w Polsce, zarówno w poszukiwaniu nowych, wyjątkowych smaków, jak i w trosce o kondycję naszego organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem