zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy

Dieta i odchudzanie

Soczewica – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica jest bogatym źródłem substancji odżywczych, a co za tym idzie – wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Co warto wiedzieć o soczewicy, jak wpływa ona na nasze zdrowie i jak można ją spożywać?Soczewica – podstawowe informacjeSoczewica jest rośliną strączkową, którą już...

Propolis – właściwości zdrowotne i zastosowanie kitu pszczelego. Jak zrobić nalewkę z propolisu?

Propolis, znany też jako kit pszczeli, był ceniony już w starożytności. Bogactwo substancji aktywnych sprawia, że propolis wykazuje liczne właściwości lecznicze prozdrowotne, dzięki czemu jest wciąż chętnie stosowany w medycynie naturalnej.Propolis – kit pszczeli. Co to jest?Propolis, czyli kit pszczeli,...

Jarmuż – właściwości zdrowotne i najlepsze przepisy. Czy warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych i najzdrowszych warzyw liściastych. To odmiana kapusty, chętnie spożywana szczególnie w państwach skandynawskich, ale ze względu na prozdrowotne właściwości cieszy się coraz większą popularnością również w Polsce.Jarmuż – co to za warzywo?Jarmuż to odmiana...

Aloes – składniki odżywcze, właściwości i działanie. Dlaczego warto używać aloesu?

Aloes to niewymagająca w pielęgnacji roślina ozdobna, którą z powodzeniem można hodować w domu. Jednak zawiera ona też wiele drogocennych składników, za sprawą których doskonale sprawdza się jako środek zaradczy na problemy skórne.Aloes – co to jest?Aloes to należąca do...

Karczochy – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co pomagają karczochy?

Karczochy to warzywo cenione w wielu kuchniach świata. W Polsce wciąż je odkrywamy, jednak ze względu na ich właściwości zdrowotne oraz bogactwo składników odżywczych, coraz chętniej dodajemy je do różnych potraw.Karczochy – skąd pochodzą?Karczochy jako pierwsi docenili mieszkańcy krajów śródziemnomorskich,...

Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego?

Kombucha jest szczególnie propagowana wśród osób zainteresowanych medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem oraz ziołolecznictwem. Chociaż jej właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej od ponad 2000 lat, dotąd nie doczekała się żadnych poważnych badań naukowych, które mogłyby obiektywnie potwierdzić jej wyjątkowe...

Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?

W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze zwierzęce oraz tłuste mięso. Dziś wiemy, że również dieta bogata w węglowodany może...

Pomidory – właściwości odżywcze, kalorie i polecane przepisy. Czy pomidor jest zdrowy?

Owoce i warzywa to niezwykle istotne części diety każdego człowieka. Mało kto wie, jednak to pomidor jest jednym z popularniejszych warzyw. Spożywany jest przez wiele osób, w szczególności tych, którzy mieszkają w regionie Morza Śródziemnego. Charakteryzuje się on pięknym zapachem...

Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Dieta wątrobowa jest stosowana przede wszystkim w przebiegu schorzeń wątroby i ma na celu wsparcie funkcjonowania tego narządu. Co można jeść przy chorej wątrobie, a jakie produkty należy wykluczyć z jadłospisu?Jaka jest rola wątroby w organizmie człowieka?Wątroba nie bez powodu...

Selen: jakie są właściwości oraz kiedy występuje niedobór i nadmiar?

Selen to jeden z pierwiastków, który w przyrodzie występuje w iście mikroskopijnych ilościach. Mimo tego jest on niezwykle ważny, a prawidłowe funkcjonowanie organizmu byłoby bez niego po prostu niemożliwe. Co warto wiedzieć na jego temat? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie człowieka...

Węglowodany w diecie człowieka

Węglowodany stanowią główne źródło energii dla naszego organizmu, dlatego ich obecność w diecie jest niezbędna. Jednocześnie zbyt wysokie spożycie cukrów może prowadzić do powstania wielu problemów zdrowotnych związanych z nadwagą czy otyłością. Jak w rozsądny sposób czerpać energię z węglowodanów?Do czego potrzebne są węglowodany?Węglowodany,...

Źródła naturalnej witaminy C – owoce i warzywa. W czym jest jej najwięcej?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, stanowi związek, którego właściwości znalazły szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Witamina C jest niezwykle ważna dla organizmu człowieka, ponieważ ma ogromne znaczenie dla jego prawidłowego funkcjonowania, gdyż bierze udział w wielu procesach w nim...

Witamina C liposomalna

Witamina C, czyli kwas askorbinowy odgrywa niezwykle ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina bierze bowiem udział w wielu procesach, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jaką zatem witaminę C wybrać, którą kupić – zwykłą czy liposomalną? Co...

Ból brzucha po zielonej herbacie

Zieloną herbatę uzyskuje się z tego samego drzewa herbacianego co czerwoną czy czarną. Różnica polega na procesie przygotowywania liści na napar. Zielona herbata nie jest poddawana fermentacji, dlatego zachowuje swoją świeżość i wykazuje korzystne działanie na zdrowie i organizm człowieka....

Ból brzucha po czereśniach

Czereśnie to owoce, na które sezon trwa dosyć krótko. Z tego powodu wiele osób korzystając z chwili, objada się nimi bez umiaru. Warto jednak wskazać, że lepiej sięgać po nie częściej i w mniejszych ilościach, w przeciwnym razie zjedzenie zbyt...

Co jest dobre na trawienie? Co jeść na lepsze trawienie?

Problemy trawienne to stosunkowo częsta dolegliwość, która pojawić się może w każdym wieku. Występują wówczas zaparcia lub biegunka, zgaga i wzdęcia. Nieprzyjemne dolegliwości nie tylko odbierają apetyt, ale przyczyniają się też do obniżenia komfortu. Przyczyną problemów trawiennych jest zazwyczaj ciężkostrawna,...

Ból żołądka po przejedzeniu – sposoby na wzdęty i bolący brzuch. Jak sobie radzić z przejedzeniem?

Uczucie przejedzenia to stosunkowa częsta przypadłość. Wiąże się bezpośrednio ze spożyciem zbyt dużych porcji jedzenia, której żołądek nie jest w stanie strawić. W wyniku tego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Co robić, kiedy boli żołądek z przejedzenia? Co poprawia trawienie? Jak...

Ból brzucha po jabłku

Dietetycy zalecają jedzenie 1-2 jabłek dziennie. Owoce te mają duże ilości wody, dzięki czemu doskonale poprawiają nawodnienie organizmu. To jednak nie wszystkie zalety regularnego spożywania jabłek. Są one również cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Niemniej jednak u niektórych osób...

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.