zdjecie zdjecie

Dieta i odchudzanie

Ból brzucha po zielonej herbacie

Zieloną herbatę uzyskuje się z tego samego drzewa herbacianego co czerwoną czy czarną. Różnica polega na procesie przygotowywania liści na napar. Zielona herbata nie jest poddawana fermentacji, dlatego zachowuje swoją świeżość i wykazuje korzystne działanie na zdrowie i organizm człowieka....

Ból brzucha po czereśniach

Czereśnie to owoce, na które sezon trwa dosyć krótko. Z tego powodu wiele osób korzystając z chwili, objada się nimi bez umiaru. Warto jednak wskazać, że lepiej sięgać po nie częściej i w mniejszych ilościach, w przeciwnym razie zjedzenie zbyt...

Co jest dobre na trawienie? Co jeść na lepsze trawienie?

Problemy trawienne to stosunkowo częsta dolegliwość, która pojawić się może w każdym wieku. Występują wówczas zaparcia lub biegunka, zgaga i wzdęcia. Nieprzyjemne dolegliwości nie tylko odbierają apetyt, ale przyczyniają się też do obniżenia komfortu. Przyczyną problemów trawiennych jest zazwyczaj ciężkostrawna,...

Ból żołądka po przejedzeniu – sposoby na wzdęty i bolący brzuch. Jak sobie radzić z przejedzeniem?

Uczucie przejedzenia to stosunkowa częsta przypadłość. Wiąże się bezpośrednio ze spożyciem zbyt dużych porcji jedzenia, której żołądek nie jest w stanie strawić. W wyniku tego pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości. Co robić, kiedy boli żołądek z przejedzenia? Co poprawia trawienie? Jak...

Ból brzucha po jabłku

Dietetycy zalecają jedzenie 1-2 jabłek dziennie. Owoce te mają duże ilości wody, dzięki czemu doskonale poprawiają nawodnienie organizmu. To jednak nie wszystkie zalety regularnego spożywania jabłek. Są one również cennym źródłem witamin i składników odżywczych. Niemniej jednak u niektórych osób...

Ból brzucha po orzechach

Orzechy są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałą przekąskę, ale są też częstym dodatkiem do dań, sałatek i deserów. U niektórych osób jednak zjedzenie orzechów może powodować pojawienie...

Czosnek pospolity – właściwości lecznicze i skutki uboczne w postaci bólu brzucha

Czosnek pospolity to gatunek byliny, który należy do rodziny amarylkowatych. Co ciekawe, jest zarówno warzywem, przyprawą, jak i rośliną leczniczą. Pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka, gdyż korzystnie wpływa na zdrowie. Niemniej jednak mimo wielu właściwości leczniczych (stosowany jest jako lekarstwo),...

Sok z kiszonej kapusty – właściwości, działanie, zastosowanie

Sok z kiszonej kapusty ma wiele leczniczych i prozdrowotnych właściwości. Powstaje w procesie fermentacji białej kapusty z udziałem szczepów bakterii Leuconostoci i Pediococcus, po wcześniejszym zasoleniu. Czy sok z kiszonej kapusty jest zdrowy? Jakie właściwości zdrowotne i lecznicze ma sok...

Tyrozyna – właściwości, działanie, skutki uboczne

Tyrozyna stanowi jeden z najważniejszych dla organizmu człowieka aminokwasów, którego niedobór może przyczyniać się do zaburzeń w funkcjonowaniu tarczycy i rozwoju stanów depresyjnych, a także wywoływać zmęczenie i osłabienie. Tyrozyna coraz częściej stosowana jest również przez osoby, które regularnie trenują...

Awokado – właściwości i wartości odżywcze

Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Uznawany jest za najzdrowszy owoc, który ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Często określany jest jako smaczliwka. Mimo iż awokado zawiera sporo kalorii, wykazuje właściwości odchudzające i sprzyjające...

Dlaczego warto pić sok z kiszonych ogórków?

Sok, który powstaje w procesie kiszenia ogórków, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kwaśny napój jest źródłem kwasu mlekowego, sprzyjającego utrzymywaniu prawidłowej flory bakteryjnej i wzmacniającej układ immunologiczny.  Dodatkowo zawiera wiele witamin...

Jak działają i co zawierają tabletki na odchudzanie w aptece?

Otyłość i nadwaga to coraz częstszy problem, który dotyczy zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest pośpiech, siedzący tryb życia, ograniczenie aktywności fizycznej oraz niewłaściwa dieta. Co więcej, stres znacząco wpływa na przemianę materii i odczucie łaknienia....

Johimbina na odchudzanie – działanie, zastosowanie, przeciwwskazania

Johimbina, zwana również yohimbiną, jest organicznym związkiem chemicznym – naturalnym alkaloidem, pochodzenia naturalnego. Pozyskiwana jest z liści i kory drzewa z gatunku johimbina lekarska, które rośnie na terenach Afryki. Środek, dzięki swym właściwościom znalazł zastosowanie w spalaczach i suplementach diety...

Seler korzeniowy a potencja

Seler to warzywo, które należy do rodziny selerowatych. Właściwości lecznicze selera naciowego i korzeniowego sprawiają, że jest coraz częściej wykorzystywany w celu osiągnięcia efektów zdrowotnych. Warzywo to stanowi element niemal każdej diety odchudzającej. Ponadto, seler uważany jest za afrodyzjak, gdyż...

Witaminy na potencję dla mężczyzn

Problemy z potencją i erekcją to wstydliwa dolegliwość, która jest źródłem stresu i niepewności u mężczyzn w każdym wieku. Celem zmniejszenia tych problemów, panowie często zaczynają stosować specjalistyczne środki na potencję, które dostępne są w aptekach nie tylko na receptę,...

Pomelo – właściwości i wartości odżywcze

Pomelo, nazywane również pomarańczą olbrzymią, stanowi największy owoc z rodziny cytrusów. Wyróżnia go nie tylko rozmiar, ale również zawartość wielu składników odżywczych i niska kaloryczność. Czy pomelo ma witaminy? Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety? Jak jeść pomelo?Owoc pomelo...

Pokrzywa na odchudzanie – właściwości, efekty, zastosowanie

Pokrzywa zwyczajna ze względu na swe lecznicze właściwości znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. To roślina o wyjątkowo szerokim spektrum zastosowania. Stanowi bogate źródło cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki zawartym w pokrzywie substancjom bioaktywnym,...

Biała herbata – właściwości i działanie

Biała herbata wyjątkowe lecznicze i prozdrowotne właściwości zawdzięcza procesowi produkcji, jest bowiem najmniej przetworzonym rodzajem herbaty. Napar ten zawiera więcej składników odżywczych i witamin aniżeli herbata czarna i zielona. Charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem. Czy biała herbata jest zdrowa?...

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

© 2016 wapteka.pl Wszystkie prawa zastrzeżone
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.