zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Informacje dla pacjenta

Magnez – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru oraz funkcja w organizmie. Jakie produkty są bogate w magnez?

 Magnez – właściwości, objawy niedoboru i nadmiaru oraz funkcja w organizmie. Jakie produkty są bogate w magnez?

Magnez jest jednym z pierwiastków, które odgrywają niezwykle istotną rolę w organizmie człowieka i wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. Wyjaśniamy, za co odpowiada magnez i jak można rozpoznać jego niedobór.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jaką funkcję w organizmie pełni magnez,
  • jakie są objawy niedoboru magnezu,
  • jakie jest dzienne zapotrzebowanie na magnez,
  • w jakich produktach znajduje się najwięcej magnezu,
  • kiedy należy sięgnąć po suplementy z magnezem,
  • w jakiej postaci magnez jest najlepiej przyswajalny,
  • jakie są objawy nadmiaru magnezu.

Przeczytaj też: Elektrolity – czym są, jak rozpoznać ich niedobór i jak je uzupełniać?

Rola magnezu w organizmie – za co odpowiada magnez?

Magnez nie bez powodu nazywany jest pierwiastkiem życia. Uczestniczy w około 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie i wpływa na pracę wielu układów: odpornościowego, nerwowego, mięśniowego oraz krwionośnego. Wśród najważniejszych funkcji, jakie magnez pełni w naszym organizmie, wymienia się:

  • zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej, arytmii i zawału serca,
  • zmniejsza ryzyko cukrzycy i depresji,
  • poprawia pracę szarych komórek,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • bierze udział w procesie budowy kości i zębów (w połączeniu z wapniem i witaminą D),
  • poprawia trawienie,
  • reguluje pracę tarczycy,
  • poprawia pamięć i myślenie,
  • hamuje powstawanie kamieni w nerkach,
  • wspomaga leczenie astmy,
  • łagodzi dolegliwości związane z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz bóle menstruacyjne.

Niedobór magnezu – objawy

Jak można rozpoznać, że dostarczamy do organizmu za mało magnezu? Nagły niedobór magnezu może objawiać się:

  • drganiem powiek,
  • skurczem łydek,
  • mrowieniem i drętwieniem kończyn,
  • pogorszeniem samopoczucia,
  • ogólnym osłabieniem,
  • obniżeniem jakości snu,
  • bólami i zawrotami głowy.

Jeśli zbyt niskie stężenie tego pierwiastka utrzymuje się przez dłuższy czas, możemy mieć do czynienia z przewlekłym niedoborem magnezu. W takim przypadku mogą pojawić się następujące symptomy:

  • insulinooporność,
  • cukrzyca typu II,
  • nadciśnienie,
  • miażdżyca,
  • astma oskrzelowa,
  • arytmia,
  • depresja.

Jakie jest zapotrzebowanie na magnez?

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na magnez jest uzależnione przede wszystkim od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Zgodnie z zaleceniami u dorosłych kobiet wynosi ono około 300-320 mg, a u mężczyzn kształtuje się na poziomie 400-420 mg na dobę. Zapotrzebowanie na magnez znacząco wzrasta u kobiet w ciąży, u których wynosi 360-400 mg dziennie.

Ile magnezu natomiast potrzebują najmłodsi? U dzieci dzienne zapotrzebowanie na magnez wynosi:

  • do 6. miesiąca życia – 30 mg,
  • od 6. do 12. miesiąca życia – 70 mg,
  • od 1. do 3. roku życia – 80 mg,
  • od 4. do 9. roku życia – 130 mg,
  • od 10. do 12. roku życia – 240 mg,
  • dziewczęta od 13. roku życia – 360 mg,
  • chłopcy od 13. roku życia – 410 mg.

Najlepsze źródła magnezu – które produkty są bogate w magnez?

Magnez do organizmu najlepiej dostarczać wraz z pożywieniem. W których produktach znajdują się największe ilości tego pierwiastka? Z bogactwa magnezu znane są przede wszystkim:

  • kasza gryczana i ryż,
  • płatki owsiane,
  • ciemne pieczywo,
  • szpinak, biała fasola, natka pietruszki,
  • banany,
  • ryby, owoce morza,
  • mleko, jaja, sery żółte,
  • orzechy, pestki dyni,
  • kakao, czekolada,
  • wysoko zmineralizowana woda.

Suplementacja magnezu – kiedy jest potrzebna?

Przy odpowiedniej ilości magnezu w diecie rzadko dochodzi do jego niedoborów. U niektórych osób jednak mogą pojawić się kłopoty z przyswajaniem magnezu – jego wchłanianie mogą utrudniać między innymi alkohol, biegunki czy spożywanie preparatów odwadniających. Na niedobór magnezu bardziej narażone są także osoby, które wykonują intensywną pracę fizyczną lub umysłową, żyjące w stresie, stosujące diety odchudzające i przyjmujące doustną antykoncepcję hormonalną, a ponadto kobiety w ciąży i w okresie przekwitania.

W takich sytuacjach należy zadbać o zwiększenie podaży magnezu w diecie. Jeśli to nie wystarczy, warto sięgnąć suplement lub preparat leczniczy, który pozwoli uzupełnić powstałe braki – na przykład magnez w tabletkach. Świetnym rozwiązaniem są również tabletki z magnezem i witaminą B6. Należy bowiem wiedzieć, że witamina B6 może zwiększać stopień przyswajalności jonów magnezu od 20 do nawet 40%. Jeśli natomiast niedoborowi magnezu towarzyszą też skurcze mięśni, warto zdecydować się na tabletki z magnezem i potasem.

Przyswajalność magnezu – w jakiej postaci magnez jest najlepszy?

By wybrać odpowiedni preparat, należy zwrócić uwagę na to, jaka postać magnezu występuje w danym produkcie – ma to bowiem wpływ na przyswajalność tego pierwiastka. Węglan, tlenek lub chlorek magnezu są solami nieorganicznymi, które bardzo słabo wchłaniają się z przewodu pokarmowego i zwykle są wydalane z organizmu. Najlepiej przyswajalne związki magnezu to mleczan, cytrynian i asparaginian magnezu – to sole bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu łatwo wchłaniają się one w jelicie cienkim.

Przedawkowanie magnezu – jakie są objawy nadmiaru magnezu?

Warto mieć jednak świadomość, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar magnezu może nieść ze sobą pewne konsekwencje. Zbyt duże stężenie magnezu w organizmie może objawiać się:

  • zawrotami głowy,
  • niedociśnieniem,
  • osłabieniem,
  • nudnościami i wymiotami,
  • zmniejszeniem siły mięśni,
  • zaburzeniami oddychania.

Magnez nie bez przyczyny określany jest pierwiastkiem życia – odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie, uczestniczy w kilkuset procesach biochemicznych i wpływa na funkcjonowanie różnych układów. Magnez występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego możemy bez większego problemu dostarczać go do organizmu wraz z pożywieniem, a w razie jego niedoboru – sięgnąć po dostępne w aptekach preparaty.



mgr farm. Michał Kędzierski

Tytuł magistra farmacji otrzymał na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Posiada też licencjat z Wydziału Biologii Uniwersytetu Łódzkiego. Otrzymał liczne certyfikaty z zakresu zarządzania i technik sprzedaży oraz pozyskiwania i obsługi Klientów.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.