Dieta przeciwgrzybiczna (kandydoza) – czym jest i kto powinien ją stosować? Co należy jeść, aby walczyć z grzybicą na diecie przeciwgrzybicznej?

Dieta przeciwgrzybiczna (kandydoza) – czym jest i kto powinien ją stosować? Co należy jeść, aby walczyć z grzybicą na diecie przeciwgrzybicznej? - zdjęcie

Wielu osobom słowo dieta kojarzy się jedynie z odchudzaniem oraz rygorystycznymi zasadami. To mylne skojarzenie, a sposób odżywiania ma znaczący wpływ na samopoczucie oraz zdrowie fizyczne. Niektóre ogólnoustrojowe choroby organizmu nie reagują prawidłowo na leczenie farmakologiczne, a zastosowanie konkretnego sposobu żywienia jest istotnym wsparciem w okresie rekonwalescencji. Szczególnie podczas kandydozy organizmu dieta przeciwgrzybiczna ma ogromne znaczenie, a jej wdrożenie może pomóc uporać się z problemem i jego nawrotami.

W przypadku nadmiernej kolonizacji grzybów w organizmie ważne jest dobieranie produktów spożywczych, które nie sprzyjają ich rozwojowi. Bardzo ciężko zapobiegać nawrotom kandydozy, a dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie szybkiej odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej. Wielu osobom trudno jest ułożyć odpowiedną dietę przeciwgrzybiczną, dietetyk jest osobą, która pomoże ułożyć zdrowe i smaczne posiłki, odpowiednie przy kandydozie.

Zobacz też artykuł: Jak walczyć z grzybicą stóp?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest dieta przeciwgrzybiczna,
  • komu jest zalecana,
  • jakie są jej podstawowe założenia,
  • jak zapobiegać rozwojowi kandydozy
  • poznasz przykładowy jadłospis i przepis na posiłek.

Dieta przeciwgrzybiczna – podstawowe informacje

Dieta przeciwgrzybiczna jest stosowana w celu leczenia kandydozy. Jej zadaniem jest zahamowanie rozwoju pasożytów wewnątrz organizmu, odpudowanie naturalnej flory bakteryjnej człowieka oraz wzmocnienie działania farmakoterapii stosowanej przy tego typu schorzeniach. Drożdżaki Candida albicans, które zasiedlają układ pokarmowy zdrowego człowieka, na skutek zmiany mikroflory lub innych czynników, rozpoczęły wzmożoną  kolonizację i stają się odpowiedzialne za rozwój kandydozy. Dieta jest jedną ze skutecznych metod, która pomaga przywrócić jego prawidłowy stan i nie doprowadzać do nawrotu.

Choroba grzybiczna organizmu jest coraz częściej rozpoznawana wśród pacjentów. Jadłospis diety przeciwgrzybicznej opiera się na maksymalnym zmniejszeniu zawartości węglowodanów i cukrów prostych, które stanowią pożywienie dla patogenu. Eliminacja cukru pozwala na zmianę środowiska wewnątrz organizmu, które staje się niekorzystne do dalszego rozwoju grzybicy. 

Główne założenia diety przeciwgrzybicznej:

  • usunięcie z diety cukru i produktów, które go zawierają, na przykład czekolada, miód, słodzone dżemy słodycze,
  • wyeliminowanie słodzonych napoi, 
  • nie spożywanie produktów zawierających białą mąkę, jak makaron, białe pieczywo, wyroby mączne,
  • unikanie owoców, które są bogate w cukier, jak banany, śliwki czy gruszki,
  • unikanie serów zawierających grzyby, jak na przykład pleśniowych, cammembert, brie, 
  • wykluczenie artykułów spożywczych zawierających drożdże, jak piwo.

Dla wielu osób sporym wyzwaniem może okazać się ułożenie skutecznej diety przeciwgrzybicznej. Dietetyk jest osobą, która pomaga w takiej sytuacji skomponować posiłki, które będą posiadały odpowiednią wartość odżywczą i nie będą prowadziły do powstawania niedoborów w organizmie.

Komu zalecana jest dieta przeciwgrzybiczna?

Grzyb Candida albicans jest szczepem drożdżaków, który naturalnie zasiedla układ pokarmowy człowieka. Problem z zachorowaniem na grzybicę ogólnoustrojową rozpoczyna się, kiedy dochodzi do zaburzenia mikroflory jelitowej, co powoduje rozwój kandydozy. Dieta przeciwgrzybiczna jest zalecana podczas:

  • spadku odporności,
  • stosowania antybiotykoterapii,
  • stosowaniu niektórych leków, jak preparatów z żelazem lub doustnej antykoncepcji,
  • narażeniu organizmu na permanentny stres,
  • niezdrowej diecie, opartej na produktach przetworzonych,
  • hiperglikemii i cukrzycy,
  • osób, które chorują przewlekle na zespół jelita drażliwego lub celiakię.

Jak ograniczyć rozwój grzybicy, stosując dietę?

Kandydoza organizmu jest chorobą, która prowadzi do zasiedlenia przewodu pokarmowego przez grzyby Candida albicans. Rozwój grzybicy znacznie pogarsza komfort życia. Objawia się wzdęciami, wydzielaniem gazów, bólami brzucha oraz przewlekłymi biegunkami. Dodatkowo, przy zachorowaniu za kandydozę, pojawiają się zaburzenia ze strony układu nerwowego, jak depresja, stany lękowe oraz osłabienie organizmu. 

Stosowanie odpowiedniej diety prowadzi do zahamowania rozwoju kandydozy. Unikanie spożywania węglowodanów i cukrów, a zwiększenie ilości warzyw i produktów białkowych w diecie, powoduje zahamowanie rozwoju patogenu. Wynika to z braku dostarczania pożywienia dla Candida albicans, które jest niezbędne do ich dalszego namnażania. 

Dieta w kandydozie składa się z czterech etapów:

1 etap - jest najbardziej restrykcyjny, polega na eliminacji słodkich produktów, owoców, wyrobów z białej mąki, serów pleśniowych oraz kawy,

2 etap - polega na rozszerzaniu jadłospisu o produkty zbożowe, ziemniaki oraz sery. Osoba chorująca na kandydozę w dalszym ciągu powinna unikać węglowodanów i owoców,

3 etap - do diety można zacząć wprowadzać surowe owoce, rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy,

4 etap - do jadłospisu dodaje się możliwość spożywania kawy, kolejnych owoców oraz cukru, jedynie w postaci miodu.

Aby zapobiec szybkiemu nawrotowi kandydozy, po zakończeniu czwartego etapu diety, należy stopniowo i małymi krokami wprowadzać do menu kolejne grupy produktów spożywczych. 

Jakie produkty można jeść na diecie przeciwgrzybicznej?

Dieta przeciwgrzybiczna powinna być lekkostrawna, co pozwala skutecznie redukować rozwój patogenu oraz niwelować objawy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, biegunki czy gazy. Podobnie jak podczas stosowania diety w boleriozie, sposób żywienia podczas kandydozy organizmu powinien opierać się na obecności produktów, takich jak:

  • produktów bogatych w białko,
  • lekkostrawnych warzyw, jak ziemniaki, soczewica, brokuły,
  • produktów pełnoziarnistych, jak ryżu brązowego, pieczywa na zakwasie, różnego rodzaju kaszy,
  • kiszonek,
  • zdrowych tłuszczy, jak oliwa z oliwek, awokado,
  • chudego mięsa oraz ryb.

Dodatkowo, warto pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków oraz piciu odpowiedniej ilości wody lub naparów ziołowych. Pomaga to skutecznie trawić i usuwać resztki pokarmu z odcinków przewodu pokarmowego, co pozwala zahamować rozwój grzybów, które nie mają odpowiedniej pożywki do rozwoju. Wiele osób zastanawia się nad zależnością diety przeciwgrzybiczej, a kawy. Podczas stosowaniu tego sposobu walki z dolegliwością można spożywać kawę kofeinową, bezkofeinową oraz kawy zbożowe - jedynie po zakończeniu trzeciego etapu diety.

Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy jadłospis

Jadłospis w diecie przeciwgrzybicznej powinien składać się jedynie z dozwolonych produktów, które można spożywać na danym etapie rekonwalescencji.

Dieta przeciwgrzybiczna - jadłospis jednodniowy

Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek podana z sałatką z pomidorów i awokado, woda do popicia,

Przekąska po śniadaniu: jedna kromka chleba na zakwasie z wędzonym łososiem, podana z dodatkiem kiszonej kapusty i kiszonych ogórków,

Obiad: kurczak na parze, podany z warzywami zielonymi posypanymi koperkiem,

Kolacja: szparagi z wody, podane z dipem z awokado.

Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy przepis

Dieta przy kandydozie powinna być lekkostrawna, dlatego warto pamiętać o prawidłowej obróbce termicznej produktów spożywczych. Należy unikać smażenia na głębokim tłuszczu oraz pieczenia.

Kurczak na parze z warzywami - jak go wykonać?

Jedną pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Całość umieścić w parowarze lub sitku ułożonym na garnku z gotującą się wodą. W między czasie należy pokroić warzywa: zieloną paprykę, cukinię, wcześniej ugotowane brokuły i ułożyć na talerzu. Po wyjęciu kurczaka, całość można wedle upodobać obficie obsypać koperkiem. 

Jak uniknąć grzybicy przewodu pokarmowego?

Grzybica układu pokarmowego jest ciężkim schorzeniem, którego zdiagnozowanie oraz leczenie jest bardzo trudne. Aby skutecznie zapobiegać rozwojowi grzybicy, warto zadbać o prawidłową dietę, która opiera się na zdrowych, nieprzetworzonych produktach spożywczych. Bardzo ważną rolę odgrywa mikroflora jelitowa, której zaburzenie prowadzi do namnażania się patogenu. W sytuacjach stresowych, przy antybiotykoterapii lub stosowania farmakoterapii warto szczególnie o nią zadbać, poprzez przyjmowanie wysokiej jakości prebiotyków oraz kiszonek, które zawierają dobre bakterie dla układu pokarmowego człowieka. 

Aktywność fizyczna i picie odpowiedniej ilości wody również są czynnikami, które pozwolą uniknąć namnażania Candida albicans. Warto pamiętać, że odpowiednia troska o organizm pomaga utrzymać zdrowie fizyczne oraz psychiczne w najlepszej formie. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Jak dbać o organizm przy cukrzycy typu 2? Suplementy i preparaty w walce z insulinoopornością. Berberyna vs metformina – co wybrać?
Cukrzyca i insulinooporność stanowią jedno z największych wyzwań współczesnej medycyny. Szacuje się, że zaburzenia metaboliczne diagnozowane są u co 5. osoby powyżej 65. roku życia....

Informacje dla pacjenta

MCH – podwyższone, obniżone, zakres norm. Co oznacza i czy musisz się obawiać?
Badanie krwi to jedno z podstawowych narzędzi diagnostycznych w medycynie. W ramach morfologii krwi analizowane są różne parametry, które pomagają w ocenie stanu zdrowia pacjenta. Jednym z tych parametrów jest MCH, czyli śred...

Układ nerwowy

Jak utrzymać zdrową psychikę w pracy i życiu prywatnym? Rola psychosomatyki w medycznym podejściu do work-life balance
W dzisiejszych czasach pytanie „jak utrzymać zdrową psychikę” zadaje sobie coraz więcej osób. Niezależnie od tego, czy jesteśmy na początku swojej kariery, czy mamy już za sobą wiele lat doświadczeń zawodowych, dbałość o zdrowi...

Dieta i odchudzanie

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis
W poszukiwaniu skutecznych metod odchudzania, wiele osób natrafia na różne diety, które obiecują szybkie i efektywne rezultaty. Jedną z takich diet jest dieta norweska, która zdobywa coraz większą popularność......

Dieta i odchudzanie

Dieta alkaliczna – sposób odżywania, który pomoże Ci odkwasić organizm
Współcześnie, coraz więcej osób poszukuje skutecznych metod na poprawę swojego zdrowia i samopoczucia. Jednym z bardziej popularnych podejść, jest oczywiście dieta alkaliczna, która ma na celu przywrócenie równo...

Układ oddechowy

Co na zatoki? 5 skutecznych produktów do walki z uciążliwym problemem
Zatoki przynosowe to małe, puste przestrzenie w kościach czaszki, które są pokryte błoną śluzową. Gdy dochodzi do ich zapalenia, może to wywołać ból, uczucie ucisku oraz trudności w oddychaniu....

Choroby skóry

Co na trądzik? Ranking preparatów najlepszych dla cery problematycznej
Trądzik jest jedną z najczęściej spotykanych chorób skóry na świecie, ma różne odmiany i może go wywoływać wiele czynników. Warto wiedzieć, jak poradzić sobie z trądzikiem, jak wdrożyć odpowiednie leczenie i dietę &...

Choroby skóry

Jak pielęgnować twarz w okresie jesienno-zimowym?
Okres jesienno-zimowy charakteryzuje się dużą zmiennością temperatur, przeszywającym wiatrem, mrozem i innymi niedogodnościami. Również sezon grzewczy niestety nie jest łaskawy dla cery. Przesuszenia, naruszenie bariery hydrolipidowej, wid...

Serce i układ krążenia

Dieta po zawale – menu wspierające zdrowie serca
Zawał serca jest jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych, z jakimi w niektórych przypadkach trzeba się zmierzyć. Po takim incydencie styl życia, w tym przede wszystkim dieta, odgrywa kluczową rolę ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem