Dieta przeciwgrzybiczna (kandydoza) – czym jest i kto powinien ją stosować? Co należy jeść, aby walczyć z grzybicą na diecie przeciwgrzybicznej?

Dieta przeciwgrzybiczna (kandydoza) – czym jest i kto powinien ją stosować? Co należy jeść, aby walczyć z grzybicą na diecie przeciwgrzybicznej? - zdjęcie

Wielu osobom słowo dieta kojarzy się jedynie z odchudzaniem oraz rygorystycznymi zasadami. To mylne skojarzenie, a sposób odżywiania ma znaczący wpływ na samopoczucie oraz zdrowie fizyczne. Niektóre ogólnoustrojowe choroby organizmu nie reagują prawidłowo na leczenie farmakologiczne, a zastosowanie konkretnego sposobu żywienia jest istotnym wsparciem w okresie rekonwalescencji. Szczególnie podczas kandydozy organizmu dieta przeciwgrzybiczna ma ogromne znaczenie, a jej wdrożenie może pomóc uporać się z problemem i jego nawrotami.

W przypadku nadmiernej kolonizacji grzybów w organizmie ważne jest dobieranie produktów spożywczych, które nie sprzyjają ich rozwojowi. Bardzo ciężko zapobiegać nawrotom kandydozy, a dieta jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie szybkiej odbudowy prawidłowej flory bakteryjnej. Wielu osobom trudno jest ułożyć odpowiedną dietę przeciwgrzybiczną, dietetyk jest osobą, która pomoże ułożyć zdrowe i smaczne posiłki, odpowiednie przy kandydozie.

Zobacz też artykuł: Jak walczyć z grzybicą stóp?

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest dieta przeciwgrzybiczna,
  • komu jest zalecana,
  • jakie są jej podstawowe założenia,
  • jak zapobiegać rozwojowi kandydozy
  • poznasz przykładowy jadłospis i przepis na posiłek.

Dieta przeciwgrzybiczna – podstawowe informacje

Dieta przeciwgrzybiczna jest stosowana w celu leczenia kandydozy. Jej zadaniem jest zahamowanie rozwoju pasożytów wewnątrz organizmu, odpudowanie naturalnej flory bakteryjnej człowieka oraz wzmocnienie działania farmakoterapii stosowanej przy tego typu schorzeniach. Drożdżaki Candida albicans, które zasiedlają układ pokarmowy zdrowego człowieka, na skutek zmiany mikroflory lub innych czynników, rozpoczęły wzmożoną  kolonizację i stają się odpowiedzialne za rozwój kandydozy. Dieta jest jedną ze skutecznych metod, która pomaga przywrócić jego prawidłowy stan i nie doprowadzać do nawrotu.

Choroba grzybiczna organizmu jest coraz częściej rozpoznawana wśród pacjentów. Jadłospis diety przeciwgrzybicznej opiera się na maksymalnym zmniejszeniu zawartości węglowodanów i cukrów prostych, które stanowią pożywienie dla patogenu. Eliminacja cukru pozwala na zmianę środowiska wewnątrz organizmu, które staje się niekorzystne do dalszego rozwoju grzybicy. 

Główne założenia diety przeciwgrzybicznej:

  • usunięcie z diety cukru i produktów, które go zawierają, na przykład czekolada, miód, słodzone dżemy słodycze,
  • wyeliminowanie słodzonych napoi, 
  • nie spożywanie produktów zawierających białą mąkę, jak makaron, białe pieczywo, wyroby mączne,
  • unikanie owoców, które są bogate w cukier, jak banany, śliwki czy gruszki,
  • unikanie serów zawierających grzyby, jak na przykład pleśniowych, cammembert, brie, 
  • wykluczenie artykułów spożywczych zawierających drożdże, jak piwo.

Dla wielu osób sporym wyzwaniem może okazać się ułożenie skutecznej diety przeciwgrzybicznej. Dietetyk jest osobą, która pomaga w takiej sytuacji skomponować posiłki, które będą posiadały odpowiednią wartość odżywczą i nie będą prowadziły do powstawania niedoborów w organizmie.

Komu zalecana jest dieta przeciwgrzybiczna?

Grzyb Candida albicans jest szczepem drożdżaków, który naturalnie zasiedla układ pokarmowy człowieka. Problem z zachorowaniem na grzybicę ogólnoustrojową rozpoczyna się, kiedy dochodzi do zaburzenia mikroflory jelitowej, co powoduje rozwój kandydozy. Dieta przeciwgrzybiczna jest zalecana podczas:

  • spadku odporności,
  • stosowania antybiotykoterapii,
  • stosowaniu niektórych leków, jak preparatów z żelazem lub doustnej antykoncepcji,
  • narażeniu organizmu na permanentny stres,
  • niezdrowej diecie, opartej na produktach przetworzonych,
  • hiperglikemii i cukrzycy,
  • osób, które chorują przewlekle na zespół jelita drażliwego lub celiakię.

Jak ograniczyć rozwój grzybicy, stosując dietę?

Kandydoza organizmu jest chorobą, która prowadzi do zasiedlenia przewodu pokarmowego przez grzyby Candida albicans. Rozwój grzybicy znacznie pogarsza komfort życia. Objawia się wzdęciami, wydzielaniem gazów, bólami brzucha oraz przewlekłymi biegunkami. Dodatkowo, przy zachorowaniu za kandydozę, pojawiają się zaburzenia ze strony układu nerwowego, jak depresja, stany lękowe oraz osłabienie organizmu. 

Stosowanie odpowiedniej diety prowadzi do zahamowania rozwoju kandydozy. Unikanie spożywania węglowodanów i cukrów, a zwiększenie ilości warzyw i produktów białkowych w diecie, powoduje zahamowanie rozwoju patogenu. Wynika to z braku dostarczania pożywienia dla Candida albicans, które jest niezbędne do ich dalszego namnażania. 

Dieta w kandydozie składa się z czterech etapów:

1 etap - jest najbardziej restrykcyjny, polega na eliminacji słodkich produktów, owoców, wyrobów z białej mąki, serów pleśniowych oraz kawy,

2 etap - polega na rozszerzaniu jadłospisu o produkty zbożowe, ziemniaki oraz sery. Osoba chorująca na kandydozę w dalszym ciągu powinna unikać węglowodanów i owoców,

3 etap - do diety można zacząć wprowadzać surowe owoce, rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy,

4 etap - do jadłospisu dodaje się możliwość spożywania kawy, kolejnych owoców oraz cukru, jedynie w postaci miodu.

Aby zapobiec szybkiemu nawrotowi kandydozy, po zakończeniu czwartego etapu diety, należy stopniowo i małymi krokami wprowadzać do menu kolejne grupy produktów spożywczych. 

Jakie produkty można jeść na diecie przeciwgrzybicznej?

Dieta przeciwgrzybiczna powinna być lekkostrawna, co pozwala skutecznie redukować rozwój patogenu oraz niwelować objawy ze strony układu pokarmowego, jak wzdęcia, biegunki czy gazy. Podobnie jak podczas stosowania diety w boleriozie, sposób żywienia podczas kandydozy organizmu powinien opierać się na obecności produktów, takich jak:

  • produktów bogatych w białko,
  • lekkostrawnych warzyw, jak ziemniaki, soczewica, brokuły,
  • produktów pełnoziarnistych, jak ryżu brązowego, pieczywa na zakwasie, różnego rodzaju kaszy,
  • kiszonek,
  • zdrowych tłuszczy, jak oliwa z oliwek, awokado,
  • chudego mięsa oraz ryb.

Dodatkowo, warto pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków oraz piciu odpowiedniej ilości wody lub naparów ziołowych. Pomaga to skutecznie trawić i usuwać resztki pokarmu z odcinków przewodu pokarmowego, co pozwala zahamować rozwój grzybów, które nie mają odpowiedniej pożywki do rozwoju. Wiele osób zastanawia się nad zależnością diety przeciwgrzybiczej, a kawy. Podczas stosowaniu tego sposobu walki z dolegliwością można spożywać kawę kofeinową, bezkofeinową oraz kawy zbożowe - jedynie po zakończeniu trzeciego etapu diety.

Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy jadłospis

Jadłospis w diecie przeciwgrzybicznej powinien składać się jedynie z dozwolonych produktów, które można spożywać na danym etapie rekonwalescencji.

Dieta przeciwgrzybiczna - jadłospis jednodniowy

Śniadanie: jajecznica na oliwie z oliwek podana z sałatką z pomidorów i awokado, woda do popicia,

Przekąska po śniadaniu: jedna kromka chleba na zakwasie z wędzonym łososiem, podana z dodatkiem kiszonej kapusty i kiszonych ogórków,

Obiad: kurczak na parze, podany z warzywami zielonymi posypanymi koperkiem,

Kolacja: szparagi z wody, podane z dipem z awokado.

Dieta przeciwgrzybiczna – przykładowy przepis

Dieta przy kandydozie powinna być lekkostrawna, dlatego warto pamiętać o prawidłowej obróbce termicznej produktów spożywczych. Należy unikać smażenia na głębokim tłuszczu oraz pieczenia.

Kurczak na parze z warzywami - jak go wykonać?

Jedną pierś z kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i ulubionymi ziołami. Całość umieścić w parowarze lub sitku ułożonym na garnku z gotującą się wodą. W między czasie należy pokroić warzywa: zieloną paprykę, cukinię, wcześniej ugotowane brokuły i ułożyć na talerzu. Po wyjęciu kurczaka, całość można wedle upodobać obficie obsypać koperkiem. 

Jak uniknąć grzybicy przewodu pokarmowego?

Grzybica układu pokarmowego jest ciężkim schorzeniem, którego zdiagnozowanie oraz leczenie jest bardzo trudne. Aby skutecznie zapobiegać rozwojowi grzybicy, warto zadbać o prawidłową dietę, która opiera się na zdrowych, nieprzetworzonych produktach spożywczych. Bardzo ważną rolę odgrywa mikroflora jelitowa, której zaburzenie prowadzi do namnażania się patogenu. W sytuacjach stresowych, przy antybiotykoterapii lub stosowania farmakoterapii warto szczególnie o nią zadbać, poprzez przyjmowanie wysokiej jakości prebiotyków oraz kiszonek, które zawierają dobre bakterie dla układu pokarmowego człowieka. 

Aktywność fizyczna i picie odpowiedniej ilości wody również są czynnikami, które pozwolą uniknąć namnażania Candida albicans. Warto pamiętać, że odpowiednia troska o organizm pomaga utrzymać zdrowie fizyczne oraz psychiczne w najlepszej formie. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem