Układ pokarmowy

baner

Układ pokarmowy

Rozwiń opis

Najczęściej czytane

poprzedni
następny

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Dieta i odchudzanie

Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze zwierzęce oraz tłuste mięso. Dziś wiemy, że r&oac...

Układ pokarmowy

Bilirubina całkowita - norma, badanie podwyższonej bilirubiny
Bilirubina całkowita jest barwnikiem żółciowym, który powstaje w wyniku rozpadu hemu, czyli głównego składnika hemoglobiny. Za pomocą badania, którego zadaniem jest stwierdzenie jej poziomu we krwi, można zdiagnozować wiele chorób układ...

Układ pokarmowy

Nerwica żołądka – przyczyny, objawy, leczenie
Nerwica żołądka jest przykrą dolegliwością ze strony układu pokarmowego, która wynika z niskiej odporności organizmu na stresujące sytuacje. Należy zatem wskazać, że bezpośrednią przyczyną schorzenia jest stres. Chorzy uskarżają si...

Układ pokarmowy

Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi choroby, a jest jedynie jej objawem. Należy podkreś...

Dieta i odchudzanie

Chlorofil – na co pomaga, w czym można go znaleźć i korzyści z jego stosowania
Chlorofil to substancja chemiczna, którą poznajemy już w szkole podstawowej. W trakcie nauki niewiele jednak mówi się o jej dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Co to jest chlorofil i jakie są jego właściwości? Warto zgłębić się...

Układ pokarmowy

5 sposobów na zatrzymywanie wody w organizmie
Opuchnięcia, cellulit i dodatkowe kilogramy na wadze? Ich przyczyną może być zatrzymywanie wody w organizmie. Jak pozbyć się jej nadmiaru i cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką? Zatrzymywanie wody w organizmie – przyczyny ...

Układ pokarmowy

Co jeść przy bólu żołądka?
Bóle żołądka i problemy gastryczne stanowią stosunkowo częstą dolegliwość. Ból żołądka może mieć wiele przyczyn. Wpływ na to ma szybkie tempo życia, spożywanie posiłków w pośpiechu i niewłaściwa dieta, a także nieregularne pos...

Układ pokarmowy

Ból brzucha i krew z odbytu – przyczyny, leczenie
Krew z odbytu to stosunkowo częsty problem, który pojawia się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Krwawienie z odbytu zazwyczaj zauważane jest po oddaniu stolca, w którym obecna jest świeża krew lub krwisty śluz w kale. Występujące krwaw...

Najnowsze

... 9

Sortowanie

Sortowanie według
Kategorie
Układ pokarmowy Koper włoski - właściwości i zastosowanie
Czym jest koper włoski? Koper włoski, czyli z łaciny Foeniculum vulgaria, jest byliną zaliczaną do rodziny selerowatych. Pierwotnie występował wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego, dlatego też najwięcej przepisów kulinarn
Dieta i odchudzanie Roślinne ABC – strategiczne składniki odżywcze i suplementacja na diecie wege
W imię zasady ‘food first’ każdy model żywienia powinien dostarczać kompletu składników odżywczych zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu. Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna na każdym etapie życia. Do
Dieta i odchudzanie Dlaczego warto stosować dietę roślinną?
W natłoku medialnych informacji na temat wyższości poszczególnych rodzajów diet nad innymi można łatwo poczuć zagubienie (nawet nam, specjalistom z zakresu żywienia). Uspokajającym jest natomiast stale umacniający się trend &b
Układ pokarmowy Hashimoto - dieta wspomagająca leczenie. Zalecenia, produkty i jadłospis przy zapaleniu tarczycy
Choroba Hashimoto to przewlekłe zapalenie tarczycy, które stanowi jedną z głównych przyczyn jej niedoczynności. Jest to powszechnie występująca choroba autoimmunologiczna i endokrynologiczna.
Układ pokarmowy Dieta bezglutenowa: wskazania, zasady, produkty dozwolone i zabronione
Dieta bezglutenowa ma na celu niedostarczanie organizmowi białka, jakim jest gluten. Dotyczy ona osób, u których zdiagnozowano celiakię bądź nietolerancję glutenu.
Układ pokarmowy Stomia - czym jest i jak wygląda: rodzaje, pielęgnacja i dieta. Poradnik dla stomików
Stomia to bardzo przykra przypadłość, która potrafi utrudnić życie. Dla wielu osób wypróżnianie się do worka oznacza koniec wcześniej prowadzonego życia. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być!
Układ pokarmowy Krew w kale: objawy, badania i leczenie. Jaką chorobę może zwiastować?
Krew w kale zauważona przez każdą osobę powinna zaniepokoić i skłonić do wizyty u lekarza. Może mieć różne przyczyny od hemoroidów, po raka jelita grubego, dlatego tak ważna jest szczegółowa diagnostyka.
Układ pokarmowy Ulewanie u niemowląt: przyczyny i zapobieganie. Kiedy ulewanie powinno niepokoić?
Po przyjściu noworodka na świat wiele jego układów nie jest przystosowanych do nowych warunków poza organizmem mamy. Podobnie jest z układem pokarmowym, który w ciągu pierwszych tygodni życia maluszka wciąż dojrzewa. 
Dieta i odchudzanie Cukrzyca u dzieci i nastolatków: objawy, leczenie i wpływ na dojrzewanie
Cukrzyca u dzieci jest jedną z najpoważniejszych współczesnych chorób cywilizacyjnych. Dotyka osób w każdym wieku. W dzisiejszym artykule omówimy jej charakterystykę, diagnostykę oraz sposób leczenia.
Dieta i odchudzanie Żywność, która leczy - produkty prozdrowotne wspomagające odporność
Zastanawiasz się jakie składniki warto wprowadzić do codziennych potraw? Chcesz w naturalny sposób zadbać o odporność?
Układ pokarmowy Ból gardła przy przełykaniu (odynofagia) – co może być przyczyną? Diagnoza i leczenie
Odynofagia, czyli ból gardła przy przełykaniu, nie jest chorobą, a jedynie jej objawem. Może być wywołana infekcją wirusową lub bakteryjną, lecz także symptomem poważnej choroby, na przykład o charakterze nowotworowym.
Układ pokarmowy Podagrycznik - dobroczynny chwast, który leczy podagrę i wspiera wątrobę
Stosowanie ziół może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jedną z niezwykle dobroczynnych roślin jest podagrycznik pospolity - ziele stosowane od setek lat w zwalczaniu dny moczanowej oraz wielu innych rozmaitych dolegliwości i schorzeń.
2 3 4 ... 9

Układ pokarmowy – profilaktyka, leczenie, porady


Układ pokarmowy spełnia w naszym ciele wiele bardzo ważnych funkcji. Należą do nich nie tylko te oczywiste, jak trawienie pokarmu i przyswajanie składników odżywczych ze spożywanych posiłków, ale również wydalanie produktów przemiany materii oraz odporność. Nie wszyscy wiedzą, że od składu flory bakteryjnej w naszych jelitach zależy, czy jesteśmy podatni na różne choroby.

Układ pokarmowy stworzony jest z wielu struktur: zaczyna się w jamie ustnej, następnie przebiega przez gardło i przełyk oraz żołądek. Następnie biegnie przez jelito cienkie i grube i dochodzi do odbytu. Do układu pokarmowego zalicza się także ślinianki, trzustkę i wątrobę. W zależności od tego , który narząd lub struktura układu pokarmowego zostanie dotknięta chorobą, objawy mogą być bardzo delikatne do intensywnych lub uniemożliwiać funkcjonowanie.

Profilaktyczne badania układu pokarmowego obejmują monitorowanie ogólnego stanu zdrowia poprzez regularne wykonywanie morfologii, badania moczu i kału, a także wykonywanie USG jamy brzusznej. Najlepszym sposobem dbania o układ pokarmowy jest oczywiście stosowanie się do zaleceń dietetyków i układanie jadłospisu zgodnie z zasadami zbilansowanej diety. Leczenie chorób układu pokarmowego obejmuje zarówno farmakoterapię, jak i przyjmowanie probiotyków, stosowanie terapii jedzeniem. W skrajnych przypadkach konieczna jest interwencja chirurgia i chemioterapia.


Choroby układu pokarmowego - kompendium wiedzy o chorobach układu pokarmowego


Lista chorób atakujących układ pokarmowy ma wiele punktów. Do najczęściej diagnozowanych chorób należą:

l choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

l refluks i zgaga

l niestrawność i wzdęcia

l infekcyjne biegunki na tle wirusowym

l kamica żółciowa.

Oprócz tego stosunkowo często diagnozowane są nowotwory, które poza nowotworem płuc oraz chorobami kardiologicznymi należą do najczęstszych przyczyn zgonów w naszym kraju. Rozwojowi nowotworu jelita i żołądka można skutecznie zapobiegać.

Do rzadko diagnozowanych, ale stosunkowo dobrze przebadanych chorób należą choroba Leśniewskiego-Crohna, celiakia, marskość wątroby oraz choroby trzustki. W gabinetach gastrologicznych diagnozowane są również polipy przewodu pokarmowego, różnego rodzaju stany zapalne jelit. Częstą, typową chorobą jest zapalenie wyrostka robaczkowego: wymaga to natychmiastowej interwencji chirurgicznej, jednak jeśli pomoc zostanie udzielona na czas, zdarzenie to nie ma poważniejszych konsekwencji dla zdrowia. Wiele chorób układu pokarmowego wymaga wdrożenia żywienia medycznego, które pomaga uzupełnić niedobory pierwiastków i substancji odżywczych, których pozbawiona jest dieta eliminacyjna.


Choroby żołądka - najczęstsze objawy i leczenie


Najczęstszymi objawami chorób żołądka są problemy z trawieniem, ból umiejscowiony w środkowej części brzucha nasilający się po zjedzeniu posiłku lub ustępujący po jedzeniu. Ten drugi przypadek jest dość charakterystyczny dla choroby wrzodowej żołądka powodowanej aktywnością bakterii Helicobacter Pylori.

Na schorzenia żołądka może wskazywać również zgaga, odbijanie się, częste czkawki, ucisk w dolnej części klatki piersiowej. Niektóre choroby żołądka mogą być leczone za pomocą trwałej zmiany diety, inne wymagają stosowania środków farmakologicznych, które dobiera gastrolog.

Doświadczając bólu żołądka warto zadbać o to, aby wzbogacić swoją dietę o probiotyki, czy to w formie suplementów diety, czy też naturalnych produktów. Szczególnie dużo przyjaznych układowi pokarmowemu bakterii znajduje się w kiszonkach, a także sfermentowanych przetworach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry i maślanki. Niemal każda choroba żołądka wyklucza spożywanie produktów ciężkostrawnych, ostrych i powodujących wzdęcia.


Choroby jelit – porady dotyczące leczenia i prawidłowej diety


Najczęstszymi objawami towarzyszącymi chorobom jelit są nawracające biegunki, bolesność w dole brzucha, gazy o nieprzyjemnym zapachu, a także zatwardzenia. Gdy obserwujemy u siebie takie dolegliwości, konieczne jest znalezienie korelacji między spożywanymi produktami, a nasileniem objawów. Mogą one świadczyć o alergii na konkretny składnik pokarmowy i wtedy wykluczenie go z diety przyniesie ulgę, jak ma to miejsce np. przy stosowaniu diety przy zespole SIBO. Natomiast w przypadku, jeśli biegunki utrzymują się znacznie dłuższy czas mimo wprowadzonych zmian w diecie, często nawracają, a kał ma nietypowy wygląd, konieczna jest poważniejsza diagnostyka.

Jedną z najpoważniejszych chorób jelit jest rak jelita grubego. Najczęściej przeprowadza się resekcję zmienionego chorobowo odcinka i to pomaga odzyskać zdrowie. Jednak bardzo ważne jest wykrycie choroby na najwcześniejszym możliwym etapie.


Choroby wątroby – objawy, sposoby wsparcia i leczenia


Do objawów chorób wątroby zalicza się apatię, osłabienie, senność, ziemistą barwę cery, niekiedy zażółcenie białek oczu i skóry na dłoniach. Ponieważ wątroba bierze udział w metabolizowaniu produktów potencjalnie toksycznych, jej dysfunkcje powodują powolne zatruwanie całego organizmu. Warto pamiętać, że wątroba nie jest unerwiona, dlatego sama z siebie nie daje dolegliwości bólowych. Prawdą jednak jest, że osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby lub jej stan zapalny doświadczają rozlewającego się bólu w prawym boku, co spowodowane jest uciskaniem przez chorą wątrobę sąsiednich organów.


Choroby trzustki – porady dotyczące leczenia i odpowiedniej diety


Do najczęściej diagnozowanych schorzeń trzustki zalicza się przede wszystkim stany zapalne: ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki i autoimmunologiczne zapalenie trzustki. Ze wszystkimi tymi chorobami związana jest utrata masy ciała i wzmożone pragnienie. Oprócz tego chorzy skarżą się na ból w nadbrzuszu. W przypadku ostrego zapalenia trzustki pojawiają się wymioty, wysoka temperatura ciała i przyspieszone bicie serca. Najbardziej niebezpieczną chorobą jest nowotwór trzustki, który ma jedne z najgorszych rokowań ze wszystkich nowotworów. Około 10% przypadków nowotworów trzustki ma podłoże genetyczne, a palenie tytoniu zwiększa ryzyko zachorowania dwudziestokrotnie. Dla trzustki i wątroby szczególnie niebezpieczne są potrawy tłuste, produkty przetworzone i duże ilości cukrów prostych.

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.