Układ pokarmowy

baner

Układ pokarmowy

Rozwiń opis

Najczęściej czytane

poprzedni
następny

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ pokarmowy

Bilirubina całkowita - norma, badanie podwyższonej bilirubiny
Bilirubina całkowita jest barwnikiem żółciowym, który powstaje w wyniku rozpadu hemu, czyli głównego składnika hemoglobiny. Za pomocą badania, którego zadaniem jest stwierdzenie jej poziomu we krwi, można zdiagnozow...

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Układ pokarmowy

Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co przyniesie ulgę?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem....

Układ pokarmowy

Dziewanna: właściwości, działanie i zastosowanie królowej łąk
Dziewanna potocznie nazywana jest królową łąk. Roślina ta znalazła zastosowanie w ziołolecznictwie, przemyśle farmaceutycznym czy nawet w kosmetologii. Można przyjmować ją w formie syropu, naparu bądź olejku. Jakie właściwości ma dziewanna?...

Dieta i odchudzanie

Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze zwierzęce oraz tłuste mięso. Dziś wiemy, że r&oac...

Układ pokarmowy

Co jeść przy bólu żołądka?
Bóle żołądka i problemy gastryczne stanowią stosunkowo częstą dolegliwość. Ból żołądka może mieć wiele przyczyn. Wpływ na to ma szybkie tempo życia, spożywanie posiłków w pośpiechu i niewłaściwa dieta, a także nieregularne pos...

Układ pokarmowy

Ból gardła przy przełykaniu (odynofagia) – co może być przyczyną? Diagnoza i leczenie
Odynofagia, czyli ból gardła przy przełykaniu, nie jest chorobą, a jedynie jej objawem. Może być wywołana infekcją wirusową lub bakteryjną, lecz także symptomem poważnej choroby, na przykład o charakterze nowotworowym....

Układ pokarmowy

Stomia - czym jest i jak wygląda: rodzaje, pielęgnacja i dieta. Poradnik dla stomików
Stomia to bardzo przykra przypadłość, która potrafi utrudnić życie. Dla wielu osób wypróżnianie się do worka oznacza koniec wcześniej prowadzonego życia. Jak się jednak okazuje, wcale tak nie musi być!...

Najnowsze

... 11

Sortowanie

Sortowanie według
Kategorie
Układ pokarmowy Cholestaza – przyczyny, objawy, leczenie i wskazania dietetyczne
Cholestaza to choroba wątroby, polegająca na zaburzeniach wydzielania żółci do dwunastnicy lub całkowitego zahamowania jej odpływu. Zasadniczo wyróżniamy dwie podstawowe postaci, czyli zewnątrz - i wewnątrzwątrobową.
Układ pokarmowy Szkorbut – choroba marynarzy. Objawy, przyczyny i leczenie skrajnego niedoboru witaminy C
Szkorbut zaliczany jest do chorób spowodowanych przez awitaminozę. Współcześnie bardzo mało osób zmaga się ze szkorbutem i kojarzony jest on najczęściej z marynarzami. Najlepszą profilaktyką choroby jest zbilansowana dieta, kt&
Układ pokarmowy Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw
Układ pokarmowy Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów.
Układ pokarmowy Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość.
Układ pokarmowy Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb
Układ pokarmowy Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot
Układ pokarmowy Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap
Układ pokarmowy Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec
Układ pokarmowy Cykoria - odmiany, właściwości odżywcze i element diety odchudzającej
Cykoria, choć nie zawsze znajduje się w centrum uwagi w kuchni, to warzywo o wyjątkowych walorach żywieniowych oraz zdrowotnych. Jej charakterystyczny, lekko gorzki smak sprawia, że stanowi fascynujący dodatek do wielu potraw.
Układ pokarmowy RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li
Układ pokarmowy Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm.
2 3 4 ... 11

Układ pokarmowy – profilaktyka, leczenie, porady


Układ pokarmowy spełnia w naszym ciele wiele bardzo ważnych funkcji. Należą do nich nie tylko te oczywiste, jak trawienie pokarmu i przyswajanie składników odżywczych ze spożywanych posiłków, ale również wydalanie produktów przemiany materii oraz odporność. Nie wszyscy wiedzą, że od składu flory bakteryjnej w naszych jelitach zależy, czy jesteśmy podatni na różne choroby.

Układ pokarmowy stworzony jest z wielu struktur: zaczyna się w jamie ustnej, następnie przebiega przez gardło i przełyk oraz żołądek. Następnie biegnie przez jelito cienkie i grube i dochodzi do odbytu. Do układu pokarmowego zalicza się także ślinianki, trzustkę i wątrobę. W zależności od tego , który narząd lub struktura układu pokarmowego zostanie dotknięta chorobą, objawy mogą być bardzo delikatne do intensywnych lub uniemożliwiać funkcjonowanie.

Profilaktyczne badania układu pokarmowego obejmują monitorowanie ogólnego stanu zdrowia poprzez regularne wykonywanie morfologii, badania moczu i kału, a także wykonywanie USG jamy brzusznej. Najlepszym sposobem dbania o układ pokarmowy jest oczywiście stosowanie się do zaleceń dietetyków i układanie jadłospisu zgodnie z zasadami zbilansowanej diety. Leczenie chorób układu pokarmowego obejmuje zarówno farmakoterapię, jak i przyjmowanie probiotyków, stosowanie terapii jedzeniem. W skrajnych przypadkach konieczna jest interwencja chirurgia i chemioterapia.


Choroby układu pokarmowego - kompendium wiedzy o chorobach układu pokarmowego


Lista chorób atakujących układ pokarmowy ma wiele punktów. Do najczęściej diagnozowanych chorób należą:

l choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

l refluks i zgaga

l niestrawność i wzdęcia

l infekcyjne biegunki na tle wirusowym

l kamica żółciowa.

Oprócz tego stosunkowo często diagnozowane są nowotwory, które poza nowotworem płuc oraz chorobami kardiologicznymi należą do najczęstszych przyczyn zgonów w naszym kraju. Rozwojowi nowotworu jelita i żołądka można skutecznie zapobiegać.

Do rzadko diagnozowanych, ale stosunkowo dobrze przebadanych chorób należą choroba Leśniewskiego-Crohna, celiakia, marskość wątroby oraz choroby trzustki. W gabinetach gastrologicznych diagnozowane są również polipy przewodu pokarmowego, różnego rodzaju stany zapalne jelit. Częstą, typową chorobą jest zapalenie wyrostka robaczkowego: wymaga to natychmiastowej interwencji chirurgicznej, jednak jeśli pomoc zostanie udzielona na czas, zdarzenie to nie ma poważniejszych konsekwencji dla zdrowia. Wiele chorób układu pokarmowego wymaga wdrożenia żywienia medycznego, które pomaga uzupełnić niedobory pierwiastków i substancji odżywczych, których pozbawiona jest dieta eliminacyjna.


Choroby żołądka - najczęstsze objawy i leczenie


Najczęstszymi objawami chorób żołądka są problemy z trawieniem, ból umiejscowiony w środkowej części brzucha nasilający się po zjedzeniu posiłku lub ustępujący po jedzeniu. Ten drugi przypadek jest dość charakterystyczny dla choroby wrzodowej żołądka powodowanej aktywnością bakterii Helicobacter Pylori.

Na schorzenia żołądka może wskazywać również zgaga, odbijanie się, częste czkawki, ucisk w dolnej części klatki piersiowej. Niektóre choroby żołądka mogą być leczone za pomocą trwałej zmiany diety, inne wymagają stosowania środków farmakologicznych, które dobiera gastrolog.

Doświadczając bólu żołądka warto zadbać o to, aby wzbogacić swoją dietę o probiotyki, czy to w formie suplementów diety, czy też naturalnych produktów. Szczególnie dużo przyjaznych układowi pokarmowemu bakterii znajduje się w kiszonkach, a także sfermentowanych przetworach mlecznych, takich jak jogurty, kefiry i maślanki. Niemal każda choroba żołądka wyklucza spożywanie produktów ciężkostrawnych, ostrych i powodujących wzdęcia.


Choroby jelit – porady dotyczące leczenia i prawidłowej diety


Najczęstszymi objawami towarzyszącymi chorobom jelit są nawracające biegunki, bolesność w dole brzucha, gazy o nieprzyjemnym zapachu, a także zatwardzenia. Gdy obserwujemy u siebie takie dolegliwości, konieczne jest znalezienie korelacji między spożywanymi produktami, a nasileniem objawów. Mogą one świadczyć o alergii na konkretny składnik pokarmowy i wtedy wykluczenie go z diety przyniesie ulgę, jak ma to miejsce np. przy stosowaniu diety przy zespole SIBO. Natomiast w przypadku, jeśli biegunki utrzymują się znacznie dłuższy czas mimo wprowadzonych zmian w diecie, często nawracają, a kał ma nietypowy wygląd, konieczna jest poważniejsza diagnostyka.

Jedną z najpoważniejszych chorób jelit jest rak jelita grubego. Najczęściej przeprowadza się resekcję zmienionego chorobowo odcinka i to pomaga odzyskać zdrowie. Jednak bardzo ważne jest wykrycie choroby na najwcześniejszym możliwym etapie.


Choroby wątroby – objawy, sposoby wsparcia i leczenia


Do objawów chorób wątroby zalicza się apatię, osłabienie, senność, ziemistą barwę cery, niekiedy zażółcenie białek oczu i skóry na dłoniach. Ponieważ wątroba bierze udział w metabolizowaniu produktów potencjalnie toksycznych, jej dysfunkcje powodują powolne zatruwanie całego organizmu. Warto pamiętać, że wątroba nie jest unerwiona, dlatego sama z siebie nie daje dolegliwości bólowych. Prawdą jednak jest, że osoby cierpiące na stłuszczenie wątroby lub jej stan zapalny doświadczają rozlewającego się bólu w prawym boku, co spowodowane jest uciskaniem przez chorą wątrobę sąsiednich organów.


Choroby trzustki – porady dotyczące leczenia i odpowiedniej diety


Do najczęściej diagnozowanych schorzeń trzustki zalicza się przede wszystkim stany zapalne: ostre zapalenie trzustki, przewlekłe zapalenie trzustki i autoimmunologiczne zapalenie trzustki. Ze wszystkimi tymi chorobami związana jest utrata masy ciała i wzmożone pragnienie. Oprócz tego chorzy skarżą się na ból w nadbrzuszu. W przypadku ostrego zapalenia trzustki pojawiają się wymioty, wysoka temperatura ciała i przyspieszone bicie serca. Najbardziej niebezpieczną chorobą jest nowotwór trzustki, który ma jedne z najgorszych rokowań ze wszystkich nowotworów. Około 10% przypadków nowotworów trzustki ma podłoże genetyczne, a palenie tytoniu zwiększa ryzyko zachorowania dwudziestokrotnie. Dla trzustki i wątroby szczególnie niebezpieczne są potrawy tłuste, produkty przetworzone i duże ilości cukrów prostych.

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem