Dieta wrzodowa – jakie są zasady i co można jeść? Kiedy należy stosować dietę wrzodową?

Dieta wrzodowa – jakie są zasady i co można jeść? Kiedy należy stosować dietę wrzodową? - zdjęcie

Dieta wrzodowa – jakie są zasady i co można jeść? Kiedy należy stosować dietę wrzodową?

Dieta wrzodowa powinna być stosowana przez osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka jako uzupełnienie leczenia farmakologicznego. Wyjaśniamy, jakie są główne zasady diety wrzodowej, które produkty są w jej przypadku polecane, a których należy unikać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego dieta odgrywa tak istotną rolę przy chorobie wrzodowej,
  • jakie są najważniejsze zasady diety wrzodowej,
  • co można jeść na diecie wrzodowej,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis przy diecie wrzodowej.

Przeczytaj też: Wrzody żołądka – przyczyny, objawy i leczenie

Choroba wrzodowa – dieta jako element leczenia

Choroba wrzodowa, najczęściej wywołana przez zakażenie bakterią Helicobacter pylori, jest uznawana za jedną z najpowszechniejszych chorób przewodu pokarmowego – szacuje się, że cierpi na nią nawet 10% populacji. Choć w leczeniu wrzodów żołądka niezwykle istotną rolę odgrywa terapia farmakologiczna, to nie wystarczy, by skutecznie wyeliminować towarzyszące chorobie dolegliwości. Niezbędnym elementem kuracji powinna być także odpowiednia, lekkostrawna dieta.

W dużym uproszczeniu dieta na wrzody żołądka i dwunastnicy, w skrócie zwana dietą wrzodową, polega na ograniczeniu produktów, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Prawidłowo skomponowana pozwala na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie sprzyja łagodzeniu objawów choroby – bólów żołądka i brzucha, zgagi, nudności czy odbijania.

Dzięki znacznemu ograniczeniu spożycia produktów i potraw nasilających wydzielanie kwasu solnego dieta wrzodowa pomaga neutralizować sok żołądkowy, a w efekcie – nie drażni błony śluzowej żołądka. Dietę na wrzody należy stosować przede wszystkim w okresach zaostrzenia choroby, w trakcie terapii farmakologicznej oraz po chirurgicznym lub endoskopowym leczeniu powikłań tego schorzenia.

Dieta wrzodowa – zasady

Jak już wspominaliśmy, podstawą diety wrzodowej jest ograniczenie produktów i potraw, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Wśród nich wymienia się przede wszystkim:

  • kawa, również bezkofeinowa,
  • mocna herbata,
  • napoje gazowane,
  • napoje alkoholowe,
  • rosoły, wywary z kości i grzybów,
  • kwaśne owoce,
  • nierozcieńczone soki owocowe i warzywne
  • produkty marynowane, wędzone, smażone, pikantne, kwaśne oraz zbyt słone.

Dieta na wrzody powinna też uwzględniać produkty zawierające tłuszcze łatwostrawne, które hamują wydzielanie soku żołądkowego. Do tej grupy zalicza się między innymi:

  • masło,
  • śmietanka,
  • oleje roślinne, oliwa z oliwek,
  • margaryny miękkie,
  • słabe roztwory cukru – na przykład kompoty.

Przy komponowaniu diety wrzodowej należy także pamiętać o włączeniu artykułów żywnościowych, które neutralizują działanie kwasu solnego. Należą do nich: mleko, niekwaśny twarożek, jajka, chude mięso oraz ryby. W chorobie wrzodowej trzeba również ograniczyć produkty, które mogą drażnić błonę śluzową żołądka:

  • termicznie – potrawy za zimne lub zbyt gorące,
  • mechanicznie – produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego,
  • chemicznie – kwaśne owoce, nierozcieńczone soki, potrawy wędzone, marynowane i pikantne, keczup, ocet, musztarda, sól.

W diecie wrzodowej energia powinna pochodzić w około 50% z węglowodanów, 30% z tłuszczu oraz 20% z białka. Zaleca się spożywanie 5-6 posiłków dziennie co 2-3 godziny. Ostatni posiłek w ciągu dnia należy zjeść nie później niż godzinę przed snem. Najlepszą metodą przygotowywania potraw przy diecie wrzodowej jest gotowanie na parze lub w wodzie oraz duszenie bez wcześniejszego smażenia, a rzadziej pieczenie. Przy zaostrzonych objawach choroby posiłki powinny mieć konsystencję papkowatą. Z kolei w okresie remisji można wrócić do normalnego odżywiania, jednak z wyłączeniem produktów wywołujących nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Dieta wrzodowa – co można jeść, a czego nie wolno?


Produkty spożywcze lub potrawy

Zalecane w diecie wrzodowej

Przeciwwskazane w diecie wrzodowej

Produkty zbożowe

·         mąka pszenna jasna

·         kasza manna, kukurydziana, jęczmienna drobna

·         płatki owsiane

·         ryż

·         drobne makarony

·         pieczywo świeże, razowe i żytnie

·         grube kasze – gryczana, pęczak

·         makarony razowe

Mleko i przetwory mleczne

·         mleko słodkie

·         ser biały chudy

·         świeży kefir

·         sery żółte, topione, pleśniowe

Jajka

·         gotowane na miękko

·         jajecznica na parze

·         gotowane na twardo

·         jajecznica smażona

·         sadzone

Mięso i ryby

·         chude mięso – cielęcina, wołowina, królik

·         chudy drób – kurczak, indyk bez skóry

·         chude ryby – dorsz, leszcz, sola, szczupak

·         tłuste mięso i drób – wieprzowina, gęś, kaczka, dziczyzna, parówki, mięsa wędzone i peklowane

·         tłuste ryby – łosoś, śledź, halibut, sardynki

Warzywa

·         gotowane – marchew, pietruszka, seler, buraki, szpinak, kalafior, dynia, ziemniaki

·         surowe – zielona sałata, pomidor bez skórki

·         wszystkie odmiany kapusty

·         ogórki

·         rzodkiewka

·         rzepa

·         papryka

·         warzywa smażone

Owoce

·         dojrzałe bez skórki i pestek

·         gotowane lub przecierane – jabłka, truskawki, morele

·         banany

·         rozcieńczone soki owocowe

·         owoce surowe i suszone

·         gruszki

·         śliwki

·         agrest

·         czereśnie

Tłuszcze

·         świeże masło

·         oleje roślinne

·         oliwa z oliwek

·         wysokogatunkowe margaryny

·         kwaśna śmietana

·         smalec

·         słonina

·         boczek

·         margaryny twarde



Dieta przy chorobie wrzodowej – przykładowy jadłospis

Jak można komponować posiłki przy diecie wrzodowej? Oto przykładowy jadłospis, który mogą wykorzystać osoby cierpiące na wrzody żołądka:

  • śniadanie – dwa jajka na miękko, bułka pszenna czerstwa z cienką warstwą masła,
  • drugie śniadanie – kasza manna gotowana na mleku z dżemem truskawkowym,
  • obiad – cukinia nadziewana drobiowym mięsem mielonym i pomidorami pieczona w piekarniku, drobna kasza jęczmienna,
  • podwieczorek – mleczny koktajl z bananem,
  • kolacja – drobny makaronem pszenny z twarogiem i miodem.

Dieta wrzodowa powinna być elementem leczenia choroby wrzodowej żołądka, wspomagającym terapię farmakologiczną. Dieta na wrzody polega przede wszystkim na spożywaniu produktów lekkostrawnych oraz ograniczeniu tych, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.