Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej?

Dieta proteinowa – zasady i fazy. Co można jeść na diecie proteinowej? - zdjęcie

Dieta proteinowa to sposób odżywiania, w którym jadłospis składa się przede wszystkim z produktów bogatych w białko, czyli proteiny. Dieta białkowa często jest stosowana na odchudzanie i daje bardzo szybkie efekty, jednak budzi spore kontrowersje wśród specjalistów.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • na czym polega dieta proteinowa,
  • jakie są etapy diety proteinowej,
  • co można jeść na diecie proteinowej,
  • jakie są zalety i możliwe skutki uboczne diety proteinowej.

Przeczytaj też: Dieta Dukana – najważniejsze informacje, jadłospisy, fazy. Czy warto stosować dietę Dukana?

Dieta proteinowa – podstawowe zasady

Dieta proteinowa, inaczej dieta białkowa, ma różne odmiany. Jej podstawową zasadą jest spożywanie produktów bogatych w białko przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Jedną z popularniejszych diet proteinowych jest dieta Dukana. Zdaniem jej autora skuteczność dieta polega na tym, że do trawienia białka organizm zużywa znacznie więcej energii niż w przypadku węglowodanów czy tłuszczów. Tym samym zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej są lepiej wykorzystywane, a efekty diety – szybciej widoczne.

Ponadto w trakcie stosowania diety proteinowej w organizmie stale brakuje glukozy pochodzącej z węglowodanów – dla niektórych tkanek stanowi ona jedyne źródło energii. Taki stan prowadzi do ketozy, czyli przekształcenia zgromadzonego tłuszczu w ciała ketonowe, które są zastępczym źródłem energii. Wpływ na skuteczność diety proteinowej ma także fakt, że białko zapewnia uczucie sytości na długi czas, co sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Ważną zasadą, a jednocześnie zaletą diety białkowej jest również to, że nie wiążą się z nią restrykcje kaloryczne. Można jeść, ile się chce, ale wyłącznie produkty zalecane w konkretnym etapie diety. Inne zasady diety proteinowej to:

  • wypijanie dwóch szklanek wody do każdego posiłku,
  • rezygnacja ze stosowania jakiegokolwiek tłuszczu w trakcie pierwszego i drugiego etapu diety – włącznie z oliwą,
  • ograniczenie ćwiczeń w pierwszych tygodniach diety – początkowo organizm może być osłabiony,
  • suplementacja witamin – podczas pierwszej i drugiej fazy ich ilość dostarczana do organizmu może okazać się niewystarczająca.

Etapy diety proteinowej – co trzeba wiedzieć?

Dieta białkowa jest podzielona na cztery etapy, a w każdej z nich dozwolone jest spożywanie nieco innych produktów:

  • faza I diety proteinowej (uderzeniowa) – trwa od 1 do 10 dni. W trakcie tego etapu dochodzi do największego spadku wagi, wynoszącego od 5 kg w 5 dni do 20 kg w 10 dni. W fazie pierwszej można jeść wyłącznie produkty zawierające białko w dużych ilościach. Dodatkowo trzeba wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie;
  • faza II diety proteinowej (naprzemienna) – trwa do momentu, w którym osiągniemy cel wagowy. Średnio tempo chudnięcia wynosi 1 kg tygodniowo. Etap ten polega na stosowaniu naprzemiennych cykli, w który spożywa się tylko produkty białkowe oraz produkty białkowe w połączeniu z dozwolonymi warzywami. Najpopularniejsze są cykle 1 dzień białkowy na 1 dzień białkowo-warzywny, który ułatwia trzymanie się diety, oraz 5 dni na 5 dni, przynoszący najszybsze efekty. Ponadto w fazie drugiej trzeba wypijać 1,5 litra płynów dziennie oraz jeść w łyżki otrębów owsianych i 1 łyżkę otrębów pszennych;
  • faza III diety proteinowej (utrwalenia) – to bardzo ważny etap, gdyż od niego zależy utrzymanie efektów diety. Jego długość zależy od spadku wagi. Każdy stracony kilogram to 10 dni fazy utrwalenia. Etap ten zakłada jeden dzień białkowy tygodniowo, w pozostałe dni można dodatkowo spożywać warzywa, 1 porcję owoców, porcję żółtego sera i 2 kromki chleba pełnoziarnistego, a raz w tygodniu zjeść porcję 200 g makaronu lub kaszy. Etap ten przewiduje też dwa dowolne posiłki w tygodniu. Ucztowanie nie powinno jednak następować dzień po dniu, nie należy także się przejadać;
  • faza IV diety proteinowej (stabilizacji) – ostatni etap diety białkowej powinien trwać do końca życia. Przez 6 dni w tygodniu można jeść wszystko, ale jednego dnia jadłospis powinien wyglądać tak jak w fazie pierwszej.

Dieta proteinowa – co można jeść?

Produkty dozwolone w diecie proteinowej zależą od etapu, na którym znajduje się dana osoba. Codzienny jadłospis powinien składać się wyłącznie z produktów przewidzianych dla konkretnej fazy, ponieważ tylko restrykcyjne przestrzeganie zasad pozwala na osiągnięcie oczekiwanych rezultatów. Co zatem można włączyć do diety białkowej?


Etap diety proteinowej

Dozwolone produkty

Faza I

·         mięso – kurczak, indyk, chuda wołowina, konina

·         chude wędliny

·         ryby – sola, dorsz, łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela

·         owoce morza

·         jajka

·         chudy nabiał – mleko, jogurty, kefir, maślanka

Faza II

·         wszystkie produkty z etapu I oraz:

·         warzywa – pomidory, rzodkiewka, szpinak, szparagi, por, zielona fasolka szparagowa, grzyby, kapusta, seler, koper, sałata, bakłażan, cukinia, papryka

·         w ograniczonych ilościach – marchew, buraki

Faza III

·         wszystkie produkty z etapu I i II oraz:

·         owoce oprócz bananów, winogron, czereśni i owoców suszonych

·         produkty zbożowe – pieczywo razowe, kasze i makarony (raz w tygodniu), ryż (okazjonalnie), raz na jakiś czas również ziemniaki

·         warto włączyć inne rodzaje mięs – udziec jagnięcy, schab gotowany, szynkę

·         dwa razy w tygodniu dozwolony jest dowolny posiłek

Faza IV

·         można jeść wszystko, ale z zachowaniem 1 dnia białkowego w tygodniu


Czego natomiast nie można jeść na diecie proteinowej? W dużym skrócie – produktów, które nie zostały przewidziane dla danego etapu.

Dieta proteinowa – zalety i możliwe skutki uboczne

Istnieje jedna podstawowa zaleta diety proteinowej – odchudzanie przebiega naprawdę szybko, a redukcja masy ciała jest widoczna już w pierwszych dniach jej stosowania. Na popularność diety białkowej wpływa też fakt, że nie narzuca ona żadnych restrykcji kalorycznych – o ile spożywamy produkty dozwolone, możemy je jeść do woli.

Nie brakuje jednak specjalistów, którzy do diety proteinowej nie tylko podchodzą z rezerwą, ale nawet odradzają jej stosowanie. Przekonują, że to dieta niefizjologiczna, która może doprowadzić do trwałych zaburzeń metabolicznych, licznych dolegliwości i rozwoju różnych chorób:

  • nadmiernego obciążenia nerek i wątroby, którego konsekwencją może być niewydolność narządów,
  • rozregulowania procesów metabolicznych,
  • utraty wapnia wraz z moczem, co przyczynia się do rozwoju osteoporozy,
  • powstania insulinooporności i rozwoju cukrzycy,
  • dny moczanowej,
  • obniżenia odporności.

Ponadto dieta proteinowa jest przeznaczona wyłącznie dla osób całkowicie zdrowych. Dla niektórych może okazać się także zbyt monotonna.

Dieta proteinowa polega na spożywaniu przede wszystkim produktów bogatych w białko przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów i tłuszczów. Dieta proteinowa często jest stosowana przez osoby, którym zależy na szybkiej utracie zbędnych kilogramów. Warto jednak mieć świadomość, że dieta białkowa nie jest pozbawiona wad i budzi spore kontrowersje wśród specjalistów żywienia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem