Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? Czy dieta może pomóc w walce z trądzikiem?

Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? Czy dieta może pomóc w walce z trądzikiem? - zdjęcie

Podstawowym elementem walki z trądzikiem jest właściwa pielęgnacja. Jednak niezwykle pomocna może okazać się również dieta na trądzik, bogata przede wszystkim w produkty zawierające witaminy z grupy B, cynk, błonnik oraz beta-karoten.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy dieta wpływa na cerę i może pomóc w walce z trądzikiem,
  • jakie są podstawowe zasady diety na trądzik,
  • jakie produkty są pomocne w walce z trądzikiem,
  • czego należy unikać w diecie antytrądzikowej,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis przy diecie na trądzik.

Przeczytaj też: Metody walki z trądzikiem

Dieta a trądzik – czy odżywianie wpływa na stan cery?

Trądzik to jedna z najpowszechniej występujących chorób skóry – dotyka nawet 80% osób w okresie dojrzewania oraz 15% w starszym wieku. Na stan cery trądzikowej wpływa wiele czynników – gospodarka hormonalna, emocje, występowanie stanów zapalnych w organizmie czy pielęgnacja skóry. Wygląd i kondycję cery można poprawić, stosując przepisane przez dermatologa leki, na przykład iwermektynę, czy dbając o prawidłową pielęgnację, która powinna obejmować dokładne oczyszczanie, tonizowanie, nawilżanie oraz regularne wykonywanie peelingu.

Na stanie skóry – nie tylko trądzikowej – odbija się także nasza dieta. Prowadzone w tym obszarze badania wskazały, że osoby, które dotychczas odżywiały się tradycyjnie i nie miały problemów skórnych, po rozszerzeniu jadłospisu o produkty wysokoprzetworzone zaobserwowały pojawiające się zmiany trądzikowe. Jeśli więc zmagamy się z trądzikiem lub zauważyliśmy zmiany skórne na twarzy, plecach czy dekolcie, powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania i zastosowaniu diety na trądzik.

Dieta przy trądziku – najważniejsze zasady

Dieta na trądzik pospolity i różowaty powinna bazować przede wszystkim na produktach o jak najniższym stopniu przetworzenia, które nie powodują stanów zapalnych w organizmie. Dieta przy trądziku zakłada spożywanie dużych ilości świeżych produktów – zwłaszcza warzyw i owoców zawierających przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukują zmiany skórne.

Dieta antytrądzikowa powinna również obejmować produkty o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz owoców i warzyw są to pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby i mięso, przy czym należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Stosując dietę na trądzik, należy też wyeliminować produkty, które potencjalnie mogą zaostrzać zmiany lub powodować powstawanie nowych. Niektórzy obserwują pogorszenie wyglądu skóry po zjedzeniu nabiału, czekolady czy ostrych przypraw – nie musi to jednak dotyczyć każdej osoby.

Odpowiednia dieta na trądzik – co należy jeść?

W diecie przeciw trądzikowi nie może zabraknąć owoców i warzyw, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji skóry. W diecie na trądzik polecane są także nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude, ekologiczne mięso, a ponadto pieczywo pełnoziarniste oraz kasza jęczmienna, gryczana i bulgur.

Prawidłowo skomponowana dieta na trądzik powinna również uwzględniać produkty zawierające duże ilości cynku, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów omega-3 oraz beta-karotenu. Substancje te możemy znaleźć między innymi w:

  • cynk – owoce morza, ryby, wątróbka,
  • błonnik i witaminy z grupy B – pieczywo z pełnego ziarna, makaron, grube kasze,
  • witaminy z grupy B – jaja, rośliny strączkowe, orzechy, pestki,
  • kwasy omega-3 i witamina E – orzechy, nasiona, ryby morskie, olej rzepakowy i lniany,
  • beta-karoten – papryka, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż.

Dieta w trądziku – produkty przeciwwskazane

W diecie antytrądzikowej należy unikać przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, bogatej w cukry proste, sól, tłuszcze trans, konserwanty i inne dodatki. Niewskazane są też słodycze, cukier, słodzone napoje, dania typu fast food, chipsy i inne słone przekąski. Na zdrowsze odpowiedniki warto zamienić także tłuste mięso czy białe pieczywo.

Z jadłospisu należy również wyeliminować inne produkty, które zaostrzają istniejące zmiany lub przyczyniają się do powstawania nowych – u niektórych osób niekorzystny wpływ na cerę mają ostre przyprawy, czekolada czy nabiał. Jeśli podejrzewamy, że określony produkt pogarsza stan naszej cery, zrezygnujmy z jego spożywania przez co najmniej 4 tygodnie – dzięki temu będziemy mogli realnie ocenić, czy przyniosło to efekty.

Jedzenie na trądzik – przykładowy jadłospis

Różnorodność produktów dozwolonych w diecie na trądzik pozwala na przygotowywanie urozmaiconych, a przy tym bardzo smacznych posiłków. Przykładowy jadłospis w diecie przeciw trądzikowi może wyglądać następująco:

  • śniadanie – jajecznica z duszonymi pomidorami i szpinakiem, pieczywo razowe żytnie na zakwasie,
  • drugie śniadanie – chleb pełnoziarnisty żytni z hummusem, papryką czerwoną i kiełkami jarmużu,
  • lunch – zupa rybna na pomidorach z łososiem i dorszem,
  • obiad – dorsz duszony w pomidorach i oliwkach, kasza jęczmienna, gryczana lub bulgur,
  • kolacja – sałatka z pomidorami, papryką, cebulą czerwoną i ciecierzycą.

Sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na wygląd i kondycję cery – nie tylko trądzikowej. Właściwie zbilansowana dieta na trądzik może nam pomóc poprawić stan skóry i uporać się z uporczywymi zmianami – podczas jej komponowania uwzględniajmy przede wszystkim żywność niskoprzetworzoną, świeże owoce i warzywa, produkty o niskim indeksie glikemicznym, nasiona roślin strączkowych oraz jaja, ryby i mięso.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem