Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? Czy dieta może pomóc w walce z trądzikiem?

Dieta na trądzik – co jeść, aby pozbyć się trądziku? Czy dieta może pomóc w walce z trądzikiem? - zdjęcie

Podstawowym elementem walki z trądzikiem jest właściwa pielęgnacja. Jednak niezwykle pomocna może okazać się również dieta na trądzik, bogata przede wszystkim w produkty zawierające witaminy z grupy B, cynk, błonnik oraz beta-karoten.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy dieta wpływa na cerę i może pomóc w walce z trądzikiem,
  • jakie są podstawowe zasady diety na trądzik,
  • jakie produkty są pomocne w walce z trądzikiem,
  • czego należy unikać w diecie antytrądzikowej,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis przy diecie na trądzik.

Przeczytaj też: Metody walki z trądzikiem

Dieta a trądzik – czy odżywianie wpływa na stan cery?

Trądzik to jedna z najpowszechniej występujących chorób skóry – dotyka nawet 80% osób w okresie dojrzewania oraz 15% w starszym wieku. Na stan cery trądzikowej wpływa wiele czynników – gospodarka hormonalna, emocje, występowanie stanów zapalnych w organizmie czy pielęgnacja skóry. Wygląd i kondycję cery można poprawić, stosując przepisane przez dermatologa leki, na przykład iwermektynę, czy dbając o prawidłową pielęgnację, która powinna obejmować dokładne oczyszczanie, tonizowanie, nawilżanie oraz regularne wykonywanie peelingu.

Na stanie skóry – nie tylko trądzikowej – odbija się także nasza dieta. Prowadzone w tym obszarze badania wskazały, że osoby, które dotychczas odżywiały się tradycyjnie i nie miały problemów skórnych, po rozszerzeniu jadłospisu o produkty wysokoprzetworzone zaobserwowały pojawiające się zmiany trądzikowe. Jeśli więc zmagamy się z trądzikiem lub zauważyliśmy zmiany skórne na twarzy, plecach czy dekolcie, powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu zmian w sposobie odżywiania i zastosowaniu diety na trądzik.

Dieta przy trądziku – najważniejsze zasady

Dieta na trądzik pospolity i różowaty powinna bazować przede wszystkim na produktach o jak najniższym stopniu przetworzenia, które nie powodują stanów zapalnych w organizmie. Dieta przy trądziku zakłada spożywanie dużych ilości świeżych produktów – zwłaszcza warzyw i owoców zawierających przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i redukują zmiany skórne.

Dieta antytrądzikowa powinna również obejmować produkty o niskim indeksie glikemicznym. Oprócz owoców i warzyw są to pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, jaja, ryby i mięso, przy czym należy spożywać je w umiarkowanych ilościach. Stosując dietę na trądzik, należy też wyeliminować produkty, które potencjalnie mogą zaostrzać zmiany lub powodować powstawanie nowych. Niektórzy obserwują pogorszenie wyglądu skóry po zjedzeniu nabiału, czekolady czy ostrych przypraw – nie musi to jednak dotyczyć każdej osoby.

Odpowiednia dieta na trądzik – co należy jeść?

W diecie przeciw trądzikowi nie może zabraknąć owoców i warzyw, które są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji skóry. W diecie na trądzik polecane są także nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja, chude, ekologiczne mięso, a ponadto pieczywo pełnoziarniste oraz kasza jęczmienna, gryczana i bulgur.

Prawidłowo skomponowana dieta na trądzik powinna również uwzględniać produkty zawierające duże ilości cynku, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów omega-3 oraz beta-karotenu. Substancje te możemy znaleźć między innymi w:

  • cynk – owoce morza, ryby, wątróbka,
  • błonnik i witaminy z grupy B – pieczywo z pełnego ziarna, makaron, grube kasze,
  • witaminy z grupy B – jaja, rośliny strączkowe, orzechy, pestki,
  • kwasy omega-3 i witamina E – orzechy, nasiona, ryby morskie, olej rzepakowy i lniany,
  • beta-karoten – papryka, pomidor, marchew, natka pietruszki, szpinak, jarmuż.

Dieta w trądziku – produkty przeciwwskazane

W diecie antytrądzikowej należy unikać przede wszystkim wysokoprzetworzonej żywności, bogatej w cukry proste, sól, tłuszcze trans, konserwanty i inne dodatki. Niewskazane są też słodycze, cukier, słodzone napoje, dania typu fast food, chipsy i inne słone przekąski. Na zdrowsze odpowiedniki warto zamienić także tłuste mięso czy białe pieczywo.

Z jadłospisu należy również wyeliminować inne produkty, które zaostrzają istniejące zmiany lub przyczyniają się do powstawania nowych – u niektórych osób niekorzystny wpływ na cerę mają ostre przyprawy, czekolada czy nabiał. Jeśli podejrzewamy, że określony produkt pogarsza stan naszej cery, zrezygnujmy z jego spożywania przez co najmniej 4 tygodnie – dzięki temu będziemy mogli realnie ocenić, czy przyniosło to efekty.

Jedzenie na trądzik – przykładowy jadłospis

Różnorodność produktów dozwolonych w diecie na trądzik pozwala na przygotowywanie urozmaiconych, a przy tym bardzo smacznych posiłków. Przykładowy jadłospis w diecie przeciw trądzikowi może wyglądać następująco:

  • śniadanie – jajecznica z duszonymi pomidorami i szpinakiem, pieczywo razowe żytnie na zakwasie,
  • drugie śniadanie – chleb pełnoziarnisty żytni z hummusem, papryką czerwoną i kiełkami jarmużu,
  • lunch – zupa rybna na pomidorach z łososiem i dorszem,
  • obiad – dorsz duszony w pomidorach i oliwkach, kasza jęczmienna, gryczana lub bulgur,
  • kolacja – sałatka z pomidorami, papryką, cebulą czerwoną i ciecierzycą.

Sposób odżywiania ma bardzo duży wpływ na wygląd i kondycję cery – nie tylko trądzikowej. Właściwie zbilansowana dieta na trądzik może nam pomóc poprawić stan skóry i uporać się z uporczywymi zmianami – podczas jej komponowania uwzględniajmy przede wszystkim żywność niskoprzetworzoną, świeże owoce i warzywa, produkty o niskim indeksie glikemicznym, nasiona roślin strączkowych oraz jaja, ryby i mięso.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ nerwowy

Tajemnice Hipokampu: kluczowa rola w pamięci i emocjach
W fascynującym świecie neurobiologii, hipokamp stanowi centralny obszar, którego tajemnice stopniowo odkrywane są przez badaczy. Jego kluczowa rola w kształtowaniu pamięci i regulacji emocji sprawia, że staje się niezwykle istotnym obszarem zain...

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.