Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady i co można jeść? Polecany jadłospis przy diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady i co można jeść? Polecany jadłospis przy diecie lekkostrawnej - zdjęcie

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, zalecana w przebiegu wielu chorób, po operacjach oraz dla osób starszych. Jej podstawą jest spożywanie produktów, które nie obciążają żołądka. Podpowiadamy, co można jeść na diecie lekkostrawnej i jak skomponować jadłospis.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej,
  • kiedy i kto powinien stosować dietę lekkostrawną,
  • co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego trzeba unikać,
  • jak może wyglądać przykładowy jadłospis przy diecie lekkostrawnej.

Przeczytaj też: Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Zasady diety lekkostrawnej. Jak wygląda dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna, jak powszechnie określa się dietę łatwostrawną, to sposób żywienia, będący modyfikacją diety tradycyjnej. Główne cele diety lekkostrawnej to:

  • odciążenie przewodu pokarmowego lub konkretnego, chorego narządu,
  • łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • poprawa stanu zdrowia.

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Lekka dieta zakłada ograniczenie przede wszystkim produktów wędzonych, ostro przyprawionych i marynowanych. Na diecie lekkostrawnej powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego.

Mając jednak na uwadze, że jest on nieodłącznym elementem zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, zaleca się, by zmienić jego źródło. Zamiast surowych warzyw czy produktów zbożowych z pełnego ziarna, które mogą podrażniać przewód pokarmowych, można go dostarczać, włączając do jadłospisu młode warzywa, dojrzałe owoce, drobne kasze oraz pieczywo graham.

Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4-5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, w podobnych odstępach czasowych oraz wypijanie minimum 1,5 litra wody. Ponadto należy dokładnie gryźć i żuć każdy kęs jedzenia. Ważną modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest też zmiana sposobu przygotowywania potraw. Polecane techniki kulinarne to przede wszystkim gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii, rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Zakazane jest natomiast smażenie, grillowanie czy duszenie z obsmażaniem.

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną i komu jest polecana?

Dieta lekkostrawna jest polecana między innymi w okresie okołooperacyjnym oraz w czasie rekonwalescencji po zabiegach obejmujących przewód pokarmowy. Ten sposób odżywiania sprawdzi się także w przypadku chorób i dolegliwości ze strony żołądka czy jelit – to dobra dieta przy biegunce, wzdęciach, gazach oraz zespole jelita drażliwego. Dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością produktów nasilających wydzielanie soku żołądkowego będzie również odpowiednia dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-jelitowy.

Dietę lekkostrawną z powodzeniem mogą też stosować osoby starsze. W podeszłym wieku bowiem przewód pokarmowy może gorzej tolerować dania surowe, smażone, pieczone lub o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Niektóre elementy diety lekkostrawnej mogą okazać się przydatne także w żywieniu pacjentów onkologicznych. Dobrze skomponowane dania lekkostrawne mogą pomóc utrzymać właściwą masę ciała i prawidłowy stan odżywienia, niezbędne do wdrożenia lub kontynuowania leczenia.

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane i przeciwwskazane

Jakie artykuły żywnościowe będą odpowiednie przy diecie lekkostrawnej? Wśród dozwolonych produktów wymienia się:

  • produkty zbożowe – jasne pieczywo, drobna kasza manna i kuskus, biały ryż, drobne makarony;
  • mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, mleko słodkie;
  • jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze;
  • mięso i ryby – chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz;
  • tłuszcze – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno;
  • warzywa – gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka;
  • owoce – jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony. Owoce powinny być dojrzałe, bez pestek i skórki;
  • napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców.

Czego natomiast nie należy jeść na diecie łatwostrawnej? Na liście produktów przeciwwskazanych znajdują się:

  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe;
  • jaja – smażone, na twardo;
  • mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś;
  • tłuszcze – używane do smażenia;
  • warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta;
  • owoce – wszystkie, które nie są zalecane;
  • napoje – woda gazowana, słodkie napoje gazowane, alkohol.

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis

Dania lekkostrawne nie muszą kojarzyć się ze szpitalnym jedzeniem, mdłymi kleikami czy zupami bez smaku. Dieta łatwostrawna może być niezwykle urozmaicona, a spożywane w jej ramach dania – naprawdę pyszne!


Dzień

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Dzień 1

bułka pszenna z masłem, dobrej jakości wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki

pieczone jabłko

pstrąg gotowany na parze z gotowanymi ziemniakami i marchewką

jogurt naturalny

zupa krem z cukinii

Dzień 2

bułka paryska z twarożkiem i pomidorem bez skórki

mus jabłkowy z cynamonem

indyk pieczony z warzywami i purée

pancakes na jogurcie z serkiem naturalnym lub owocami

jajko na miękko, bułka z serkiem naturalnym

Dzień 3

2-3 jajka na miękko, 2 pomidory bez skórki

twaróg z jogurtem naturalnym i miodem

gulasz podany z kaszą jaglaną

nektarynki bez skórki

gotowana pierś kurczaka z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną



Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, którą poleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, w okresie okołooperacyjnym, seniorom, a także pacjentom onkologicznym. Dania lekkostrawne odciążają przewód pokarmowy, łagodzą towarzyszące różnym schorzeniom dolegliwości i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach tarczykowych...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.