Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady i co można jeść? Polecany jadłospis przy diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna – jakie są jej główne zasady i co można jeść? Polecany jadłospis przy diecie lekkostrawnej - zdjęcie

Dieta lekkostrawna to dieta lecznicza, zalecana w przebiegu wielu chorób, po operacjach oraz dla osób starszych. Jej podstawą jest spożywanie produktów, które nie obciążają żołądka. Podpowiadamy, co można jeść na diecie lekkostrawnej i jak skomponować jadłospis.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • jakie są najważniejsze zasady diety lekkostrawnej,
  • kiedy i kto powinien stosować dietę lekkostrawną,
  • co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego trzeba unikać,
  • jak może wyglądać przykładowy jadłospis przy diecie lekkostrawnej.

Przeczytaj też: Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Zasady diety lekkostrawnej. Jak wygląda dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna, jak powszechnie określa się dietę łatwostrawną, to sposób żywienia, będący modyfikacją diety tradycyjnej. Główne cele diety lekkostrawnej to:

  • odciążenie przewodu pokarmowego lub konkretnego, chorego narządu,
  • łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • poprawa stanu zdrowia.

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Lekka dieta zakłada ograniczenie przede wszystkim produktów wędzonych, ostro przyprawionych i marynowanych. Na diecie lekkostrawnej powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego.

Mając jednak na uwadze, że jest on nieodłącznym elementem zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, zaleca się, by zmienić jego źródło. Zamiast surowych warzyw czy produktów zbożowych z pełnego ziarna, które mogą podrażniać przewód pokarmowych, można go dostarczać, włączając do jadłospisu młode warzywa, dojrzałe owoce, drobne kasze oraz pieczywo graham.

Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4-5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, w podobnych odstępach czasowych oraz wypijanie minimum 1,5 litra wody. Ponadto należy dokładnie gryźć i żuć każdy kęs jedzenia. Ważną modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest też zmiana sposobu przygotowywania potraw. Polecane techniki kulinarne to przede wszystkim gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii, rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Zakazane jest natomiast smażenie, grillowanie czy duszenie z obsmażaniem.

Kiedy należy stosować dietę lekkostrawną i komu jest polecana?

Dieta lekkostrawna jest polecana między innymi w okresie okołooperacyjnym oraz w czasie rekonwalescencji po zabiegach obejmujących przewód pokarmowy. Ten sposób odżywiania sprawdzi się także w przypadku chorób i dolegliwości ze strony żołądka czy jelit – to dobra dieta przy biegunce, wzdęciach, gazach oraz zespole jelita drażliwego. Dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością produktów nasilających wydzielanie soku żołądkowego będzie również odpowiednia dla osób cierpiących na refluks żołądkowo-jelitowy.

Dietę lekkostrawną z powodzeniem mogą też stosować osoby starsze. W podeszłym wieku bowiem przewód pokarmowy może gorzej tolerować dania surowe, smażone, pieczone lub o dużej zawartości błonnika pokarmowego. Niektóre elementy diety lekkostrawnej mogą okazać się przydatne także w żywieniu pacjentów onkologicznych. Dobrze skomponowane dania lekkostrawne mogą pomóc utrzymać właściwą masę ciała i prawidłowy stan odżywienia, niezbędne do wdrożenia lub kontynuowania leczenia.

Dieta lekkostrawna – produkty zalecane i przeciwwskazane

Jakie artykuły żywnościowe będą odpowiednie przy diecie lekkostrawnej? Wśród dozwolonych produktów wymienia się:

  • produkty zbożowe – jasne pieczywo, drobna kasza manna i kuskus, biały ryż, drobne makarony;
  • mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, mleko słodkie;
  • jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze;
  • mięso i ryby – chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz;
  • tłuszcze – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno;
  • warzywa – gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka;
  • owoce – jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony. Owoce powinny być dojrzałe, bez pestek i skórki;
  • napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców.

Czego natomiast nie należy jeść na diecie łatwostrawnej? Na liście produktów przeciwwskazanych znajdują się:

  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe;
  • jaja – smażone, na twardo;
  • mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś;
  • tłuszcze – używane do smażenia;
  • warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta;
  • owoce – wszystkie, które nie są zalecane;
  • napoje – woda gazowana, słodkie napoje gazowane, alkohol.

Dieta lekkostrawna – przykładowy jadłospis

Dania lekkostrawne nie muszą kojarzyć się ze szpitalnym jedzeniem, mdłymi kleikami czy zupami bez smaku. Dieta łatwostrawna może być niezwykle urozmaicona, a spożywane w jej ramach dania – naprawdę pyszne!


Dzień

Śniadanie

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Kolacja

Dzień 1

bułka pszenna z masłem, dobrej jakości wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki

pieczone jabłko

pstrąg gotowany na parze z gotowanymi ziemniakami i marchewką

jogurt naturalny

zupa krem z cukinii

Dzień 2

bułka paryska z twarożkiem i pomidorem bez skórki

mus jabłkowy z cynamonem

indyk pieczony z warzywami i purée

pancakes na jogurcie z serkiem naturalnym lub owocami

jajko na miękko, bułka z serkiem naturalnym

Dzień 3

2-3 jajka na miękko, 2 pomidory bez skórki

twaróg z jogurtem naturalnym i miodem

gulasz podany z kaszą jaglaną

nektarynki bez skórki

gotowana pierś kurczaka z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną



Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, którą poleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, w okresie okołooperacyjnym, seniorom, a także pacjentom onkologicznym. Dania lekkostrawne odciążają przewód pokarmowy, łagodzą towarzyszące różnym schorzeniom dolegliwości i korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Dieta i odchudzanie

Biała dieta – na czym polega i kiedy ją stosować?
Wszyscy marzymy o olśniewającym uśmiechu. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy zabiegi wybielania zębów są stosunkowo łatwo dostępne....

Dieta i odchudzanie

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych....

Kosmetyki i uroda

Kurze łapki – jak powstają? Jak skutecznie je zredukować?
Wraz z wiekiem na skórze pojawiają się niewielkie linie mimiczne oraz pierwsze zmarszczki, które mogą wpłynąć na samopoczucie oraz samoocenę niejednej kobiety. Niestety czasu nie możemy zatrzymać, natomiast możemy stanąć w...

Mięśnie i kości

Ból barku – przyczyny, leczenie i ćwiczenia na bolący bark
Ból barku to dolegliwość, która może znacząco wpływać na jakość życia, ograniczając ruchomość i powodując dyskomfort w codziennych czynnościach. Warto więc poznać jego przyczyny i zacząć działać. W poniższy...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Błonica: objawy, profilaktyka i leczenie choroby zakaźnej
Błonica to poważna choroba bakteryjna układu oddechowego o ostrym przebiegu. Pojawia się w wyniku zakażenia maczugowcem błonicy. ...

Ciąża i dziecko

Przeziębienie w ciąży – czy ma wpływ na dziecko? Jak je leczyć?
Ciąża to wyjątkowy okres w życiu każdej kobiety, pełen radości, ale również obaw i trosk. Zdrowie przyszłej mamy staje się priorytetem, gdyż bezpośrednio wpływa na rozwój dziecka. Jednym z częstszych proble...

Kosmetyki i uroda

Rozmaryn na włosy – fitoterapia, która wzmocni i zagęści Twoje kosmyki
Rozmaryn to roślina należąca do rodziny jasnotowatych, która ma szerokie zastosowanie w kuchni, farmacji, a także i w kosmetologii. Roślina ta najczęściej pojawia się w gospodarstwach domowych ozdabiając parapety, ale także służy...

Kosmetyki i uroda

Truskawkowe nogi – codzienny problem wielu kobiet. Jak pozbyć się czerwonych kropek?
Pojęcie truskawkowych nóg określa problem estetyczny, który występuje na skórze nóg pod postacią drobnych, czerwonych kropek. Zjawisko to dotyczy wielu kobiet i może ono znacznie obniżyć poczucia pewności siebie ...

Kosmetyki i uroda

Ceramidy w pielęgnacji skóry: funkcje i właściwości. Jak działają ceramidy i dlaczego warto je stosować?
Ceramidy odgrywają kluczową rolę w pielęgnacji skóry, a ich popularność w kosmetyce wciąż rośnie. Dzięki unikalnym właściwościom ceramidy pomagają w utrzymaniu zdrowia i młodego wyglądu skóry.&...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem