Kapary - pożywienie dla serca i mózgu. Właściwości, witaminy, potencjał przeciwnowotworowy

Kapary - pożywienie dla serca i mózgu - zdjęcie
Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Przyprawa jest istotnym źródłem korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych.

W artykule odpowiemy na pytania:

  • czym dokładnie są kapary,
  • jakie mają właściwości odżywcze,
  • czy wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • na czym polega ich działanie antyoksydacyjne,
  • jak pomagają w leczeniu niedokrwistości,
  • w jaki sposób wspierają układ trawienny,
  • dlaczego warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej.

Zobacz także artykuł: "Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?".

Kapary: smak, pochodzenie, zastosowanie w kuchni i medycynie

W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, gdzie rosną kapary. Kapary cierniste to roślina z rodziny kaparowatych, występująca naturalnie na terenach Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskimSzczególną popularność zyskała w Europie, gdzie stała się ważnym składnikiem kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.

Dlaczego warto sięgnąć po kapary? Smak jest wyjątkowo intensywny, odznaczający się cierpkością i goryczą. Często kojarzy się ze smakiem oliwek z dodatkiem pieprzu lub chrzanu. Charakterystyczny aromat sprawia, że z powodzeniem można dodawać je do ryb, pieczonych mięs oraz sałatek.

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego. Najczęściej spożywa się je pod postacią kiszoną lub marynowaną. Jak wyglądają kapary? Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i okrągłym kształtem. Tradycyjnie uważa się, że początkowo były wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej, skąd przywędrowały na południe Europy.

Co wyróżnia kapary? Właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że jest to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej, stając się ważnym elementem zdrowego odżywiania. Słyną z bogatej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i składników odżywczych.

Kapary – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Czy kapary są zdrowe? Kwiaty kaparów ciernistych składają się w ponad 80% z wody, będąc jednocześnie ważnym źródłem witamin A, C i K. Witamina A odpowiada za regulowanie procesów zachodzących w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek. Witamina C wspomaga produkcję żelaza, wspiera gojenie się ran oraz poprawia pracę neuroprzekaźników, wpływając korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co jeszcze pomagają kapary? Właściwości zdrowotne rośliny obejmują także pozytywny wpływ na układ kostny oraz układ krążeniowo-naczyniowy. Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zwiększa mineralizację kości, stanowiąc ważny składnik profilaktyki zdrowia. Kapary pomagają przy tym wleczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i pęcherza moczowego. Wiele osób ceni je ponadto z powodu ich korzystnego wpływu na układ trawienny. Pomagają zmniejszyć wzdęcia oraz pobudzić apetyt.

Przeciwnowotworowy potencjał kaparów - co mówią badania?

Wartości odżywcze kaparów obejmują m.in. działanie przeciwnowotworowe. Wśród ważnych składników możemy wymienić m.in. witaminę A, która skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu. Co więcej, charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartości polifenoli, czyli antyoksydantów. Polifenole to aktywne substancje roślinne, który charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym.

Jednym z ważnych składników jest kwercetyna, która zmniejsza namnażanie się komórek rakowych. Rutyna natomiast doskonale zwalcza wolne rodniki, skutecznie chroniąc komórki naszego organizmu. Badania potwierdziły, że wyciąg z kaparów powoduje śmierć komórek kancerogennych.

Kapary jako źródło przeciwutleniaczy

Co szczególnego znajduje się w kaparach? Antyoksydanty, takie jak rutyna czy kwercetyna. To właśnie rutyna odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, spowalnia utlenianie witaminy C oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Razem z selenem wykorzystywana jest w okresie grypowym. Wzmacnia system odpornościowy, umożliwiając szybsze wyleczenie infekcji.

Kwercetyna natomiast hamuje wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, ograniczając występowanie reakcji alergicznej. Jako środek przeciwutleniający jest wykorzystywana m.in. do odbudowy bariery jelit oraz obniżania ciśnienia tętniczego. Zapobiega ponadto rozwojowi miażdżycy i innych poważnych chorób kardiologicznych. Skutecznie spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływając na wygląd cery.

Kapary w walce z niedokrwistością

Na co pomagają kapary? Przyprawa bywa stosowana w walce z niedokrwistością. Roślina wyróżnia się bogatą zawartością żelaza, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny oraz transporcie tlenu. Właśnie dlatego uchodzi za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia anemii, która może prowadzić do wielu uciążliwych objawów. Choroba często uważana jest za przyczynę przewlekłego zmęczenia, utraty apetytu oraz ogólnego osłabienia organizmu. Pamiętaj również o tym, że żelazo wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kapary a trawienie – jak wspierają układ pokarmowy?

Kapary pomagają także w regulowaniu układu trawiennego. Mogą sięgać po nie osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Skutecznie pomagają w łagodzeniu wzdęć oraz uczestniczą w odbudowie naturalnej bariery jelitowej. Co więcej, usprawniają procesy metaboliczne oraz przeciwdziałają biegunce. Jest to przyprawa ceniona jednocześnie wśród osób przestrzegających zasad diety redukcyjnej. Wykazują wyjątkowo niską kaloryczność, wzbogacając smak różnego rodzaju potraw.

Kapary a dieta śródziemnomorska – wpływ na zdrowie serca

Kapary stanowią ważny element zdrowego odżywiania. Dieta SIRT oraz dieta śródziemnomorska często odwołują się do korzystnego wpływu przyprawy na zdrowie człowieka. Białka sirtuiny, niacyna, miedź, sód i żelazo sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych produktów spożywczych.

Do czego dodajemy kapary? Ich smak doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Możesz dodawać je do dorsza oraz krewetek. Świetnie sprawdzą się także jako uzupełnienie pasty na kanapki z łososiem. Możesz z powodzeniem dodawać je również do ulubionych sosów i sałatek. Mogą być wykorzystane jako jeden ze składników marynat do dań mięsnych, w tym potraw na bazie drobiu. Jeśli zależy Ci na regularnym dodawaniu kaparów do swojego menu, możesz wzbogacić nimi zapiekanki oraz kanapki. Pamiętaj jednak o tym, że nie należy spożywać ich zbyt dużo. Zawierają bowiem znaczne ilości słodu. Kto nie powinien jeść kaparów? W ciąży nie musisz się ich obawiać. Jednak nie należy podawać ich w zbyt dużej ilości małym dzieciom ze względu na dużą zawartość soli.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem