Kapary - pożywienie dla serca i mózgu. Właściwości, witaminy, potencjał przeciwnowotworowy

Kapary - pożywienie dla serca i mózgu - zdjęcie
Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Przyprawa jest istotnym źródłem korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych.

W artykule odpowiemy na pytania:

  • czym dokładnie są kapary,
  • jakie mają właściwości odżywcze,
  • czy wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • na czym polega ich działanie antyoksydacyjne,
  • jak pomagają w leczeniu niedokrwistości,
  • w jaki sposób wspierają układ trawienny,
  • dlaczego warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej.

Zobacz także artykuł: "Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?".

Kapary: smak, pochodzenie, zastosowanie w kuchni i medycynie

W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, gdzie rosną kapary. Kapary cierniste to roślina z rodziny kaparowatych, występująca naturalnie na terenach Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskimSzczególną popularność zyskała w Europie, gdzie stała się ważnym składnikiem kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.

Dlaczego warto sięgnąć po kapary? Smak jest wyjątkowo intensywny, odznaczający się cierpkością i goryczą. Często kojarzy się ze smakiem oliwek z dodatkiem pieprzu lub chrzanu. Charakterystyczny aromat sprawia, że z powodzeniem można dodawać je do ryb, pieczonych mięs oraz sałatek.

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego. Najczęściej spożywa się je pod postacią kiszoną lub marynowaną. Jak wyglądają kapary? Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i okrągłym kształtem. Tradycyjnie uważa się, że początkowo były wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej, skąd przywędrowały na południe Europy.

Co wyróżnia kapary? Właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że jest to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej, stając się ważnym elementem zdrowego odżywiania. Słyną z bogatej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i składników odżywczych.

Kapary – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Czy kapary są zdrowe? Kwiaty kaparów ciernistych składają się w ponad 80% z wody, będąc jednocześnie ważnym źródłem witamin A, C i K. Witamina A odpowiada za regulowanie procesów zachodzących w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek. Witamina C wspomaga produkcję żelaza, wspiera gojenie się ran oraz poprawia pracę neuroprzekaźników, wpływając korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co jeszcze pomagają kapary? Właściwości zdrowotne rośliny obejmują także pozytywny wpływ na układ kostny oraz układ krążeniowo-naczyniowy. Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zwiększa mineralizację kości, stanowiąc ważny składnik profilaktyki zdrowia. Kapary pomagają przy tym wleczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i pęcherza moczowego. Wiele osób ceni je ponadto z powodu ich korzystnego wpływu na układ trawienny. Pomagają zmniejszyć wzdęcia oraz pobudzić apetyt.

Przeciwnowotworowy potencjał kaparów - co mówią badania?

Wartości odżywcze kaparów obejmują m.in. działanie przeciwnowotworowe. Wśród ważnych składników możemy wymienić m.in. witaminę A, która skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu. Co więcej, charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartości polifenoli, czyli antyoksydantów. Polifenole to aktywne substancje roślinne, który charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym.

Jednym z ważnych składników jest kwercetyna, która zmniejsza namnażanie się komórek rakowych. Rutyna natomiast doskonale zwalcza wolne rodniki, skutecznie chroniąc komórki naszego organizmu. Badania potwierdziły, że wyciąg z kaparów powoduje śmierć komórek kancerogennych.

Kapary jako źródło przeciwutleniaczy

Co szczególnego znajduje się w kaparach? Antyoksydanty, takie jak rutyna czy kwercetyna. To właśnie rutyna odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, spowalnia utlenianie witaminy C oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Razem z selenem wykorzystywana jest w okresie grypowym. Wzmacnia system odpornościowy, umożliwiając szybsze wyleczenie infekcji.

Kwercetyna natomiast hamuje wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, ograniczając występowanie reakcji alergicznej. Jako środek przeciwutleniający jest wykorzystywana m.in. do odbudowy bariery jelit oraz obniżania ciśnienia tętniczego. Zapobiega ponadto rozwojowi miażdżycy i innych poważnych chorób kardiologicznych. Skutecznie spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływając na wygląd cery.

Kapary w walce z niedokrwistością

Na co pomagają kapary? Przyprawa bywa stosowana w walce z niedokrwistością. Roślina wyróżnia się bogatą zawartością żelaza, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny oraz transporcie tlenu. Właśnie dlatego uchodzi za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia anemii, która może prowadzić do wielu uciążliwych objawów. Choroba często uważana jest za przyczynę przewlekłego zmęczenia, utraty apetytu oraz ogólnego osłabienia organizmu. Pamiętaj również o tym, że żelazo wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kapary a trawienie – jak wspierają układ pokarmowy?

Kapary pomagają także w regulowaniu układu trawiennego. Mogą sięgać po nie osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Skutecznie pomagają w łagodzeniu wzdęć oraz uczestniczą w odbudowie naturalnej bariery jelitowej. Co więcej, usprawniają procesy metaboliczne oraz przeciwdziałają biegunce. Jest to przyprawa ceniona jednocześnie wśród osób przestrzegających zasad diety redukcyjnej. Wykazują wyjątkowo niską kaloryczność, wzbogacając smak różnego rodzaju potraw.

Kapary a dieta śródziemnomorska – wpływ na zdrowie serca

Kapary stanowią ważny element zdrowego odżywiania. Dieta SIRT oraz dieta śródziemnomorska często odwołują się do korzystnego wpływu przyprawy na zdrowie człowieka. Białka sirtuiny, niacyna, miedź, sód i żelazo sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych produktów spożywczych.

Do czego dodajemy kapary? Ich smak doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Możesz dodawać je do dorsza oraz krewetek. Świetnie sprawdzą się także jako uzupełnienie pasty na kanapki z łososiem. Możesz z powodzeniem dodawać je również do ulubionych sosów i sałatek. Mogą być wykorzystane jako jeden ze składników marynat do dań mięsnych, w tym potraw na bazie drobiu. Jeśli zależy Ci na regularnym dodawaniu kaparów do swojego menu, możesz wzbogacić nimi zapiekanki oraz kanapki. Pamiętaj jednak o tym, że nie należy spożywać ich zbyt dużo. Zawierają bowiem znaczne ilości słodu. Kto nie powinien jeść kaparów? W ciąży nie musisz się ich obawiać. Jednak nie należy podawać ich w zbyt dużej ilości małym dzieciom ze względu na dużą zawartość soli.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem