Kapary - pożywienie dla serca i mózgu. Właściwości, witaminy, potencjał przeciwnowotworowy

Kapary - pożywienie dla serca i mózgu - zdjęcie
Kapary to jeden z ciekawszych produktów pochodzenia roślinnego, który zajmuje ważne miejsce w kuchni śródziemnomorskiej, uchodzącej za jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania na świecie. Przyprawa jest istotnym źródłem korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych.

W artykule odpowiemy na pytania:

  • czym dokładnie są kapary,
  • jakie mają właściwości odżywcze,
  • czy wykazują działanie przeciwnowotworowe,
  • na czym polega ich działanie antyoksydacyjne,
  • jak pomagają w leczeniu niedokrwistości,
  • w jaki sposób wspierają układ trawienny,
  • dlaczego warto stosować zasady diety śródziemnomorskiej.

Zobacz także artykuł: "Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?".

Kapary: smak, pochodzenie, zastosowanie w kuchni i medycynie

W pierwszej kolejności odpowiedzmy na pytanie, gdzie rosną kapary. Kapary cierniste to roślina z rodziny kaparowatych, występująca naturalnie na terenach Azji Mniejszej i w rejonie śródziemnomorskimSzczególną popularność zyskała w Europie, gdzie stała się ważnym składnikiem kuchni włoskiej, francuskiej i hiszpańskiej.

Dlaczego warto sięgnąć po kapary? Smak jest wyjątkowo intensywny, odznaczający się cierpkością i goryczą. Często kojarzy się ze smakiem oliwek z dodatkiem pieprzu lub chrzanu. Charakterystyczny aromat sprawia, że z powodzeniem można dodawać je do ryb, pieczonych mięs oraz sałatek.

Kapary to ususzone pąki kaparu ciernistego. Najczęściej spożywa się je pod postacią kiszoną lub marynowaną. Jak wyglądają kapary? Wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i okrągłym kształtem. Tradycyjnie uważa się, że początkowo były wykorzystywane w kuchni Bliskiego Wschodu i Azji Mniejszej, skąd przywędrowały na południe Europy.

Co wyróżnia kapary? Właściwości zdrowotne i lecznicze sprawiają, że jest to jedna z najchętniej wykorzystywanych przypraw w kuchni śródziemnomorskiej, stając się ważnym elementem zdrowego odżywiania. Słyną z bogatej zawartości polifenoli, witamin, minerałów i składników odżywczych.

Kapary – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Czy kapary są zdrowe? Kwiaty kaparów ciernistych składają się w ponad 80% z wody, będąc jednocześnie ważnym źródłem witamin A, C i K. Witamina A odpowiada za regulowanie procesów zachodzących w naszym organizmie. Warunkuje prawidłowe widzenie, wzmacnia układ odpornościowy oraz uczestniczy w produkcji białych krwinek. Witamina C wspomaga produkcję żelaza, wspiera gojenie się ran oraz poprawia pracę neuroprzekaźników, wpływając korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.

Na co jeszcze pomagają kapary? Właściwości zdrowotne rośliny obejmują także pozytywny wpływ na układ kostny oraz układ krążeniowo-naczyniowy. Witamina K zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zwiększa mineralizację kości, stanowiąc ważny składnik profilaktyki zdrowia. Kapary pomagają przy tym wleczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i pęcherza moczowego. Wiele osób ceni je ponadto z powodu ich korzystnego wpływu na układ trawienny. Pomagają zmniejszyć wzdęcia oraz pobudzić apetyt.

Przeciwnowotworowy potencjał kaparów - co mówią badania?

Wartości odżywcze kaparów obejmują m.in. działanie przeciwnowotworowe. Wśród ważnych składników możemy wymienić m.in. witaminę A, która skutecznie wzmacnia układ immunologiczny, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworu. Co więcej, charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartości polifenoli, czyli antyoksydantów. Polifenole to aktywne substancje roślinne, który charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym.

Jednym z ważnych składników jest kwercetyna, która zmniejsza namnażanie się komórek rakowych. Rutyna natomiast doskonale zwalcza wolne rodniki, skutecznie chroniąc komórki naszego organizmu. Badania potwierdziły, że wyciąg z kaparów powoduje śmierć komórek kancerogennych.

Kapary jako źródło przeciwutleniaczy

Co szczególnego znajduje się w kaparach? Antyoksydanty, takie jak rutyna czy kwercetyna. To właśnie rutyna odpowiada za uszczelnianie naczyń krwionośnych, spowalnia utlenianie witaminy C oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Razem z selenem wykorzystywana jest w okresie grypowym. Wzmacnia system odpornościowy, umożliwiając szybsze wyleczenie infekcji.

Kwercetyna natomiast hamuje wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, ograniczając występowanie reakcji alergicznej. Jako środek przeciwutleniający jest wykorzystywana m.in. do odbudowy bariery jelit oraz obniżania ciśnienia tętniczego. Zapobiega ponadto rozwojowi miażdżycy i innych poważnych chorób kardiologicznych. Skutecznie spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływając na wygląd cery.

Kapary w walce z niedokrwistością

Na co pomagają kapary? Przyprawa bywa stosowana w walce z niedokrwistością. Roślina wyróżnia się bogatą zawartością żelaza, które uczestniczy w produkcji hemoglobiny oraz transporcie tlenu. Właśnie dlatego uchodzi za jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów leczenia anemii, która może prowadzić do wielu uciążliwych objawów. Choroba często uważana jest za przyczynę przewlekłego zmęczenia, utraty apetytu oraz ogólnego osłabienia organizmu. Pamiętaj również o tym, że żelazo wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu immunologicznego.

Kapary a trawienie – jak wspierają układ pokarmowy?

Kapary pomagają także w regulowaniu układu trawiennego. Mogą sięgać po nie osoby cierpiące na dolegliwości ze strony wątroby i układu pokarmowego. Skutecznie pomagają w łagodzeniu wzdęć oraz uczestniczą w odbudowie naturalnej bariery jelitowej. Co więcej, usprawniają procesy metaboliczne oraz przeciwdziałają biegunce. Jest to przyprawa ceniona jednocześnie wśród osób przestrzegających zasad diety redukcyjnej. Wykazują wyjątkowo niską kaloryczność, wzbogacając smak różnego rodzaju potraw.

Kapary a dieta śródziemnomorska – wpływ na zdrowie serca

Kapary stanowią ważny element zdrowego odżywiania. Dieta SIRT oraz dieta śródziemnomorska często odwołują się do korzystnego wpływu przyprawy na zdrowie człowieka. Białka sirtuiny, niacyna, miedź, sód i żelazo sprawiają, że jest to jeden z najważniejszych produktów spożywczych.

Do czego dodajemy kapary? Ich smak doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. Możesz dodawać je do dorsza oraz krewetek. Świetnie sprawdzą się także jako uzupełnienie pasty na kanapki z łososiem. Możesz z powodzeniem dodawać je również do ulubionych sosów i sałatek. Mogą być wykorzystane jako jeden ze składników marynat do dań mięsnych, w tym potraw na bazie drobiu. Jeśli zależy Ci na regularnym dodawaniu kaparów do swojego menu, możesz wzbogacić nimi zapiekanki oraz kanapki. Pamiętaj jednak o tym, że nie należy spożywać ich zbyt dużo. Zawierają bowiem znaczne ilości słodu. Kto nie powinien jeść kaparów? W ciąży nie musisz się ich obawiać. Jednak nie należy podawać ich w zbyt dużej ilości małym dzieciom ze względu na dużą zawartość soli.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem