Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie

Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie - zdjęcie
Mianem jeżyny nazywa się nie jeden owoc, a aż około 700 gatunków roślin. Nierzadko rosną one dziko, a znane są ze swojego kwaskowatego, aromatycznego posmaku. Obecnie popularnością cieszą się produkty znane i reklamowane jako superfoods. Jeżyny to właśnie jedne z polskich superowoców o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych – nie trzeba więc przeszukiwać sklepów w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych artykułów spożywczych, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jakie witaminy mają jeżyny, w jaki sposób wpływają na organizm oraz co można z nich przygotować.

Czego dowiesz się z artykułu? Przeczytasz o takich zagadnieniach jak:

  • jeżyny – właściwości lecznicze tego niepozornego owocu;
  • wpływ jeżyn na układ immunologiczny, serce i zdrowie oczu;
  • jeżyny w profilaktyce nowotworów;
  • Jeżyny jako owoc obniżający poziom cukru we krwi.

Zobacz także artykuł: "Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis".

Jeżyny - polski superowoc bogaty w witaminy i minerały

Jadalne części jeżyn to przede wszystkim owoce. Są spożywane zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Produkuje się z nich dżemy, wina, galaretki, lody, desery czy suszone herbaty. Jeżyny są jednak znane nie tylko ze swoich doskonałych walorów smakowych. Stanowią źródło dużej ilości substancji bioaktywnych o właściwościach leczniczych. Zawierają związki takie jak przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, flawanole), witaminy C i E, karotenoidy.

Przeciwutleniacze hamują wolne rodniki tlenowe, czyli cząsteczki działające prostarzeniowo. Jeżyny mają najwyższą zawartość polifenoli spośród owoców jagodowych. Cechują je także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ekstrakty z jeżyny mogą wzmacniać właściwości bakteriobójcze antybiotyków i hamować wydzielanie markerów stanu zapalnego. To nie jedyne zalety, jakie mają jeżyny – kcal w 100 gramach tych owoców to tylko 43, co sprawia, że są odpowiednie także dla osób dbających o linię. Oczywiście, jak w każdym przypadku, nie można przesadzać z ilością. Warto wiedzieć, jakie ilości poszczególnych makroskładników mają jeżyny. Węglowodany stanowią ich główną część, tak jak w przypadku innych owoców. Na szczęście ze względu na niski indeks glikemiczny owoce te mogą być spożywane również przez diabetyków.

Zdrowotne właściwości jeżyn - co sprawia, że są wyjątkowe?

Jeżyny są cennym źródłem wymienionych już witamin C i E, a także witaminy K, błonnika pokarmowego, manganu, przeciwutleniaczy, polifenoli czy elagotanin. Wpływają dobrze na układ pokarmowy i pracę mózgu, są polecane w profilaktyce osteoporozy, leczeniu przeziębień, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To tylko niektóre z ich zalet. Warto omówić je szerzej na przykładzie konkretnych układów i narządów w organizmie.

Liście jeżyny jako herbata – zdrowotny napar dla zdrowia układu pokarmowego

Owoce jeżyny cieszą się największą popularnością, ale warto poznać nieco bliżej także liście jeżyny.Właściwości tych liści umożliwiają obniżenie poziomu glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe i hamują nieżyt przewodu pokarmowego. Liście jeżyny jako herbata mogą wesprzeć właśnie układ pokarmowy. Wszystko dzięki związkom z grupy garbników, flawonoidom i kwasom fenolowym. Odwar z jeżyn polecany jest w objawowym leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego i biegunek. Wykazuje skuteczność szczególnie w przypadku ostrych, niespecyficznych biegunek, takich jak „biegunka podróżnych” lub „biegunka letnia”. Stosowanie liści jeżyny na żołądek to naturalne wsparcie dla układu trawiennego. Przygotowanie naparu jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Do szklanki należy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych, rozdrobionych liści i zalać je wrzącą wody. Małe porcje herbatki można pić 2-3 razy dziennie. W lecie warto urozmaicić smak naparu, dodając do niego kilka świeżych jeżyn.

Jeżyny a układ immunologiczny - jak wzmacniają odporność?

Poza herbatą warto zwrócić uwagę na sok z jeżyn. Właściwości soku mogą wesprzeć układ immunologiczny, podobnie jak surowe owoce. Ma to związek przede wszystkim z dużą ilością witaminy C znajdującą się w owocach. Sok sprawdzi się zarówno w przypadku trwającej infekcji, jak i w profilaktyce w okresie jesienno-zimowym, w celu wsparcia organizmu. W infekcjach przydatne są też moczopędne i napotne właściwości owoców. Warto pić również sok z jeżyny na wątrobę – hamuje on zmiany oksydacyjne oraz toksyczne. Kiedy najlepiej zaopatrzyć się w jeżyny? Kiedy zbierać te owoce? Liście najlepiej zrywać pod koniec maja i na początku czerwca, natomiast owoce – pod koniec lata i na początku jesieni. Te wskazówki pozwolą nie przegapić możliwości zrobienia zdrowych przetworów wspomagających układ odpornościowy.

Wpływ jeżyn na zdrowie serca i układ krążenia

Jeżyny wspomagają układ krążenia dzięki obecności trzech substancji. Pierwsze z nich to antocyjany. Zwiększają one elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce. Witamina C zwiększa z kolei odporność komórek – szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Ostatnia substancja to błonnik. Szklanka owoców pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i w ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jeżyny w profilaktyce chorób przewlekłych - potencjał przeciwnowotworowy

Jeżyny mogą być pomocne w leczeniu nowotworów. Dzieje się tak głównie ze względu na dużą zawartość związków przeciwutleniających. Zauważono, że szczególnie ekstrakt z korzenia jeżyny wykazuje korzystny wpływ na niszczenie komórek nowotworowych, nie wpływając przy tym szkodliwie na organizm chorego. Ponadto, alkaloidy zawarte w jeżynach mają funkcję antyangiogenną, czyli hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Ma to istotne znaczenie w kontekście rozrostu guza nowotworowego. Jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Jeżyny a zdrowie oczu - jak wspierają wzrok?

Ze względu na dużą zawartość witamin C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko to niwelują również antocyjany zwalczające stany zapalne siatkówki oka i obniżające wysokie ciśnienie krwi. Te właściwości jeżyn sprawiają, że ich spożywanie jest zalecane przede wszystkim osobom starszym, bardziej narażonym na rozwój chorób oczu.

Jeżyny a cukrzyca – owoc idealny dla diabetyków

Choć głównym składnikiem jeżyn są wspomniane już węglowodany, owoce te mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Posiadają one niski indeks glikemiczny – 25. Zawierają też duże ilości błonnika spowalniającego wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, według badań jeżyny skutecznie hamują działanie dwóch podstawowych enzymów przemiany węglowodanowej: alfa-amylazy i alfa-glukozydazy. Wykazują więc skuteczność podobną do leków antycukrzycowych.

Diabetycy mogą spożywać wspomniany już sok z jeżyn. By go przygotować, potrzebny będzie 1 kg świeżych owoców i szczypta kwasku cytrynowego. Oczyszczone jeżyny należy przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następny krok to dodanie kwasku cytrynowego i wymieszanie. Gorący sok trzeba przecedzić przez sitko, przelać do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Gotowy sok powinien być po otwarciu przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu 3 dni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem