Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie

Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie - zdjęcie
Mianem jeżyny nazywa się nie jeden owoc, a aż około 700 gatunków roślin. Nierzadko rosną one dziko, a znane są ze swojego kwaskowatego, aromatycznego posmaku. Obecnie popularnością cieszą się produkty znane i reklamowane jako superfoods. Jeżyny to właśnie jedne z polskich superowoców o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych – nie trzeba więc przeszukiwać sklepów w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych artykułów spożywczych, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jakie witaminy mają jeżyny, w jaki sposób wpływają na organizm oraz co można z nich przygotować.

Czego dowiesz się z artykułu? Przeczytasz o takich zagadnieniach jak:

  • jeżyny – właściwości lecznicze tego niepozornego owocu;
  • wpływ jeżyn na układ immunologiczny, serce i zdrowie oczu;
  • jeżyny w profilaktyce nowotworów;
  • Jeżyny jako owoc obniżający poziom cukru we krwi.

Zobacz także artykuł: "Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis".

Jeżyny - polski superowoc bogaty w witaminy i minerały

Jadalne części jeżyn to przede wszystkim owoce. Są spożywane zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Produkuje się z nich dżemy, wina, galaretki, lody, desery czy suszone herbaty. Jeżyny są jednak znane nie tylko ze swoich doskonałych walorów smakowych. Stanowią źródło dużej ilości substancji bioaktywnych o właściwościach leczniczych. Zawierają związki takie jak przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, flawanole), witaminy C i E, karotenoidy.

Przeciwutleniacze hamują wolne rodniki tlenowe, czyli cząsteczki działające prostarzeniowo. Jeżyny mają najwyższą zawartość polifenoli spośród owoców jagodowych. Cechują je także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ekstrakty z jeżyny mogą wzmacniać właściwości bakteriobójcze antybiotyków i hamować wydzielanie markerów stanu zapalnego. To nie jedyne zalety, jakie mają jeżyny – kcal w 100 gramach tych owoców to tylko 43, co sprawia, że są odpowiednie także dla osób dbających o linię. Oczywiście, jak w każdym przypadku, nie można przesadzać z ilością. Warto wiedzieć, jakie ilości poszczególnych makroskładników mają jeżyny. Węglowodany stanowią ich główną część, tak jak w przypadku innych owoców. Na szczęście ze względu na niski indeks glikemiczny owoce te mogą być spożywane również przez diabetyków.

Zdrowotne właściwości jeżyn - co sprawia, że są wyjątkowe?

Jeżyny są cennym źródłem wymienionych już witamin C i E, a także witaminy K, błonnika pokarmowego, manganu, przeciwutleniaczy, polifenoli czy elagotanin. Wpływają dobrze na układ pokarmowy i pracę mózgu, są polecane w profilaktyce osteoporozy, leczeniu przeziębień, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To tylko niektóre z ich zalet. Warto omówić je szerzej na przykładzie konkretnych układów i narządów w organizmie.

Liście jeżyny jako herbata – zdrowotny napar dla zdrowia układu pokarmowego

Owoce jeżyny cieszą się największą popularnością, ale warto poznać nieco bliżej także liście jeżyny.Właściwości tych liści umożliwiają obniżenie poziomu glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe i hamują nieżyt przewodu pokarmowego. Liście jeżyny jako herbata mogą wesprzeć właśnie układ pokarmowy. Wszystko dzięki związkom z grupy garbników, flawonoidom i kwasom fenolowym. Odwar z jeżyn polecany jest w objawowym leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego i biegunek. Wykazuje skuteczność szczególnie w przypadku ostrych, niespecyficznych biegunek, takich jak „biegunka podróżnych” lub „biegunka letnia”. Stosowanie liści jeżyny na żołądek to naturalne wsparcie dla układu trawiennego. Przygotowanie naparu jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Do szklanki należy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych, rozdrobionych liści i zalać je wrzącą wody. Małe porcje herbatki można pić 2-3 razy dziennie. W lecie warto urozmaicić smak naparu, dodając do niego kilka świeżych jeżyn.

Jeżyny a układ immunologiczny - jak wzmacniają odporność?

Poza herbatą warto zwrócić uwagę na sok z jeżyn. Właściwości soku mogą wesprzeć układ immunologiczny, podobnie jak surowe owoce. Ma to związek przede wszystkim z dużą ilością witaminy C znajdującą się w owocach. Sok sprawdzi się zarówno w przypadku trwającej infekcji, jak i w profilaktyce w okresie jesienno-zimowym, w celu wsparcia organizmu. W infekcjach przydatne są też moczopędne i napotne właściwości owoców. Warto pić również sok z jeżyny na wątrobę – hamuje on zmiany oksydacyjne oraz toksyczne. Kiedy najlepiej zaopatrzyć się w jeżyny? Kiedy zbierać te owoce? Liście najlepiej zrywać pod koniec maja i na początku czerwca, natomiast owoce – pod koniec lata i na początku jesieni. Te wskazówki pozwolą nie przegapić możliwości zrobienia zdrowych przetworów wspomagających układ odpornościowy.

Wpływ jeżyn na zdrowie serca i układ krążenia

Jeżyny wspomagają układ krążenia dzięki obecności trzech substancji. Pierwsze z nich to antocyjany. Zwiększają one elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce. Witamina C zwiększa z kolei odporność komórek – szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Ostatnia substancja to błonnik. Szklanka owoców pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i w ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jeżyny w profilaktyce chorób przewlekłych - potencjał przeciwnowotworowy

Jeżyny mogą być pomocne w leczeniu nowotworów. Dzieje się tak głównie ze względu na dużą zawartość związków przeciwutleniających. Zauważono, że szczególnie ekstrakt z korzenia jeżyny wykazuje korzystny wpływ na niszczenie komórek nowotworowych, nie wpływając przy tym szkodliwie na organizm chorego. Ponadto, alkaloidy zawarte w jeżynach mają funkcję antyangiogenną, czyli hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Ma to istotne znaczenie w kontekście rozrostu guza nowotworowego. Jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Jeżyny a zdrowie oczu - jak wspierają wzrok?

Ze względu na dużą zawartość witamin C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko to niwelują również antocyjany zwalczające stany zapalne siatkówki oka i obniżające wysokie ciśnienie krwi. Te właściwości jeżyn sprawiają, że ich spożywanie jest zalecane przede wszystkim osobom starszym, bardziej narażonym na rozwój chorób oczu.

Jeżyny a cukrzyca – owoc idealny dla diabetyków

Choć głównym składnikiem jeżyn są wspomniane już węglowodany, owoce te mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Posiadają one niski indeks glikemiczny – 25. Zawierają też duże ilości błonnika spowalniającego wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, według badań jeżyny skutecznie hamują działanie dwóch podstawowych enzymów przemiany węglowodanowej: alfa-amylazy i alfa-glukozydazy. Wykazują więc skuteczność podobną do leków antycukrzycowych.

Diabetycy mogą spożywać wspomniany już sok z jeżyn. By go przygotować, potrzebny będzie 1 kg świeżych owoców i szczypta kwasku cytrynowego. Oczyszczone jeżyny należy przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następny krok to dodanie kwasku cytrynowego i wymieszanie. Gorący sok trzeba przecedzić przez sitko, przelać do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Gotowy sok powinien być po otwarciu przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu 3 dni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem