Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie

Jeżyny - polski superfood. Właściwości zdrowotne, witaminy i zastosowanie w diecie - zdjęcie
Mianem jeżyny nazywa się nie jeden owoc, a aż około 700 gatunków roślin. Nierzadko rosną one dziko, a znane są ze swojego kwaskowatego, aromatycznego posmaku. Obecnie popularnością cieszą się produkty znane i reklamowane jako superfoods. Jeżyny to właśnie jedne z polskich superowoców o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych – nie trzeba więc przeszukiwać sklepów w poszukiwaniu najbardziej egzotycznych artykułów spożywczych, by dostarczyć organizmowi cennych składników odżywczych. Warto wiedzieć, jakie witaminy mają jeżyny, w jaki sposób wpływają na organizm oraz co można z nich przygotować.

Czego dowiesz się z artykułu? Przeczytasz o takich zagadnieniach jak:

  • jeżyny – właściwości lecznicze tego niepozornego owocu;
  • wpływ jeżyn na układ immunologiczny, serce i zdrowie oczu;
  • jeżyny w profilaktyce nowotworów;
  • Jeżyny jako owoc obniżający poziom cukru we krwi.

Zobacz także artykuł: "Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis".

Jeżyny - polski superowoc bogaty w witaminy i minerały

Jadalne części jeżyn to przede wszystkim owoce. Są spożywane zarówno na surowo, jak i w formie przetworów. Produkuje się z nich dżemy, wina, galaretki, lody, desery czy suszone herbaty. Jeżyny są jednak znane nie tylko ze swoich doskonałych walorów smakowych. Stanowią źródło dużej ilości substancji bioaktywnych o właściwościach leczniczych. Zawierają związki takie jak przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, flawanole), witaminy C i E, karotenoidy.

Przeciwutleniacze hamują wolne rodniki tlenowe, czyli cząsteczki działające prostarzeniowo. Jeżyny mają najwyższą zawartość polifenoli spośród owoców jagodowych. Cechują je także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ekstrakty z jeżyny mogą wzmacniać właściwości bakteriobójcze antybiotyków i hamować wydzielanie markerów stanu zapalnego. To nie jedyne zalety, jakie mają jeżyny – kcal w 100 gramach tych owoców to tylko 43, co sprawia, że są odpowiednie także dla osób dbających o linię. Oczywiście, jak w każdym przypadku, nie można przesadzać z ilością. Warto wiedzieć, jakie ilości poszczególnych makroskładników mają jeżyny. Węglowodany stanowią ich główną część, tak jak w przypadku innych owoców. Na szczęście ze względu na niski indeks glikemiczny owoce te mogą być spożywane również przez diabetyków.

Zdrowotne właściwości jeżyn - co sprawia, że są wyjątkowe?

Jeżyny są cennym źródłem wymienionych już witamin C i E, a także witaminy K, błonnika pokarmowego, manganu, przeciwutleniaczy, polifenoli czy elagotanin. Wpływają dobrze na układ pokarmowy i pracę mózgu, są polecane w profilaktyce osteoporozy, leczeniu przeziębień, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To tylko niektóre z ich zalet. Warto omówić je szerzej na przykładzie konkretnych układów i narządów w organizmie.

Liście jeżyny jako herbata – zdrowotny napar dla zdrowia układu pokarmowego

Owoce jeżyny cieszą się największą popularnością, ale warto poznać nieco bliżej także liście jeżyny.Właściwości tych liści umożliwiają obniżenie poziomu glukozy we krwi, działają ściągająco na błony śluzowe i hamują nieżyt przewodu pokarmowego. Liście jeżyny jako herbata mogą wesprzeć właśnie układ pokarmowy. Wszystko dzięki związkom z grupy garbników, flawonoidom i kwasom fenolowym. Odwar z jeżyn polecany jest w objawowym leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego i biegunek. Wykazuje skuteczność szczególnie w przypadku ostrych, niespecyficznych biegunek, takich jak „biegunka podróżnych” lub „biegunka letnia”. Stosowanie liści jeżyny na żołądek to naturalne wsparcie dla układu trawiennego. Przygotowanie naparu jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Do szklanki należy wsypać 1-2 łyżeczki suszonych, rozdrobionych liści i zalać je wrzącą wody. Małe porcje herbatki można pić 2-3 razy dziennie. W lecie warto urozmaicić smak naparu, dodając do niego kilka świeżych jeżyn.

Jeżyny a układ immunologiczny - jak wzmacniają odporność?

Poza herbatą warto zwrócić uwagę na sok z jeżyn. Właściwości soku mogą wesprzeć układ immunologiczny, podobnie jak surowe owoce. Ma to związek przede wszystkim z dużą ilością witaminy C znajdującą się w owocach. Sok sprawdzi się zarówno w przypadku trwającej infekcji, jak i w profilaktyce w okresie jesienno-zimowym, w celu wsparcia organizmu. W infekcjach przydatne są też moczopędne i napotne właściwości owoców. Warto pić również sok z jeżyny na wątrobę – hamuje on zmiany oksydacyjne oraz toksyczne. Kiedy najlepiej zaopatrzyć się w jeżyny? Kiedy zbierać te owoce? Liście najlepiej zrywać pod koniec maja i na początku czerwca, natomiast owoce – pod koniec lata i na początku jesieni. Te wskazówki pozwolą nie przegapić możliwości zrobienia zdrowych przetworów wspomagających układ odpornościowy.

Wpływ jeżyn na zdrowie serca i układ krążenia

Jeżyny wspomagają układ krążenia dzięki obecności trzech substancji. Pierwsze z nich to antocyjany. Zwiększają one elastyczność naczyń włosowatych, wzmacniają i odtruwają serce. Witamina C zwiększa z kolei odporność komórek – szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Ostatnia substancja to błonnik. Szklanka owoców pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i w ten sposób zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jeżyny w profilaktyce chorób przewlekłych - potencjał przeciwnowotworowy

Jeżyny mogą być pomocne w leczeniu nowotworów. Dzieje się tak głównie ze względu na dużą zawartość związków przeciwutleniających. Zauważono, że szczególnie ekstrakt z korzenia jeżyny wykazuje korzystny wpływ na niszczenie komórek nowotworowych, nie wpływając przy tym szkodliwie na organizm chorego. Ponadto, alkaloidy zawarte w jeżynach mają funkcję antyangiogenną, czyli hamują tworzenie się nowych naczyń krwionośnych. Ma to istotne znaczenie w kontekście rozrostu guza nowotworowego. Jeżyny znalazły się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli liście produktów, które w wysokim stopniu chronią organizm przed niszczącym wpływem reaktywnych form tlenu.

Jeżyny a zdrowie oczu - jak wspierają wzrok?

Ze względu na dużą zawartość witamin C i E jeżyny mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju groźnego zwyrodnienia plamki żółtej. Ryzyko to niwelują również antocyjany zwalczające stany zapalne siatkówki oka i obniżające wysokie ciśnienie krwi. Te właściwości jeżyn sprawiają, że ich spożywanie jest zalecane przede wszystkim osobom starszym, bardziej narażonym na rozwój chorób oczu.

Jeżyny a cukrzyca – owoc idealny dla diabetyków

Choć głównym składnikiem jeżyn są wspomniane już węglowodany, owoce te mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Posiadają one niski indeks glikemiczny – 25. Zawierają też duże ilości błonnika spowalniającego wchłanianie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, według badań jeżyny skutecznie hamują działanie dwóch podstawowych enzymów przemiany węglowodanowej: alfa-amylazy i alfa-glukozydazy. Wykazują więc skuteczność podobną do leków antycukrzycowych.

Diabetycy mogą spożywać wspomniany już sok z jeżyn. By go przygotować, potrzebny będzie 1 kg świeżych owoców i szczypta kwasku cytrynowego. Oczyszczone jeżyny należy przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż puszczą sok. Następny krok to dodanie kwasku cytrynowego i wymieszanie. Gorący sok trzeba przecedzić przez sitko, przelać do słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Gotowy sok powinien być po otwarciu przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu 3 dni.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.