Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską?

Dieta śródziemnomorska – jakie są zasady, wady i zalety oraz jadłospis? Czy warto przejść na dietę śródziemnomorską? - zdjęcie

Badania wykazują, że dieta mieszkańców krajów śródziemnomorskich ma pozytywny wpływ na ich długość życia. Znacząco również obniża ryzyko związane z występowaniem chorób serca. Z tego względu coraz więcej ludzi decyduje się na wprowadzenie jej do swojego codziennego jadłospisu. Warto zaznaczyć, że istnieje naprawdę wiele wariancji diety śródziemnomorskiej, które zależą od konkretnego regionu. Jednakże w większości przypadków opierają się one na podobnych założeniach i używanych składnikach. Z tego artykułu dowiesz się, na czym polega dieta śródziemnomorska, jaki ma wpływ na zdrowie i czy warto jej spróbować. Poznasz również przykładowy jadłospis oraz kilka świetnych przepisów.

Zobacz też: Witaminy i suplementy na wiosnę, czyli jak zadbać o zdrowie po ciężkiej zimie? Przygotuj się do zdrowej wiosny!

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najbardziej popularnych diet. W głównej mierze polega na połączeniu kilku istotnych cech, które razem składają się na jej doskonałość. Przede wszystkim - w każdym posiłku obecne są warzywa i owoce. Najczęściej pochodzą one od lokalnych dostawców. Posiłki gotowane na ich bazie doprawiane są za pomocą naturalnych ziół. Zwykle ogranicza się używanie soli. Wskazane jest także częste jedzenie ryb i owoców morza. No i, być może najważniejsze - oliwa z oliwek, nazywana królową diety śródziemnomorskiej. To ona jest głównym składnikiem zdrowego tłuszczu, który w swoisty sposób wydobywa pyszny smak potraw. Dodaje się ją niemal do większości posiłków, ponieważ ma prozdrowotne właściwości. Oprócz tego, z uwagi na dużą zawartość błonnika, dania są dość sycące. Z pewnością nie jest to dieta, podczas której trzeba rygorystycznie trzymać się niskiej podaży kalorycznej, jak chociażby w przypadku diety kopenhaskiej. Co ważne, naukowcy polecają dietę śródziemnomorską również jako świetną propozycję dla kobiet w ciąży.

Jakie są główne zasady diety śródziemnomorskiej?

Odpowiednie praktykowanie diety śródziemnomorskiej pozwoli cieszyć się jej efektami przez długi, długi czas. Jedną z panujących zasad, jest unikanie czerwonego mięsa oraz jaj. Mogą one stanowić jedynie niewielki dodatek do potraw. Ważne są również owoce, które z powodzeniem mogą zastąpić zwykłe, niezbyt zdrowe słodycze. Niezwykle istotne są także pełnoziarniste produkty zbożowe, stanowiące składnik lub dodatek do sałatek i wielu innych potraw. A co, jeśli chodzi o napoje? Bardzo popularne okazuje się wino, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Jednak o wiele ważniejszym elementem tej diety, stanowiący pewnego rodzaju jej trzon, jest zwykła woda. Odpowiedni poziom nawodnienia jest czymś, o co warto zadbać. Zdają sobie z tego sprawę również mieszkańcy słonecznych i ciepłych krajów śródziemnomorskich. 

Jakie produkty można spożywać w diecie śródziemnomorskiej?

Opinie o diecie śródziemnomorskiej są zwykle tak pozytywne, ze względu na mnogość produktów, jakie można spożywać w jej trakcie. Z tego też powodu można stworzyć wiele wymyślnych dań, które zadowolą każdego miłośnika dobrego jedzenia. Jakie konkretnie produkty można spożywać w trakcie tej diety? 

Odpowiedź na to pytanie może wynikać bezpośrednio z tak zwanej piramidy diety śródziemnomorskiej. Obecne w niej produkty są uporządkowane od najważniejszych (umiejscowionych w jej dolnej części stanowiącej trzon), aż do tych najmniej istotnych (obecnych w jej górnym wierzchołku). Co ciekawe, na samym dole, w towarzystwie ekologicznych produktów, znajduje się aktywność fizyczna.  Na kolejnym stopniu znajduje się woda i wszelkiego rodzaju napary

Następna z kolei jest oliwa z oliwek. Olej rzepakowy czy słonecznikowy nie jest tak popularny w śródziemnomorskich krajach, jak właśnie oliwa. Używana jako główne źródło tłuszczu, jest wykorzystywana podczas przyrządzania różnego rodzaju sałatek, makaronów oraz innych pyszności. Wiele osób lubi ją również jeść ze zwykłym pieczywem lub grzankami. Produkty te są obecne na tym samym stopniu piramidy, co oliwa. 

Wyżej umiejscowione zostały przyprawy, orzechy oraz zioła.  Kolejny poziom piramidy zawiera w sobie nabiał. Produkty mleczne są istotną częścią śniadań diety śródziemnomorskiej. Dobrej jakości sery, czy jogurty goszczą w wielu jadłospisach i są częścią całej gamy rozmaitych potraw.

Ryby i owoce morza to te produkty, które znajdują się wyżej. Powinno się je jeść częściej niż mięso, obecne na kolejnym poziomie. Na samej górze są słodycze, których spożycie należy ograniczyć do całkowitego minimum.

Jakie są możliwe efekty zdrowotne diety śródziemnomorskiej?

W większości przypadków dieta śródziemnomorska jest wybierana przez osoby chcące zrzucić parę zbędnych kilogramów. Choć schudnięcie jest jednym z efektów zdrowotnych, to nie jedynym, jaki ma do zaoferowania ten styl odżywiania. Składniki owej diety mają w sobie wiele drogocennych właściwości odżywczych, które niosą za sobą ogrom zbawiennego wpływu na organizm

Zacznijmy od oliwy z oliwek. Po pierwsze - zawiera ona witaminy A, D, E oraz K. Wspomaga trawienie, przeciwdziała miażdżycy, zakrzepom i wrzodom żołądka. Co więcej, jeśli ktoś zainteresował się odpowiednią dietą dla cukrzyków, to z pewnością wie, że oliwa z oliwek również wchodziła w jej skład. Dlaczego? Ponieważ w znakomity sposób reguluje poziom cukru we krwi i bierze udział w jego asymilacji.

Tłuste ryby zawarte w diecie są prawdziwym bogactwem nienasyconych kwasów omega-3. Kwasy te pozytywnie wpływają na pracę mózgu, serca i układu odpornościowego. Mają też działanie przeciwnowotworowe. 

Wielość warzyw i owoców w diecie śródziemnomorskiej nie powinna nikogo dziwić. Są niesamowitym źródłem wszelkich witamin i minerałów. Dzięki produktom zbożowym dieta śródziemnomorska może poszczycić się wysoką zawartością błonnika, jakże istotnego w procesie trawiennym. 

Jakie są wady diety śródziemnomorskiej?

Być może trudno w to uwierzyć, jednakże dieta śródziemnomorska również ma swoje wady. Na pewno największą z nich, jest cena niektórych produktów. Osoby nie mające bezpośredniego dostępu do świeżych dobrodziejstw rejonów śródziemnomorskich, będą musiały za nie sporo zapłacić. Szczególnie drogie mogą okazać się ryby, czy owoce morza.

Kolejnym minusem diety śródziemnomorskiej jest to, że nie wszystkie osoby mogą sobie na nią pozwolić. Chociażby ludzie po ostrym zapaleniu trzustki powinny zastanowić się nad specjalną dietą trzustkową, która wymaga zdecydowanie mniejszych ilości błonnika oraz tłuszczy. 

Przykładowy jadłospis diety śródziemnomorskiej

Śniadanie: Bruschetta z mozzarellą, pomidorami, świeżo zmielonym pieprzem i bazylią

II śniadanie: Sałatka z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, papryką, oliwą z oliwek i grzankami z masłem czosnkowym

Obiad: Paella w ziołach z warzywami i owocami morza

Podwieczorek: Jogurt grecki z granolą i mandarynkami

Kolacja: Pełnoziarniste pieczywo z masłem, ogórkami, rukolą i pomidorami

Dieta śródziemnomorska - przykładowe przepisy

Sałatka śródziemnomorska

Składniki: Rukola, pomidorki koktajlowe, papryka, oliwki, cebula czerwona, mozzarella biała, oliwa z oliwek

Sposób wykonania: Warzywa należy umyć. Następnie do miski wrzucamy rukolę. Potem kroimy pomidorki koktajlowe w połówki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Na koniec dorzucamy całe oliwki i całość polewamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Aglio, olio e peperoncino

Składniki: Makaron spaghetti, czosnek, pół pęczka pietruszki, oliwa z oliwek, papryczka chili, parmezan.

Sposób wykonania: Gotujemy makaron al dente, następnie podsmażamy na oliwie czosnek i pokrojoną w plasterki papryczkę chili. Następnie wrzucamy na patelnie makaron i mieszamy. Do całości należy jeszcze dodać poszatkowaną pietruszkę oraz starty parmezan. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.