Zdrowa dieta – czym zastąpić cukier?

 - zdjęcie

Choć cukry, czyli węglowodany, powinny stanowić główne źródło energii dla naszego organizmu, ich wpływ na nasze zdrowie jest zgubny. Ukryte w wielu produktach, prowadzą do otyłości, próchnicy i cukrzycy. Jak ograniczyć cukier w diecie i znaleźć jego zdrowsze zamienniki? 

Cukier w diecie

Cukier to ważne źródło energii – 1 g węglowodanów to 4 kalorie. Ich zdecydowana większość powinna przyjmować postać węglowodanów złożonych, pochodzących z roślin strączkowych i przetworów zbożowych. Jednak producenci żywności ukrywają cukier w niemal wszystkich produktach – nawet w tych, które najmniej o to podejrzewamy. Największe cukrowe bomby to m.in.:

  • kolorowe gazowane napoje
  • marmolady i kremy czekoladowe
  • jogurty owocowe
  • keczupy i musztardy
  • słodzone napoje i soki owocowe
  • słodycze

Cukry ukryte w tych produktach dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii, nie mają bowiem żadnych wartości odżywczych. Ponadto spożywane w nadmiarze prowadzą do otyłości, próchnicy, zakwaszenia czy szybszego starzenia się skóry. Dlatego w naszej diecie powinniśmy ograniczyć do minimum ilość cukrów prostych.

Zamienniki białego cukru

 Najczęściej stosowanym w naszych kuchniach rodzajem cukru jest cukier biały. W procesie rafinacji traci on kryształki melasy (składniki odżywcze pochodzące z buraków lub trzciny cukrowej), a do torebek trafia czysta sacharoza, niemająca żadnych pozytywnych właściwości. To właśnie ta postać cukru nazywana jest „białym zabójcą” – trafia do krwioobiegu szybko i w dużych ilościach, niekorzystnie wpływając na żołądek i trzustkę. Na szczęście istnieją zdrowsze zamienniki białego cukru:

  • Miód – choć ma więcej kalorii niż biały cukier, zawiera cenne składniki odżywcze. Fruktoza i glukoza są dobrze przyswajalne przez ludzki organizm, a duże ilości żelaza, magnezu, wapnia czy witamin z grupy B korzystnie wpływają na nasze zdrowie
  • Cukier brązowy (nierafinowany) – nie jest poddawany procesom oczyszczania, a zatem zawiera wszystkie składniki odżywcze zawarte np. w burakach. Zwracajmy jednak uwagę na skład – wielu producentów sprzedaje biały cukier zabarwiony melasą
  • Ksylitol (cukier brzozowy) – zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier biały, wzmacnia układ odpornościowy i zwiększa przyswajanie wapnia. Jego niski indeks glikemiczny czyni z niego alternatywę dla diabetyków
  • Syrop klonowy – zawiera mnóstwo minerałów oraz fenoli, czyli przeciwutleniaczy zapobiegających cukrzycy. Jest przy tym mniej kaloryczny niż cukier i miód i idealnie nadaje się do słodzenia deserów, napojów czy sosów
  • Stewia – około 200 razy słodsza niż cukier i praktycznie pozbawiona kalorii. Zawiera również witaminy z grupy B i witaminę C, minerały (magnez, wapń, żelazo) oraz dobre tłuszcze i białka. Pamiętajmy jednak, aby wybierać proszki z liści stewii w kolorze zielonym lub brązowym – te białe i przejrzyste pozbawione są cennych wartości odżywczych
  • Syrop z agawy – podobnie jak ksylitol, syrop z agawy ma niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika i inuliny, czyli naturalnego probiotyku, który m.in. usprawnia pracę przewodu pokarmowego i obniża poziom cholesterolu

Czym zastąpić słodycze?

Cukier jest jedną z najsilniej uzależniających substancji. Słodki smak poznajemy już w dzieciństwie i kojarzy się on z beztroskimi chwilami, towarzysząc nam przez całe dorosłe życie i powodując nadwagę czy gorsze samopoczucie. Dobra wiadomość jest jednak taka, że nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Należy jedynie pamiętać o tym, aby w miejsce pustych kalorii dostarczać organizmowi naturalnych i zdrowych substancji. Czym zatem zastąpić ciasteczka, batoniki i czekoladki?

  • Owoce – pomimo tego, że zawierają duże ilości cukru, są również bogate w witaminy i minerały. Zgodnie z nowymi zaleceniami żywieniowymi powinniśmy jeść je 2-3 razy dziennie (idealnie nadają się np. na deser czy jako przekąska). Pamiętajmy przy tym, aby unikać ich spożywania w godzinach wieczornych
  • Chrupkie warzywa – najlepiej sprawdza się marchewka, która pokrojona w słupki lub kółka pozwoli nam „oszukać” organizm, gdy mamy ochotę na coś słodkiego (zawiera glukozę i sacharozę). Jako przekąska dobrze sprawdzą się także świeże brokuły i kalafior
  • Orzechy – włoskie i laskowe poprawiają samopoczucie i koncentrację oraz korzystnie wpływają na cerę, kości i zęby. Są jednak dość kaloryczne, dlatego ograniczmy ich spożycie do garści dziennie
  • Gorzka czekolada – wyjątek w świecie słodyczy. Zawiera mnóstwo magnezu, wzmacnia serce, dodaje energii i wzmacnia koncentrację. Aby korzystać z tych dobrodziejstw, warto sięgać po czekoladę zawierającą minimum 70% ziarna kakaowca
  • Musli i płatki owsiane – te niesłodzone świetnie nadają się do przygotowania zdrowych deserów. Wystarczy dodać ulubione owoce i jogurt naturalny

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.