Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych - zdjęcie

Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Powszechnie występują w produktach pochodzenia roślinnego. Można je także znaleźć w artykułach odzwierzęcych czy mikrobiologicznych. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej diety.

W tym artykule odpowiemy na pytania:

  • nutraceutyki – co to jest,
  • jakie grupy produktów są nutraceutykami,
  • które produkty zawierają najwięcej tych substancji,
  • w jaki sposób pozyskuje się nutraceutyki,
  • jakie są ich prozdrowotne właściwości,
  • dla kogo przeznaczone są nutraceutyki,
  • czym różnią się nutraceutyki od żywności funkcjonalnej.

Zobacz także artykuł: „Dlaczego suplementy diety są nam potrzebne?”.

Czym są nutraceutyki?

Nutraceutyki to wszystkie substancje czynne biologicznie, które korzystnie wpływają na organizm. Samo pojęcie jest połączeniem dwóch wyrazów z języka angielskiego: „nutrition” oraz „farmaceutical”, co oznacza, że tego typu środki są jednocześnie bogate w wartości odżywcze i posiadają cechy produktów farmaceutycznych. Wszystkie nutraceutyki mają pochodzenie naturalne, a ich prozdrowotny wpływ został udokumentowany. Dlatego znajdują one zastosowanie nie tylko w diecie osób niedożywionych i cierpiących na różne schorzenia, ale również w przypadku ludzi zdrowych w ramach profilaktyki przed chorobami cywilizacyjnymi.

Nutraceutyki mogą pochodzić z produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego czy mikrobiologicznego. Do tych ostatnich należą bakterie probiotyczne korzystne dla funkcjonowania układu pokarmowego. Przykłady nutraceutyków pochodzenia zwierzęcego to m.in. cholina, kwasy tłuszczowe, kreatyna, astaksantyna, lecytyna czy sfingolipidy. Natomiast do nutraceutyków roślinnych należą takie substancje jak beta-glukan, kwas askorbinowy, alicyna, sulforafan czy geraniol.

Zdrowie z natury - grupy produktów zakwalifikowane jako nutraceutyki

Substancje bioaktywne, jakimi są nutraceutyki, mogą występować w różnego rodzaju produktach spożywczych. Są to:

  • prebiotyki oraz probiotyki,
  • przeciwutleniacze,
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,
  • błonnik pokarmowy,
  • pozostałe substancje pochodzenia roślinnego.

Każda z powyższych grup ma inne właściwości prozdrowotne, a ich odpowiednie zbilansowanie pozwala na dostarczenie optymalnej ilości składników odżywczych.

Nutraceutyki w żywności - które produkty zawierają ich najwięcej?

Nutraceutyki występują zarówno w żywności pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Warto wiedzieć, gdzie możemy znaleźć te substancje bioaktywne, aby włączyć je do swojej codziennej diety. Oto naturalne produkty bogate w nutraceutyki:

  • jaja,
  • orzechy,
  • produkty zbożowe,
  • orzechy,
  • ryby morskie,
  • owoce leśne, np. jagoda kamczacka,
  • wołowina,
  • mleko i produkty mleczne,
  • rośliny strączkowe,
  • cebula i czosnek,
  • zielone warzywa liściaste,
  • zielona herbata.

Jak wygląda proces pozyskiwania nutraceutyków?

Nutraceutyki możemy odnaleźć nie tylko w produktach spożywczych, ale również w postaci suplementów witaminowych czy innego rodzaju preparatów. Aby substancje bioaktywne mogły być powszechnie dostępne w sklepach i aptekach, konieczne jest ich umiejętne pozyskiwanie. Produkcja zarówno polskich nutraceutyków, jak i środków w międzynarodowych koncernach farmaceutycznych, opiera się na otrzymywaniu ekstraktów (wyciągów) roślinnych bądź też preparatów z tkanek roślin bogatych w określone substancje bioaktywne. Wyciągi mogą mieć postać płynną, półpłynną lub stałą (np. proszku), a do ich pozyskania konieczne jest użycie odpowiednio dobranego rozpuszczalnika, np. ciepłej lub zimnej wody czy oleju. Pod jego wpływem substancje czynne przechodzą z rośliny do roztworu, który następnie jest wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju preparatów z nutraceutykami.

Prozdrowotne właściwości nutraceutyków - w jakich chorobach przychodzą nam z pomocą?

Nutraceutyki posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, a ich działanie możemy wykorzystać w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób. Tego typu związki spowalniają proces starzenia się, co ma ogromne znaczenie w obniżeniu ryzyka zachorowania na nowotwór. Udowodniono także działanie nutraceutyków na cholesterol – takie właściwości mają między innymi winogrona, kozieradka czy jagody obniżające poziom trójglicerydów we krwi. Substancje te pomogą więc osobom z podwyższonym cholesterolem. Mogą być także stosowane profilaktycznie.

Nutraceutyki mają także korzystny wpływ na jelita i ogólne funkcjonowanie układu pokarmowego. Produkty zawierające błonnik przyspieszają perystaltykę, wpływają na wydzielanie soków trawiennych i pomagają utrzymać uczucie sytości. Niektóre nutraceutyki mogą także łagodzić stany zapalne jelit czy inne schorzenia związane z tym narządem. Do tego typu związków należy kurkumina, witamina D, kwas masłowy czy urolityna A obecna w owocach granatu.

Obecnie mówi się też o pozytywnym działaniu nutraceutyków na depresję. Substancje bioaktywne wpływają na ogólną poprawę samopoczucia, a jako preparaty uzupełniające mogą usprawnić proces leczenia tej choroby. Szczególnie duże znaczenie ma witamina D oraz kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-3 oraz omega-6, które można znaleźć w maśle, rybach morskich, olejach roślinnych czy awokado.

Kto może stosować nutraceutyki, a kto powinien ich unikać? Nutraceutyki w suplementach diety

Nutraceutyki są szczególnie polecane osobom niedożywionym oraz cierpiącym na różnego rodzaju choroby cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę, miażdżycę, depresję czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na szereg korzystnych właściwości mogą być również stosowane w celu usprawnienia pracy układu immunologicznego, obniżenie poziomu cholesterolu czy stymulację układu nerwowego u osób w każdym wieku.

Nutraceutyki w różnych postaciach to stosunkowo bezpieczne środki, które zawierają mniej substancji czynnych niż preparaty farmaceutyczne. Nie oznacza to jednak, że są one przeznaczone dla każdego. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, małe dzieci i osoby starsze powinny zasięgnąć porady lekarza przed zastosowaniem nutraceutyków, gdyż istnieje ryzyko niepożądanego działania pewnych związków.

Gdzie kupić nutraceutyki pochodzenia naturalnego? Tego typu substancje obecne są w różnego rodzaju preparatach bez recepty powszechnie dostępnych w sklepach i aptekach. Możemy znaleźć nutraceutyki w tabletkach, kapsułkach, płynach czy zawiesinach o prozdrowotnym działaniu.

Nutraceutyki a żywność funkcjonalna – najważniejsze podobieństwa i różnice

Żywność funkcjonalna i nutraceutyki mają ze sobą wiele cech wspólnych – oba te pojęcia obejmują produkty prozdrowotne, które jednocześnie są bogate w wartości odżywcze i posiadają udokumentowany, korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Obie grupy cechują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym czy antyoksydacyjnym. Sprawdzają się także w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jaka więc jest między nimi różnica? Nutraceutyki stanowią nieco większą grupę produktów niż żywność funkcjonalna – należą do nich również składniki ziołowe, suplementy diety czy pojedyncze substancje bioaktywne.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.