Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy i przyczyny wysokiego cukru we krwi

Hiperglikemia (przecukrzenie) – objawy i przyczyny wysokiego cukru we krwi - zdjęcie

Podwyższone stężenie glukozy w surowicy krwi to inaczej hiperglikemia, czyli przecukrzenie. Jest to stan równie niebezpieczny jak niedocukrzenie, choć jego objawy nie zawsze są charakterystyczne. Czasami pacjenci mają również do czynienia z przewlekłą hiperglikemią, która powoduje liczne zmiany w organizmie, wpływając na pracę narządów wewnętrznych.

Z artykułu dowiesz się:

  • czym jest hiperglikemia,
  • jak rozpoznać pierwsze objawy hiperglikemii,
  • jakie są przyczyny hiperglikemii,
  • co się dzieje w organizmie, gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki,
  • jak leczyć hiperglikemię,
  • jak pomóc osobie z atakiem hiperglikemii.

Czytaj także: Hipoglikemia - jak leczyć? Przyczyny i objawy niedocukrzenia

Co to jest hiperglikemia (przecukrzenie)?

Hiperglikemia - inaczej przecukrzenie - to stan, w którym stężenie glukozy w surowicy krwi jest podwyższone. Może występować u diabetyków w przypadku niepodjęcia leczenia bądź nieprawidłowego jego przebiegu. U osób zdrowych prawidłowy poziom cukru we krwi wynosi:

  • do 99 mg/dl na czczo,
  • do 140 mg/dl 2 godziny po posiłku.

Tymczasem w przypadku hiperglikemii pomiary przyjmują inne wartości - na czczo poziom cukru we krwi wynosi bowiem 100-125 gm/dl, tymczasem 2 godziny po posiłku - 140-199 mg/dl. 

Sygnały, które daje ci organizm - jak rozpoznać pierwsze oznaki hiperglikemii?

Objawy i postępowanie w hiperglikemii nie są tożsame u każdego pacjenta. Pierwsze symptomy przecukrzenia najczęściej nie są zauważalne, a dodatkowo rozwijają się bardzo wolno. Nie są też charakterystyczne - jeśli pojawią się u osób w starszym wieku, często bywają błędnie korelowane z innymi dolegliwościami. Niemniej jednak, w przypadku przedłużającej się hiperglikemii możemy mieć do czynienia z:

  • suchością skóry,
  • powolnym gojeniem się ran,
  • nadmierną utratą włosów,
  • nawracającymi infekcjami dróg rodnych,
  • problemami natury żołądkowo-jelitowej,
  • problemami z widzeniem.

Nieco inaczej objawia się nagłe przecukrzenie - objawy, które są widoczne, gdy poziom cukru we krwi przekroczy 180 mg/dl, to między innymi zmęczenie, niewyraźne widzenie czy ból głowy. 

Jakie są przyczyny hiperglikemii?

Przyczyny hiperglikemii u diabetyków to najczęściej źle leczona cukrzyca oraz zaniedbania ze strony pacjenta w kontekście utrzymywania prawidłowej diety. Chory nie przyjmuje leków przeciwcukrzycowych bądź ich dawka jest nieodpowiednio dobrana. Jednocześnie przyczyną hiperglikemii może być użycie insuliny nieaktywnej. Cukrzycy powinni unikać spożywania nadmiernej ilości węglowodanów, zwłaszcza prostych, o niskim indeksie glikemicznym. Ryzyko przecukrzenia zwiększa przyjmowanie niektórych leków, na przykład działających moczopędnie. Podwyższony poziom cukru we krwi może nastąpić na skutek nadmiernego przeforsowania organizmu - mowa tutaj zwłaszcza o intensywnym wysiłku fizycznym, do którego chory nie przygotował się odpowiednio, uprzednio spożywając pełnowartościowy posiłek. Tymczasem u osób zdrowych hiperglikemia najczęściej jest pierwszym objawem rozwijającej się cukrzycy. Warto mieć na uwadze, że problem ten dotyczy osób w każdym wieku, a nie jak się powszechnie uważa - wyłącznie seniorów. Ponadto na występowanie cukrzycy bardziej narażone są kobiety w ciąży - mówimy wtedy o tak zwanej cukrzycy ciążowej.

Objawy hiperglikemii, czyli co dzieje się z organizmem, kiedy cukier jest za wysoki?

Wiadomo już, co to jest hiperglikemia, jednak warto także poznać jej objawy. Te, niestety, nie są charakterystyczne, chyba że mamy do czynienia z atakiem hiperglikemii, który wymaga podjęcia odpowiednich kroków. Gdy poziom cukru we krwi jest za wysoki, organizm zaczyna wysyłać nam konkretne sygnały, jednak często błędnie je interpretujemy. Czujemy się przemęczeni, chce nam się pić, częściej boli nas głowa, częściej oddajemy mocz. Jednocześnie nasza skóra staje się sucha, zaczynają wypadać nam włosy. Po posiłku zazwyczaj czujemy się ospali, nie mamy na nic siły - wtedy też dopada nas hiperglikemia posiłkowa. Tymczasem w przypadku ataku hiperglikemii objawy są nieco inne, jednak wciąż niecharakterystyczne - z tego powodu trudno odróżnić hiperglikemię od hipoglikemii, czyli nadmiernego spadku poziomu cukru we krwi. Symptomy, jakie mogą wskazywać na hiperglikemię, to:

  • zapach acetonu wydobywający się z ust,
  • sucha skóra,
  • przyspieszone tętno.

Chory ma trudności z poruszaniem się, zaczyna bełkotać. Może się wydawać, że jest po wpływem alkoholu bądź środków odurzających.

Jak leczyć hiperglikemię? Czy wystarczy zbilansowana dieta?

Hiperglikemia w pierwszej kolejności wymaga odpowiedniego zdiagnozowania. W tym celu pacjent powinien udać się na badanie OGTT, nazywane potocznie krzywą cukrową. Jego celem jest oznaczenie poziomu cukru we krwi na czczo, godzinę oraz dwie godziny po spożyciu roztworu glukozy. Wynik badania podlega ocenie lekarza rodzinnego, który może skierować pacjenta do diabetologa. Ten natomiast podejmuje decyzję odnośnie dalszego postępowania. Najczęściej leczenie hiperglikemii zależy od stopnia zaawansowania choroby. W przypadku kobiet ciężarnych zwykle wystarczy stosowanie odpowiedniej diety i kontrolowanie poziomu cukru we krwi po posiłkach. Dieta powinna bazować na węglowodanach złożonych, białku i zdrowych tłuszczach. Należy natomiast unikać słodyczy, owoców w nadmiernej ilości czy produktów przetworzonych zawierających spore ilości cukru. Dieta może okazać się wystarczająca także w przypadku, gdy wyniki chorego nie odbiegają znacząco od normy, a odpowiednie odżywianie pozwala zachować poziom cukru w ryzach. Niemniej jednak w niektórych przypadkach konieczne może być włączenie leczenia specjalistycznego polegającego na zażywaniu leków przeciwcukrzycowych bądź wstrzykiwaniu insuliny. Decyzję w tym zakresie zawsze podejmuje lekarz. On również dobiera dawki leku. Należy jednak pamiętać, że samo zażywanie preparatów nie spowoduje regresu choroby - bardzo istotne jest stosowanie się do zaleceń dietetycznych, a także prowadzenie zdrowego trybu życia, pamiętając jednocześnie o umiarkowanej aktywności fizycznej.

Pierwsza pomoc - jak wygląda atak hipoglikemii? Jak pomóc osobie chorej?

W kontekście tego, jak wygląda atak hiperglikemii, warto uświadomić sobie, że przypomina on atak hipoglikemii - chory ma problemy z utrzymaniem równowagi, bełkocze, często traci przytomność. Co zrobić przy ataku hiperglikemii? Jeśli nie mamy możliwości dokonania pomiaru poziomu cukru we krwi, lepiej nie podawać pacjentowi żadnych napojów ani przekąsek. Należy wezwać pomoc medyczną, gdyż konieczne jest jak najszybsze podanie kroplówki z insuliną. Układamy chorego w pozycji bocznej bezpiecznej i dbamy o to, aby nie doszło do wychłodzenia organizmu. Pewne symptomy, takie jak zapach acetonu z ust czy sucha skóra, mogą wskazywać na to, że mamy do czynienia z hiperglikemią, a nie hipoglikemią. Niemniej jednak przecukrzenie w momencie ataku powinno być odpowiednio zdiagnozowane oraz leczone przez specjalistów - samodzielnie nie podejmujemy żadnych kroków, tak aby nie zaszkodzić choremu. Jednocześnie pamiętajmy, że naszym prawnym obowiązkiem jest udzielenie pierwszej pomocy i wezwanie pogotowia ratunkowego. 

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.