Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?

Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru? - zdjęcie

O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć nawet błahych objawów. Takie symptomy jak osłabienie, senność, przyspieszenie rytmu serca, częstsze oddawanie moczu, wzrost masy ciała czy nawracające infekcje mogą wskazywać na rozwijającą się cukrzycę, która jest bardzo poważnym schorzeniem.

Poziom cukru we krwi

Poziom cukru we krwi u zdrowej osoby może ulegać niewielkim wahaniom, nie powinien jednak przekraczać pewnych granic, ustalonych przez specjalistów. Jeśli tak się dzieje, organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i dochodzi do różnych komplikacji zdrowotnych. Do najbardziej poważnych chorób wywołanych nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi należy cukrzyca i hipoglikemia. Ryzyko wystąpienia tych schorzeń wzrasta z wiekiem, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie (w szczególności dotyczy to osób z grupy ryzyka), powinien po przekroczeniu 45. roku życia wykonywać badania stężenia cukru we krwi przynajmniej raz na trzy lata. Do czynników ryzyka specjaliści zaliczają nadwagę i otyłość (zwłaszcza brzuszną), nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz małą aktywność fizyczną. Norma cukru we krwi wynosi: na czczo 70-99 mg/dl, a w ciągu dnia poniżej 150 mg/dl.

Jak przygotować się do badania cukru?

Do oznaczenia stężenia glukozy potrzebna jest niewielka ilość krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań do wykonania tego badania. Zaleca się, aby przed testem pacjenci unikali intensywnego wysiłku fizycznego.

Pomiar stężenia glukozy wykonuje się rano, po wypoczynku nocnym, na czczo (co najmniej po 12 godzinach od ostatniego posiłku). Aby otrzymane wyniki były jak najbardziej miarodajne, zaleca się przed badaniem stosowanie kilkudniowej diety o umiarkowanej zawartości węglowodanów.

Badanie glukozy na czczo oraz 2 godziny po śniadaniu: należy zgłosić się rano na czczo z przygotowanym śniadaniem. Po wykonaniu pomiaru stężenia glukozy należy spożyć posiłek i odczekać 2 godziny. Po tym czasie wykonuje się ponowny pomiar badania cukru we krwi.

Doustny test tolerancji glukozy – OGGT (krzywa cukrzycowa) wykonuje się u pacjentów zdrowych, którzy nie mają stanu podgorączkowego. Przez 3 dni przed badaniem należy stosować dietę o normalnej zawartości węglowodanów oraz zakupić w aptece 75 g glukozy. Pierwsze pobranie krwi wykonuje się rano, na czczo, po 8 godzinach od ostatniego posiłku, po przespanej nocy. Następnie w ciągu 5 minut należy wypić sporządzony przez pracownika laboratorium roztwór glukozy i odczekać 2 godziny w pozycji siedzącej (nie wolno podejmować żadnego wysiłku fizycznego ani przyjmować dodatkowych posiłków, napojów, ani palić tytoniu). Po tym czasie wykonuje się ponowne badanie glukozy we krwi.

Glukoza – do czego jest potrzebna?

Glukoza jest cukrem prostym i należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz pracy mięśni szkieletowych.

Zapotrzebowanie każdego organizmu na węglowodany jest inne. Zależy ono głównie od stanu zdrowia, wieku oraz aktywności fizycznej. Z całą pewnością zapotrzebowanie na cukier u sportowców będzie znacznie większe niż u osób spędzających 8 godzin w pracy za biurkiem. Nadmiar cukru, który nie zostanie spalony przez organizm, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu metabolizm węglowodanów podlega ścisłej kontroli, aby glukoza we krwi miała właściwe stężenie. Najważniejszym organem kontrolującym jej poziom jest trzustka, która produkuje insulinę. Hormon ten reguluje stężenie glukozy, nie dopuszczając do niebezpiecznych dla zdrowia odchyleń od normy.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Aby obniżyć i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę oraz regularny wysiłek fizyczny, dzięki któremu szybciej spala się cukier. Posiłki powinny być spożywane częściej (ok. 5 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach. Lekarze zalecają przede wszystkim ograniczenie spożycia cukru, poprzez picie niesłodzonych napojów oraz zmniejszenie spożywania owoców (nie więcej, niż 200-300 g dziennie). Dieta powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika. Należy ograniczyć spożycie białego pieczywa, na korzyść wyrobów z mąki pełnoziarnistej, a ponadto warto unikać ciast i słodyczy. Dietetycy zalecają, aby produkty mączne łączyć z dużą ilością warzyw, ponieważ spowalnia to wchłanianie glukozy (a więc nie zwiększa gwałtownie jej stężenia we krwi). Należy także unikać produktów smażonych, ponieważ ich spożycie podnosi poziom cukru nawet do pięciu godzin po posiłku. Istotne jest dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości witamin i minerałów, a przede wszystkim witaminy A oraz magnezu. Witaminę A znaleźć można np. w marchwi, dyni, brokułach i kabaczkach, a magnez w pełnoziarnistych kaszach, makaronach, ciemnym pieczywie, kakao, siemieniu lnianym, soi i pestkach dyni. W menu diabetyka powinny znaleźć się również brokuły, jęczmień, rabarbar i czerwone wino, ponieważ produkty te zawierają chrom, który reguluje stężenie insuliny.

Poziom cukru we krwi – tabela. Jak interpretować wyniki?

Poziom glukozy we krwi u zdrowego człowieka powinien mieścić się w granicach 70-99 mg/dl. Tabela zamieszczona poniżej wskazuje, w jaki sposób interpretować wyniki badania.


Tabela 1. Poziom glukozy we krwi
Wyniki testu doustnego obciążenia glukozą OGGT i ich interpretacja:


Tabela 2. Test doustnego obciążenia glukozą
Dzięki stosowaniu właściwej diety można osiągnąć prawidłową masę ciała. Odpowiednie odżywianie pozwala utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie konkretnych produktów wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Choroby skóry

Plamy na skórze - co mogą oznaczać? Przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry z problemami
Plamy na skórze są nie tylko problemem natury estetycznej. Mogą bowiem świadczyć o bardzo poważnych schorzeniach zdrowotnych, których nie powinno się bagatelizować....

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Serce i układ krążenia

Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co stosować na opuchnięte kostki&...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Układ oddechowy

Płukanie zatok – kiedy i jak je wykonywać? Czy to bolesne?
Zapalenie zatok przynosowych to powszechnie występująca dolegliwość, która rozwija się w następstwie infekcji błon śluzowych nosa oraz alergii. Niekiedy związana jest z nieprawidłową budową anatomiczną. Jednym ze sprawdzonych sposobów lec...

Przeziębienie i grypa

Co na grypę? Przegląd najlepszych leków na grypę i przeziębienie
Przeziębienie i grypa to typowe choroby rozpoznawane w okresie jesienno-zimowym. Leczenie ma charakter objawowy, bardzo istotny jest również odpoczynek wspomagający regenerację organizmu. Co na grypę i przeziębienie sprawdza się najlepiej?...

Układ pokarmowy

Grypa żołądkowa - jak długo chory zaraża?
Grypa żołądkowa, czyli powszechnie występująca wśród dzieci i dorosłych jelitówka, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z wirusem grypy. Wywołują ją zupełnie inne drobnoustroje. Charakterystyczne objawy to biegunka i wymioty, szcz...

Układ pokarmowy

Dieta refluksowa - zasady, produkty, przykładowy jadłospis
Refluks żołądkowo-przełykowy jest coraz poważniejszym problemem zachodnich społeczeństw. Sprzyja temu dieta bazująca na produktach wysokoprzetworzonych, szybkie tempo życia i stres. Dieta refluksowa to jeden z najskuteczniejszych, a...

Układ pokarmowy

Nudności – objawy i przyczyny. Jak sobie z nimi radzić?
Nudności i wymioty to bardzo nieprzyjemne doznania, ale pełnią dla nas ważną funkcję – są mechanizmem obronnym organizmu....

Dieta i odchudzanie

Dieta ubogoresztkowa - zasady, wskazania i polecane produkty
Dieta ubogoresztkowa, zwana także dietą bezresztkową i niskobłonnikową, zaliczana jest do grupy diet leczniczych, które należy stosować jedynie w ściśle określonych przypadkach. Najczęściej zalecana jest u pacjentów cierpiących na dolegli...

Dieta i odchudzanie

Biała dieta – na czym polega i kiedy ją stosować?
Wszyscy marzymy o olśniewającym uśmiechu. Na szczęście żyjemy w czasach, kiedy zabiegi wybielania zębów są stosunkowo łatwo dostępne....

Dieta i odchudzanie

Kasza owsiana – superfood wspierający zdrowie serca i układu pokarmowego
Od ponad 2000 lat owies stanowi ważne uzupełnienie diety. Wyróżnia się bogatą zawartością korzystnych dla zdrowia witamin, minerałów i substancji odżywczych....

Kosmetyki i uroda

Kurze łapki – jak powstają? Jak skutecznie je zredukować?
Wraz z wiekiem na skórze pojawiają się niewielkie linie mimiczne oraz pierwsze zmarszczki, które mogą wpłynąć na samopoczucie oraz samoocenę niejednej kobiety. Niestety czasu nie możemy zatrzymać, natomiast możemy stanąć w...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem