Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?

Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru? - zdjęcie

O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć nawet błahych objawów. Takie symptomy jak osłabienie, senność, przyspieszenie rytmu serca, częstsze oddawanie moczu, wzrost masy ciała czy nawracające infekcje mogą wskazywać na rozwijającą się cukrzycę, która jest bardzo poważnym schorzeniem.

Poziom cukru we krwi

Poziom cukru we krwi u zdrowej osoby może ulegać niewielkim wahaniom, nie powinien jednak przekraczać pewnych granic, ustalonych przez specjalistów. Jeśli tak się dzieje, organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i dochodzi do różnych komplikacji zdrowotnych. Do najbardziej poważnych chorób wywołanych nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi należy cukrzyca i hipoglikemia. Ryzyko wystąpienia tych schorzeń wzrasta z wiekiem, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie (w szczególności dotyczy to osób z grupy ryzyka), powinien po przekroczeniu 45. roku życia wykonywać badania stężenia cukru we krwi przynajmniej raz na trzy lata. Do czynników ryzyka specjaliści zaliczają nadwagę i otyłość (zwłaszcza brzuszną), nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz małą aktywność fizyczną. Norma cukru we krwi wynosi: na czczo 70-99 mg/dl, a w ciągu dnia poniżej 150 mg/dl.

Jak przygotować się do badania cukru?

Do oznaczenia stężenia glukozy potrzebna jest niewielka ilość krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań do wykonania tego badania. Zaleca się, aby przed testem pacjenci unikali intensywnego wysiłku fizycznego.

Pomiar stężenia glukozy wykonuje się rano, po wypoczynku nocnym, na czczo (co najmniej po 12 godzinach od ostatniego posiłku). Aby otrzymane wyniki były jak najbardziej miarodajne, zaleca się przed badaniem stosowanie kilkudniowej diety o umiarkowanej zawartości węglowodanów.

Badanie glukozy na czczo oraz 2 godziny po śniadaniu: należy zgłosić się rano na czczo z przygotowanym śniadaniem. Po wykonaniu pomiaru stężenia glukozy należy spożyć posiłek i odczekać 2 godziny. Po tym czasie wykonuje się ponowny pomiar badania cukru we krwi.

Doustny test tolerancji glukozy – OGGT (krzywa cukrzycowa) wykonuje się u pacjentów zdrowych, którzy nie mają stanu podgorączkowego. Przez 3 dni przed badaniem należy stosować dietę o normalnej zawartości węglowodanów oraz zakupić w aptece 75 g glukozy. Pierwsze pobranie krwi wykonuje się rano, na czczo, po 8 godzinach od ostatniego posiłku, po przespanej nocy. Następnie w ciągu 5 minut należy wypić sporządzony przez pracownika laboratorium roztwór glukozy i odczekać 2 godziny w pozycji siedzącej (nie wolno podejmować żadnego wysiłku fizycznego ani przyjmować dodatkowych posiłków, napojów, ani palić tytoniu). Po tym czasie wykonuje się ponowne badanie glukozy we krwi.

Glukoza – do czego jest potrzebna?

Glukoza jest cukrem prostym i należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz pracy mięśni szkieletowych.

Zapotrzebowanie każdego organizmu na węglowodany jest inne. Zależy ono głównie od stanu zdrowia, wieku oraz aktywności fizycznej. Z całą pewnością zapotrzebowanie na cukier u sportowców będzie znacznie większe niż u osób spędzających 8 godzin w pracy za biurkiem. Nadmiar cukru, który nie zostanie spalony przez organizm, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu metabolizm węglowodanów podlega ścisłej kontroli, aby glukoza we krwi miała właściwe stężenie. Najważniejszym organem kontrolującym jej poziom jest trzustka, która produkuje insulinę. Hormon ten reguluje stężenie glukozy, nie dopuszczając do niebezpiecznych dla zdrowia odchyleń od normy.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Aby obniżyć i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę oraz regularny wysiłek fizyczny, dzięki któremu szybciej spala się cukier. Posiłki powinny być spożywane częściej (ok. 5 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach. Lekarze zalecają przede wszystkim ograniczenie spożycia cukru, poprzez picie niesłodzonych napojów oraz zmniejszenie spożywania owoców (nie więcej, niż 200-300 g dziennie).

Dieta powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika. Należy ograniczyć spożycie białego pieczywa, na korzyść wyrobów z mąki pełnoziarnistej, a ponadto warto unikać ciast i słodyczy. Dietetycy zalecają, aby produkty mączne łączyć z dużą ilością warzyw, ponieważ spowalnia to wchłanianie glukozy (a więc nie zwiększa gwałtownie jej stężenia we krwi). Należy także unikać produktów smażonych, ponieważ ich spożycie podnosi poziom cukru nawet do pięciu godzin po posiłku.

Istotne jest dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości witamin i minerałów, a przede wszystkim witaminy A oraz magnezu. Witaminę A znaleźć można np. w marchwi, dyni, brokułach i kabaczkach, a magnez w pełnoziarnistych kaszach, makaronach, ciemnym pieczywie, kakao, siemieniu lnianym, soi i pestkach dyni. W menu diabetyka powinny znaleźć się również brokuły, jęczmień, rabarbar i czerwone wino, ponieważ produkty te zawierają chrom, który reguluje stężenie insuliny.

Poziom cukru we krwi – tabela. Jak interpretować wyniki?

Poziom glukozy we krwi u zdrowego człowieka powinien mieścić się w granicach 70-99 mg/dl. Tabela zamieszczona poniżej wskazuje, w jaki sposób interpretować wyniki badania.

Tabela 1. Poziom glukozy we krwi


Wyniki testu doustnego obciążenia glukozą OGGT i ich interpretacja:

Tabela 2. Test doustnego obciążenia glukozą

Dzięki stosowaniu właściwej diety można osiągnąć prawidłową masę ciała. Odpowiednie odżywianie pozwala utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie konkretnych produktów wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

Poziom cukru we krwi u osób starszych może nieco różnić się od wartości referencyjnych stosowanych u młodszych dorosłych, zwłaszcza jeśli występują choroby towarzyszące lub przyjmowane są leki wpływające na metabolizm glukozy. Ważne jest, aby utrzymywać glikemię w granicach bezpiecznych, zapobiegając zarówno hiperglikemii, jak i hipoglikemii. Poniżej znajduje się tabela z orientacyjnymi wartościami dla seniorów, która może być pomocna w codziennym monitorowaniu.

Poziom cukru we krwi u osób starszych – tabela

Rodzaj pomiaru

Wartość prawidłowa (osoby starsze)

Na czczo

90–130 mg/dl

2 godziny po posiłku

< 180 mg/dl

Przed snem

100–140 mg/dl

HbA1c (średnia z 3 miesięcy)

7,0–8,0% (w zależności od stanu zdrowia)

Prawidłowy poziom cukru u 70 latka

Prawidłowy poziom cukru u 70 latka zależy od ogólnego stanu zdrowia, współistniejących chorób i ryzyka hipoglikemii. U wielu seniorów nie dąży się do bardzo niskich wartości glikemii, aby uniknąć ryzykownych spadków cukru, szczególnie w nocy. Dla tej grupy wiekowej za bezpieczne uznaje się utrzymywanie stężenia glukozy na czczo między 90 a 130 mg/dl, a po posiłkach – poniżej 180 mg/dl.

Źródła:

  • Interna Szczeklika 2020. Szczeklik A., Gajewski P., Medycyna Praktyczna, Kraków 2020, wydanie 11
  • Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi. Jeznach-Steinhagen A., PZWL, Warszawa 2020

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem