Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru?

Poziomu cukru we krwi - jakie są normy cukru? - zdjęcie

O swoje zdrowie powinien dbać każdy. Wczesne wykrycie nieprawidłowości i skuteczna diagnoza bardzo często pozwalają uniknąć poważnych problemów zdrowotnych. Nie wolno lekceważyć nawet błahych objawów. Takie symptomy jak osłabienie, senność, przyspieszenie rytmu serca, częstsze oddawanie moczu, wzrost masy ciała czy nawracające infekcje mogą wskazywać na rozwijającą się cukrzycę, która jest bardzo poważnym schorzeniem.

Poziom cukru we krwi

Poziom cukru we krwi u zdrowej osoby może ulegać niewielkim wahaniom, nie powinien jednak przekraczać pewnych granic, ustalonych przez specjalistów. Jeśli tak się dzieje, organizm przestaje funkcjonować prawidłowo i dochodzi do różnych komplikacji zdrowotnych. Do najbardziej poważnych chorób wywołanych nieprawidłowym stężeniem glukozy we krwi należy cukrzyca i hipoglikemia. Ryzyko wystąpienia tych schorzeń wzrasta z wiekiem, dlatego każdy, kto dba o swoje zdrowie (w szczególności dotyczy to osób z grupy ryzyka), powinien po przekroczeniu 45. roku życia wykonywać badania stężenia cukru we krwi przynajmniej raz na trzy lata. Do czynników ryzyka specjaliści zaliczają nadwagę i otyłość (zwłaszcza brzuszną), nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz małą aktywność fizyczną. Norma cukru we krwi wynosi: na czczo 70-99 mg/dl, a w ciągu dnia poniżej 150 mg/dl.

Jak przygotować się do badania cukru?

Do oznaczenia stężenia glukozy potrzebna jest niewielka ilość krwi, dlatego nie ma przeciwwskazań do wykonania tego badania. Zaleca się, aby przed testem pacjenci unikali intensywnego wysiłku fizycznego.

Pomiar stężenia glukozy wykonuje się rano, po wypoczynku nocnym, na czczo (co najmniej po 12 godzinach od ostatniego posiłku). Aby otrzymane wyniki były jak najbardziej miarodajne, zaleca się przed badaniem stosowanie kilkudniowej diety o umiarkowanej zawartości węglowodanów.

Badanie glukozy na czczo oraz 2 godziny po śniadaniu: należy zgłosić się rano na czczo z przygotowanym śniadaniem. Po wykonaniu pomiaru stężenia glukozy należy spożyć posiłek i odczekać 2 godziny. Po tym czasie wykonuje się ponowny pomiar badania cukru we krwi.

Doustny test tolerancji glukozy – OGGT (krzywa cukrzycowa) wykonuje się u pacjentów zdrowych, którzy nie mają stanu podgorączkowego. Przez 3 dni przed badaniem należy stosować dietę o normalnej zawartości węglowodanów oraz zakupić w aptece 75 g glukozy. Pierwsze pobranie krwi wykonuje się rano, na czczo, po 8 godzinach od ostatniego posiłku, po przespanej nocy. Następnie w ciągu 5 minut należy wypić sporządzony przez pracownika laboratorium roztwór glukozy i odczekać 2 godziny w pozycji siedzącej (nie wolno podejmować żadnego wysiłku fizycznego ani przyjmować dodatkowych posiłków, napojów, ani palić tytoniu). Po tym czasie wykonuje się ponowne badanie glukozy we krwi.

Glukoza – do czego jest potrzebna?

Glukoza jest cukrem prostym i należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu człowieka. Jej obecność jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego oraz pracy mięśni szkieletowych.

Zapotrzebowanie każdego organizmu na węglowodany jest inne. Zależy ono głównie od stanu zdrowia, wieku oraz aktywności fizycznej. Z całą pewnością zapotrzebowanie na cukier u sportowców będzie znacznie większe niż u osób spędzających 8 godzin w pracy za biurkiem. Nadmiar cukru, który nie zostanie spalony przez organizm, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu metabolizm węglowodanów podlega ścisłej kontroli, aby glukoza we krwi miała właściwe stężenie. Najważniejszym organem kontrolującym jej poziom jest trzustka, która produkuje insulinę. Hormon ten reguluje stężenie glukozy, nie dopuszczając do niebezpiecznych dla zdrowia odchyleń od normy.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi?

Aby obniżyć i utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę oraz regularny wysiłek fizyczny, dzięki któremu szybciej spala się cukier. Posiłki powinny być spożywane częściej (ok. 5 razy dziennie), ale w mniejszych ilościach. Lekarze zalecają przede wszystkim ograniczenie spożycia cukru, poprzez picie niesłodzonych napojów oraz zmniejszenie spożywania owoców (nie więcej, niż 200-300 g dziennie). Dieta powinna być oparta o produkty z niskim indeksem glikemicznym i dużą zawartością błonnika. Należy ograniczyć spożycie białego pieczywa, na korzyść wyrobów z mąki pełnoziarnistej, a ponadto warto unikać ciast i słodyczy. Dietetycy zalecają, aby produkty mączne łączyć z dużą ilością warzyw, ponieważ spowalnia to wchłanianie glukozy (a więc nie zwiększa gwałtownie jej stężenia we krwi). Należy także unikać produktów smażonych, ponieważ ich spożycie podnosi poziom cukru nawet do pięciu godzin po posiłku. Istotne jest dostarczanie organizmowi niezbędnej ilości witamin i minerałów, a przede wszystkim witaminy A oraz magnezu. Witaminę A znaleźć można np. w marchwi, dyni, brokułach i kabaczkach, a magnez w pełnoziarnistych kaszach, makaronach, ciemnym pieczywie, kakao, siemieniu lnianym, soi i pestkach dyni. W menu diabetyka powinny znaleźć się również brokuły, jęczmień, rabarbar i czerwone wino, ponieważ produkty te zawierają chrom, który reguluje stężenie insuliny.

Poziom cukru we krwi – tabela. Jak interpretować wyniki?

Poziom glukozy we krwi u zdrowego człowieka powinien mieścić się w granicach 70-99 mg/dl. Tabela zamieszczona poniżej wskazuje, w jaki sposób interpretować wyniki badania.


Tabela 1. Poziom glukozy we krwi
Wyniki testu doustnego obciążenia glukozą OGGT i ich interpretacja:


Tabela 2. Test doustnego obciążenia glukozą
Dzięki stosowaniu właściwej diety można osiągnąć prawidłową masę ciała. Odpowiednie odżywianie pozwala utrzymać stężenie glukozy we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie konkretnych produktów wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów oraz utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.