Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu? - zdjęcie
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do prawidłowej pracy mózgu, układu nerwowego, mięśni szkieletowych oraz innych narządów i układów. Stężenie glukozy we krwi powinno być mniej więcej na tym samym poziomie. Jeśli spada poniżej normy lub ją przewyższa, organizm przestaje prawidłowo funkcjonować, co skutkuje różnego rodzaju zaburzeniami. Za utrzymanie właściwego stężenia cukru odpowiada przede wszystkim insulina – hormon wydzielany przez trzustkę.

Prawidłowy poziom cukru we krwi

Prawidłowe stężenie glukozy we krwi stanowi istotny wyznacznik naszego zdrowia. Nadmiar cukru może sprzyjać chorobom serca i układu krwionośnego (przez podwyższanie ciśnienia oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów), powodować zmiany zapalne i miażdżycowe (przez uszkadzanie ścian naczyń krwionośnych), obciążać wątrobę oraz wywoływać cukrzycę. Przyspiesza również starzenie skóry oraz obniża odporność na infekcje. Nadmiar cukru, który nie zostanie spalony przez organizm, odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co prowadzi do nadwagi i otyłości. Jeśli stężenie cukru we krwi jest w normie, oznacza to, że proces metabolizmu węglowodanów przebiega prawidłowo. Każdy, kto dba o swoje zdrowie, powinien raz do roku poddać się badaniu poziomu cukru we krwi. Dotyczy to zwłaszcza osób po 45. roku życia, borykających się z nadwagą, z nadciśnieniem tętniczym lub chorobą układu sercowo-naczyniowego oraz mało aktywnych fizycznie.

Normy cukru we krwi

Normy cukru zostały ustalone przez specjalistów, na podstawie wieloletnich, wnikliwych badań i obserwacji klinicznych. Pozwalają one zdiagnozować choroby metaboliczne i ułatwiają zastosowanie odpowiedniej terapii. Oznaczanie stężenia glukozy we krwi ma znaczenie nie tylko u osób z podejrzeniem cukrzycy czy diabetyków, ale także ludzi zupełnie zdrowych. Wczesne wykrycie zmian w organizmie i wdrożenie odpowiedniego leczenia oraz odpowiedniej profilaktyki jest kluczem do sukcesu.

Ustalone ściśle granice stężenia glukozy we krwi ulegały wielu zmianom. Jeszcze kilka lat temu za prawidłowe wyniki uważano stężenie glukozy we krwi na czczo na poziomie 125 mg/dl. Granicę tę obniżono jednak do 99 mg/dl, ponieważ ostatnie badania dowiodły, że długotrwałe stężenie cukru powyżej tej wartości znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca.

Jaki jest prawidłowy poziom cukru na czczo?

U zdrowego człowieka prawidłowy poziom cukru we krwi, mierzony na czczo, powinien mieścić się w zakresie 70-99 mg/dl. Gdy stężenie jest większe, ale nie przekracza wartości

125 mg/dl, mówi się o nietolerancji glukozy i leczy się ją jedynie za pomocą odpowiedniej diety. Jeśli jednak przekracza 125 mg/dl, zaleca się wykonanie dodatkowych badań (krzywa cukrzycowa) w celu zdiagnozowania cukrzycy.

Jaki jest prawidłowy poziom cukru po jedzeniu?

Spożycie posiłku znacznie podnosi poziom cukru we krwi. U zdrowego człowieka, po ok. dwóch godzinach poziom glukozy powinien obniżyć się do ok. 150 mg/dl. Prawidłowy poziom cukru po jedzeniu oznacza, że spalanie węglowodanów przebiega prawidłowo. Jeśli pomiar stężenia glukozy wykonany o dowolnej porze dnia zbliża się do 200 mg/dl lub przekracza tę wartość, oznacza to cukrzycę. Cukier po jedzeniu ulega rozkładowi na glukozę, która jest głównym źródłem energii (podnosi również poziom serotoniny, zwanej „hormonem szczęścia”).

Wysoki poziom cukru we krwi – przyczyny i objawy

Poziom cukru we krwi może nieraz silnie wzrastać na skutek zjedzonego posiłku lub stanu emocjonalnego. Jeśli jednak utrzymuje się trwale na wysokim poziomie, stwarza zagrożenie dla układu nerwowego, mięśniowego, nerek, wzroku itd. Postępujący proces, chociaż jest powolny, z czasem powoduje niebezpieczeństwo dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Sytuacja, w której stężenie glukozy we krwi, mierzone na czczo, przekracza wartość 100 mg/dl, ale wynosi nie więcej, niż 125 mg/dl, nosi nazwę hiperglikemii i oznacza stan przedcukrzycowy. Oczywiście granice tolerancji każdego organizmu na podwyższony poziom glukozy we krwi oraz czas trwania niepożądanych objawów mogą się różnić, w zależności od wieku, płci i ogólnego stanu zdrowia pacjenta. Przyczyny powstania przecukrzenia mogą być różne, np. spożywanie zbyt obfitych posiłków, dieta zawierająca nadmierne ilości węglowodanów, napięcie emocjonalne, infekcje oraz przyjmowanie niektórych leków, np. sterydów. Do jednych z istotnych czynników zwiększających ryzyko wystąpienia hiperglikemii lekarze zaliczają silny stres, przebyty udar mózgu i zawał mięśnia sercowego.

W sytuacji, kiedy poziom cukru mierzony w ciągu dnia jest wyższy niż 200 mg/dl, mamy do czynienia z cukrzycą. Przyczyną wysokiego poziomu cukru we krwi jest najczęściej nieprawidłowa praca trzustki, która wydziela zbyt mało insuliny. Prowadzi to do niewłaściwego wykorzystania glukozy przez komórki i wydalania jej z moczem. Przecukrzeniu sprzyjają: otyłość, choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie tętnicze, wysokie stężenie cholesterolu oraz mała aktywność fizyczna. Objawy cukrzycy mogą być w początkowej fazie przypisywane przepracowaniu, spadkowi odporności, wahaniom pogodowym, czy innym jednostkom chorobowym. Należą do nich: ogólne osłabienie, senność, napady głodu, częstsze oddawanie moczu, zwiększone pragnienie, kłopoty z widzeniem, przyspieszenie rytmu serca, wzrost masy ciała, nawracające infekcje, przesuszona skóra, bóle głowy.

Niski poziom cukru we krwi – przyczyny i objawy

Węglowodany stanowią dla organizmu najważniejsze źródło energii. Zawarta w nich glukoza jest niezbędna przede wszystkim do prawidłowej pracy mózgu oraz układu mięśniowego. Obniżenie stężenia cukru we krwi powoduje, że następuje dysfunkcja ośrodkowego układu nerwowego, prowadząca do senności, problemów z koncentracją, rozdrażnienia, niepokoju, przyspieszenia tętna, zawrotów głowy, drżenia mięśni oraz bladości. Jeśli poziom cukru we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl, dochodzi do hipoglikemii, czyli niedocukrzenia. Powyższe objawy nasilają się, następują zaburzenia mowy i pamięci. W końcowej fazie obserwuje się drgawki i jeśli w porę nie zostanie uzupełniony niedobór glukozy we krwi, może dojść do utraty świadomości i śpiączki, która zwykle kończy się śmiercią.

Przyczyny hipoglikemii mogą być różne. Problem najczęściej występuje u diabetyków wskutek intensywnego leczenia insuliną, ale zdarza się też w innych przypadkach – na przykład przy zbyt długim i forsownym wysiłku fizycznym, który szybko zużywa glukozę i prowadzi do jej niedoboru. Podobnie nieodpowiednia dieta, zbyt uboga w węglowodany oraz popularne głodówki mogą być przyczyną niedocukrzenia. Również niektóre leki (np. salicyliany, środki przeciwzakrzepowe, beta-adrenolityki, beta-blokery) oraz alkohol (ponad 20 g) mogą wywołać znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi. Hipoglikemia może też wystąpić przy chorobie tarczycy, wątroby, trzustki, nerek, kory nadnerczy oraz przysadki mózgowej. Nieraz zdarza się także pod wpływem silnego stresu.

Pamiętajmy, że w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi skutecznie pomaga stosowanie właściwej diety oraz aktywność fizyczna.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Układ rozrodczy i moczowy

Tabletka „dzień po” – bezpieczeństwo, działanie i dostępność antykoncepcji awaryjnej
We współczesnym społeczeństwie dostęp do skutecznych środków antykoncepcyjnych jest kluczowy dla kontroli nad własną wolnością oraz zdrowiem reprodukcyjnym. Jednym z takich środków jest tabletka „dzień po”, często stoso...

Dieta i odchudzanie

Dieta niskotłuszczowa – przepis na lepsze i zdrowsze życie. 5 kroków do szybszego zrzucenia kilogramów
Tłuszcze stanowią niezbędny składnik diety zdrowego człowieka. Ich rola nie ogranicza się wyłącznie do bycia nośnikiem smaku wielu potraw czy wpływania na konsystencję serwowanych dań....

Układ rozrodczy i moczowy

Beta hCG - test ciążowy z krwi. Pierwsze objawy ciąży
Beta hCG bywa nazywany hormonem ciążowym, gdyż jego wzrost obserwuje się przede wszystkim w organizmie kobiet spodziewających się dziecka. Pozwala nie tylko określić, czy kobieta jest w ciąży, ale też w przybliżeniu oszacować jej wiek. W ginekologii be...

Układ oddechowy

Zaburzenia oddychania: objawy i leczenie. Czym jest oddech Biota oraz Cheyne'a i Stokesa?
Zaburzenia oddychania mogą przybierać różne formy, inne są również przyczyny ich występowania. Zawsze jednak wymagają konsultacji lekarskiej, gdyż w dłuższej perspektywie czasowej są bardzo niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia pacjent...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem