Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową? - zdjęcie

Dieta trzustkowa jest ważnym elementem procesu leczenia chorób trzustki – najczęściej stosuje się ją w przewlekłym i ostrym zapaleniu tego narządu. Wyjaśniamy, na czym polega dieta trzustkowa, co można na niej jeść, a jakich produktów trzeba unikać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • kiedy jest stosowana dieta trzustkowa,
  • kto powinien przejść na dietę trzustkową,
  • jakie produkty są dozwolone i zakazane na diecie trzustkowej,
  • jak długo trzeba stosować dietę trzustkową,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie trzustkowej.

Przeczytaj też: Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Dieta trzustkowa – podstawowe informacje

Dieta trzustkowa to model odżywiania stosowany głównie u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Ma ona na celu odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie dolegliwościom wynikającym z niewydolności narządu. Dieta trzustkowa to dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, zakładająca ograniczenie tłuszczu i błonnika. Może być modyfikowana w zależności od stanu chorego oraz jego możliwości trawiennych – zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, im ostrzejszy jest przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być przestrzegane bardziej restrykcyjnie.

Kto musi być na diecie trzustkowej?

Jak zostało wspomniane, dietę trzustkową powinny stosować osoby, które cierpią na choroby tego narządu, a przede wszystkim:

  • ostre zapalenie trzustki – choroba ma ciężki przebieg i objawia się nagłym, nasilającym się bólem w nadbrzuszu, wymiotami i gorączką. Niekiedy występuje także przyspieszenie czynności serca oraz żółtaczka;
  • przewlekłe zapalenie trzustki – najczęściej jest konsekwencją nadużywania alkoholu, choć czasem może pojawić się również jako powikłanie ostrej odmiany choroby. Rzadziej rozwija się wskutek urazów powypadkowych, zmian nowotworowych lub niewłaściwej diety. Przewlekłe zapalenie trzustki powoduje nieodwracalne zmiany w pracy narządu, których symptomem są bóle brzucha i biegunki.

Dieta trzustkowa – produkty zalecane i przeciwwskazane

Lista produktów zalecanych przy diecie trzustkowej jest bardzo obszerna – stanowi więc świetną bazę do skomponowania urozmaiconego jadłospisu. Co można jeść na diecie trzustkowej?

Grupa produktów

Zalecane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb pszenny jasny, bułki, biszkopty, sucharki

Mięso, drób, ryby

chuda cielęcina i wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sandacz, szczupak, morszczuk

Warzywa

młoda marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, seler i pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione lub przetarte

Owoce

dojrzałe owoce jagodowe i winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, morele, brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne

Napoje

kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, słaba herbata z mlekiem, herbata owocowa lub ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno-owocowe, niegazowana woda mineralna

Przyprawy

kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, zielony koperek, melisa, majeranek, cynamon, wanilia



Istnieje jednak również dość długa lista produktów, które w diecie trzustkowej nie powinny się znaleźć. Czego należy unikać na diecie trzustkowej?


Grupa produktów

Przeciwwskazane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb żytni, razowy, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem słonecznika, soi, otrębów

Mięso, drób, ryby

wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś

Warzywa

warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórek, rzodkiewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane i solone

Owoce

gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane

Napoje

alkohol, kakao, kawa, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, wody i napoje gazowane

Tłuszcze

smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne

Jak długo trzeba stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa jest jednym z podstawowych elementów procesu leczenia chorób obejmujących ten narząd. W przypadku ostrego zapalenia trzustki odpowiednio zbilansowany jadłospis pozwoli odciążyć narząd, a w efekcie uspokoić jego funkcje czynnościowe. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki dieta ma jeszcze większe znaczenie – pomaga łagodzić dolegliwości bólowe, zapobiegać utracie masy ciała i występowaniu niedoborów składników pokarmowych. Co bardzo ważne, przy przewlekłym stanie zapalnym, dieta trzustkowa musi być stosowana przez całe życie chorego.

Dieta trzustkowa – jadłospis. Pomysły na dania lekkostrawne

Jak może wyglądać przykładowy dzienny jadłospis dla osoby, która musi przejść na dietę trzustkową?

Dzień 1

  • śniadanie – zupa mleczna na mleku o niskiej zawartości tłuszczu (maksymalnie 1,5%), drobne kluski;
  • drugie śniadanie – bułka pszenna z chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • obiad – pierś kurczaka gotowana na parze, gotowane ziemniaki, brokuły gotowane na parze (wyłącznie różyczki);
  • podwieczorek – domowy kisiel z sokiem z malin, sucharki;
  • kolacja – gotowany biały ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem.

Dzień 2

  • śniadanie – pszenny chleb z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • drugie śniadanie – jogurt naturalny, gotowana brzoskwinia bez skórki;
  • obiad – dorsz pieczony w folii, gotowane ziemniaki, cukinia bez skórki gotowana na parze;
  • podwieczorek – pieczona dynia, marchewka, młoda pietruszka polane łyżeczką oliwy, sucharki;
  • kolacja – zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z drobnym makaronem pszennym.

Odpowiednia dieta powinna być nieodłącznym elementem procesu leczenia schorzeń trzustki. Dietę trzustkową stosuje się przede wszystkim w celu odciążenia narządu oraz wsparcia jego prawidłowego funkcjonowania.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.