Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową? - zdjęcie

Dieta trzustkowa jest ważnym elementem procesu leczenia chorób trzustki – najczęściej stosuje się ją w przewlekłym i ostrym zapaleniu tego narządu. Wyjaśniamy, na czym polega dieta trzustkowa, co można na niej jeść, a jakich produktów trzeba unikać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • kiedy jest stosowana dieta trzustkowa,
  • kto powinien przejść na dietę trzustkową,
  • jakie produkty są dozwolone i zakazane na diecie trzustkowej,
  • jak długo trzeba stosować dietę trzustkową,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie trzustkowej.

Przeczytaj też: Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Dieta trzustkowa – podstawowe informacje

Dieta trzustkowa to model odżywiania stosowany głównie u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Ma ona na celu odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie dolegliwościom wynikającym z niewydolności narządu. Dieta trzustkowa to dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, zakładająca ograniczenie tłuszczu i błonnika. Może być modyfikowana w zależności od stanu chorego oraz jego możliwości trawiennych – zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, im ostrzejszy jest przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być przestrzegane bardziej restrykcyjnie.

Kto musi być na diecie trzustkowej?

Jak zostało wspomniane, dietę trzustkową powinny stosować osoby, które cierpią na choroby tego narządu, a przede wszystkim:

  • ostre zapalenie trzustki – choroba ma ciężki przebieg i objawia się nagłym, nasilającym się bólem w nadbrzuszu, wymiotami i gorączką. Niekiedy występuje także przyspieszenie czynności serca oraz żółtaczka;
  • przewlekłe zapalenie trzustki – najczęściej jest konsekwencją nadużywania alkoholu, choć czasem może pojawić się również jako powikłanie ostrej odmiany choroby. Rzadziej rozwija się wskutek urazów powypadkowych, zmian nowotworowych lub niewłaściwej diety. Przewlekłe zapalenie trzustki powoduje nieodwracalne zmiany w pracy narządu, których symptomem są bóle brzucha i biegunki.

Dieta trzustkowa – produkty zalecane i przeciwwskazane

Lista produktów zalecanych przy diecie trzustkowej jest bardzo obszerna – stanowi więc świetną bazę do skomponowania urozmaiconego jadłospisu. Co można jeść na diecie trzustkowej?

Grupa produktów

Zalecane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb pszenny jasny, bułki, biszkopty, sucharki

Mięso, drób, ryby

chuda cielęcina i wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sandacz, szczupak, morszczuk

Warzywa

młoda marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, seler i pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione lub przetarte

Owoce

dojrzałe owoce jagodowe i winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, morele, brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne

Napoje

kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, słaba herbata z mlekiem, herbata owocowa lub ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno-owocowe, niegazowana woda mineralna

Przyprawy

kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, zielony koperek, melisa, majeranek, cynamon, wanilia



Istnieje jednak również dość długa lista produktów, które w diecie trzustkowej nie powinny się znaleźć. Czego należy unikać na diecie trzustkowej?


Grupa produktów

Przeciwwskazane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb żytni, razowy, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem słonecznika, soi, otrębów

Mięso, drób, ryby

wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś

Warzywa

warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórek, rzodkiewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane i solone

Owoce

gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane

Napoje

alkohol, kakao, kawa, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, wody i napoje gazowane

Tłuszcze

smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne

Jak długo trzeba stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa jest jednym z podstawowych elementów procesu leczenia chorób obejmujących ten narząd. W przypadku ostrego zapalenia trzustki odpowiednio zbilansowany jadłospis pozwoli odciążyć narząd, a w efekcie uspokoić jego funkcje czynnościowe. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki dieta ma jeszcze większe znaczenie – pomaga łagodzić dolegliwości bólowe, zapobiegać utracie masy ciała i występowaniu niedoborów składników pokarmowych. Co bardzo ważne, przy przewlekłym stanie zapalnym, dieta trzustkowa musi być stosowana przez całe życie chorego.

Dieta trzustkowa – jadłospis. Pomysły na dania lekkostrawne

Jak może wyglądać przykładowy dzienny jadłospis dla osoby, która musi przejść na dietę trzustkową?

Dzień 1

  • śniadanie – zupa mleczna na mleku o niskiej zawartości tłuszczu (maksymalnie 1,5%), drobne kluski;
  • drugie śniadanie – bułka pszenna z chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • obiad – pierś kurczaka gotowana na parze, gotowane ziemniaki, brokuły gotowane na parze (wyłącznie różyczki);
  • podwieczorek – domowy kisiel z sokiem z malin, sucharki;
  • kolacja – gotowany biały ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem.

Dzień 2

  • śniadanie – pszenny chleb z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • drugie śniadanie – jogurt naturalny, gotowana brzoskwinia bez skórki;
  • obiad – dorsz pieczony w folii, gotowane ziemniaki, cukinia bez skórki gotowana na parze;
  • podwieczorek – pieczona dynia, marchewka, młoda pietruszka polane łyżeczką oliwy, sucharki;
  • kolacja – zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z drobnym makaronem pszennym.

Odpowiednia dieta powinna być nieodłącznym elementem procesu leczenia schorzeń trzustki. Dietę trzustkową stosuje się przede wszystkim w celu odciążenia narządu oraz wsparcia jego prawidłowego funkcjonowania.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem