Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa – zasady, produkty zalecane i zakazane, jadłospis. Kto powinien stosować dietę trzustkową? - zdjęcie

Dieta trzustkowa jest ważnym elementem procesu leczenia chorób trzustki – najczęściej stosuje się ją w przewlekłym i ostrym zapaleniu tego narządu. Wyjaśniamy, na czym polega dieta trzustkowa, co można na niej jeść, a jakich produktów trzeba unikać.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • kiedy jest stosowana dieta trzustkowa,
  • kto powinien przejść na dietę trzustkową,
  • jakie produkty są dozwolone i zakazane na diecie trzustkowej,
  • jak długo trzeba stosować dietę trzustkową,
  • jak wygląda przykładowy jadłospis na diecie trzustkowej.

Przeczytaj też: Dieta wątrobowa – co można jeść, a czego nie wolno? Podstawowe zasady i przykładowy jadłospis

Dieta trzustkowa – podstawowe informacje

Dieta trzustkowa to model odżywiania stosowany głównie u osób z przewlekłym lub ostrym zapaleniem tego narządu. Ma ona na celu odciążenie trzustki i wsparcie jej prawidłowego funkcjonowania oraz zapobieganie dolegliwościom wynikającym z niewydolności narządu. Dieta trzustkowa to dieta lekkostrawna, inaczej łatwostrawna, zakładająca ograniczenie tłuszczu i błonnika. Może być modyfikowana w zależności od stanu chorego oraz jego możliwości trawiennych – zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, im ostrzejszy jest przebieg choroby, tym zalecenia żywieniowe muszą być przestrzegane bardziej restrykcyjnie.

Kto musi być na diecie trzustkowej?

Jak zostało wspomniane, dietę trzustkową powinny stosować osoby, które cierpią na choroby tego narządu, a przede wszystkim:

  • ostre zapalenie trzustki – choroba ma ciężki przebieg i objawia się nagłym, nasilającym się bólem w nadbrzuszu, wymiotami i gorączką. Niekiedy występuje także przyspieszenie czynności serca oraz żółtaczka;
  • przewlekłe zapalenie trzustki – najczęściej jest konsekwencją nadużywania alkoholu, choć czasem może pojawić się również jako powikłanie ostrej odmiany choroby. Rzadziej rozwija się wskutek urazów powypadkowych, zmian nowotworowych lub niewłaściwej diety. Przewlekłe zapalenie trzustki powoduje nieodwracalne zmiany w pracy narządu, których symptomem są bóle brzucha i biegunki.

Dieta trzustkowa – produkty zalecane i przeciwwskazane

Lista produktów zalecanych przy diecie trzustkowej jest bardzo obszerna – stanowi więc świetną bazę do skomponowania urozmaiconego jadłospisu. Co można jeść na diecie trzustkowej?

Grupa produktów

Zalecane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb pszenny jasny, bułki, biszkopty, sucharki

Mięso, drób, ryby

chuda cielęcina i wołowina, królik, indyk, kurczak, dorsz, pstrąg, sandacz, szczupak, morszczuk

Warzywa

młoda marchew, dynia, kabaczek, pietruszka, seler i pomidory bez skórki, warzywa gotowane, rozdrobnione lub przetarte

Owoce

dojrzałe owoce jagodowe i winogrona bez pestek, owoce cytrusowe, morele, brzoskwinie, banany, surowe soki warzywne

Napoje

kawa zbożowa z mlekiem o niskiej zawartości tłuszczu, słaba herbata z mlekiem, herbata owocowa lub ziołowa, soki owocowe i warzywne, napoje mleczno-owocowe, niegazowana woda mineralna

Przyprawy

kwasek cytrynowy, zielona pietruszka, zielony koperek, melisa, majeranek, cynamon, wanilia



Istnieje jednak również dość długa lista produktów, które w diecie trzustkowej nie powinny się znaleźć. Czego należy unikać na diecie trzustkowej?


Grupa produktów

Przeciwwskazane produkty spożywcze

Pieczywo

chleb żytni, razowy, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem słonecznika, soi, otrębów

Mięso, drób, ryby

wieprzowina, baranina, dziczyzna, flaki, mózg, śledzie, sardynki, węgorz, karp, łosoś

Warzywa

warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórek, rzodkiewka, kalafior, fasolka szparagowa, groszek zielony, warzywa marynowane i solone

Owoce

gruszki, daktyle, czereśnie, figi, owoce marynowane

Napoje

alkohol, kakao, kawa, mocna herbata, mleko pełnotłuste, kefir pełnotłusty, wody i napoje gazowane

Tłuszcze

smalec, słonina, boczek, margaryny twarde, tłuszcze kuchenne

Jak długo trzeba stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa jest jednym z podstawowych elementów procesu leczenia chorób obejmujących ten narząd. W przypadku ostrego zapalenia trzustki odpowiednio zbilansowany jadłospis pozwoli odciążyć narząd, a w efekcie uspokoić jego funkcje czynnościowe. Przy przewlekłym zapaleniu trzustki dieta ma jeszcze większe znaczenie – pomaga łagodzić dolegliwości bólowe, zapobiegać utracie masy ciała i występowaniu niedoborów składników pokarmowych. Co bardzo ważne, przy przewlekłym stanie zapalnym, dieta trzustkowa musi być stosowana przez całe życie chorego.

Dieta trzustkowa – jadłospis. Pomysły na dania lekkostrawne

Jak może wyglądać przykładowy dzienny jadłospis dla osoby, która musi przejść na dietę trzustkową?

Dzień 1

  • śniadanie – zupa mleczna na mleku o niskiej zawartości tłuszczu (maksymalnie 1,5%), drobne kluski;
  • drugie śniadanie – bułka pszenna z chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • obiad – pierś kurczaka gotowana na parze, gotowane ziemniaki, brokuły gotowane na parze (wyłącznie różyczki);
  • podwieczorek – domowy kisiel z sokiem z malin, sucharki;
  • kolacja – gotowany biały ryż z gotowanym jabłkiem i cynamonem.

Dzień 2

  • śniadanie – pszenny chleb z łyżeczką masła, chudym twarogiem i wędliną drobiową, pomidor bez skórki;
  • drugie śniadanie – jogurt naturalny, gotowana brzoskwinia bez skórki;
  • obiad – dorsz pieczony w folii, gotowane ziemniaki, cukinia bez skórki gotowana na parze;
  • podwieczorek – pieczona dynia, marchewka, młoda pietruszka polane łyżeczką oliwy, sucharki;
  • kolacja – zupa pomidorowa na wywarze warzywnym z drobnym makaronem pszennym.

Odpowiednia dieta powinna być nieodłącznym elementem procesu leczenia schorzeń trzustki. Dietę trzustkową stosuje się przede wszystkim w celu odciążenia narządu oraz wsparcia jego prawidłowego funkcjonowania.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem