Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy

Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy - zdjęcie

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego zdrowe odżywianie w ciąży jest ważne,
  • jakich witamin szczególnie potrzebuje przyszła mama,
  • jakie produkty powinna jeść kobieta w ciąży,
  • czego nie należy jeść w ciąży,
  • ile kalorii powinno się jeść w ciąży.

Przeczytaj też: Sprawdzone witaminy dla kobiet w ciąży – suplementacja ciężarnej

Zdrowe odżywianie w ciąży – dlaczego jest ważne?

Wciąż nie brakuje kobiet, które traktują ciążę jako okres dietetycznej rozpusty. Wychodzą one z założenia, że skoro i tak przybiorą na wadze, to mogą w tym czasie pozwolić sobie na nieco więcej – szczególnie że po narodzinach będą chciały wrócić przedciążowej formy, więc wtedy będą pilnowały tego, co znajduje się na ich talerzu. Warto jednak mieć świadomość, że to spory błąd, którego konsekwencje może ponieść nienarodzony jeszcze maluszek.

Odpowiednia dieta w ciąży ma bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Składniki odżywcze zawarte w posiłkach spożywanych przez przyszłą mamę odgrywają istotną rolę w kształtowaniu narządów wewnętrznych, układu nerwowego czy kośćca dziecka. Z tego powodu dieta kobiety w ciąży musi być przemyślana, urozmaicona, właściwie zbilansowana, a przy tym lekkostrawna. Od tego, jak będzie wyglądał jadłospis przyszłej mamy, w znacznym stopniu zależy, czy uda jej się zapewnić maluszkowi jak najlepszy start.

Witaminy w ciąży – jakich potrzebuje przyszła mama?

W odpowiednio skomponowanej diecie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć wszystkich niezbędnych substancji odżywczych – między innymi witamin. W ciąży szczególnie ważne są witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Dlaczego są one aż tak istotne i jaką pełnią funkcję w przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka?


Witaminy

Rola w przebiegu ciąży

Witamina A

Wspiera rozwój komórek płodu, wzrost kości i zawiązków zębów, wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, odporność, stan skóry oraz błon śluzowych.

Witaminy z grupy B

Zapewniają prawidłowe działanie układu nerwowego i immunologicznego, wspomagają pracę mózgu, biorą udział w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów. W czasie ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B9, czyli kwasu foliowego. Jest on niezbędny do syntezy DNA, a tym samym wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu.

Witamina C

Jest jednym z antyoksydantów, wspiera działanie układu odpornościowego, a ponadto uczestniczy w procesach metabolicznych i produkcji kolagenu. Witamina C w ciąży jest niezbędna dla zapewnienia właściwego rozwoju płodu. Jej optymalna ilość zmniejsza ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz przedwczesnego porodu.

Witamina D

Wpływa na funkcjonowanie ważnych układów w organizmie: kostny, nerwowy, mięśniowy, immunologiczny i krążenia. Przy niedoborze witaminy D w ciąży rośnie ryzyko przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej dziecka oraz stanu przedrzucawkowego.

Witamina E

Należy do grupy przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko poronienia i wad rozwojowych płodu oraz wspiera rozwój wzroku u dziecka.



Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?

Dieta przyszłej mamy powinna bazować na zdrowych, świeżych i starannie dobranych produktach. Komponując jadłospis w ciąży, pod uwagę należy brać między innymi takie artykuły spożywcze jak:

  • jajka – zawierają witaminę A, witaminę B12, białko oraz żelazo;
  • oliwa – jest źródłem witaminy E;
  • szpinak – zawiera duże ilości kwasu foliowego, a także witaminę C, żelazo oraz beta-karoten. Może utrudniać przyswajanie wapnia, dlatego warto spożywać go ze śmietaną lub serem;
  • jogurty – dostarczają pożyteczne bakterie probiotyczne, które wspomagają wchłanianie pożywienia, a ponadto biorą udział w wytwarzaniu witamin z grupy B. Jogurty są również bogate w białko, witaminy D i E, wapń, potas i fosfor;
  • ryby morskie – zawierają witaminę D, która wspiera przyswajanie wapnia i fosforu, oraz witaminy z grupy B, magnez, żelazo i kwasy omega-3. Dobrym wyborem są między innymi łosoś, makrela czy tuńczyk;
  • awokado – jest źródłem białka roślinnego, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, magnezu i żelaza;
  • mięso drobiowe – zawiera białko zwierzęce, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, cynk i potas;
  • mleko – dostarcza dużą ilość wapnia, a ponadto białko, witaminę B12, kwas foliowy, witaminę D oraz potas;
  • pomidory – zawierają potas, a także kwas foliowy, witaminę C oraz błonnik;
  • kasza gryczana – jest cennym źródłem magnezu, a dodatkowo dostarcza do organizmu błonnik, kwas foliowy i żelazo;
  • gruboziarniste pieczywo – zawiera błonnik, który usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom w ciąży, a ponadto witaminy z grupy B, magnez i cynk;
  • świeże soki – dostarczają witamin i minerałów. Ważne jest, by były to soki świeżo wyciskane, nie z kartonu;
  • kiełki – są skarbnicą rozmaitych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów, a dodatkowo zawierają białka i enzymy, dzięki którym są lekkostrawne.

Należy oczywiście pamiętać, że to tylko część produktów, które warto uwzględnić w jadłospisie przyszłej mamy. Najistotniejsze jest, by dieta w ciąży zapewniała odpowiednią podaż kluczowych dla zachowania zdrowia kobiety i rozwoju maleństwa substancji – a te można znaleźć również w innych zdrowych produktach.

Czego nie można jeść w ciąży?

Oprócz artykułów zalecanych w diecie przyszłych mam, istnieje też grupa produktów zakazanych. Czego unikać w ciąży? Kobiety w ciąży powinny kategorycznie zrezygnować z:

  • izomerów trans kwasów tłuszczowych – to rodzaj tłuszczu obecny przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności. Izomery trans przenikają barierę łożyskową, a ich występowanie może przyczyniać się do wystąpienia stanu przedrzucawkowego, zaburzeń rozwoju płodu i atopii;
  • surowego nabiału, jaj, mięs oraz ryb – w surowym mięsie i nabiale mogą znajdować się drobnoustroje, które wywołują toksoplazmozę lub listeriozę. Ponadto surowe, źle przygotowane lub krwiste produkty mogą powodować zakażenia pokarmowe;
  • alkoholu – nawet niewielka ilość alkoholu może przyczynić się do zaburzeń rozwoju dziecka, dlatego kobietom w ciąży zalecana jest całkowita abstynencja;
  • serów pleśniowych – dotyczy to produktów wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka.

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży

Wiele kobiet, które planują powiększenie rodziny lub właśnie obserwują u siebie pierwsze objawy ciąży, zaczyna się zastanawiać: jak nie przytyć w ciąży? Otóż nie da się tego uniknąć – tycie w ciąży jest całkowicie normalne i naturalne. Ważne jest jednak, by wzrost masy ciała nie był zbyt duży – zdrowe przybieranie na wadze, czyli tyle, ile trzeba, to lepszy rozwój dziecka i łatwiejszy powrót do dawnej sylwetki po porodzie. Ile więc kalorii jeść w ciąży? Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży jest uzależnione między innymi od etapu ciąży:

  • w I trymestrze – nie zmienia się,
  • w II trymestrze – wzrasta o 360 kalorii,
  • w III trymestrze – wzrasta o 475 kalorii.

Co istotne, wzrost dziennego zapotrzebowania na energię w II i III trymestrze odnosi się do okresu przed ciążą.

W wielu kręgach wciąż panuje przekonanie, że kobieta w ciąży może, a nawet powinna jeść za dwoje. W ostatnim czasie zaczęło się to zmieniać – nie za dwoje, a dla dwojga. Z tego powodu dieta w ciąży powinna być urozmaicona, zawierać niezbędne substancje odżywcze oraz bazować na świeżych, zdrowych produktach.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dieta i odchudzanie

Dietetyk radzi - domowe sposoby na schudnięcie bez ćwiczeń
Wielu z nas nie ma czasu na regularne treningi sportowe. W takiej sytuacji warto pamiętać o kilku podstawowych regułach dietetycznych, które mogą znacznie przyspieszyć proces odchudzania. Zastanawiasz się, które domowe sposoby na schudnię...

Kosmetyki i uroda

Odżywcze i regenerujące maseczki na twarz – jak zrobić maseczkę oczyszczająca domowymi sposobami?
Podstawowa pielęgnacja skóry twarzy powinna opierać się na jej dokładnym i delikatnym oczyszczaniu, tonizacji, a następnie zastosowaniu odpowiednio dobranego serum i kremu. Dodatkowymi zabiegami, które warto wdrożyć do swojej p...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem