Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy

Dieta w ciąży – jak odżywiać się w czasie ciąży? Witaminy, polecane produkty i kaloryczność diety przyszłej mamy - zdjęcie

Z tego artykułu dowiesz się:

  • dlaczego zdrowe odżywianie w ciąży jest ważne,
  • jakich witamin szczególnie potrzebuje przyszła mama,
  • jakie produkty powinna jeść kobieta w ciąży,
  • czego nie należy jeść w ciąży,
  • ile kalorii powinno się jeść w ciąży.

Przeczytaj też: Sprawdzone witaminy dla kobiet w ciąży – suplementacja ciężarnej

Zdrowe odżywianie w ciąży – dlaczego jest ważne?

Wciąż nie brakuje kobiet, które traktują ciążę jako okres dietetycznej rozpusty. Wychodzą one z założenia, że skoro i tak przybiorą na wadze, to mogą w tym czasie pozwolić sobie na nieco więcej – szczególnie że po narodzinach będą chciały wrócić przedciążowej formy, więc wtedy będą pilnowały tego, co znajduje się na ich talerzu. Warto jednak mieć świadomość, że to spory błąd, którego konsekwencje może ponieść nienarodzony jeszcze maluszek.

Odpowiednia dieta w ciąży ma bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Składniki odżywcze zawarte w posiłkach spożywanych przez przyszłą mamę odgrywają istotną rolę w kształtowaniu narządów wewnętrznych, układu nerwowego czy kośćca dziecka. Z tego powodu dieta kobiety w ciąży musi być przemyślana, urozmaicona, właściwie zbilansowana, a przy tym lekkostrawna. Od tego, jak będzie wyglądał jadłospis przyszłej mamy, w znacznym stopniu zależy, czy uda jej się zapewnić maluszkowi jak najlepszy start.

Witaminy w ciąży – jakich potrzebuje przyszła mama?

W odpowiednio skomponowanej diecie kobiety ciężarnej nie powinno zabraknąć wszystkich niezbędnych substancji odżywczych – między innymi witamin. W ciąży szczególnie ważne są witaminy A, C, D, E oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Dlaczego są one aż tak istotne i jaką pełnią funkcję w przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka?


Witaminy

Rola w przebiegu ciąży

Witamina A

Wspiera rozwój komórek płodu, wzrost kości i zawiązków zębów, wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, odporność, stan skóry oraz błon śluzowych.

Witaminy z grupy B

Zapewniają prawidłowe działanie układu nerwowego i immunologicznego, wspomagają pracę mózgu, biorą udział w przemianach białek, tłuszczów oraz węglowodanów. W czasie ciąży szczególnie wzrasta zapotrzebowanie na witaminę B9, czyli kwasu foliowego. Jest on niezbędny do syntezy DNA, a tym samym wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu.

Witamina C

Jest jednym z antyoksydantów, wspiera działanie układu odpornościowego, a ponadto uczestniczy w procesach metabolicznych i produkcji kolagenu. Witamina C w ciąży jest niezbędna dla zapewnienia właściwego rozwoju płodu. Jej optymalna ilość zmniejsza ryzyko wystąpienia niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz przedwczesnego porodu.

Witamina D

Wpływa na funkcjonowanie ważnych układów w organizmie: kostny, nerwowy, mięśniowy, immunologiczny i krążenia. Przy niedoborze witaminy D w ciąży rośnie ryzyko przedwczesnego porodu, małej masy urodzeniowej dziecka oraz stanu przedrzucawkowego.

Witamina E

Należy do grupy przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko poronienia i wad rozwojowych płodu oraz wspiera rozwój wzroku u dziecka.



Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?

Dieta przyszłej mamy powinna bazować na zdrowych, świeżych i starannie dobranych produktach. Komponując jadłospis w ciąży, pod uwagę należy brać między innymi takie artykuły spożywcze jak:

  • jajka – zawierają witaminę A, witaminę B12, białko oraz żelazo;
  • oliwa – jest źródłem witaminy E;
  • szpinak – zawiera duże ilości kwasu foliowego, a także witaminę C, żelazo oraz beta-karoten. Może utrudniać przyswajanie wapnia, dlatego warto spożywać go ze śmietaną lub serem;
  • jogurty – dostarczają pożyteczne bakterie probiotyczne, które wspomagają wchłanianie pożywienia, a ponadto biorą udział w wytwarzaniu witamin z grupy B. Jogurty są również bogate w białko, witaminy D i E, wapń, potas i fosfor;
  • ryby morskie – zawierają witaminę D, która wspiera przyswajanie wapnia i fosforu, oraz witaminy z grupy B, magnez, żelazo i kwasy omega-3. Dobrym wyborem są między innymi łosoś, makrela czy tuńczyk;
  • awokado – jest źródłem białka roślinnego, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B, witaminy C, magnezu i żelaza;
  • mięso drobiowe – zawiera białko zwierzęce, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, magnez, cynk i potas;
  • mleko – dostarcza dużą ilość wapnia, a ponadto białko, witaminę B12, kwas foliowy, witaminę D oraz potas;
  • pomidory – zawierają potas, a także kwas foliowy, witaminę C oraz błonnik;
  • kasza gryczana – jest cennym źródłem magnezu, a dodatkowo dostarcza do organizmu błonnik, kwas foliowy i żelazo;
  • gruboziarniste pieczywo – zawiera błonnik, który usprawnia trawienie i zapobiega zaparciom w ciąży, a ponadto witaminy z grupy B, magnez i cynk;
  • świeże soki – dostarczają witamin i minerałów. Ważne jest, by były to soki świeżo wyciskane, nie z kartonu;
  • kiełki – są skarbnicą rozmaitych substancji odżywczych, w tym witamin i minerałów, a dodatkowo zawierają białka i enzymy, dzięki którym są lekkostrawne.

Należy oczywiście pamiętać, że to tylko część produktów, które warto uwzględnić w jadłospisie przyszłej mamy. Najistotniejsze jest, by dieta w ciąży zapewniała odpowiednią podaż kluczowych dla zachowania zdrowia kobiety i rozwoju maleństwa substancji – a te można znaleźć również w innych zdrowych produktach.

Czego nie można jeść w ciąży?

Oprócz artykułów zalecanych w diecie przyszłych mam, istnieje też grupa produktów zakazanych. Czego unikać w ciąży? Kobiety w ciąży powinny kategorycznie zrezygnować z:

  • izomerów trans kwasów tłuszczowych – to rodzaj tłuszczu obecny przede wszystkim w wysoko przetworzonej żywności. Izomery trans przenikają barierę łożyskową, a ich występowanie może przyczyniać się do wystąpienia stanu przedrzucawkowego, zaburzeń rozwoju płodu i atopii;
  • surowego nabiału, jaj, mięs oraz ryb – w surowym mięsie i nabiale mogą znajdować się drobnoustroje, które wywołują toksoplazmozę lub listeriozę. Ponadto surowe, źle przygotowane lub krwiste produkty mogą powodować zakażenia pokarmowe;
  • alkoholu – nawet niewielka ilość alkoholu może przyczynić się do zaburzeń rozwoju dziecka, dlatego kobietom w ciąży zalecana jest całkowita abstynencja;
  • serów pleśniowych – dotyczy to produktów wytwarzanych z surowego, niepasteryzowanego mleka.

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży

Wiele kobiet, które planują powiększenie rodziny lub właśnie obserwują u siebie pierwsze objawy ciąży, zaczyna się zastanawiać: jak nie przytyć w ciąży? Otóż nie da się tego uniknąć – tycie w ciąży jest całkowicie normalne i naturalne. Ważne jest jednak, by wzrost masy ciała nie był zbyt duży – zdrowe przybieranie na wadze, czyli tyle, ile trzeba, to lepszy rozwój dziecka i łatwiejszy powrót do dawnej sylwetki po porodzie. Ile więc kalorii jeść w ciąży? Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w ciąży jest uzależnione między innymi od etapu ciąży:

  • w I trymestrze – nie zmienia się,
  • w II trymestrze – wzrasta o 360 kalorii,
  • w III trymestrze – wzrasta o 475 kalorii.

Co istotne, wzrost dziennego zapotrzebowania na energię w II i III trymestrze odnosi się do okresu przed ciążą.

W wielu kręgach wciąż panuje przekonanie, że kobieta w ciąży może, a nawet powinna jeść za dwoje. W ostatnim czasie zaczęło się to zmieniać – nie za dwoje, a dla dwojga. Z tego powodu dieta w ciąży powinna być urozmaicona, zawierać niezbędne substancje odżywcze oraz bazować na świeżych, zdrowych produktach.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem