Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni. Czy dieta kopenhaska jest zdrowa?

Dieta kopenhaska – zasady i jadłospis na 13 dni. Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? - zdjęcie

Dieta kopenhaska ma zapewniać znaczną redukcję wagi w krótkim czasie. Jednak mimo oczywistych wad od dłuższego czasu cieszy się ona sporą popularnością. Wyjaśniamy, na czym polega dieta kopenhaska i czy jest bezpieczna dla organizmu.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czym jest dieta kopenhaska,
  • jakie są główne zasady diety kopenhaskiej,
  • jak wygląda jadłospis przy diecie kopenhaskiej,
  • jakie są efekty diety kopenhaskiej,
  • jakie skutki uboczne może powodować dieta kopenhaska.

Przeczytaj też: Dieta dr. Dąbrowskiej – skąd popularność tej diety i jakie są jej główne zasady? Dla kogo ta restrykcyjna dieta owocowo-warzywna?

Dieta kopenhaska – najważniejsze informacje

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet, jaką kiedykolwiek stworzono. Jej główną zasadą jest spożywanie posiłków, których łączna wartość energetyczna nie przekracza 1000 kalorii, choć zwykle oscyluje w granicach 600-800 kalorii. To bardzo restrykcyjny model żywienia, ponoć powstały w jednym z kopenhaskich szpitali, który jest zaliczany do tak zwanych diet alternatywnych – w tej grupie znajduje się między innymi słynna proteinowa dieta Dukana. Dieta kopenhaska trwa 13 dni – przez ten czas należy ściśle przestrzegać rozpisanego jadłospisu, a jakiekolwiek odstępstwa są zakazane i oznaczają konieczność ponownego przystąpienia do diety.

Na czym polega dieta kopenhaska? Główne zasady

Dieta kopenhaska wiąże się z przestrzeganiem kilku niezwykle restrykcyjnych zasad:

  • dzienny jadłospis składa się z trzech posiłków,
  • śniadanie należy zjeść między 8:00 a 9:00, obiad między 12:00 a 14:00, natomiast kolację między 17:00 a 18:00 (dopuszczalne są 30-minutowe odstępstwa),
  • zakazane jest spożywanie jakiegokolwiek alkoholu, słodyczy i produktów zbożowych,
  • zabronione jest podjadanie między posiłkami i dodawanie potraw do jadłospisu,
  • każdego dnia należy wypisać co najmniej 1,5 litra niegazowanej wody mineralnej.

Co ważne, po zakończonej diecie kopenhaskiej można ją powtórzyć najwcześniej po dwóch latach.

Dieta kopenhaska – jadłospis

W diecie kopenhaskiej obowiązuje konkretny jadłospis, który został rozpisany na 13 dni. Łącznie przygotowano siedem zestawów, więc większość z nich powtarza się w drugim tygodniu diety.


Dzień diety

Śniadanie

Obiad

Kolacja

Dzień 1. i 8.

czarna kawa z kostką cukru

2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor

befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

Dzień 2. i 9.

czarna kawa z kostką cukru

befsztyk wołowy, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny, surowy owoc

plaster chudej wędliny, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 3. i 10.

czarna kawa z kostką cukru, grzanka

szklanka gotowanego szpinaku, pomidor, surowy mały owoc

2 jajka na twardo, plaster chudej wędliny, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

Dzień 4. i 11.

czarna kawa z kostką cukru

jajko na twardo, tarta marchewka, mały twarożek lub serek wiejski

pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

Dzień 5. i 12.

1 duża starta marchewka z sokiem z cytryny

chuda gotowana lub smażona bez tłuszczu ryba z dodatkiem soku z cytryny

befsztyk wołowy, 5 liści sałaty, 6-8 główek gotowanych brokułów

Dzień 6. i 13.

czarna kawa z kostką cukru, grzanka

gotowana lub duszona pierś z kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny

2 jajka na twardo, duża marchew

Dzień 7.

herbata bez cukru (najlepiej zielona)

pierś kurczaka grillowana lub z piekarnika, świeży owoc

nic



W zależności od potrzeb dopuszcza się zamianę obiadu i kolacji, ale wyłącznie w ramach jednego dnia. Każde inne odstępstwo jest zakazane – w takim przypadku należy ponownie przystąpić do diety, ale nie wcześniej niż po upływie 3 miesięcy. Po zakończeniu diety kopenhaskiej zaleca się kontynuowanie diety niskokalorycznej – na przykład 1000 kalorii.

Co jednak należy zauważyć, jadłospis w diecie kopenhaskiej jest nie tylko bardzo monotonny, ale przede wszystkim niedoborowy – zarówno w energię, jak i podstawowe substancje odżywcze. Stawia to dietę kopenhaską w zdecydowanej opozycji do innych modeli żywienia – na przykład diety DASH uznawanej za najzdrowszą na świecie czy nawet diety paleo, inspirowaną sposobem żywienia naszych praprzodków żyjących w czasach prehistorycznych, której także zarzuca się ryzyko powstawania niedoborów.

Dieta kopenhaska – efekty

Najważniejszym efektem stosowania diety kopenhaskiej – z punktu widzenia osób odchudzających się – jest wyraźna utrata wagi w bardzo krótkim czasie. Ile można schudnąć na diecie kopenhaskiej? Okazuje się, że w ciągu 13 dni diety spadek masy ciała może wynieść od 5 do 8 kilogramów. Dla porównania, za najbezpieczniejsze tempo odchudzania uznaje się od 0,5 do 1 kilograma tygodniowo. Jednak redukcja wagi to nie jedyne efekty diety kopenhaskiej – choć pozostałe przez specjalistów są określane wprost jako skutki uboczne.

Jakie wady ma dieta kopenhaska?

Dieta 13-dniowa kopenhaska może kusić obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Zwolennicy tego modelu żywienia przekonują, że nie da się doprowadzić do niedoborów w niecałe dwa tygodnie, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że ten okres wystarczy, by spowolnić przemianę materii, osłabić organizm i wyrobić niezdrowe nawyki. Jakie skutki uboczne ma dieta kopenhaska? Najważniejsze wady tego sposobu żywienia to:

  • zbyt niska kaloryczność – drastyczny spadek wartości energetycznej spożywanych posiłków może powodować zaparcia i zasłabnięcia oraz przyczynić się do spowolnienia przemiany materii. Ponadto niewystarczająca podaż kalorii sprawia, że organizm zaczyna pobierać energię z tkanek mięśniowych, co przejawia się trudnościami w wykonywaniu nawet prostych czynności;
  • zakwaszenie organizmu – dieta kopenhaska jest niezbilansowana i zawiera minimalną ilość węglowodanów. Konsekwencją jej stosowania może być zakwaszenie organizmu, które objawia się wzdęciami, zgagą, bólami głowy, mięśni i stawów, uczuciem wyczerpania, ogólną nerwowością oraz ociężałością;
  • utrata przede wszystkim wody – niewiele osób zdaje sobie sprawę, że przy diecie kopenhaskiej organizm traci głównie wodę;
  • efekt jo-jo – każda drastycznie niskokaloryczna dieta to większe ryzyko wystąpienia efektu jo-jo;
  • pogorszenie samopoczucia – osoby na diecie kopenhaskiej często zmagają się z osłabieniem, zmęczeniem i rozdrażnieniem.

Dieta kopenhaska to obietnica zdumiewających efektów w zaskakująco krótkim czasie. Jednak wiele osób wciąż zastanawia się, ile może schudnąć, zamiast zapytać, jakim kosztem. Dieta kopenhaska jest bowiem niezwykle rygorystyczna i może mieć bardzo niekorzystny wpływ na organizm. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest więc zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta, która stanie się elementem naszego stylu życia i da trwałe efekty.


Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Dieta i odchudzanie

Talerz zdrowego żywienia – 5 składników, które powinniśmy jeść codziennie
Nawet dziecko wie, że zdrowa dieta pozwala na zachowanie zdrowia, siły i zadowolenia na długie lata. Trzeba jednak być świadomym tego, że w dobie niekończącego się dostępu do informacji łatwo zgubić zdroworozsądkowy obraz odżywiania....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Układ pokarmowy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – objawy, przebieg choroby i leczenie
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego to choroba, która znacząco utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również bardzo podstępna i niebezpieczna, dlatego nie należy lekceważyć jej objawów....

Układ pokarmowy

Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku. Jak i kiedy zacząć?
Rozszerzanie diety niemowląt jest naturalnym procesem i kolejnym krokiem w rozwoju dziecka. Warto wiedzieć, w jaki sposób i kiedy wprowadzić dziecku nowe produkty, przy czym znaczenie ma nie tylko ich ilość, ale też jakość....

Układ pokarmowy

Mykoterapia - prozdrowotne właściwości grzybów w leczeniu naturalnym
Grzyby charakteryzują się wieloma właściwościami leczniczymi, które zostały odkryte przez ludzi już setki lat temu. Mykoterapia (zwana też fungoterapią) jest dziedziną medycyny naturalnej, której podstawą jest profesjonalne leczenie grzyb...

Choroby skóry

Olej lniany – kosmetyczne właściwości w naturalnej pielęgnacji skóry i włosów
Olej lniany pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej ten ma szerokie zastosowanie i może być stosowany zarówno wewnętrznie (do spożycia), jak i zewnętrznie (na skórę). W kosmetyce olej lniany wyst...

Dieta i odchudzanie

Sok z selera naciowego – eliksir młodości, który odchudza, pomaga walczyć ze stresem i poprawia wygląd
Sok z selera naciowego zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Niesamowite właściwości tego napoju są wręcz owiane legendą. W mediach społecznościowych można natknąć się na niezliczone przepisy na soki warzy...

Dieta i odchudzanie

Por – właściwości i wartości odżywcze, przygotowanie. Jak wybrać pora?
Por - warzywo nierzadko traktowane po macoszemu, jego smak wzbogaca rosół, ale potencjał jest o wiele większy. Skrywa w sobie wiele substancji o pozytywnym wpływie na zdrowie. Ma wiele składników odżywczych, witamin i minerałów....

Choroby skóry

Kwas azelainowy – pogromca przebarwień i trądziku. Jak go stosować i z czym łączyć
Stosowanie kwasów w pielęgnacji twarzy stało się nieodłącznym elementem dbania o cerę. Coraz większa dostępność produktów kosmetycznych na rynku i pełen wachlarz możliwości pozwala na dobranie odpowiedniego kosmetyku do rod...

Układ nerwowy

Dieta MIND, czyli mądre odżywianie dla poprawy wydajności mózgu. Zasady, produkty i efekty
Dieta MIND (skrót od angielskiej frazy „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”) uznawana jest za jedną z najzdrowszych diet – zwłaszcza dla mózgu. Jej stosowanie poprawia funkcjonowanie tego najważn...

Dieta i odchudzanie

Kiwi – unikalne właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto włączyć ten owoc do diety?
Aktinidia chińska, znana powszechnie jako kiwi, słynie ze swojego pozytywnego wpływu na zdrowie. Owoc wyróżnia się bogatą zawartością flawonoidów, karotenoidów i witamin, przez co stanowi istotne urozmaicenie codziennej diety....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem