Grzyby źródłem ergotioneiny w diecie - rodzaje i właściwości grzybów jadalnych

Grzyby źródłem ergotioneiny w diecie - zdjęcie

Grzyby jadalne słyną z niepowtarzalnych walorów smakowych. Niestety, bardzo dużo osób powiela mit o nieposiadaniu przez nie wartości odżywczych. Grzyby jadalne stanowią źródło cennych dla zdrowia substancji, a dodatkowo wywierają wpływ na prawidłową pracę organizmu. Przedstawiamy, dlaczego warto jeść grzyby jadalne, a także kiedy należy zachować szczególną rozwagę.

Wartości odżywcze zawarte w grzybach

W grzybach największy udział procentowy posiada woda. W zależności od gatunku i warunków, może stanowić 70-90%. Pozostałą część stanowi przede wszystkim białko, przyswajalne niemal w 90%. Z uwagi na jego zawartość, grzyby jadalne określane bywają jako "leśne mięso". Co więcej, zaletą grzybów jest ich niska kaloryczność. W 100 gramach świeżych grzybów jest mniej niż 50 kcal. 

Grzyby słyną z posiadania dużej ilości błonnika, który rzutuje na przebieg procesów trawienia. Spożywanie błonnika pozwala na poprawę perystaltyki jelit i stanowi element profilaktyki w walce z zaparciami. Ponadto, w niektórych grzybach znajduje się beta-glukan, który jest odpowiedzialny za stymulowanie pracy układu immunologicznego. Równolegle zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Badania wskazują, że działanie beta-glukanów obniża poziom złego cholesterolu. 

W owocnikach grzybów znajdują się niewielkie ilości cukrów prostych i tłuszczy. Grzyby stanowią źródło kwasów tłuszczowych NNKT, które są bardzo cenne dla organizmu. 

W grzybach znajduje się szereg pierwiastków, kluczowych dla prawidłowej pracy organizmu, tj.: potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen, sole magnezu. Dodatkowo są tam również witaminy z grupy B, witamina D2, witamina C, witamina E. 

Spożywanie grzybów dopuszczalne jest także u osób, które są na diecie ketogenicznej

Grzyby jadalne - przeciwwskazania i skutki uboczne

Spożywanie grzybów jadalnych najczęściej podyktowane jest ich walorami smakowymi, choć coraz większa świadomość o ich wartościach odżywczych także przemawia za włączeniem ich do diety. Grzyby jadalne mogą doprowadzać do powstania skutków ubocznych, szczególnie u osób posiadających alergie na nie. Posiadanie świadomości o alergii lub możliwości jej posiadania stanowi główne przeciwwskazanie do spożywania grzybów. 

Jedzenie grzybów może powodować następujące skutki uboczne:

  • zmęczenie, 
  • niestrawność, 
  • halucynacje, 
  • alergie skórne, 
  • uczucie mrowienia, 
  • ból i zawroty głowy, 
  • zawroty głowy.

Grzyby jadalne w walce z cukrzycą i cholesterolem

W grzybach jadalnych znajduje się beta-glukan, który jest rozpuszczalnych błonnikiem pokarmowych. Liczne badania naukowe wskazują jego wpływ na poprawę poziomów cholesterolów we krwi i polepszeniem kondycji serca. Opracowania naukowe wskazują również na jego zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi, co przekłada się na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju cukrzycy typu 2.

Najlepiej przyswajalne przez organizm beta-glukany posiadają boczniaki i grzyby shitake.

Czy grzyby są ciężkostrawne - jak je przygotowywać?

Pomimo niskiej kaloryczności, grzyby jadalne kwalifikowane są jako produkty ciężkostrawne. Wynika to z obecności chityny w ich ścianach. Chityna to wielocukier, który w budowie przypomina celulozę, jednak ludzki żołądek nie posiada zdolności jego trawieniaDuża zawartość białka dodatkowo utrudnia proces trawienia w żołądku.

Osoby posiadające wrażliwy żołądek powinny szczególnie unikać łączenia grzybów jadalnych z ciężkimi sosami. Z powodzeniem można przygotować je w sosie własnym. Kluczowe jest dodawanie ziół, które usprawniają procesy trawienne. Należy zaliczyć do nich: rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek, a także jałowiec.

Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie grzybów, które były gotowane przez co najmniej 30 minut. Można je również smażyć. Osoby niedoświadczone nie powinny piec grzybów, ponieważ szybko przypalają zewnętrze powłoki a w środku pozostają surowe.

W jaki sposób grzyby chronią nas przed różnymi chorobami

Za włączeniem grzybów do diety przemawia obecność przeciwutleniaczy, które zapewniają ochronę organizmu przed działaniem szkodliwych rodników. W konsekwencji zwiększa się odporność na rozwój chorób serca i nowotworów. Jednocześnie posiadają zdolność spowolnienia procesów starzenia, co pozwala na zachowanie w lepszej kondycji komórek w organizmie. Przeciwutleniacze umożliwiają również wzmocnienie pracy układu odpornościowego.

Jak bezpiecznie zbierać i przechowywać grzyby?

Każdego roku przybywa miłośników zbierania grzybów, jednak potrzeba do tego wiedzy i umiejętności. Wiele gatunków posiada właściwości trujące, dlatego ważna jest ostrożność. Osoby początkujące powinny posiadać atlas grzybów lub zdjęcia jadalnych gatunków. Posiadanie jakichkolwiek wątpliwości oznacza pozostawienie gatunku lub skontrolowanie ich przez specjalistę z Sanepidu. 

Grzyby można przechowywać zarówno w świeżej postaci lub jako przetworzone. Świeże powinny być przechowywane w lodówce, niskiej temperaturze. O wiele dłużej można przechowywać małe grzyby. Czas ich przechowywania to maksymalnie 24 godziny, później należy je przetworzyć. Sposób ich przetworzenia jest w pełni zależny od upodobań. Można je zamarynować, wysuszyć, ugotować lub zamrozić. 

Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Przestrzeganie kilku podstawowych zasad pozwoli na znaczące zminimalizowanie ryzyka zatrucia grzybami. Przede wszystkim należy zbierać wyłącznie dobrze znane gatunki, które są jadalne. Należy unikać zbierania małych grzybów, które trudno odpowiednio zakwalifikować. Grzyby jadalne powinny być umieszczane bezpośrednio w przewiewnych łubiankach, koszykach. Grzybów leśnych nie powinny jeść małe dzieci. Dodatkowo, porad odnośnie zbierania grzybów należy zasięgać od doświadczonych osób, z pewnością nie od nowo poznanych.

Istotne jest, aby w trakcie zbierania grzybów zachować szczególną ostrożność i bacznie obserwować, czy razem z nami z lasu nie wracają kleszcze. Choć las jest bezpiecznym miejscem, to warto przygotować się na różne sytuacje i posiadać ze sobą środki pozwalające na przeprowadzenie dezynfekcji. Odnosi się to zarówno do ewentualnych ran jak i oczyszczenia posiadanego nożyka w razie konieczności. 

Rodzaje grzybów jadalnych – charakterystyka

W Polsce występuje cały szereg grzybów jadalnych, które posiadają cały szereg zwolenników. Do najpopularniejszych gatunków można zaliczyć:

  • borowik szlachetny – najpopularniejszy gatunek grzybów jadalnych. Można spożywać go zarówno w surowej postaci, jak i przetworzonej (zamarynowany, ususzony, ugotowany). Dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jego kapelusz osiąga wielkość od 6 do 25 cm. U młodszych osobników posiada jaśniejszą barwę, a u dojrzałych może mieć kolor brązowy lub nawet ciemnobrązowy. Rośnie w lasach iglastych i liściastych, raczej nie rośnie w skupiskach. Preferuje miejsca dobrze oświetlone.
  • podgrzybek brunatny – wywodzi się z rodziny borowikowatych. Rośnie w lasach iglastych. Okres jego zbiorów może trwać od czerwca do listopada. Średnica kapelusza może osiągać 15 cm, jest koloru ciemnobrązowego. Z uwagi na jego walory smakowe dodawany jest do wielu potraw. Poddawany jest suszeniu.
  • maślak zwyczajny – reprezentuje rodzinę maślakowatych. Posiada niepowtarzalny aromat i smak. Doceniany wśród grzybiarzy. Posiada szeroki kapelusz, który pokryty jest lepką skórką. Można je zbierać od maja do listopada.
  • Rydz – wyróżnia go niespotykany smak i nieocenione wartości odżywcze. Rośnie w lasach iglastych od sierpnia do listopada. Kapelusz osiąga szerokość od 4 do 10 cm, zazwyczaj ma kolor pomarańczowy. Występują na nim ciemne pręgi. Po nacięciu, wycieka z niego płyn o kolorze marchwiowym. Z wyglądu może przypominać toksyczne gatunki.
  • opieńka miodowa – grzyb, który jest jednocześnie uznawany za chwast. Smakosze preferują te młodsze okazy. Konieczna jest odpowiednia obróbka, która niweluje gorzki posmak. Spożywanie surowych opieniek może powodować zatrucie pokarmowe.
  • Kurki – posiadają stałą grupę miłośników, którzy spożywają je również na surowo. Stanowią naturalny środek na robaki, wirusy i grzyby. Zalecane jest uprzednie ususzenie. Trzon osiąga grubość od 3 do 8 cm i przybiera cylindryczny kształt. Zazwyczaj występuje w żółtym kolorze, jednak może się on zmieniać pod wpływem czynników zewnętrznych.
  • Pieczarki – najczęściej uprawiane grzyby na świecie. Z łatwością dostępne są w sklepach. Posiadają cały szereg zastosowań w kuchni. W swoim składzie posiadają cały szereg cennych substancji odżywczych.

Jakie grzyby jadalne warto włączyć do diety?

Możliwości, które oferuje współczesny rynek, zachęcają do próbowania również innych, egzotycznych pokarmów. Oprócz wyżej wymienionych, rodzimych gatunków, warto znaleźć miejsce w codziennej diecie także na:

Ich stosowanie pozwoli na urozmaicenie spożywanych potraw, doda egzotyczności. Ponadto, charakteryzują się posiadaniem szeregu cennych dla zdrowia substancji, które są konieczne do zachowania prawidłowej pracy organizmu. Przykładowo, grzyby reishi można przyjmować w formie kapsułek

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem