Grzyb reishi – działanie, właściwości i zastosowanie

Grzyb reishi – działanie, właściwości i zastosowanie - zdjęcie

Reishi stosowane są od ponad dwóch tysięcy lat w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Grzyby uznawane były za magiczne i zbierano je przy wilgotnych brzegach. Informacje na temat grzybów reishi znaleźć można w wielu różnych źródłach, których historia sięga setek lat przed naszą erą. W Azji są one symbolem silnego zdrowia i długowieczności. Wykonywano z nich talizmany, które miały za zadanie chronić przed chorobami.

Zobacz także artykuł: Jak wzmocnić układ odpornościowy u dzieci?

Reishi - Ganoderma lucidum czyli lakownica żółtawa: Grzyb leczniczy nazywany boskim grzybem nieśmiertelności

Grzyby reishi to japońska nazwa gatunku grzybów, które należą do rodziny lakownicowatych. Nazywane są także lingzhi, co w Chinach oznacza zioło o duchowej mocy. W Azji grzyby reishi uważane są za lekarstwo w zasadzie na każdą dolegliwość.

Reishi charakteryzują się półkolistym kształtem i brązowym kolorem. Występuje aż 6 odmian tych grzybów (biała, żółta, czerwona, niebieska, fioletowa i czarna), ale według naukowców najcenniejsza jest czerwona. Hodowla grzybów reishi jest wymagająca, a mieszkańcy terenów, na których występują, otaczają je religijną czcią.

Grzyby mają bardzo bogatą historię i przez co najmniej 4 tysiące lat medycy odkryli wiele zastosowań reishi. Ludzie w tamtym okresie uważali, że grzyby wzmacniają płodność czy wspomagają odchudzanie. W dawnych czasach reishi poszukiwany był niemalże przez wszystkich podróżników, gdyż wierzono, że ma magiczną moc. Nie odstraszało ich to, że grzyby te znaleźć było można wyłącznie w bardzo odległych zakątkach świata. Posiadaczem tego grzyba chciał być każdy król, a lokalni poeci pisali dzieła z reishi w roli głównej - tego typu informacje znajdują się w chińskich zapisach z XVI wieku.

Grzyb reishi – sekretne działanie i właściwości

Grzyby reishi stanowią bogactwo cennych dla zdrowia składników aktywnych. Należą do nich m.in. związki polisacharydowe, np. alfa- i betaglukany, kumaryna i alkaloidy. Na szczególną uwagę zasługują komponenty steroidowe, które przypominają ludzkie hormony, w tym płciowe, wśród których można wyróżnić, np. kwas ganoderowy. Poza tym grzyby reishi zawierają witaminy i minerały, takie jak mangan, miedź, magnez, cynk, german oraz witaminy z grupy B i 17 aminokwasów. Właściwości tych wszystkich substancji powodują, że grzyb działa prozdrowotnie na ludzki organizm.

Wspomaganie układu odpornościowego

Reishi zawierają w składzie beta-glukan, który zwiększa ilość limfocytów T i makrofagów, a to przekłada się na poprawienie odporności organizmu. Dzięki temu warto spożywać grzyby reishi podczas okresu jesienno-zimowego, ale również w trakcie chemioterapii, kiedy organizm jest mocno osłabiony. Warto także poznać inne sposoby na wzmocnienie organizmu dorosłych.

Regulacja poziomu krwi

Ekstrakt z grzybów reishi obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu może hamować enzym używany przez wątrobę do wytwarzania glukozy. Mogą także zapobiegać albo hamować postęp cukrzycowych powikłań nerkowych.

Profilaktyka chorób krążenia

Ze względu na zawartość triterpenidów, grzyby reishi obniżają ciśnienie tętnicze, ale także wykazują działanie przeciwagregacyjnie, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Dzięki temu reishi są skutecznym środkiem w profilaktyce schorzeń układu krążenia.

Korzystny wpływ na łagodzenie alergii

Triterpenoidy wykazują także działanie przeciwhistaminowe. Blokują związki, które są mediatorami stanu zapalnego, przez co obniżają nasilenie alergii. To wpływa na wyciszenie nadreaktywnego systemu odpornościowego, co może wpływać zbawiennie na osoby z alergiami oraz chorobami autoimmunologicznymi. Grzyby reishi mogą okazać się zatem skuteczną alternatywą dla leków antyalergicznych.

Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe

Polisacharydy, które obecne są w grzybie, wspierają układ immunologiczny w walce z wirusem Epsteina-Barra, który odpowiada za mononukleozę. Ponadto zawarte w nim kwasy ganoderowe, które wchodzą w skład Ganodermy, działają przeciwko wirusowi HIV, znacząco zmniejszając jego replikację.

Promowanie długowieczności

Spożywanie grzybów reishi poprawiać może zarówno jakość, jak i długość życia. Przez działanie modulujące oraz stymulujące funkcje układu odpornościowego, organizm staje się bardziej odporny na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.

Inne właściwości grzybów reishi:

  • łagodzenie objawów astmy oskrzelowej,
  • skutecznie wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli,
  • wspomaganie walki z cukrzycą,
  • wspomaganie walki z chorobami neurodegeneracyjnymi,
  • ułatwianie zasypiania,
  • działanie antyoksydacyjne poprzez redukcję nadmiaru wolnych rodników.

Jak dawkować spożywanie grzyba reishi?

Spożywanie grzybów reishi zależy oczywiście od określonego preparatu oraz jego formy. Bezpieczne oraz zalecane dziennie spożycie grzybów reishi w sproszkowanej postaci to od 1 do 2 łyżeczek, które należy rozpuścić w szklance wody. Z kolei preparat w postaci tabletek, należy dawkować zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle jest to 1-2 tabletki dziennie.

Grzyb reishi na raka – czy działa?

Przeprowadzono wiele badań, z których wynika, że reishi mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Zawierają one w składzie polisacharydy i saponiny, zmniejszające namnażanie komórek nowotworowych w płucach zajętych przez raka. Efekt ten ma być wynikiem śmierci komórek nowotworowych, do której doprowadzają wspomniane substancje. Natomiast z innych badań wynika, że grzyby reishi mogą zmniejszać ilość guzów u ludzi, którzy zmagają się z nienowotworowymi guzami odbytnicy i okrężnicy.

Gdzie kupić grzyb reishi? Grzyb reishi – tabletki czy proszek?

Grzyby reishi można nabyć w aptekach, zarówno stacjonarnych jak i online, zielarskich sklepach albo ze zdrową żywnością. Dostępny jest w formie proszku albo tabletek. Formę warto wybrać w zależności od preferencji. Proszek wymaga dodania do napoju, np. wody, z kolei tabletkę wystarczy połknąć. Należy jednak pamiętać, że tego typu preparaty powinny mieć Certyfikat Unii Europejskiej, a także wiele innych, np. JAS, GMP, ISO, ECOCERT. Gwarantują one nie tylko wysoką skuteczność preparatu, ale także bezpieczeństwo jego stosowania.

Jakie są skutki uboczne stosowania grzyba reishi?

Reishi są względnie bezpieczne w stosowaniu, jednak należy pamiętać o spożywaniu odpowiednich dawek. Zaleca się, aby grzyby w formie sproszkowanej stosować nie dłużej niż 30 dni. Przy dłuższym spożywaniu może wystąpić:

  • świąd,
  • bóle oraz zawroty głowy,
  • niestrawność,
  • wysypka,
  • krwawe stolce,
  • krwawienie z nosa.

U osób, które cierpią na trombocytopenię, spożywanie większej dawki niż zakłada norma, zwiększać może ryzyko krwawień. W najgorszym wypadku może dojść do uszkodzenia wątroby.

Jak w każdym przypadku, również spożywanie grzybów reishi ma kilka przeciwwskazań. Grzyba nie powinny przyjmować dzieci, kobiety w okresie ciąży oraz laktacji, ponieważ nie istnieją badania, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania go u tych grup osób. Oprócz tego z ich spożywania zrezygnować powinny wszystkie osoby zmagające się z nadciśnieniem, niskim ciśnieniem oraz mające problemy z krzepnięciem krwi. Grzyby reishi wykluczyć powinny także osoby, które są około 2 tygodnie przed operacją albo po niej.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem