Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego?

Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego? - zdjęcie

Kombucha (kombucza): czym jest i jakie ma właściwości zdrowotne? Czy warto pić napój z grzyba herbacianego?

Kombucha jest szczególnie propagowana wśród osób zainteresowanych medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem oraz ziołolecznictwem. Chociaż jej właściwości lecznicze są wykorzystywane w medycynie naturalnej od ponad 2000 lat, dotąd nie doczekała się żadnych poważnych badań naukowych, które mogłyby obiektywnie potwierdzić jej wyjątkowe działanie lecznicze. Z reklam można dowiedzie się, że pomaga prawie na wszystko. Czy rzeczywiście tak jest, czy każdy może pić napój z kombuchy i jakie są opinie lekarzy na ten temat?

Napój kombucha z grzyba herbacianego – podstawowe informacje

Grzyb kombucha to inaczej grzyb herbaciany czy grzyb japoński, czasem błędnie nazywany grzybem tybetańskim. Pod tą nazwą kryje się kolonia bakterii i specjalna kultura drożdży, która należy do grupy SCOBY (Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeasts), czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii. W jej składzie wyodrębniono m.in. bakterie z rodzaju Acetobacter i Gluconobacter (różne gatunki i szczepy, które syntetyzują przede wszystkim kwasy organiczne) oraz drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma (przede wszystkim rozkładają cukier i syntetyzują etanol).

Jak wygląda kombucha? Grzyb japoński nie wygląda zbyt atrakcyjnie – ma postać galaretowatej, plackowatej masy o białej lub jasno-pomarańczowej barwie. Po dodaniu go do posłodzonej herbaty zaczyna fermentować. W procesie tym powstaje słodko-kwaśny, musujący i orzeźwiający napój o ciekawych walorach smakowych. Może mieć barwę od jasnoszarej do ciemnobrązowej. W sklepach ze zdrową żywnością oraz w Internecie można zakupić gotowy napój z kombuchy – cena wynosi od 7 do 20 zł za 500 ml lub też przygotować go samodzielnie.

Jakie właściwości zdrowotne ma napój z kombuchy?

Napój z kombuchy charakteryzuje się bardzo bogatym składem. Zawiera między innymi kwasy organiczne (octowy, mlekowy, jabłkowy, askorbinowy, glukonowy, glukoronowy, szczawiowy), witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), składniki mineralne (cynk, magnez, wapń, żelazo, miedź), etanol (do 2%), kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole oraz cukry. Z uwagi na zawartość tak licznych związków, z pewnością napój z kombuchy posiada wiele właściwości zdrowotnych, chociaż większość z nich nie znalazła jeszcze potwierdzenia w badaniach naukowych.

Na co może pomóc kombucha? Właściwości zdrowotne, których można się domyślać to:

odtruwanie organizmu, wynikające z obecności kwasu glukoronowego i jego pochodnych, który wykazują zdolność łączenia się z toksynami i metabolitami leków, a te następnie są unieszkodliwiane i wydalane z organizmu,

  • działanie antyoksydacyjne – dzięki zawartości witaminy C, polifenoli oraz niektórych minerałów,
  • wspieranie układu odpornościowego i wpływ na odbudowę flory bakteryjnej (dzięki obecności kwasu mlekowego, octowego, jabłkowego, witamin i minerałów),
  • regulowanie pracy układu pokarmowego,
  • usprawnianie pracy nerek i pęcherza moczowego,
  • wspomaganie regeneracji wątroby.

Napój z kombuchy polecany jest w wielu dolegliwościach, np. przy bezsenności, braku apetytu, utracie pamięci, nadciśnieniu tętniczym, wysokim poziomie cholesterolu, otyłości, osłabieniu, zespole przewlekłego zmęczenia, zespole napięcia przedmiesiączkowego, reumatyzmie, artretyzmie, cukrzycy, a nawet AIDS i nowotworach.

Kombucha wykazuje również wiele cennych właściwości przy stosowaniu zewnętrznym, co sprawia, że wykorzystuje się ją w produkcji kosmetyków https://www.wapteka.pl/pielegnacja-twarzy,224.html, np.:

  • toników i płynów do demakijażu twarzy, ponieważ przywraca skórze prawidłowe pH,
  • preparatów zwalczających trądzik, ponieważ zawiera alkohol, który działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz usuwa toksyny i eliminuje wolne rodniki,
  • kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających, wygładzających oraz nawilżających, dzięki działaniu witamin C i A oraz kwasu mlekowego,
  • peelingów oczyszczających, dzięki zawartości kwasu jabłkowego,
  • balsamów do włosów, ponieważ zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, które pobudzają cebulki i wzmacniają łodygę włosa.

Jak zrobić napój z kombuchy?

Napój z kombuchy można przygotować na bazie herbaty czarnej, zielonej lub herbaty z dzikiej róży. Przepis jest dosyć prosty, ale wymaga trochę czasu. Potrzeba wody, herbaty, kombuchy oraz cukru.

Kombucha napój – jak przygotować?

W szklanym lub ceramicznym naczyniu (nie może być plastikowe ani metalowe, ponieważ weszłoby w reakcję z kwasami, które powstają podczas fermentacji) zaparzamy 1 torebkę herbaty ekspresowej lub 2-3 łyżeczki herbaty liściastej (herbatę liściastą przecedzamy przez sito) w jednym litrze wody i pozostawiamy do ostygnięcia (ponieważ wysoka temperatura zabija bakterie i grzyby). Następnie dodajemy ok. 0,5 szklanki cukru, pół szklanki (ok. 100 ml) napoju z poprzedniej fermentacji (jeśli dopiero zakupiliśmy grzybek, do zaszczepienia możemy użyć 1 łyżkę octu winnego) i mieszamy. Następnie dokładamy kombuchę – delikatniejszą, jaśniejszą stroną do góry, a ciemniejszą do dołu, tak, aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Następnie naczynie przykrywamy gazą lub oddychającym płótnem (jeśli nie będzie przepływu powietrza, może pojawić się pleśń) i odstawiamy w suche, ciepłe (optymalna temperatura to 23-28 stopni) i zacienione miejsce na okres do ośmiu dni. Napój nadaje się do picia już po 3-5 dniach (powinien mieć smak zbliżony do cydru), optymalnie po siedmiu (jeśli fermentacja trwa dłużej, może powstać ocet winny, którego z powodzeniem używa się do zaszczepienia kolejnego napoju). Kiedy płyn jest gotowy, należy oddzielić nową warstwę grzyba od starej i obie włożyć do osobnych naczyń z przykryciem, po czym zalać je niewielką ilością napoju z kombuchy i wstawić do lodówki. Kombucha zapada wtedy w stan hibernacji i może tak przetrwać nawet 36 miesięcy. Napój z kombuchy przelewamy przez sitko do butelek lub słoików i przechowujemy go w lodówce. Po schłodzeniu nadaje się do picia.

Przedawkowanie kombuchy – czy jest się czego bać?

W związku z odnotowaniem przypadków występowania objawów niepożądanych, spowodowanych piciem zbyt dużych ilości napoju z kombuchy, nie należy go pić przez dłuższy okres, ani w większych ilościach. Ogólnie znane są (nagłaśniane swego czasu przez prasę) dwa przypadki sytuacji zagrażające życiu, spowodowane wypiciem większej ilości kombuchy:

  • W 1995 roku (wg Amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom – CDC) dwie kobiety były hospitalizowane z powodu ciężkiej kwasicy mleczanowej. Okazało się, że przez dwa miesiące piły napój z kombuchy w ilościach przekraczających 118 ml dziennie. Jedna z nich zmarła na skutek zatrzymania akcji serca, drugą udało się uratować.
  • W 2009 roku Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne zgłosiło przypadek wystąpienia zagrażającej życiu kwasicy mleczanowej u 22-letniego mężczyzny po 12. godzinach od wypicia napoju z kombuchy. U pacjenta występowały trudności w oddychaniu, gorączka i dezorientacja, jednak udało się go uratować.

Od czasu do czasu spotyka się sygnały o innych działaniach niepożądanych, spowodowanych piciem kombuchy w ilościach przekraczających 0,5 szklanki dziennie, takich, jak np.: nudności, wymioty, bóle głowy, reakcje alergiczne, uszkodzenia wątroby.

Kombucha – dawkowanie

Napój z kombuchy silnie oddziałuje na cały organizm, dlatego do jego picia należy przygotowywać się stopniowo, zaczynając np. od jednej łyżeczki dziennie. Początkowo mogą wystąpić bóle głowy, co może być związane z procesem wydalania toksyn i oczyszczaniem organizmu. Za bezpieczną ilość przyjmuje się spożywanie nie więcej niż 118 ml napoju z kombuchy w ciągu dnia.

Jakie są przeciwwskazania do picia kombuchy?

Ze względu na zawartość w napoju z kombuchy alkoholu, nie powinny go pić dzieci i kobiety w ciąży, a z powodu obecności cukru nie zaleca się go również diabetykom. Z uwagi na możliwość wystąpienia skutków ubocznych należy zachować szczególną ostrożność u osób:

  • cierpiących na kamicę szczawianową – ponieważ zawiera on kwas szczawiowy, który odkłada się w drogach moczowych,
  • zmagających się z grzybicą przewodu pokarmowego – ponieważ jeśli kombucha została skażona grzybami chorobotwórczymi, picie napoju utrudni leczenie drożdżycy,
  • cierpiących na biegunki lub zespół jelita drażliwego – ponieważ napój zawiera kofeinę, która zaostrza przebieg tych chorób,
  • z osłabionym układem immunologicznym (pacjenci onkologiczni, po chemioterapii, po przeszczepie, z wirusem HIV, w podeszłym wieku). U osób zdrowych napój zwiększa odporność, jednak w przypadku pacjentów z obniżoną odpornością picie kombuchy może być groźne, jeśli została skażona grzybami chorobotwórczymi, wytwarzającymi trujące toksyny,
  • cierpiących na reumatyzm, reumatoidalne zapalenie stawów, miażdżycę – ponieważ kombucha zwiększa zakwaszenie organizmu.

Opinie lekarzy na temat kombuchy

Według specjalistów z Zakładu Bromatologii Katedry Toksykologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi napój z kombuchy wpływa pozytywnie na metabolizm, układ trawienny oraz proces oczyszczania organizmu z toksyn. Nie wszyscy jednak lekarze podzielają ich zadanie. Niektórzy wręcz ostrzegają przed piciem kombuchy. Do chwili obecnej nie ma dowodów naukowych, które by jednoznacznie potwierdziły właściwości lecznicze tego napoju. Należy go zatem traktować jako suplement diety, z zachowaniem odpowiednich środków ostrożności, aby uniknąć wystąpienia możliwych skutków ubocznych.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Sok z brzozy – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania. Jak dawkować sok z brzozy?
Sok z brzozy od dawna znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej jako środek na rozmaite dolegliwości. Jakie właściwości prozdrowotne wykazuje sok z brzozy i dlaczego warto włączyć go do diety?Co znajduje się w składzie soku z brzozy?Sok ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia norma...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Nie daj się zaskoczyć wiosennej infekcji. Wszystko, co trzeba wiedzieć o sezonie chorobowym
Po okresie jesienno-zimowym z ulgą przyjmujemy pierwsze promienie słoneczne i inne objawy budzącej się do życia natury. Niestety, marzec i kwiecień to czas nie tylko rozkwitających kwiatów, ale również miesiące, w którym...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Nowalijki – smaczny początek wiosny
Nowalijki to ciekawy, subtelny i aromatyczny dodatek do potraw, nie zaś jego podstawa. Nie zmienia to faktu, że te wiosenne warzywa pięknie akcentują potrawę i sprawiają, że ta prezentuje się wyśmienicie na każdym talerzu. Sprawdź, co trze...

Kosmetyki i uroda

Sposoby na wiosenne problemy ze skórą
Po zimie nasza skóra często jest przesuszona i potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci specjalistycznej i systematycznej pielęgnacji. Jak dbać o twarz na wiosnę? O których kosmetykach na pewno należy pamiętać, jakie zabiegi uwz...

Przeziębienie i grypa

Zapalenie płuc u dziecka i niemowlaka - objawy i leczenie
Zapalenie płuc to choroba, która dotyka nie tylko dorosłych, ale także dzieci i niemowląt. Jest to stan zapalny w obrębie tkanki płucnej, który może być wywołany przez różne czynniki, takie jak bakterie, wirusy, grzyb...

Kosmetyki i uroda

Kosmetyki z witaminą C – jak działają i kiedy warto je stosować?
Poznaj dobroczynne właściwości kosmetyków z witaminą C. Wybierz dla siebie te, które spełnią Twoje oczekiwania. Jakie są korzyści witaminy C dla skóry? Piękna skóra to skóra zdrowa, dobrze odżywiona, o...

Choroby wieku dziecięcego

Lęk separacyjny – jak pomóc dziecku pokonać strach przed nieobecnością mamy?
Lęk separacyjny to temat, z którym w mniejszym lub większym stopniu przychodzi zmierzyć się każdemu rodzicowi. Strach przed porzuceniem i tęsknota za matką towarzyszą niemowlakom w tym właśnie etapie życia. Jak pomóc dziecku, a jednocześn...

Układ nerwowy

Pocisz się w nocy? Przyczyny, choroby i leczenie nocnych potów
Nocne poty mogą być uciążliwym problemem, który wpływa na jakość snu i samopoczucie w ciągu dnia. Mogą być one wywołane przez różne czynniki, takie jak choroby, stres lub problemy z układem hormonalnym....

Układ pokarmowy

Zapalenie żołądka – objawy, badania, dieta, leczenie. Co przyniesie ulgę?
Zapalenie żołądka to często występujący stan zapalny, który może charakteryzować się ostrym lub przewlekłym charakterem....

Choroby wieku dziecięcego

Masaż Shantala niemowlaka – metoda, która procentuje w przyszłości. Jak go wykonać?
Wywodzący się z Indii masaż Shantala to metoda, którą powinien poznać każdy rodzic noworodka....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.