Kolonoskopia – jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować?

Kolonoskopia – jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować? - zdjęcie

Kolonoskopia nie należy do przyjemnych badań, ale jest ona niezbędna w diagnostyce i terapii schorzeń jelita grubego. Jak wygląda badanie? Jak przygotować się do kolonoskopii? O tym w poniższym artykule.

Do czego potrzebna jest kolonoskopia?

Kolonoskopia to badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Służy do rozpoznawania chorób jelita grubego i końcowego odcinka jelita cienkiego – jest uznawana za jedno z najskuteczniejszych badań wykrywających wczesne stadia raka jelita grubego. Polega na wprowadzeniu doodbytniczo giętkiej rurki zakończonej kamerą, będącej też źródłem światła. Dzięki temu gastroenterolog lub inny uprawniony do wykonania kolonoskopii lekarz może obejrzeć wnętrze jelita i wykluczyć lub potwierdzić jego choroby już we wczesnym etapie rozwoju.

Kolonoskop wprowadzany do odbytu pełni też funkcję kanału dla narzędzi do pobrania wycinków do badania histopatologicznego i mikrobiologicznego w sytuacji stwierdzenia stanów zapalnych lub nowotworowych, a także do wykonania polipektomii, czyli wycięcia drobnych polipów.

Kolonoskopia – czy boli? Jest nieprzyjemnym i mało komfortowym badaniem, niestety dla większości pacjentów bolesnym. Dlatego przeprowadza się kolonoskopię pod znieczuleniem miejscowym (niekiedy pod pełną narkozą), natomiast u dzieci pod znieczuleniem ogólnym.

Jakie są wskazania do wykonania kolonoskopii?

Badanie jest wykonywane w celach diagnostycznych, gdy pojawiają się niepokojące objawy lub kiedy istnieje podejrzenie choroby. Powinna mu się poddać każda osoba po 50. roku życia, a także pacjenci młodsi, u których istnieje podwyższone ryzyko raka ze względu na występowanie nowotworów przewodu pokarmowego u najbliższych krewnych. Wskazaniami do kolonoskopii są także:

  • nasilone biegunki i zaparcia o niezidentyfikowanej przyczynie,
  • zaparcia i biegunki występujące naprzemiennie,
  • zespół jelita drażliwego,
  • ból podczas wypróżniania,
  • obecność krwi i śluzu w kale, krwawienie z odbytu,
  • wykluczenie wczesnej postaci nowotworu,
  • szybka utrata masy ciała bez uzasadnionej przyczyny,
  • anemia o niewyjaśnionej przyczynie,
  • podejrzenia polipów, nowotworu jelita grubego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego lub choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • choroby zapalne jelit i uchyłki jelita grubego.

Kolonoskopię można stosować także w celach terapeutycznych, np. do:

  • pobrania wycinków z jelita,
  • usunięcia polipów,
  • zahamowania krwawienia z owrzodzeń, guzów i wad rozwojowych naczyń,
  • usuwania ciał obcych,
  • poszerzania zwężeń jelita grubego i zmniejszenia ciśnienia w okrężnicy.

Jak się przygotować do kolonoskopii?

Przygotowanie do kolonoskopii jest niezwykle ważnym elementem. Jeśli pacjent jest źle przeczyszczony, badanie będzie nieudane i trzeba je będzie powtórzyć – dlatego zachowanie odpowiedniej diety przed kolonoskopią jest bardzo istotne.

Co jeść przed kolonoskopią?

Uwaga! Gdy dostaniesz skierowanie na badanie, zapoznaj się dokładnie z zaleconymi przez lekarza czynnościami przygotowawczymi, które mogą się różnić od informacji podanych w tabeli.

Na tydzień przed kolonoskopią

Unikaj spożywania pieczywa ziarnistego, wszelkich ziaren, maku, siemienia lnianego, owoców pestkowych i ciężkostrawnych, wzdymających potraw. Odstaw preparaty żelaza. Nie zaleca się jedzenia buraków.

Na 72 do 24 h przed badaniem

Pozostań na diecie płynnej. Nie spożywaj stałych pokarmów (a w szczególności mięsa, pieczywa i ziemniaków), nie pij alkoholu, kawy i napojów gazowanych. Możesz spożywać jogurty, rzadkie zupy typu krem. Pij duże ilości wody niegazowanej.

Dzień poprzedzający kolonoskopię

Jeśli badanie jest zaplanowane na godziny poranne: po południu możesz zjeść ostatni płynny posiłek przed badaniem. Wieczorem przyjmij preparat przeczyszczający, który zaleci Ci osoba kierująca na badanie. Bardzo ważne: po przyjęciu leku przeczyszczającego zaleca się wypicie dużej ilości wody niegazowanej, ok. 2-3 l.

Jeśli badanie jest zaplanowane na godziny popołudniowe: ostatni posiłek możesz zjeść wieczorem w dniu poprzedzającym, a leki przeczyszczające przyjąć w godzinach wczesnoporannych w dniu kolonoskopii.

Uwaga! Środki przeczyszczające niekiedy należy brać wcześniej lub przez cały dzień przed badaniem – to zależy od rodzaju przepisanego środka i decyzji lekarza.

Na 2-3 godziny przed zabiegiem

Około 2 h przed zabiegiem powinno się zakończyć przyjmowanie kolejnej porcji płynu (ok. 2 litrów).

Bezpośrednio przed kolonoskopią

 

Możesz otrzymać leki uspokajające i znieczulenie – niektóre gabinety oferują znieczulenie w pakiecie, w innych za taką możliwość należy dodatkowo zapłacić.

W niektórych placówkach personel dodatkowo wykonuje lewatywę bezpośrednio przed zabiegiem. Warto o te rzeczy zapytać na kilka dni przed planowaną kolonoskopią.

Kolonoskopia – przebieg badania

Pacjent zakłada specjalny fartuch i kładzie się na boku. Lekarz smaruje okolice odbytu pacjenta żelem znieczulającym i wprowadza powoli kolonoskop (cienką, elastyczną rurkę o grubości palca wskazującego), przesuwając się przez całą długość jelita grubego – kolejno do zstępnicy, poprzecznicy i wstępnicy. Oddawane w tym czasie gazy są normalną reakcją organizmu. Gdy aparat przesuwa się po kolejnych zgięciach jelita, można odczuwać parcie, dyskomfort i ból – dlatego w kolonoskopii stosuje się miejscowe znieczulenie.

Dzięki kamerze zamieszczonej na końcu kolonoskopu specjalista może dokładnie obejrzeć całe jelito – obraz wyświetla się na monitorze w czasie rzeczywistym. Lekarz ocenia jego stan fałda po fałdzie. Do okrężnicy wprowadza się też powietrze, konieczne dla uwidocznienia całego światła jelita i ewentualnych zmian patologicznych. Badanie trwa do kilkudziesięciu minut.

Jakie są możliwe powikłania po wykonaniu kolonoskopii?

Po badaniu mogą wystąpić objawy niepożądane, takie jak wzdęcia i gazy. Są one normalnymi i częstymi następstwami badania, ale jeśli się nasilą, skonsultuj się z lekarzem. Natomiast do powikłań po kolonoskopii należą:

  • ból brzucha,
  • krwawienie z odbytu,
  • czarny, smolisty stolec,
  • gorączka i dreszcze,
  • twardy i napięty brzuch.

Bardzo rzadko zdarza się przebicie odcinka przewodu pokarmowego podczas badania. Wszystkie objawy niepożądane wymagają konsultacji lekarskiej.

Co należy wykonać po kolonoskopii?

Po kolonoskopii pacjent powinien skorzystać z toalety – przybranie pozycji jak do oddania stolca ułatwia wydostanie się powietrza z jelit. Jeśli po badaniu utrzymują się wzdęcia, można po konsultacji lekarskiej zażyć środki rozkurczowe. Gdy te nie przyniosą efektu, u pacjenta zakładana jest gumowa rurka, która rozwiera zwieracze odbytu i ułatwia ujście gazów.

Kolonoskopia to nieprzyjemne badanie, ale wszelkie obawy przed nim powinny pójść w zapomnienie w obliczu zagrożenia, jakim jest nowotwór jelita grubego. Choroba może rozwijać się bezobjawowo przez lata, ale jej wczesne wykrycie znacznie ułatwia leczenie. Zachowanie odpowiedniej diety przed kolonoskopią i stosowanie się do zaleceń lekarskich sprawi, że badanie przejdzie szybko i bez komplikacji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem