Kolonoskopia – jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować?

Kolonoskopia – jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować? - zdjęcie

Kolonoskopia nie należy do przyjemnych badań, ale jest ona niezbędna w diagnostyce i terapii schorzeń jelita grubego. Jak wygląda badanie? Jak przygotować się do kolonoskopii? O tym w poniższym artykule.

Do czego potrzebna jest kolonoskopia?

Kolonoskopia to badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Służy do rozpoznawania chorób jelita grubego i końcowego odcinka jelita cienkiego – jest uznawana za jedno z najskuteczniejszych badań wykrywających wczesne stadia raka jelita grubego. Polega na wprowadzeniu doodbytniczo giętkiej rurki zakończonej kamerą, będącej też źródłem światła. Dzięki temu gastroenterolog lub inny uprawniony do wykonania kolonoskopii lekarz może obejrzeć wnętrze jelita i wykluczyć lub potwierdzić jego choroby już we wczesnym etapie rozwoju.

Kolonoskop wprowadzany do odbytu pełni też funkcję kanału dla narzędzi do pobrania wycinków do badania histopatologicznego i mikrobiologicznego w sytuacji stwierdzenia stanów zapalnych lub nowotworowych, a także do wykonania polipektomii, czyli wycięcia drobnych polipów.

Kolonoskopia – czy boli? Jest nieprzyjemnym i mało komfortowym badaniem, niestety dla większości pacjentów bolesnym. Dlatego przeprowadza się kolonoskopię pod znieczuleniem miejscowym (niekiedy pod pełną narkozą), natomiast u dzieci pod znieczuleniem ogólnym.

Jakie są wskazania do wykonania kolonoskopii?

Badanie jest wykonywane w celach diagnostycznych, gdy pojawiają się niepokojące objawy lub kiedy istnieje podejrzenie choroby. Powinna mu się poddać każda osoba po 50. roku życia, a także pacjenci młodsi, u których istnieje podwyższone ryzyko raka ze względu na występowanie nowotworów przewodu pokarmowego u najbliższych krewnych. Wskazaniami do kolonoskopii są także:

  • nasilone biegunki i zaparcia o niezidentyfikowanej przyczynie,
  • zaparcia i biegunki występujące naprzemiennie,
  • zespół jelita drażliwego,
  • ból podczas wypróżniania,
  • obecność krwi i śluzu w kale, krwawienie z odbytu,
  • wykluczenie wczesnej postaci nowotworu,
  • szybka utrata masy ciała bez uzasadnionej przyczyny,
  • anemia o niewyjaśnionej przyczynie,
  • podejrzenia polipów, nowotworu jelita grubego, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego lub choroby Leśniowskiego-Crohna,
  • choroby zapalne jelit i uchyłki jelita grubego.

Kolonoskopię można stosować także w celach terapeutycznych, np. do:

  • pobrania wycinków z jelita,
  • usunięcia polipów,
  • zahamowania krwawienia z owrzodzeń, guzów i wad rozwojowych naczyń,
  • usuwania ciał obcych,
  • poszerzania zwężeń jelita grubego i zmniejszenia ciśnienia w okrężnicy.

Jak się przygotować do kolonoskopii?

Przygotowanie do kolonoskopii jest niezwykle ważnym elementem. Jeśli pacjent jest źle przeczyszczony, badanie będzie nieudane i trzeba je będzie powtórzyć – dlatego zachowanie odpowiedniej diety przed kolonoskopią jest bardzo istotne.

Co jeść przed kolonoskopią?

Uwaga! Gdy dostaniesz skierowanie na badanie, zapoznaj się dokładnie z zaleconymi przez lekarza czynnościami przygotowawczymi, które mogą się różnić od informacji podanych w tabeli.

Na tydzień przed kolonoskopią

Unikaj spożywania pieczywa ziarnistego, wszelkich ziaren, maku, siemienia lnianego, owoców pestkowych i ciężkostrawnych, wzdymających potraw. Odstaw preparaty żelaza. Nie zaleca się jedzenia buraków.

Na 72 do 24 h przed badaniem

Pozostań na diecie płynnej. Nie spożywaj stałych pokarmów (a w szczególności mięsa, pieczywa i ziemniaków), nie pij alkoholu, kawy i napojów gazowanych. Możesz spożywać jogurty, rzadkie zupy typu krem. Pij duże ilości wody niegazowanej.

Dzień poprzedzający kolonoskopię

Jeśli badanie jest zaplanowane na godziny poranne: po południu możesz zjeść ostatni płynny posiłek przed badaniem. Wieczorem przyjmij preparat przeczyszczający, który zaleci Ci osoba kierująca na badanie. Bardzo ważne: po przyjęciu leku przeczyszczającego zaleca się wypicie dużej ilości wody niegazowanej, ok. 2-3 l.

Jeśli badanie jest zaplanowane na godziny popołudniowe: ostatni posiłek możesz zjeść wieczorem w dniu poprzedzającym, a leki przeczyszczające przyjąć w godzinach wczesnoporannych w dniu kolonoskopii.

Uwaga! Środki przeczyszczające niekiedy należy brać wcześniej lub przez cały dzień przed badaniem – to zależy od rodzaju przepisanego środka i decyzji lekarza.

Na 2-3 godziny przed zabiegiem

Około 2 h przed zabiegiem powinno się zakończyć przyjmowanie kolejnej porcji płynu (ok. 2 litrów).

Bezpośrednio przed kolonoskopią

 

Możesz otrzymać leki uspokajające i znieczulenie – niektóre gabinety oferują znieczulenie w pakiecie, w innych za taką możliwość należy dodatkowo zapłacić.

W niektórych placówkach personel dodatkowo wykonuje lewatywę bezpośrednio przed zabiegiem. Warto o te rzeczy zapytać na kilka dni przed planowaną kolonoskopią.

Kolonoskopia – przebieg badania

Pacjent zakłada specjalny fartuch i kładzie się na boku. Lekarz smaruje okolice odbytu pacjenta żelem znieczulającym i wprowadza powoli kolonoskop (cienką, elastyczną rurkę o grubości palca wskazującego), przesuwając się przez całą długość jelita grubego – kolejno do zstępnicy, poprzecznicy i wstępnicy. Oddawane w tym czasie gazy są normalną reakcją organizmu. Gdy aparat przesuwa się po kolejnych zgięciach jelita, można odczuwać parcie, dyskomfort i ból – dlatego w kolonoskopii stosuje się miejscowe znieczulenie.

Dzięki kamerze zamieszczonej na końcu kolonoskopu specjalista może dokładnie obejrzeć całe jelito – obraz wyświetla się na monitorze w czasie rzeczywistym. Lekarz ocenia jego stan fałda po fałdzie. Do okrężnicy wprowadza się też powietrze, konieczne dla uwidocznienia całego światła jelita i ewentualnych zmian patologicznych. Badanie trwa do kilkudziesięciu minut.

Jakie są możliwe powikłania po wykonaniu kolonoskopii?

Po badaniu mogą wystąpić objawy niepożądane, takie jak wzdęcia i gazy. Są one normalnymi i częstymi następstwami badania, ale jeśli się nasilą, skonsultuj się z lekarzem. Natomiast do powikłań po kolonoskopii należą:

  • ból brzucha,
  • krwawienie z odbytu,
  • czarny, smolisty stolec,
  • gorączka i dreszcze,
  • twardy i napięty brzuch.

Bardzo rzadko zdarza się przebicie odcinka przewodu pokarmowego podczas badania. Wszystkie objawy niepożądane wymagają konsultacji lekarskiej.

Co należy wykonać po kolonoskopii?

Po kolonoskopii pacjent powinien skorzystać z toalety – przybranie pozycji jak do oddania stolca ułatwia wydostanie się powietrza z jelit. Jeśli po badaniu utrzymują się wzdęcia, można po konsultacji lekarskiej zażyć środki rozkurczowe. Gdy te nie przyniosą efektu, u pacjenta zakładana jest gumowa rurka, która rozwiera zwieracze odbytu i ułatwia ujście gazów.

Kolonoskopia to nieprzyjemne badanie, ale wszelkie obawy przed nim powinny pójść w zapomnienie w obliczu zagrożenia, jakim jest nowotwór jelita grubego. Choroba może rozwijać się bezobjawowo przez lata, ale jej wczesne wykrycie znacznie ułatwia leczenie. Zachowanie odpowiedniej diety przed kolonoskopią i stosowanie się do zaleceń lekarskich sprawi, że badanie przejdzie szybko i bez komplikacji.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.