Kakao może wydłużyć życie i poprawia pamięć - 8 właściwości zdrowotnych kakaowca

Kakao  - 8 właściwości zdrowotnych kakaowca - zdjęcie

Dobra pamięć jest niezbędna szczególnie w przypadku wszystkich tych, którzy wykonują pracę umysłową lub studiują. Można wprawdzie regularnie wykonywać ćwiczenia na poprawę pamięci oraz stosować suplementy diety, ale jednym z najbardziej skutecznych – oraz korzystnych dla organizmów – sposobów pozostaje odpowiednia dieta. Wśród niej powinno znaleźć się przede wszystkim kakao.

Choć zastosowanie kakao w kuchni jest kojarzone głównie z walorami smakowymi, to niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z faktu, że ma ono bardzo dobry wpływ na wiele aspektów związanych z funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Kakao poprawia nie tylko pamięć, ale między innymi wyrównuje także ciśnienie tętnicze krwi. 

Zobacz także  artykuł: Czekolada to nie tylko przysmak. Dowiedz się, w jaki sposób czekolada wpływa na nasze zdrowie?

Kakao – wszystko, co należy wiedzieć

Kakao to popularne, potocznie stosowane określenie na nasiona z kakaowca właściwego. Kakao było spożywane już przez Azteków i Majów jako nieodłączny element podczas różnego rodzaju obrzędów religijnych. W niektórych mniej zaawansowanych społecznościach kakao było wykorzystywane jako środek płatniczy w ramach tzw. wymiany barterowej.

Kakao jako źródło składników odżywczych oraz witamin

Jeśli jesteś świadomy tego, jak ważna jest odpowiednia, bogata w składniki odżywcze oraz witaminy dieta, z pewności zadowoli Cię informacja, że kakao (nasiona kakaowca właściwego) zawiera znaczne ich ilości. Jakie cenne składniki mineralne znajdziesz w kakao? Są to przede wszystkim takie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy organizmu jak:

  • sód,
  • wapń,
  • potas,
  • ryboflawina,
  • niacyna,
  • magnez,
  • polifenole,
  • żelazo,

oraz wiele innych. Oczywiście, są to nie tylko składniki mineralne, lecz także witaminy, w tym między innymi witamina A, E oraz B.

Kakao chroni organizm przed czynnikami chorobotwórczymi

Regularne spożywanie kakao pomaga również w prewencji nowotworów, szczególnie w przypadku raka jelita grubego. Kakao zapewnia ochronę komórek w ludzkim organizmie przed działaniem mutagennym oraz wolnym rodnikom.

Kakao wydłuża życie

Choć może wydawać się to nieoczywiste, to w rzeczywistości spowalnia proces starzenia się. Zawarta w nim katalaza, koenzym Q oraz wiele innych substancji skutecznie chronią przed negatywnym wpływem takich negatywnych czynników z zewnętrznego otoczenia, jak na przykład zanieczyszczenie powietrza spowodowane dymem tytoniowym.

Kakao – Twój sprzymierzeniec w walce z cukrzycą

Ponadto, bezcukrowa wersja kakao cechuje się niskim indeksem glikemicznym (jest to poziom wynoszący IG = 20). Taki stan rzeczy oznacza, że może być ona wykorzystana jako cenny element diety dla cukrzyków. Warto w tym przypadku zwrócić uwagę w szczególności na działanie hipoglikemiczne – dzięki temu cukry zawarte w spożywanych pokarmach nie są zbyt szybko wchłaniane przez organizm. Dodatkowo kakao ma duży potencjał antyoksydacyjny (jego regularne spożywania znacząco obniża poziom stresu oksydacyjnego) i skuteczności chroni przed insulinoopornością ludzkiego organizmu (poprawie ulegają funkcje śródbłonka).

Kakao obniża ciśnienie tętnicze krwi

Nie do przecenienia jest rola kakao w zapobieganiu groźnym chorobom układu sercowo-naczyniowego, w tym między innymi miażdżycy oraz udarowi. Jest to możliwe, ponieważ choroby te to schorzenia, w ramach których uszkodzeniu ulegają komórki śródbłonka naczyń. Tymczasem, kakao zwiększa jakość śródbłonka. Ponadto, w kakao znajdują się takie substancje jak między innymi:

  • epikatechiny,
  • procyjanidyny,
  • katechiny,

oraz wiele innych, które łączy przede wszystkim jeden wspólny element: silne działanie kardioprotekcyjne oraz efekt hipotensyjny (tj. obniżający ciśnienie tętnicze krwi).

Specyficzny skład kakao sprawia także, że jego spożywane – pomimo faktu, że znajdują się w nim także nasycone kwasy tłuszczowe – nie powoduje zwiększenia stężenia cholesterolu. Substancje zawarte w kakao, poprzez redukcję cytokin prozapalnych i cząstek przylegania, umożliwiają także m.in. tworzeniu się skrzepów.

Kakao pobudza i dodaje energii dzięki kofeinie i teobrominie

Kakao – dzięki zawartym w nim takim substancjom jak na przykład kofeina, teofilina czy teobromina – ma właściwości przyśpieszające lipolizę komórkową. Taki stan rzeczy oznacza, że organizm może otrzymywać większe ilości energii. W efekcie, spożywając kakao w regularnych odstępach czasowych, będziesz miał więcej sił do działania w szkole czy pracy.

Hormon anandamid działa jak afrodyzjak

Kakao jako afrodyzjak? Choć może wydawać się to niesłychane połączenie, to w rzeczywistości jest w nim sporo prawdy. Ponieważ takie składniki kakao, jak na przykład tryptofan, w dużym stopniu pobudzają produkcję endorfin, możesz – dzięki regularnemu spożywaniu wyrobów kakaowych – liczyć na poprawę nastroju (podobnie przedstawia się sytuacja w przypadku czekolady) oraz obniżenie poziomu stresu.

Kakao spala tłuszcz i jest cennym źródłem magnezu

To jeszcze nie jedyne cenne właściwości, jakimi charakteryzuje się kakao. Powinieneś wiedzieć także o tym, że zawiera ono duże ilości magnezu. To właśnie dlatego kakao powinno być spożywane przez osoby cierpiące na jego niedobór (na przykład w wyniku zaburzeń metabolizmu węglowodanów).

Magnez to niezbędny składnik naszego organizmu – zapewnia on prawidłową pracę układu nerwowego, kostnego i sercowo-naczyniowego, a także znacząco poprawia kurczliwość mięśni. Wreszcie, magnez – o ile znajduje się w organizmie w odpowiednich ilościach – umożliwia dostarczanie energii do organizmu i właściwy metabolizm glukozy. Taki stan rzeczy oznacza, że – spożywając kakao – dbasz właściwie o cały swój organizm.

Kakao w kuchni – nie tylko do słodkich wypieków

Jak widzisz, kakao ma bardzo liczne właściwości prozdrowotne. Wpływa ono pozytywnie nie tylko na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serowych, naczyniowych czy nowotworów. Oprócz tego, jego systematyczne spożywanie sprzyja ochronie szkliwa ludzkich zębów trzonowych (jest to zapewnione przez tzw. alkaloid teobrominę). Korzyści dla uzębienia są możliwe do osiągnięcia szczególnie w przypadku spożywania kakao bezcukrowego.

Jednocześnie, na rynku dostępnych jest wiele wersji tego składnika spożywczego. W takiej sytuacji zapewne zastanawiasz się, jakie kakao wybrać? Słusznie – w zależności od ostatecznego wyboru będziesz mógł osiągnąć inne korzyści. Przykładowo, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu to wersja idealna dla tych, którzy dbają o zdrową linię bądź są w trakcie odchudzania. Z kolei tzw. kakao surowe to wersja, której nasiona nie zostały poddane procesowi prażenia oraz palenia. Dzięki temu nasiona te zachowują niezwykle wysoki poziom zawartości cennych składników odżywczych.

Z uwagi na cenne właściwości kakao warto dostarczać je już od pierwszych lat życia dziecka (kakao dla dzieci) – ciekawym rozwiązaniem w tym zakresie są na przykład kaszki mleczno-ryżowe Nestlé.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem