Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych?

Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych? - zdjęcie

Orzechy ziemne wyróżniają się niezwykle bogatym składem i wysoką zawartością cennych witamin i minerałów. Oto podstawowe informacje na temat ich właściwości, wpływu na zdrowie i zalecanego spożycia.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy jedzenie orzechów ziemnych jest zdrowe,
  • jakie wartości odżywcze i kaloryczne mają orzechy ziemne,
  • na co pozytywnie wpływa jedzenie orzechów ziemnych,
  • jak możesz wykorzystać orzechy ziemne w kuchni,
  • czy można przedawkować orzechy ziemne i czym to grozi,
  • w jakiej postaci orzechy ziemne są najzdrowsze.

Przeczytaj też: Topinambur – właściwości, zastosowanie i polecane przepisy

Orzechy ziemne – kluczowe informacje

Orzechy ziemne, nazywane też fistaszkami czy orzechami arachidowymi, należą do najchętniej jedzonych na całym świecie orzechów. Sama nazwa jest jednak myląca, w rzeczywistości nie są one bowiem orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu – są to nasiona roślin strączkowych. Tak naprawdę orzech ziemny jest grochem z rodziny bobowatych. Ma to znaczenie ze względu na planowanie jadłospisu, ponieważ niektóre diety wykluczają spożycie warzyw strączkowych. Dlatego orzechy ziemne nie są wskazane np. w diecie paleo.

Z orzechami łączy je wysoka zawartość oleju, dzięki czemu fistaszki wykorzystuje się do produkcji znanego na całym świecie masła orzechowego. Orzechy arachidowe chętnie jemy prażone i solone, w formie past orzechowych lub masła, jako składnik wielu słodyczy, przekąsek i gotowych dań.

Czy orzechy ziemne są zdrowe?

Orzeszki ziemne to produkt budzący kontrowersje. Nie ulega wątpliwości, że zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych. Są bogate w białko, tłuszcze i błonnik. Wyróżnia je wysoka zawartość witaminy E i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, manganu, cynku, miedzi czy żelaza. Jako świetne źródło argininy i innych aminokwasów są uznawane za cenny odpowiednik mięsa i jaj. W orzechach ziemnych znajdziemy także imponującą ilość flawonoidów, kwasów fenolowych czy koenzymu Q10, a wszystko to przy niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Warto dodać, że wśród kwasów tłuszczowych występujących w fistaszkach aż połowę stanowią zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Spożywanie orzechów ziemnych może być korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Pomaga poprawić lipidogram, może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i redukcji wagi, a dodatkowo pozwala cieszyć się przeciwutleniającym, przeciwgrzybiczym czy przeciwbakteryjnym działaniem.

Wątpliwości wynikają m.in. z niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, wysokiej zawartości antyodżywczego kwasu fitynowego czy wysokiej kaloryczności. Okazuje się, że kluczowe jest spożywanie orzechów ziemnych w umiarkowanej ilości oraz dbanie o różnorodność codziennej diety.

Jakie są wartości kaloryczne i odżywcze orzechów ziemnych?

W poniższej tabeli przedstawiamy uśrednione wartości odżywcze orzechów ziemnych, niesolonych i nieprzetworzonych (dla 100 g produktu).


Energia

567 kcal

Tłuszcze

49 g

Białko

26 g

Węglowodany

16 g

Błonnik

8,5 g

Magnez

168 mg

Potas

705 mg

Wapń

92 mg

Fosfor

76 mg

Witamina E

8,3 mg

Sód

18 mg

Witaminy z grupy B

B1 (0,64 mg) B2 (0,13 mg) B3 (12,1 mg) B5 (1,8 mg) B6 (0,35 mg)

Żelazo

4,6 mg

Cynk

3,3 mg


Na co pozytywnie wpływają orzechy ziemne?

Orzechy ziemne spożywane w umiarkowanych ilościach mogą mieć korzystny wpływ na kondycję organizmu. Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają m.in. ryzyko miażdżycy i udaru. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie pozwalają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Z tego względu ich spożywanie wskazane jest m.in. w diecie DASH, mającej za zadanie wspierać układ krążenia.

Wysoka zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niski indeks glikemiczny, to właściwości korzystne dla osób dbających o wagę i diabetyków. Dodatkowo orzechy ziemne są bardzo sycące, a więc dają poczucie sytości na długi czas i pomagają nie podjadać między posiłkami.

Warto sięgnąć po orzechy na potencję – duża zawartość ułatwiającej przepływ krwi i rozszerzającej naczynia krwionośne argininy sprawia, że fistaszki mogą okazać się świetnym afrodyzjakiem.

Orzechy ziemne będą dobrą propozycją dla wegetarian i wegan, ze względu na dużą ilość białka. Sprawdzą się w przypadku osób uczących się i pracujących umysłowo – dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B.

Do jakich dań pasują orzechy ziemne?

Orzechy ziemne mają w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Ich uniwersalny smak sprawia, że sprawdzają się doskonale w daniach zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie komponują się w szczególności z potrawami orientalnymi – tajskimi makaronami, sałatkami z egzotycznych owoców i świeżych warzyw, chińskimi zupami itp.

Masło orzechowe i same fistaszki często wykorzystywane są do przygotowywania smakowitych deserów. Ciasteczka z orzechami ziemnymi, czekoladki z masłem orzechowym czy kremowe lody na bazie pasty z orzechów arachidowych to prosty sposób na pyszne słodkości.

Czy orzechy ziemne można przedawkować i czym może to skutkować?

Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów ziemnych z pewnością może zakończyć się przybraniem na wadze, są one bowiem bardzo kaloryczne. Problemem może stać się również zaburzenie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, zwłaszcza w przypadku mało zbilansowanej diety. U wielu osób spożycie dużej ilości orzechów wiąże się z problemami trawiennymi – mogą pojawić się np. spowodowane wysoką zawartością błonnika wzdęcia lub zgaga.

Jeżeli zawsze narzekamy na ból brzucha po orzechach, dobrze jest sprawdzić, czy nie mamy alergii. Alergia na orzechy ziemne należy do najczęściej występujących uczuleń pokarmowych, a niektóre osoby nie mogą spożywać fistaszków nawet w śladowych ilościach. Alergii mogą towarzyszyć objawy ze strony układu pokarmowego, duszności czy objawy skórne. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można spożywać orzechy ziemne w ciąży. Badania wskazują, że jeśli kobieta nie ma alergii, nie ma przeciwwskazań i nie zagraża to w żaden sposób dziecku.

W jakiej postaci orzechy ziemne są najlepsze?

Przystępna cena orzechów ziemnych, ich bogaty skład i cenione przez wiele osób smak i aromat powodują, że cieszą się one dużą popularnością na całym świecie. Jeśli chcemy odnieść zdrowotne korzyści z ich spożywania, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Chociaż chętnie sięgamy po mocno przyprawione orzechy ziemne prażone, najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie orzechów nieprzetworzonych i niesolonych. Optymalne wydaje się samodzielne łupanie fistaszków, ewentualnie wybór produktów bez soli i z obniżoną zawartością tłuszczu. Wybierając masło orzechowe, zdecydujmy się na opcję 100% orzechów, bez zbędnych dodatków.

Orzechy ziemne są bogate w substancje odżywcze, cenne witaminy i minerały. Wybierając jak najmniej przetworzone produkty na ich bazie i pamiętając o spożywaniu ich w kontrolowanych ilościach, możemy wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego, dbać o utrzymanie zdrowej wagi i szczupłej sylwetki.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Kosmetyki i uroda

Chlorella – czym jest i dlaczego warto ją stosować? Wartości odżywcze i właściwości algi japońskiej
Chlorella to niezwykła alga pochodząca z Dalekiego Wschodu. Słynie z bogactwa cennych substancji odżywczych i doskonałych właściwości zdrowotnych, za sprawą których staje się coraz popularniejszym składnikiem codziennej diety.Chlorella �...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Dyspepsja – rozpoznanie, objawy i metody leczenia zaburzeń poposiłkowych
Dyspepsja, nazywana potocznie niestrawnością, to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń trawienia. Choć większość z nas doświadczyła kiedyś uczucia ciężkości, wzdęć lub bólu brzucha ...

Układ nerwowy

Krwiak mózgu – przyczyny, rodzaje, leczenie. Po jakim czasie występują objawy?
U pacjentów, u których rozwinął się krwiak śródczaszkowy objawy rozpoczynają się od 12 do 72 godzin po zdarzeniu. Szybka interwencja medyczna pozwala zapobiec wystąpieniu nieodwracalnych uszkodzeń mózgu....

Układ nerwowy

Neuroplastyczność, czyli jak zmienia się nasz mózg w odpowiedzi na doświadczenia?
Funkcjonowanie ludzkiego mózgu od wieków stanowi obiekt zainteresowań naukowców. Złożoność architektury połączeń synaptycznych fascynuje badaczy z różnych dziedzin, którzy w sposobie przekazywania informacji pomiędzy&...

Układ nerwowy

Parestezje, czyli niepokojące drętwienia – przyczyny, diagnostyka i leczenie
Mrowienie, drętwienie, uczucie wbijania igieł, czy „omdlenia” kończyn, to tylko niektóre objawy parestezji. Towarzyszą nam one na co dzień i często zwracamy na nie uwagę dopiero wówczas, gdy stają się uciążliwe....

Kosmetyki i uroda

Co na łysienie? Przegląd skutecznych produktów przeciw wypadaniu włosów
Łysienie i nadmierne wypadanie włosów to problem, z którym boryka się wiele osób na całym świecie. Może to być źródłem stresu i obniżonej samooceny....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Jaki magnez wybrać? Przegląd najlepiej przyswajalnych suplementów
Magnez pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Aktywuje ponad 300 enzymów, odpowiadając za zachowanie właściwego metabolizmu tłuszczów i węglowodanów....

Dieta i odchudzanie

Różeniec górski - naturalny pogromca stresu i wzmacniacz odporności
Preparaty z rożeńca górskiego cieszą się coraz większym zainteresowaniem osób prowadzących zdrowy tryb życia. Różeniec na tle innych roślin wyróżnia się bogactwem związków, które są niezwykle cenne dla organizm...

Dieta i odchudzanie

Fruktoza – sprzymierzeniec czy cichy wróg? Występowanie i właściwości
Fruktoza jest związkiem, który budzi mieszane uczucia. Z jednej strony większość osób wie, że jest cukrem naturalnie występującym w owocach, warzywach czy miodzie, w związku z tym kojarzy się dobrze....

Układ nerwowy

Kraniotomia – wskazania, przebieg, rekonwalescencja i możliwe powikłania
Kraniotomia jest poważnym zabiegiem neurochirurgicznym, umożliwiającym chirurgowi dostęp do mózgu w przypadku problemów takich jak guzy mózgu, krwiaki czy tętniaki....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem