Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych?

Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych? - zdjęcie

Orzechy ziemne wyróżniają się niezwykle bogatym składem i wysoką zawartością cennych witamin i minerałów. Oto podstawowe informacje na temat ich właściwości, wpływu na zdrowie i zalecanego spożycia.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy jedzenie orzechów ziemnych jest zdrowe,
  • jakie wartości odżywcze i kaloryczne mają orzechy ziemne,
  • na co pozytywnie wpływa jedzenie orzechów ziemnych,
  • jak możesz wykorzystać orzechy ziemne w kuchni,
  • czy można przedawkować orzechy ziemne i czym to grozi,
  • w jakiej postaci orzechy ziemne są najzdrowsze.

Przeczytaj też: Topinambur – właściwości, zastosowanie i polecane przepisy

Orzechy ziemne – kluczowe informacje

Orzechy ziemne, nazywane też fistaszkami czy orzechami arachidowymi, należą do najchętniej jedzonych na całym świecie orzechów. Sama nazwa jest jednak myląca, w rzeczywistości nie są one bowiem orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu – są to nasiona roślin strączkowych. Tak naprawdę orzech ziemny jest grochem z rodziny bobowatych. Ma to znaczenie ze względu na planowanie jadłospisu, ponieważ niektóre diety wykluczają spożycie warzyw strączkowych. Dlatego orzechy ziemne nie są wskazane np. w diecie paleo.

Z orzechami łączy je wysoka zawartość oleju, dzięki czemu fistaszki wykorzystuje się do produkcji znanego na całym świecie masła orzechowego. Orzechy arachidowe chętnie jemy prażone i solone, w formie past orzechowych lub masła, jako składnik wielu słodyczy, przekąsek i gotowych dań.

Czy orzechy ziemne są zdrowe?

Orzeszki ziemne to produkt budzący kontrowersje. Nie ulega wątpliwości, że zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych. Są bogate w białko, tłuszcze i błonnik. Wyróżnia je wysoka zawartość witaminy E i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, manganu, cynku, miedzi czy żelaza. Jako świetne źródło argininy i innych aminokwasów są uznawane za cenny odpowiednik mięsa i jaj. W orzechach ziemnych znajdziemy także imponującą ilość flawonoidów, kwasów fenolowych czy koenzymu Q10, a wszystko to przy niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Warto dodać, że wśród kwasów tłuszczowych występujących w fistaszkach aż połowę stanowią zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Spożywanie orzechów ziemnych może być korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Pomaga poprawić lipidogram, może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i redukcji wagi, a dodatkowo pozwala cieszyć się przeciwutleniającym, przeciwgrzybiczym czy przeciwbakteryjnym działaniem.

Wątpliwości wynikają m.in. z niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, wysokiej zawartości antyodżywczego kwasu fitynowego czy wysokiej kaloryczności. Okazuje się, że kluczowe jest spożywanie orzechów ziemnych w umiarkowanej ilości oraz dbanie o różnorodność codziennej diety.

Jakie są wartości kaloryczne i odżywcze orzechów ziemnych?

W poniższej tabeli przedstawiamy uśrednione wartości odżywcze orzechów ziemnych, niesolonych i nieprzetworzonych (dla 100 g produktu).


Energia

567 kcal

Tłuszcze

49 g

Białko

26 g

Węglowodany

16 g

Błonnik

8,5 g

Magnez

168 mg

Potas

705 mg

Wapń

92 mg

Fosfor

76 mg

Witamina E

8,3 mg

Sód

18 mg

Witaminy z grupy B

B1 (0,64 mg) B2 (0,13 mg) B3 (12,1 mg) B5 (1,8 mg) B6 (0,35 mg)

Żelazo

4,6 mg

Cynk

3,3 mg


Na co pozytywnie wpływają orzechy ziemne?

Orzechy ziemne spożywane w umiarkowanych ilościach mogą mieć korzystny wpływ na kondycję organizmu. Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają m.in. ryzyko miażdżycy i udaru. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie pozwalają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Z tego względu ich spożywanie wskazane jest m.in. w diecie DASH, mającej za zadanie wspierać układ krążenia.

Wysoka zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niski indeks glikemiczny, to właściwości korzystne dla osób dbających o wagę i diabetyków. Dodatkowo orzechy ziemne są bardzo sycące, a więc dają poczucie sytości na długi czas i pomagają nie podjadać między posiłkami.

Warto sięgnąć po orzechy na potencję – duża zawartość ułatwiającej przepływ krwi i rozszerzającej naczynia krwionośne argininy sprawia, że fistaszki mogą okazać się świetnym afrodyzjakiem.

Orzechy ziemne będą dobrą propozycją dla wegetarian i wegan, ze względu na dużą ilość białka. Sprawdzą się w przypadku osób uczących się i pracujących umysłowo – dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B.

Do jakich dań pasują orzechy ziemne?

Orzechy ziemne mają w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Ich uniwersalny smak sprawia, że sprawdzają się doskonale w daniach zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie komponują się w szczególności z potrawami orientalnymi – tajskimi makaronami, sałatkami z egzotycznych owoców i świeżych warzyw, chińskimi zupami itp.

Masło orzechowe i same fistaszki często wykorzystywane są do przygotowywania smakowitych deserów. Ciasteczka z orzechami ziemnymi, czekoladki z masłem orzechowym czy kremowe lody na bazie pasty z orzechów arachidowych to prosty sposób na pyszne słodkości.

Czy orzechy ziemne można przedawkować i czym może to skutkować?

Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów ziemnych z pewnością może zakończyć się przybraniem na wadze, są one bowiem bardzo kaloryczne. Problemem może stać się również zaburzenie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, zwłaszcza w przypadku mało zbilansowanej diety. U wielu osób spożycie dużej ilości orzechów wiąże się z problemami trawiennymi – mogą pojawić się np. spowodowane wysoką zawartością błonnika wzdęcia lub zgaga.

Jeżeli zawsze narzekamy na ból brzucha po orzechach, dobrze jest sprawdzić, czy nie mamy alergii. Alergia na orzechy ziemne należy do najczęściej występujących uczuleń pokarmowych, a niektóre osoby nie mogą spożywać fistaszków nawet w śladowych ilościach. Alergii mogą towarzyszyć objawy ze strony układu pokarmowego, duszności czy objawy skórne. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można spożywać orzechy ziemne w ciąży. Badania wskazują, że jeśli kobieta nie ma alergii, nie ma przeciwwskazań i nie zagraża to w żaden sposób dziecku.

W jakiej postaci orzechy ziemne są najlepsze?

Przystępna cena orzechów ziemnych, ich bogaty skład i cenione przez wiele osób smak i aromat powodują, że cieszą się one dużą popularnością na całym świecie. Jeśli chcemy odnieść zdrowotne korzyści z ich spożywania, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Chociaż chętnie sięgamy po mocno przyprawione orzechy ziemne prażone, najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie orzechów nieprzetworzonych i niesolonych. Optymalne wydaje się samodzielne łupanie fistaszków, ewentualnie wybór produktów bez soli i z obniżoną zawartością tłuszczu. Wybierając masło orzechowe, zdecydujmy się na opcję 100% orzechów, bez zbędnych dodatków.

Orzechy ziemne są bogate w substancje odżywcze, cenne witaminy i minerały. Wybierając jak najmniej przetworzone produkty na ich bazie i pamiętając o spożywaniu ich w kontrolowanych ilościach, możemy wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego, dbać o utrzymanie zdrowej wagi i szczupłej sylwetki.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ oddechowy

Krztusiec (koklusz) – jakie są objawy i jak leczyć?
Krztusiec jest ostrą w przebiegu chorobą zakaźną układu oddechowego wywoływaną przez bakterie. Głównym objawem klinicznym są nawracające napady silnego kaszlu, które prowadzą do utrudnienia oddychania.Czym jest krztusiec (koklusz)?Krztus...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Zdrowy tryb życia

Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...

Układ pokarmowy

Botulizm: objawy i przebieg zatrucia jadem kiełbasianym
Botulizm to poważna choroba porażeniowa wywołana przez neurotoksynę, zwaną jadem kiełbasianym oraz toksyną botulinową, produkowaną w czasie wzrostu bakterii Clostridium botulinum. Do zatrucia dochodzi przeważnie wskutek spożycia źle zakonserwowanej żyw...

Łysienie androgenowe – objawy i przyczyny. Jak zahamować wypadanie włosów?
Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Wygląd i stan włosów to nie tylko aspekt estetyczny, ale również, a może i przede wszystkim zdrowotny. Zła kondycja kosmyków może świadcz...

Serce i układ krążenia

15 najczęstszych chorób układu krążenia: diagnostyka i leczenie
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Szybka diagnostyka, podejmowanie leczenia i działań profilaktycznych mogą ochronić pacjentów przed rozwojem najpoważniejszych dolegliwości i powikłań....

Dieta i odchudzanie

Choroby metaboliczne: rodzaje, objawy i leczenie. Czy można im zapobiec?
Choroby metaboliczne obejmują szeroki zakres dolegliwości spowodowanych zaburzeniami przemian biochemicznych w organizmie. W ostatnich kilkudziesięciu latach ich częstotliwość znacznie wzrosła....

Układ nerwowy

Choroby neurodegeneracyjne - jak nie przeoczyć pierwszych objawów?
Choroby neurodegeneracyjne są związane z postępującą degeneracją neuronów w mózgu lub rdzeniu kręgowym. Termin ten dotyczy wielu rodzajów schorzeń, które różnią się między sobą pod względem objawów....

Dieta i odchudzanie

Dieta FMD – na czym polega dieta imitująca post, która odmładza organizm?
Dieta FMD (Fasting Mimicking Diet – dieta imitująca post) została opracowana przez profesora Valtera Longo. To stosunkowo nowe podejście do tematu postu okresowego, którego celem jest odmłodzenie organizmu przy jednoczesnym zmniejszeniu ry...

Dieta i odchudzanie

Dzika róża – naturalne źródło witamin. Właściwości lecznicze i zastosowanie
Dzika róża od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej. Szczególną popularnością cieszyła się w Grecji i Rzymie. Współcześnie cenimy ją za wysoką zawartość kwasu askorbinowego oraz witamin z grupy B....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Berberys – właściwości zdrowotne i zastosowanie roślinnego antybiotyku
Naturalne metody leczenia i wzmacniania organizmu cieszą się coraz większą popularnością wśród osób dbających o zdrowie. Ciekawym uzupełnieniem codziennej diety może okazać się berberys. Bogaty skład fitochemiczny sprawia, że roślina wyr&...

Dieta i odchudzanie

Astaksantyna – królowa antyoksydantów, która działa jak eliksir młodości
Astaksantyna jest wyjątkowo silnym antyoksydantem. Skutecznie zwiększa odporność organizmu na promieniowanie słoneczne oraz zapobiega fotostarzeniu się skóry. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem