Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych?

Orzechy ziemne – wartości odżywcze i kaloryczne. Jakie są właściwości zdrowotne orzechów ziemnych? - zdjęcie

Orzechy ziemne wyróżniają się niezwykle bogatym składem i wysoką zawartością cennych witamin i minerałów. Oto podstawowe informacje na temat ich właściwości, wpływu na zdrowie i zalecanego spożycia.

Z tego artykułu dowiesz się:

  • czy jedzenie orzechów ziemnych jest zdrowe,
  • jakie wartości odżywcze i kaloryczne mają orzechy ziemne,
  • na co pozytywnie wpływa jedzenie orzechów ziemnych,
  • jak możesz wykorzystać orzechy ziemne w kuchni,
  • czy można przedawkować orzechy ziemne i czym to grozi,
  • w jakiej postaci orzechy ziemne są najzdrowsze.

Przeczytaj też: Topinambur – właściwości, zastosowanie i polecane przepisy

Orzechy ziemne – kluczowe informacje

Orzechy ziemne, nazywane też fistaszkami czy orzechami arachidowymi, należą do najchętniej jedzonych na całym świecie orzechów. Sama nazwa jest jednak myląca, w rzeczywistości nie są one bowiem orzechami w ścisłym tego słowa znaczeniu – są to nasiona roślin strączkowych. Tak naprawdę orzech ziemny jest grochem z rodziny bobowatych. Ma to znaczenie ze względu na planowanie jadłospisu, ponieważ niektóre diety wykluczają spożycie warzyw strączkowych. Dlatego orzechy ziemne nie są wskazane np. w diecie paleo.

Z orzechami łączy je wysoka zawartość oleju, dzięki czemu fistaszki wykorzystuje się do produkcji znanego na całym świecie masła orzechowego. Orzechy arachidowe chętnie jemy prażone i solone, w formie past orzechowych lub masła, jako składnik wielu słodyczy, przekąsek i gotowych dań.

Czy orzechy ziemne są zdrowe?

Orzeszki ziemne to produkt budzący kontrowersje. Nie ulega wątpliwości, że zawierają wyjątkowo dużo składników odżywczych. Są bogate w białko, tłuszcze i błonnik. Wyróżnia je wysoka zawartość witaminy E i witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, manganu, cynku, miedzi czy żelaza. Jako świetne źródło argininy i innych aminokwasów są uznawane za cenny odpowiednik mięsa i jaj. W orzechach ziemnych znajdziemy także imponującą ilość flawonoidów, kwasów fenolowych czy koenzymu Q10, a wszystko to przy niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Warto dodać, że wśród kwasów tłuszczowych występujących w fistaszkach aż połowę stanowią zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Spożywanie orzechów ziemnych może być korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Pomaga poprawić lipidogram, może sprzyjać utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi i redukcji wagi, a dodatkowo pozwala cieszyć się przeciwutleniającym, przeciwgrzybiczym czy przeciwbakteryjnym działaniem.

Wątpliwości wynikają m.in. z niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3, wysokiej zawartości antyodżywczego kwasu fitynowego czy wysokiej kaloryczności. Okazuje się, że kluczowe jest spożywanie orzechów ziemnych w umiarkowanej ilości oraz dbanie o różnorodność codziennej diety.

Jakie są wartości kaloryczne i odżywcze orzechów ziemnych?

W poniższej tabeli przedstawiamy uśrednione wartości odżywcze orzechów ziemnych, niesolonych i nieprzetworzonych (dla 100 g produktu).


Energia

567 kcal

Tłuszcze

49 g

Białko

26 g

Węglowodany

16 g

Błonnik

8,5 g

Magnez

168 mg

Potas

705 mg

Wapń

92 mg

Fosfor

76 mg

Witamina E

8,3 mg

Sód

18 mg

Witaminy z grupy B

B1 (0,64 mg) B2 (0,13 mg) B3 (12,1 mg) B5 (1,8 mg) B6 (0,35 mg)

Żelazo

4,6 mg

Cynk

3,3 mg


Na co pozytywnie wpływają orzechy ziemne?

Orzechy ziemne spożywane w umiarkowanych ilościach mogą mieć korzystny wpływ na kondycję organizmu. Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają m.in. ryzyko miażdżycy i udaru. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie pozwalają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Z tego względu ich spożywanie wskazane jest m.in. w diecie DASH, mającej za zadanie wspierać układ krążenia.

Wysoka zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także niski indeks glikemiczny, to właściwości korzystne dla osób dbających o wagę i diabetyków. Dodatkowo orzechy ziemne są bardzo sycące, a więc dają poczucie sytości na długi czas i pomagają nie podjadać między posiłkami.

Warto sięgnąć po orzechy na potencję – duża zawartość ułatwiającej przepływ krwi i rozszerzającej naczynia krwionośne argininy sprawia, że fistaszki mogą okazać się świetnym afrodyzjakiem.

Orzechy ziemne będą dobrą propozycją dla wegetarian i wegan, ze względu na dużą ilość białka. Sprawdzą się w przypadku osób uczących się i pracujących umysłowo – dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B.

Do jakich dań pasują orzechy ziemne?

Orzechy ziemne mają w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Ich uniwersalny smak sprawia, że sprawdzają się doskonale w daniach zarówno na słono, jak i na słodko. Świetnie komponują się w szczególności z potrawami orientalnymi – tajskimi makaronami, sałatkami z egzotycznych owoców i świeżych warzyw, chińskimi zupami itp.

Masło orzechowe i same fistaszki często wykorzystywane są do przygotowywania smakowitych deserów. Ciasteczka z orzechami ziemnymi, czekoladki z masłem orzechowym czy kremowe lody na bazie pasty z orzechów arachidowych to prosty sposób na pyszne słodkości.

Czy orzechy ziemne można przedawkować i czym może to skutkować?

Spożywanie zbyt dużej ilości orzechów ziemnych z pewnością może zakończyć się przybraniem na wadze, są one bowiem bardzo kaloryczne. Problemem może stać się również zaburzenie proporcji kwasów omega 3 i omega 6, zwłaszcza w przypadku mało zbilansowanej diety. U wielu osób spożycie dużej ilości orzechów wiąże się z problemami trawiennymi – mogą pojawić się np. spowodowane wysoką zawartością błonnika wzdęcia lub zgaga.

Jeżeli zawsze narzekamy na ból brzucha po orzechach, dobrze jest sprawdzić, czy nie mamy alergii. Alergia na orzechy ziemne należy do najczęściej występujących uczuleń pokarmowych, a niektóre osoby nie mogą spożywać fistaszków nawet w śladowych ilościach. Alergii mogą towarzyszyć objawy ze strony układu pokarmowego, duszności czy objawy skórne. Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można spożywać orzechy ziemne w ciąży. Badania wskazują, że jeśli kobieta nie ma alergii, nie ma przeciwwskazań i nie zagraża to w żaden sposób dziecku.

W jakiej postaci orzechy ziemne są najlepsze?

Przystępna cena orzechów ziemnych, ich bogaty skład i cenione przez wiele osób smak i aromat powodują, że cieszą się one dużą popularnością na całym świecie. Jeśli chcemy odnieść zdrowotne korzyści z ich spożywania, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

Chociaż chętnie sięgamy po mocno przyprawione orzechy ziemne prażone, najkorzystniejsze dla zdrowia jest jedzenie orzechów nieprzetworzonych i niesolonych. Optymalne wydaje się samodzielne łupanie fistaszków, ewentualnie wybór produktów bez soli i z obniżoną zawartością tłuszczu. Wybierając masło orzechowe, zdecydujmy się na opcję 100% orzechów, bez zbędnych dodatków.

Orzechy ziemne są bogate w substancje odżywcze, cenne witaminy i minerały. Wybierając jak najmniej przetworzone produkty na ich bazie i pamiętając o spożywaniu ich w kontrolowanych ilościach, możemy wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego, dbać o utrzymanie zdrowej wagi i szczupłej sylwetki.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.