Cudowne właściwości szpinaku - dlaczego warto jeść szpinak?

właściwości szpinaku - zdjęcie

Cudowne właściwości szpinaku - dlaczego warto jeść szpinak?

Zielone warzywa, a więc również szpinak w różnych postaciach, coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po dary natury w kolorze zieleni – mają one cudowne właściwości.

 Z tego artykułu dowiesz się więcej o królu zielonych potraw – smacznym i zdrowym szpinaku:

  • Dlaczego warto codziennie jeść zielone warzywa?
  • Jak liście szpinaku chronią przed nowotworem?
  • Dlaczego szpinak pomaga w walce z anemią?
  • Jak przyrządzać szpinak, aby smakował całej rodzinie?

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym opracowaniem. A jeżeli chce dowiedzieć się, jak szpinak pomaga panom o obniżonej sprawności seksualnej, zobacz artykuł: Witaminy na potencję dla mężczyzn.

Dlaczego warto jadać zielone warzywa?

Kiedy mowa o kolorach w kuchni, zdecydowanie warto grać w zielone. Warzywa w tym kolorze, takie jak szpinak, to propozycje kulinarne uznawane za jedne z najzdrowszych. Zawierają całą masę cennych dla naszego organizmu składników – witamin i związków mineralnych. Oprócz tego, zielone dary natury to bogactwo błonnika, luteiny, kwasu foliowego, witaminy C i chlorofilu. Czy ta lista jeszcze Cię nie przekonała? W takim razie pamiętaj, że właściwości szpinaku i innych zielonych warzyw to również niska kaloryczność. A smak? Rewelacyjny!

Sam chlorofil, będący jednym z głównych wartości odżywczych szpinaku, potrafi czynić cuda. Wspomaga produkcję krwi, usuwa z organizmu toksyny, oczyszcza wątrobę i jelita oraz wykazuje wiele innych korzyści. Nic dziwnego, że Ewelina Staniszewska, specjalista ds. marketingu i komunikacji Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o. stwierdziła: „Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw”. To prawda – zdecydowanie warto codziennie jadać zielone warzywa, których królem jest bez wątpienia szpinak.

Właściwości szpinaku antynowotworowe i przeciwskazania

Liczne badania naukowe potwierdzają, że szpinak to doskonały składnik diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze liście szpinaku zawdzięczają obecności naturalnych przeciwutleniaczy. Szpinak świeży jest bogaty w:

  • Witaminę C, która świetnie wyłapuje wolne rodniki i wspiera prace systemu immunologicznego.
  • Kwas foliowy – dba o odpowiedni podział komórek i tworzenie nowych.
  • Chlorofil, który ma niezwykle silne właściwości antyutleniające, a co za tym idzie – antyrakowe.

Czy istnieją jakieś przeciwskazania do jedzenia szpinaku świeżego lub mrożonego? Owszem, ponieważ warzywo zawiera kwas szczawianowy, może wypłukiwać z organizmu wapń. Z tego powodu szpinaku nie powinny jeść osoby, które cierpią na kamicę nerkową – spożycie zielonego warzywa może w ich przypadku zwiększyć produkcję złogów w nerkach.

Liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, szpinak świeży, a szczególnie jego liście, znajdują się wśród produktów spożywczych, stanowiących podstawę w profilaktyce nowotworowej. Wynika to chociażby z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy po 30 latach analiz umieścili szpinak wśród 8 elementów diety, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Szpinak ma tak cudowne właściwości zdrowotne ponieważ zapewnia wysoką wartość energetyczną, przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiej objętości. Oznacza to, że nawet mała miseczka liści świeżego szpinaku kryje w sobie całe bogactwo aktywnych składników, które chronią nasz organizm.

Co więcej, ten zielony superfood to doskonała ochrona przed miażdżycą. Wartości odżywcze szpinaku i jego skuteczność z walce z tą chorobą znane są od dawna. Wynikają z faktu, że warzywo jest źródłem witamin antyoksydacyjnych (takich jak witamina C, E oraz beta-karoten). Dzięki tym składnikom, szpinak chroni lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo, obniża ciśnienie krwi, dostarczając do organizmu tak potrzebny potas.

Nie ulega wątpliwości, że zarówno w profilaktyce antyrakowej, jak i w walce z miażdżycą – warto jeść zielony szpinak, który ma cudowne właściwości zdrowotne.

Dlaczego szpinak jest najlepszy na anemię

Szpinak należy to warzyw, które zawsze wyliczane są na liście diety osób cierpiących na anemię. Dlaczego? Z uwagi na swoje cudowne właściwości. Jeśli chodzi o szpinak, witaminy i minerały w nim zawarte to między innymi żelazo. Ten zielony superfood to prawdziwa skarbnica tego składnika odżywczego, tak potrzebnego w organizmie. Ponieważ jedną z przyczyn anemii jest niedobór żelaza, regularne spożywanie szpinaku pomaga w walce z chorobą lub w profilaktyce.

Jedząc szpinak, żelazo w nim zawarte jest świetnie przyswajane przez nasz organizm. Co więcej, spożywania zielonego warzywa nie trzeba ograniczać wyłącznie do sezonowych akcji. Szpinak mrożony ma właściwości zbliżone w 80% do świeżego, dlatego warto go stosować jako dodatek do codziennej diety u osób chorych na anemię. Zamiast samemu przygotować sok, możemy skorzystać z gotowych propozycji pasteryzowanych produktów spożywczych, które pomogą cieszyć się szpinakiem również poza sezonem.

W jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego?

Zielone warzywa są również źródłem kwasu foliowego (nazywanego również witaminą B9 lub folacyną). Ten składnik odżywczy ma bardzo istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jego niedobór sprawia, że procesy metaboliczne ulegają zaburzeniu. Co gorsza, brak witaminy B9 może sprawić, że komórki przestaną prawidłowo się rozwijać. Jakie zielone warzywa mają najwięcej kwasu foliowego?

Kwas foliowy znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak. To bardzo ważne, aby urozmaicona i zbilansowana dieta obejmowała zielony superfood. Niedobór kwasu foliowego wpływa na organizm destrukcyjnie i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Warto temu zapobiegać i codziennie sięgać po szpinak świeży lub mrożony.

Czego nie można jeść po operacji tarczycy?

Osoby, które przeszły zabieg usunięcia tarczycy, nie muszą się trzymać żadnej restrykcyjnej diety. Powinny jednak stosować się do pewnych ogólnych zasad, dzięki którym ich organizm będzie prawidłowo funkcjonował. Chodzi między innymi o:

  • Spożywanie 5 posiłków dziennie o stałych porach
  • Picie dużej ilości wody
  • Wprowadzanie do diety produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik
  • Spożywanie dziennie co najmniej 4 porcji warzyw (może to być na przykład sok ze szpinaku)
  • Unikanie słodyczy i żywności wysoko przetworzonej
  • Uprawianie aktywności fizycznej, jako elementu zdrowego stylu życia

Jednym ze skutków usunięcia tarczycy, może być słabsza sprawność seksualna lub spadek libido. Jeśli chodzi o szpinak, żelazo i inne składniki odżywcze w nim zawarte pomagają poprawić ukrwienie penisa i odczuwanie pełnej przyjemności ze stosunku. Rzeczywiście szpinak ma cudowne właściwości.

Zastosowanie szpinaku w kuchni

Potrawy ze szpinakiem mogą być bardzo różnorodne, a bogactwo przepisów wręcz oszałamia. Bardzo często w opisach wykorzystywany jest szpinak baby – o mniejszych liściach albo szpinak nowozelandzki. Jak jeść te zielone warzywa o cudownych właściwościach?

Szpinak można bez przeszkód dodawać do sałatek, naleśników i koktajli. Świetnie sprawdzi się w daniach głównych, na przykład przy przygotowywaniu kotletów albo zup. Równie dobrze zielone liście dodawane są do sosów, pasztetów lub zapiekanek – nie tylko aby wzbogacić smak, ale również nadać potrawom zdrowotne właściwości. Wiele osób zastanawia się, czy szpinak jest zdrowy, jeśli kupuje się go jako mrożony? Oczywiście! Chociaż najlepszy jest rzecz jasna szpinak świeży, ten z zamrażalki zawiera mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Jak najlepiej przyrządzić szpinak?

Jeżeli chcesz dobrze przyrządzić szpinak, aby smakował Twojej rodzinie, pamiętaj o kilku radach. To warzywo może być spożywane nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Zielone liście szpinaku bez problemu zastąpią sałatę. Świetnie też skomponują się z daniami obiadowymi, które zawierają czosnek, suszone pomidory albo ser feta.

Aby w pełni wydobyć smak szpinaku, dodaj do potrawy nieco gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru. Nie zapomnij o odrobinie tłuszczu – dzięki niej wartości witaminy zaklęte w szpinaku staną się przyswajalne dla organizmu.

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby skóry

Włókniak twardy bądź miękki – jak wyglądają oraz jak usunąć i leczyć?
Włókniaki należą do często występujących zmian skórnych. Nie stanowią na szczęście zagrożenia dla życia, chociaż zaliczane są do zmian nowotworowych. Mogą jednak stanowić poważny problem estetyczny, z uwagi na swój szpecący wyglą...

Zdrowy tryb życia

Dieta ketogeniczna (keto) – co należy wiedzieć i jakie są wady oraz zalety?
Ludzie od wieków stosują różne diety odchudzające. Najczęściej ma to miejsce, kiedy zbliża się wiosna i lżejsze ubranie odsłania krągłe kształty ciała. Nie zawsze jednak diety stosuje się w celach estetycznych. Przy niektórych schorz...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.