Cudowne właściwości szpinaku - dlaczego warto jeść szpinak?

właściwości szpinaku - zdjęcie

Zielone warzywa, a więc również szpinak w różnych postaciach, coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po dary natury w kolorze zieleni – mają one cudowne właściwości.

 Z tego artykułu dowiesz się więcej o królu zielonych potraw – smacznym i zdrowym szpinaku:

  • Dlaczego warto codziennie jeść zielone warzywa?
  • Jak liście szpinaku chronią przed nowotworem?
  • Dlaczego szpinak pomaga w walce z anemią?
  • Jak przyrządzać szpinak, aby smakował całej rodzinie?

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym opracowaniem. A jeżeli chce dowiedzieć się, jak szpinak pomaga panom o obniżonej sprawności seksualnej, zobacz artykuł: Witaminy na potencję dla mężczyzn.

Dlaczego warto jadać zielone warzywa?

Kiedy mowa o kolorach w kuchni, zdecydowanie warto grać w zielone. Warzywa w tym kolorze, takie jak szpinak, to propozycje kulinarne uznawane za jedne z najzdrowszych. Zawierają całą masę cennych dla naszego organizmu składników – witamin i związków mineralnych. Oprócz tego, zielone dary natury to bogactwo błonnika, luteiny, kwasu foliowego, witaminy C i chlorofilu. Czy ta lista jeszcze Cię nie przekonała? W takim razie pamiętaj, że właściwości szpinaku i innych zielonych warzyw to również niska kaloryczność. A smak? Rewelacyjny!

Sam chlorofil, będący jednym z głównych wartości odżywczych szpinaku, potrafi czynić cuda. Wspomaga produkcję krwi, usuwa z organizmu toksyny, oczyszcza wątrobę i jelita oraz wykazuje wiele innych korzyści. Nic dziwnego, że Ewelina Staniszewska, specjalista ds. marketingu i komunikacji Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o. stwierdziła: „Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw”. To prawda – zdecydowanie warto codziennie jadać zielone warzywa, których królem jest bez wątpienia szpinak.

Właściwości szpinaku antynowotworowe i przeciwskazania

Liczne badania naukowe potwierdzają, że szpinak to doskonały składnik diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze liście szpinaku zawdzięczają obecności naturalnych przeciwutleniaczy. Szpinak świeży jest bogaty w:

  • Witaminę C, która świetnie wyłapuje wolne rodniki i wspiera prace systemu immunologicznego.
  • Kwas foliowy – dba o odpowiedni podział komórek i tworzenie nowych.
  • Chlorofil, który ma niezwykle silne właściwości antyutleniające, a co za tym idzie – antyrakowe.

Czy istnieją jakieś przeciwskazania do jedzenia szpinaku świeżego lub mrożonego? Owszem, ponieważ warzywo zawiera kwas szczawianowy, może wypłukiwać z organizmu wapń. Z tego powodu szpinaku nie powinny jeść osoby, które cierpią na kamicę nerkową – spożycie zielonego warzywa może w ich przypadku zwiększyć produkcję złogów w nerkach.

Liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, szpinak świeży, a szczególnie jego liście, znajdują się wśród produktów spożywczych, stanowiących podstawę w profilaktyce nowotworowej. Wynika to chociażby z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy po 30 latach analiz umieścili szpinak wśród 8 elementów diety, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Szpinak ma tak cudowne właściwości zdrowotne ponieważ zapewnia wysoką wartość energetyczną, przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiej objętości. Oznacza to, że nawet mała miseczka liści świeżego szpinaku kryje w sobie całe bogactwo aktywnych składników, które chronią nasz organizm.

Co więcej, ten zielony superfood to doskonała ochrona przed miażdżycą. Wartości odżywcze szpinaku i jego skuteczność z walce z tą chorobą znane są od dawna. Wynikają z faktu, że warzywo jest źródłem witamin antyoksydacyjnych (takich jak witamina C, E oraz beta-karoten). Dzięki tym składnikom, szpinak chroni lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo, obniża ciśnienie krwi, dostarczając do organizmu tak potrzebny potas.

Nie ulega wątpliwości, że zarówno w profilaktyce antyrakowej, jak i w walce z miażdżycą – warto jeść zielony szpinak, który ma cudowne właściwości zdrowotne.

Dlaczego szpinak jest najlepszy na anemię

Szpinak należy to warzyw, które zawsze wyliczane są na liście diety osób cierpiących na anemię. Dlaczego? Z uwagi na swoje cudowne właściwości. Jeśli chodzi o szpinak, witaminy i minerały w nim zawarte to między innymi żelazo. Ten zielony superfood to prawdziwa skarbnica tego składnika odżywczego, tak potrzebnego w organizmie. Ponieważ jedną z przyczyn anemii jest niedobór żelaza, regularne spożywanie szpinaku pomaga w walce z chorobą lub w profilaktyce.

Jedząc szpinak, żelazo w nim zawarte jest świetnie przyswajane przez nasz organizm. Co więcej, spożywania zielonego warzywa nie trzeba ograniczać wyłącznie do sezonowych akcji. Szpinak mrożony ma właściwości zbliżone w 80% do świeżego, dlatego warto go stosować jako dodatek do codziennej diety u osób chorych na anemię. Zamiast samemu przygotować sok, możemy skorzystać z gotowych propozycji pasteryzowanych produktów spożywczych, które pomogą cieszyć się szpinakiem również poza sezonem.

W jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego?

Zielone warzywa są również źródłem kwasu foliowego (nazywanego również witaminą B9 lub folacyną). Ten składnik odżywczy ma bardzo istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jego niedobór sprawia, że procesy metaboliczne ulegają zaburzeniu. Co gorsza, brak witaminy B9 może sprawić, że komórki przestaną prawidłowo się rozwijać. Jakie zielone warzywa mają najwięcej kwasu foliowego?

Kwas foliowy znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak. To bardzo ważne, aby urozmaicona i zbilansowana dieta obejmowała zielony superfood. Niedobór kwasu foliowego wpływa na organizm destrukcyjnie i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Warto temu zapobiegać i codziennie sięgać po szpinak świeży lub mrożony.

Czego nie można jeść po operacji tarczycy?

Osoby, które przeszły zabieg usunięcia tarczycy, nie muszą się trzymać żadnej restrykcyjnej diety. Powinny jednak stosować się do pewnych ogólnych zasad, dzięki którym ich organizm będzie prawidłowo funkcjonował. Chodzi między innymi o:

  • Spożywanie 5 posiłków dziennie o stałych porach
  • Picie dużej ilości wody
  • Wprowadzanie do diety produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik
  • Spożywanie dziennie co najmniej 4 porcji warzyw (może to być na przykład sok ze szpinaku)
  • Unikanie słodyczy i żywności wysoko przetworzonej
  • Uprawianie aktywności fizycznej, jako elementu zdrowego stylu życia

Jednym ze skutków usunięcia tarczycy, może być słabsza sprawność seksualna lub spadek libido. Jeśli chodzi o szpinak, żelazo i inne składniki odżywcze w nim zawarte pomagają poprawić ukrwienie penisa i odczuwanie pełnej przyjemności ze stosunku. Rzeczywiście szpinak ma cudowne właściwości.

Zastosowanie szpinaku w kuchni

Potrawy ze szpinakiem mogą być bardzo różnorodne, a bogactwo przepisów wręcz oszałamia. Bardzo często w opisach wykorzystywany jest szpinak baby – o mniejszych liściach albo szpinak nowozelandzki. Jak jeść te zielone warzywa o cudownych właściwościach?

Szpinak można bez przeszkód dodawać do sałatek, naleśników i koktajli. Świetnie sprawdzi się w daniach głównych, na przykład przy przygotowywaniu kotletów albo zup. Równie dobrze zielone liście dodawane są do sosów, pasztetów lub zapiekanek – nie tylko aby wzbogacić smak, ale również nadać potrawom zdrowotne właściwości. Wiele osób zastanawia się, czy szpinak jest zdrowy, jeśli kupuje się go jako mrożony? Oczywiście! Chociaż najlepszy jest rzecz jasna szpinak świeży, ten z zamrażalki zawiera mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Jak najlepiej przyrządzić szpinak?

Jeżeli chcesz dobrze przyrządzić szpinak, aby smakował Twojej rodzinie, pamiętaj o kilku radach. To warzywo może być spożywane nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Zielone liście szpinaku bez problemu zastąpią sałatę. Świetnie też skomponują się z daniami obiadowymi, które zawierają czosnek, suszone pomidory albo ser feta.

Aby w pełni wydobyć smak szpinaku, dodaj do potrawy nieco gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru. Nie zapomnij o odrobinie tłuszczu – dzięki niej wartości witaminy zaklęte w szpinaku staną się przyswajalne dla organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Układ rozrodczy i moczowy Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych. Najlepsze i ciekawe pozycje
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT ...
Choroby zakaźne i pasożytnicze Jęczmień na oku: objawy, przyczyny oraz leczenie. Czy istnieją domowe sposoby na jęczmień?
Jęczmień to nic innego jak torbielowata infekcja powieki, która pojawia się w bardzo nieoczekiwanych momentach w formie ropnia. W większości wypadków spowodowana jest zarażeniem gronkowcem na brzegach powiek, a także gruczołach ...

Dieta i odchudzanie Głodówka – dlaczego warto ją zacząć i ile powinna trwać? Jakie są niebezpieczeństwa związane z głodówką?
Głodówka polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów w celu redukcji wagi, detoksykacji organizmu lub z powodów leczniczych. Poniżej kilka wskazówek dotyczą...
Choroby skóry Czyrak: jak leczyć? - przyczyny, objawy, skutki
Nie ma chyba osoby, u której nie wystąpiłby czyrak, inaczej furunkuł. Przypadłość ta jest zjawiskiem powszechnym, jednak nie każdy wie, że jest ona zaraźliwa. Kontakt z osobą, u kt&oac...
Układ pokarmowy Biegunka tłuszczowa – przyczyny, objawy, leczenie
Biegunka tłuszczowa polega na oddawaniu przez chorego stolca częściej niż trzy razy na dobę, a czas jej trwania przekracza cztery tygodnie. Istotne jest to, że stolec tłuszczowy nie stanowi c...
Informacje dla pacjenta Grasica – czym jest i za co odpowiada ten gruczoł? Funkcje, choroby
Grasica to gruczoł, który pełni ważną funkcję w organizmie – odpowiada za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Z wiekiem zanika, a powiększona grasica u dorosłego moż...
Zdrowy tryb życia Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?
Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i...
Dieta i odchudzanie Cholesterol – jakie są normy oraz dieta i leczenie? Czym się różni dobry i zły cholesterol?
W latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku w prasie i mediach odbywała się prawdziwa nagonka na cholesterol. Należało go unikać, spożywając pokarmy ubogie w masło, jaja i inne tłuszcze z...
Serce i układ krążenia Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają...
Choroby skóry Jak przyspieszyć gojenie ran? Domowe sposoby na gojenie ran. Czym jest rychłozrost i ziarninowanie?
Gojenie się rany jest złożonym procesem, a czas trwania uzależniony jest od indywidualnych predyspozycji. Każda rana, bez względu na lokalizację, zasługuje na szczególną uwagę i pielęg...
Kosmetyki i uroda Olejek z drzewa herbacianego – na co warto stosować? Właściwości olejku herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego to naturalny środek o właściwościach leczniczych i pielęgnujących. Od setek lat jest wykorzystywany jako preparat antybakteryjny, przeciwzapalny i dezynfekujący. ...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem