Cudowne właściwości szpinaku - dlaczego warto jeść szpinak?

właściwości szpinaku - zdjęcie

Zielone warzywa, a więc również szpinak w różnych postaciach, coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Nic dziwnego, że chętnie sięgamy po dary natury w kolorze zieleni – mają one cudowne właściwości.

 Z tego artykułu dowiesz się więcej o królu zielonych potraw – smacznym i zdrowym szpinaku:

  • Dlaczego warto codziennie jeść zielone warzywa?
  • Jak liście szpinaku chronią przed nowotworem?
  • Dlaczego szpinak pomaga w walce z anemią?
  • Jak przyrządzać szpinak, aby smakował całej rodzinie?

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z naszym opracowaniem. A jeżeli chce dowiedzieć się, jak szpinak pomaga panom o obniżonej sprawności seksualnej, zobacz artykuł: Witaminy na potencję dla mężczyzn.

Dlaczego warto jadać zielone warzywa?

Kiedy mowa o kolorach w kuchni, zdecydowanie warto grać w zielone. Warzywa w tym kolorze, takie jak szpinak, to propozycje kulinarne uznawane za jedne z najzdrowszych. Zawierają całą masę cennych dla naszego organizmu składników – witamin i związków mineralnych. Oprócz tego, zielone dary natury to bogactwo błonnika, luteiny, kwasu foliowego, witaminy C i chlorofilu. Czy ta lista jeszcze Cię nie przekonała? W takim razie pamiętaj, że właściwości szpinaku i innych zielonych warzyw to również niska kaloryczność. A smak? Rewelacyjny!

Sam chlorofil, będący jednym z głównych wartości odżywczych szpinaku, potrafi czynić cuda. Wspomaga produkcję krwi, usuwa z organizmu toksyny, oczyszcza wątrobę i jelita oraz wykazuje wiele innych korzyści. Nic dziwnego, że Ewelina Staniszewska, specjalista ds. marketingu i komunikacji Grupy Producentów Warzyw Primavega Sp. z o.o. stwierdziła: „Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw”. To prawda – zdecydowanie warto codziennie jadać zielone warzywa, których królem jest bez wątpienia szpinak.

Właściwości szpinaku antynowotworowe i przeciwskazania

Liczne badania naukowe potwierdzają, że szpinak to doskonały składnik diety antynowotworowej. Swoje wartości odżywcze liście szpinaku zawdzięczają obecności naturalnych przeciwutleniaczy. Szpinak świeży jest bogaty w:

  • Witaminę C, która świetnie wyłapuje wolne rodniki i wspiera prace systemu immunologicznego.
  • Kwas foliowy – dba o odpowiedni podział komórek i tworzenie nowych.
  • Chlorofil, który ma niezwykle silne właściwości antyutleniające, a co za tym idzie – antyrakowe.

Czy istnieją jakieś przeciwskazania do jedzenia szpinaku świeżego lub mrożonego? Owszem, ponieważ warzywo zawiera kwas szczawianowy, może wypłukiwać z organizmu wapń. Z tego powodu szpinaku nie powinny jeść osoby, które cierpią na kamicę nerkową – spożycie zielonego warzywa może w ich przypadku zwiększyć produkcję złogów w nerkach.

Liście szpinaku chronią przed rakiem i miażdżycą

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, szpinak świeży, a szczególnie jego liście, znajdują się wśród produktów spożywczych, stanowiących podstawę w profilaktyce nowotworowej. Wynika to chociażby z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy po 30 latach analiz umieścili szpinak wśród 8 elementów diety, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Szpinak ma tak cudowne właściwości zdrowotne ponieważ zapewnia wysoką wartość energetyczną, przy jednoczesnym zachowaniu niewielkiej objętości. Oznacza to, że nawet mała miseczka liści świeżego szpinaku kryje w sobie całe bogactwo aktywnych składników, które chronią nasz organizm.

Co więcej, ten zielony superfood to doskonała ochrona przed miażdżycą. Wartości odżywcze szpinaku i jego skuteczność z walce z tą chorobą znane są od dawna. Wynikają z faktu, że warzywo jest źródłem witamin antyoksydacyjnych (takich jak witamina C, E oraz beta-karoten). Dzięki tym składnikom, szpinak chroni lipoproteiny LDL przed utlenieniem. Dodatkowo, obniża ciśnienie krwi, dostarczając do organizmu tak potrzebny potas.

Nie ulega wątpliwości, że zarówno w profilaktyce antyrakowej, jak i w walce z miażdżycą – warto jeść zielony szpinak, który ma cudowne właściwości zdrowotne.

Dlaczego szpinak jest najlepszy na anemię

Szpinak należy to warzyw, które zawsze wyliczane są na liście diety osób cierpiących na anemię. Dlaczego? Z uwagi na swoje cudowne właściwości. Jeśli chodzi o szpinak, witaminy i minerały w nim zawarte to między innymi żelazo. Ten zielony superfood to prawdziwa skarbnica tego składnika odżywczego, tak potrzebnego w organizmie. Ponieważ jedną z przyczyn anemii jest niedobór żelaza, regularne spożywanie szpinaku pomaga w walce z chorobą lub w profilaktyce.

Jedząc szpinak, żelazo w nim zawarte jest świetnie przyswajane przez nasz organizm. Co więcej, spożywania zielonego warzywa nie trzeba ograniczać wyłącznie do sezonowych akcji. Szpinak mrożony ma właściwości zbliżone w 80% do świeżego, dlatego warto go stosować jako dodatek do codziennej diety u osób chorych na anemię. Zamiast samemu przygotować sok, możemy skorzystać z gotowych propozycji pasteryzowanych produktów spożywczych, które pomogą cieszyć się szpinakiem również poza sezonem.

W jakich warzywach jest najwięcej kwasu foliowego?

Zielone warzywa są również źródłem kwasu foliowego (nazywanego również witaminą B9 lub folacyną). Ten składnik odżywczy ma bardzo istotne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jego niedobór sprawia, że procesy metaboliczne ulegają zaburzeniu. Co gorsza, brak witaminy B9 może sprawić, że komórki przestaną prawidłowo się rozwijać. Jakie zielone warzywa mają najwięcej kwasu foliowego?

Kwas foliowy znajdziemy przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak. To bardzo ważne, aby urozmaicona i zbilansowana dieta obejmowała zielony superfood. Niedobór kwasu foliowego wpływa na organizm destrukcyjnie i może doprowadzić do rozwoju miażdżycy. Warto temu zapobiegać i codziennie sięgać po szpinak świeży lub mrożony.

Czego nie można jeść po operacji tarczycy?

Osoby, które przeszły zabieg usunięcia tarczycy, nie muszą się trzymać żadnej restrykcyjnej diety. Powinny jednak stosować się do pewnych ogólnych zasad, dzięki którym ich organizm będzie prawidłowo funkcjonował. Chodzi między innymi o:

  • Spożywanie 5 posiłków dziennie o stałych porach
  • Picie dużej ilości wody
  • Wprowadzanie do diety produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik
  • Spożywanie dziennie co najmniej 4 porcji warzyw (może to być na przykład sok ze szpinaku)
  • Unikanie słodyczy i żywności wysoko przetworzonej
  • Uprawianie aktywności fizycznej, jako elementu zdrowego stylu życia

Jednym ze skutków usunięcia tarczycy, może być słabsza sprawność seksualna lub spadek libido. Jeśli chodzi o szpinak, żelazo i inne składniki odżywcze w nim zawarte pomagają poprawić ukrwienie penisa i odczuwanie pełnej przyjemności ze stosunku. Rzeczywiście szpinak ma cudowne właściwości.

Zastosowanie szpinaku w kuchni

Potrawy ze szpinakiem mogą być bardzo różnorodne, a bogactwo przepisów wręcz oszałamia. Bardzo często w opisach wykorzystywany jest szpinak baby – o mniejszych liściach albo szpinak nowozelandzki. Jak jeść te zielone warzywa o cudownych właściwościach?

Szpinak można bez przeszkód dodawać do sałatek, naleśników i koktajli. Świetnie sprawdzi się w daniach głównych, na przykład przy przygotowywaniu kotletów albo zup. Równie dobrze zielone liście dodawane są do sosów, pasztetów lub zapiekanek – nie tylko aby wzbogacić smak, ale również nadać potrawom zdrowotne właściwości. Wiele osób zastanawia się, czy szpinak jest zdrowy, jeśli kupuje się go jako mrożony? Oczywiście! Chociaż najlepszy jest rzecz jasna szpinak świeży, ten z zamrażalki zawiera mnóstwo wartości odżywczych, witamin i minerałów.

Jak najlepiej przyrządzić szpinak?

Jeżeli chcesz dobrze przyrządzić szpinak, aby smakował Twojej rodzinie, pamiętaj o kilku radach. To warzywo może być spożywane nie tylko po ugotowaniu, ale również na surowo. Zielone liście szpinaku bez problemu zastąpią sałatę. Świetnie też skomponują się z daniami obiadowymi, które zawierają czosnek, suszone pomidory albo ser feta.

Aby w pełni wydobyć smak szpinaku, dodaj do potrawy nieco gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru. Nie zapomnij o odrobinie tłuszczu – dzięki niej wartości witaminy zaklęte w szpinaku staną się przyswajalne dla organizmu.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Przeziębienie i grypa

Grypa typu A – objawy, przebieg, leczenie i możliwe powikłania
Grypa należy do najczęściej występujących chorób wirusowych układu oddechowego. Szczególne wyzwanie epidemiologiczne stanowi przy tym grypa typu A, wywołująca infekcje u ludzi oraz innych gatunków ssaków i ptaków....

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w układzie odpornościowym człowieka, ...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Oczy, wady wzroku

Jak łagodzić objawy infekcyjnego zapalenia spojówek? Domowe sposoby na piekące i czerwone oczy
Infekcyjne zapalenie spojówek to częsty problem zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wdrożenie odpowiedniego postępowania już przy pierwszych objawach choroby pozwoli na złagodzenie nieprzyjemnych dolegliwo...

Kosmetyki i uroda

Niacynamid – czy Twoja skóra go pokocha? Działanie i polecane kosmetyki
Niacynamid, znany również jako witamina B3, zdobywa coraz większą popularność w świecie pielęgnacji skóry. Ten wszechstronny składnik jest ceniony za swoje działanie na r&oa...

Dieta i odchudzanie

Dieta w SIBO i IMO – jak radzić sobie z zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego?
SIBO oraz IMO to coraz częściej diagnozowane schorzenia, które mogą powodować szereg uciążliwych i nie zawsze specyficznych objawów. W poniższym artykule przedstawiamy najczęstsze symptomy, przyczyny oraz czynniki ryzyka rozwoju SIBO i IM...

Sport i fitness

Przepuklina kręgosłupa – objawy, diagnostyka i metody leczenia przepukliny
Przepuklina kręgosłupa to schorzenie dotykające osoby w różnym wieku, powodujące szereg objawów, których nasilenie może być znaczne. W tym artykule wskazano najpowszechniejsze symptomy przepukliny oraz przyczyny jej występowania.&l...

Ciąża i dziecko

Witaminy prenatalne – ranking TOP 10 najlepszych preparatów dla kobiet w ciąży w 2025 roku
Poznaj ranking najlepszych witamin prenatalnych 2025 roku. Dowiedz się, jakie składniki są kluczowe dla zdrowia mamy i dziecka, oraz jak wybrać odpowiednie suplementy na każdy trymestr ciąży. Szczegółowy przewodnik po suplementacji w ciąży....

Dieta i odchudzanie

Dieta okienkowa (Intermittent Fasting) – jak obliczyć deficyt kaloryczny i wybrać odpowiedni rodzaj IF?
Intermittent Fasting: naukowe podejście do okresowego postu. Dowiedz się, jak bezpiecznie wdrożyć dietę okienkową i obliczyć indywidualny deficyt kaloryczny....

Przeziębienie i grypa

Jak zbić gorączkę u dorosłego? Najlepsze domowe i farmakologiczne sposoby
Jak skutecznie i bezpiecznie zbić gorączkę? Kompletny przewodnik z domowymi i farmakologicznymi metodami leczenia podwyższonej temperatury u dorosłych....

Kosmetyki i uroda

Maść z witaminą A na twarz – efekty, które Cię zaskoczą!
Jednym z najbardziej popularnych produktów kosmetycznych oferowanych w aptekach, jak i drogeriach jest maść z witaminą A. Popularność tę zyskała ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie i korzystne działanie. Maść ta sprawdzi ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Odrobaczanie dziecka – jak to zrobić? Po czym poznać, że dziecko ma pasożyty?
Pasożyty jelitowe to problem, który może dotyczyć każdego dziecka, niezależnie od wieku. Zastanawiasz się, jak rozpoznać objawy zakażenia i skutecznie odrobaczyć dziecko?...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem