Pietruszka: właściwości lecznicze i odżywcze natki i korzenia pietruszki

Pietruszka: właściwości lecznicze i odżywcze natki i korzenia pietruszki - zdjęcie

Pietruszka to jedno z warzyw powszechnie wykorzystywanych w polskich domach. Zapewne niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z niezwykle cennych właściwości leczniczych oraz odżywczych tego warzywa.

Po przeczytaniu tego artykułu poznasz informacje m.in. na temat:

  • wartości odżywczych natki pietruszki,
  • wykorzystania pietruszki w branży kosmetycznej,
  • zastosowania korzenia pietruszki przeciw dolegliwościom trawiennym,
  • właściwego przechowywania pietruszki,
  • potraw z pietruszki

Oczywiście, pietruszka to nie jedyne warzywo zapewniające właściwości odżywcze i zdrowotne (zobacz także prepraraty na bazie innych owoców i warzyw).

Wartości odżywcze zielenin: jakie posiada natka pietruszki?

Z pewnością zainteresuje cię fakt, że natka pietruszki jest jednym z produktów roślinnych o największej ilości składników odżywczych w swoim składzie. Choć może nie wydawać się to oczywiste, to w rzeczywistości nać pietruszki zawiera procentowo nawet trzykrotnie więcej witaminy C niż... większość owoców cytrusowych, które są znane z dużej zawartości tej witaminy.

Inne korzystne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki, jakie znajdują się w natce pietruszki, to m.in. potas, wapń (tych składników jest stosunkowo najwięcej w pietruszce), żelazo, magnez, kwas foliowy, i miedź. To właśnie te składniki odżywcze sprawiają, że regularnie spożywana pietruszka wzmacnia organizm i likwiduje nieświeży oddech. Ten ostatni aspekt oznacza, że żucie pietruszki jest zalecane np. palaczom.

Osoby dbające o prawidłową masę ciała z pewnością zastanawiają się, czy spożywanie pietruszki może przeszkodzić im w staraniach o utrzymanie dobrej linii. Na szczęście, obawy w tej kwestii są nieuzasadnione. Wręcz przeciwnie, nać pietruszki zawiera niewiele kcal. 100 gram natki pietruszki to jedynie ok. 49 kcal. To, że w natce pietruszki znajduje się tak niewiele kalorii, oznacza, że może być ona zalecana osobom odchudzającym się jako swego rodzaju „wypełniacz”.

Jednocześnie, należy koniecznie pamiętać o tym, że niektóre osoby paradoksalnie nie powinny spożywać tego warzywa z powodu licznych składników odżywczych, które się w nim znajdują. Komu zaleca się unikania tego warzywa? Natka pietruszki dla kobiet w ciąży zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Wyjaśnienie tej kwestii jest dość proste: związki organiczne znajdujące się w pietruszce mogą doprowadzić do silnych skurczów macicy.

Również każdy, kto cierpi na zbyt wysoki poziom żelaza w krwi, powinien przynajmniej podczas leczenia unikać tego warzywa – powodem jest wysoka zawartość żelaza w natce pietruszki.

Dzięki wysokiej zawartości licznych składników odżywczych pietruszka – podawana np. jako kiszona pietruszka w płynie – ma także cenne właściwości lecznicze. Co ciekawe, pietruszka – obok pomidorów czy szparagów – należy także do grupy warzyw, które pozytywnie wpływają na potencję.

Olej z nasion pietruszki – specyfik mający szerokie zastosowanie w kosmetyce

Z pewnością wiele osób zadziwi fakt, że pietruszka jest wykorzystywana w branży kosmetycznej. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że warzywo to zawiera w sobie duże ilości beta-karotenu oraz witaminy E. Działają one korzystnie m.in. na cerę. Wyciąg z pietruszki jest cennym składnikiem kosmetyków wykorzystywanych do:

Co ciekawe, pietruszka nie jest składnikiem wyłącznie profesjonalnych kosmetykówMoże być ona wykorzystywana także w celu sporządzania domowych kosmetyków, maseczek itp.

Korzeń pietruszki w zaburzeniach trawiennych – pasternak a pietruszka

Pietruszka jest cenna podczas zwalczania zaburzeń trawiennych. Przyczynia się do poprawy trawienia (poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego) i odtruwa organizm. Nalewka z pietruszki (w szczególności wywar z natki pietruszki) ma właściwości moczopędne.

Nie należy przy tym mylić pietruszki z pasternakiem. Ten ostatni to mniej popularne zioło podobne do pietruszki. Pasternak także zawiera liczne składniki odżywcze, lecz cechuje go mniej aromatyczny smak. Jest on bardzo popularny m.in. w Wielkiej Brytanii (pasternak jest czasem rozumiany po angielsku jako korzeń pietruszki).

Jak przechowywać warzywa, żeby nie traciły wartości odżywczych?

Aby pietruszka mogła przez dłuższy czas zachować swoje wartości odżywcze, warto wypróbować sprawdzone metody przechowywania w warunkach domowych. Jednym z zalecanych sposobów jest przechowywanie warzyw w słoiku wykonanym ze szkła. Ważne jest, by pojemnik ten został wcześniej wygotowany w gorącej wodzie, lecz nie zawierał już żadnej wilgoci. Tak przygotowany słoik należy schować do lodówki. Znajdujące się w nim warzywa powinny pozostać świeże nawet przez kilka tygodni.

Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie, wraz z cebulą, warzyw pietruszki w torbie z plastiku. Torebkę należy umieścić w lodówce (nie musi ona szczelnie chronić warzyw przed dostępem powietrza z zewnątrz). Metoda ta pozwala na wydłużenie żywotności do ok. 2 tygodni.

Mirystycyna – zawartość olejku w korzeniu pietruszki

Mało znanym faktem jest zawartość mirystycyny (środka o działaniu podobnym do marihuany) m.in. w owocach oraz nasionach pietruszki. Oznacza to, że spożywanie dużych ilości tych części warzywa (zawartość mirystycyny może wynosić nawet ok. 5%) może doprowadzić nawet do wystąpienia halucynacji. Fakt ten sprawił, że uprawa pietruszki w niektórych krajach (np. w Rosji) jest ściśle nadzorowana.

Natka pietruszki zawsze przy domowej rabatce

Opisane wyżej liczne, cenne właściwości lecznicze oraz odżywcze sprawiają, że pietruszka powinna stanowić absolutny must have każdej przydomowej rabatki. Uprawa pietruszki korzeniowej w ogrodzie bądź na działce jest zalecana, tym bardziej że jest to warzywo mało wymagające w kwestii hodowli.

Warzywo to preferuje miejsca dobrze suche, z dobrym dostępem do promieni słonecznych. Z drugiej strony jest to roślina odporna na niskie temperatury, nie należy obawiać się zatem, że chłody doprowadzą do obumarcia uprawianych okazów. Miejsce zacienione może jedynie sprawić, że warzywa nie osiągną swoich maksymalnych rozmiarów. Trzeba pamiętać o tym, by zapewnić jej glebę próchniczą (nie może być ona podmokła). Zaleca się unikanie gleby o kwaśnym odczynie pH. Pietruszka powinna być sadzona w okresie letnim, najlepiej w lipcu. Korzenie warzywa należy zbierać w październiku.

Decydując się na uprawę, trzeba koniecznie pamiętać o tym, jakie są główne choroby pietruszki uprawnej. Należą do nich m.in. guzek północny wygryzający korzenie warzywa i przyczyniający się do więdnięcia liści. Innym ze schorzeń jest larwa połyśnica marchwianka, która także atakuje korzeń warzywa i powoduje utratę jego walorów smakowych. Choroby te mogą być zwalczane za pomocą odpowiednich preparatów, a w przypadku połyśnicy – także wywaru z cebuli.

Przepisy na dania z natką pietruszki

Z uwagi na swoje walory domowa pietruszka jest wykorzystywana jako główna część dania lub cenny dodatek. Istnieje wiele sposobów na spożycie pietruszki:

  • pieczona pietruszka w miodzie (pieczona pietruszka jest zanurzona w sosie z miodu, oliwy i zmielonego czosnku);
  • koktajl z pietruszki z dodatkiem cytryny, miodu i wody.
  • pasta z korzenia pietruszki. W celu sporządzenia pasty należy przygotować także rozmaryn, 3 szklanki mleka, 100 g orzechów włosków, łyżeczkę rozmarynu i olej rzepakowy

W internecie znajdziesz dziesiątki przepisów na potrawy z korzeniem pietruszki. Oprócz tego suszona natka może być stosowania jako przyprawa smakowa do dań mięsnych (nie musisz wiedzieć, jak suszyć natkę z pietruszki – gotowy produkt znajdziesz w sklepie).

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem