Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?

Właściwości pistacji, ich zastosowanie i wpływ na organizm - zdjęcie

Pistacje – dlaczego te orzechy należą do najzdrowszych przekąsek?

Są małe, zielone i niezwykle smaczne: pistacje zawierają wiele składników odżywczych i mają udowodniony naukowo pozytywny wpływ na zdrowie. Między innymi obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pomagają one również w utracie wagi. Pistacje mają wiele cennych właściwości, z których nawet nie zdajesz sobie sprawy! W naszym artykule dowiesz się więcej o tych wyjątkowych zielonych orzechach, które niegdyś były uważane przez wielu królów za niesamowity przysmak.

Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • jakie witaminy zawierają pistacje
  • dlaczego są takie zdrowe
  • czy można je jeść podczas karmienia piersią
  • jaki mają wpływ na menopauzę

Zobacz także artykuł: Dieta sirtfood (sirtuinowa) – jakie są jej zasady? Fazy diety SIRT i polecane produkty

Pistacje – co to za orzechy?

Pistacja jest nam znana jako smaczny, zielony orzech z twardą łupiną i chrupiącym jądrem. Już ponad 10.000 lat temu pistacje były sadzone jako rośliny uprawne na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Syrii. Do dziś są tam przysmakiem, stanowiącym część długiej historii kultury wielu krajów tego regionu.

Pistacje z Bliskiego Wschodu rozprzestrzeniły się na cały region śródziemnomorski. Niegdyś uważane one były za przysmak i cieszyły się wielką popularnością wśród królów, a dla "zwykłych ludzi" były po prostu niedostępne. Z czasem jednak rozprzestrzeniły się wśród podróżników, handlarzy i zwykłych ludzi. Pod koniec XIX wieku pistacje trafiły do USA, a w XX wieku podbiły zachodnią część świata. Obecnie największe obszary drzew pistacjowych znajdują się w Iranie, USA i Turcji.

Dawniej używano pistacji również jako barwnika oraz środka na ból zębów i marskość wątroby. Obecnie są one najczęściej prażone i solone, a następnie spożywane bezpośrednio jako przekąska. Na Bliskim Wschodzie, w Azji i na Bałkanach przetwarza się je na szeroką gamę pysznych słodyczy takich jak Halva, Baklava, Maamoul lub Kunafah.

Pistacje – witaminy i ich zawartość

Pistacje są pełne witamin i zdrowych składników: zawierają m.in.

  • Witaminę E (5,2 mg na 100 gramów)
  • Witaminę B6 (0,25 mg na 100 gramów)
  • Witaminę C (7 mg na gram)
  • Potas (1010 mg na 100 gramów)
  • Białko (16 gr na 100 gram)
  • Fosfor (469 mg na 100 gram)
  • Cynk (1,4 mg na 100 gramów)
  • Węglowodany (28 gr na 100 gram)
  • Magnez (121 mg na 100 gram)
  • Kwas foliowy (60 µg na 100 gramów)

Pistacje wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom. Mają wysoką zawartość potasu, który odpowiada za regulację równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie i obiecuje dużą pomoc w detoksykacji. Pistacje są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu. Ponadto orzechy te zawierają dużo białka i wapnia - dobrego dla mięśni i kości, a potas znajdujący się w pistacjach jest korzystny zarówno dla mięśni jak i dla ciśnienia krwi. Dlatego są one szczególnie zdrowe dla organizmu człowieka. Orzeszki pistacjowe są również bogate w witaminę E, witaminę B6. Witamina E działa jako zmiatacz wolnych rodników, a witamina B6 jest potrzebna do tworzenia substancji przekaźnikowych i silnego układu odpornościowego.

Pistacje – zdrowe czy nie?

Wiele badań wykazało, że pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie i zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Dzieje się tak między innymi dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i potasu. Nie ulega wątpliwości, że pistacje są zdrowe. W końcu, jak wszystkie orzechy, zawierają one duże ilości cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu mogą zapobiegać wysokiemu poziomowi cholesterolu i chorobom układu krążenia. Mogą również konkurować z innymi rodzajami orzechów pod względem zawartości błonnika pokarmowego i witaminy B.

  • Pistacje zawierają gamma-tokoferol (forma witaminy E), fitosterole i karotenoidy ksantofilu. Te ostatnie są wtórnymi substancjami roślinnymi znanymi z działania przeciwutleniającego i przeciwzapalnego.
  • Pistacje mają pozytywny wpływ na poziom tłuszczu we krwi i utrzymują poziom trójglicerydów na niskim poziomie.Bowiem jeśli występują one w dużych ilościach, wzrasta ryzyko chorób układu krążenia i otyłości. Osoby z cukrzycą typu 2 mają zwykle podwyższony poziom trójglicerydów i dlatego odnoszą korzyści z zielonych orzechów.
  • Pistacje pomagają regulować poziom cukru we krwi. Jedno z badań wykazało, że spożywanie 50 gramów pistacji dziennie obniża poziom cukru we krwi u osób cierpiących na cukrzycę nawet o dziewięć procent. Bakterie jelitowe, które są bezpośrednio związane z cukrzycą typu 2, są również regulowane przez pistacje.
  • Orzechy te zawierają również wiele antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki w naszym organizmie, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, zawału serca i artretyzmu.
  • Wysoka zawartość przeciwutleniaczy zawartych w pistacjach nie tylko wspomaga nasze zdrowie, ale także zapewnia piękną, promienną skórę i spowalnia proces starzenia się człowieka.
  • Pistacje zwiększają również poziom luteiny w organizmie człowieka, dlatego też są niezwykle korzystne dla zdrowia oczu.
  • Pistacje mają wysoką zawartość zdrowych tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach nie tylko pomogą Ci schudnąć, ale także są dobre dla Twojego serca i obniżają poziom niezdrowego cholesterolu we krwi.

Pistacje podczas karmienia piersią – czy można je jeść?

Najbardziej idealnym produktem do karmienia noworodka jest oczywiście mleko matki. Zadaniem kobiety karmiącej jest nie tylko utrzymanie jego jakości na odpowiednim poziomie, ale również poprawa jego działania. Można to osiągnąć na kilka sposobów, w tym poprzez spożywanie pistacji. Jednocześnie jednak nie powinniśmy zapominać, że każdy nowy produkt, w tym pistacje, musi być bardzo ostrożnie wprowadzany do diety po urodzeniu dziecka.

Dieta kobiety karmiącej dziecko piersią powinna być zbilansowana. Jest to zrozumiałe, ponieważ wszystkie składniki odżywcze, które dostają się do organizmu matki wraz z produktami, docierają do dziecka wraz z mlekiem matki. Od tego, co je matka, zależeć będzie stan i samopoczucie jej dziecka. Nie tyle ważny jest sam produkt, co o ilość, w jakiej jest on spożywany. Nie wiadomo, jak zareaguje organizm malucha, gdy matka będzie jadła pistacje w nieskończoność.

Z jednej strony, pistacje wzmacniają i zawierają dużą ilość zdrowych tłuszczów. To niewątpliwie wpływa na jakość mleka matki. Z drugiej strony jest to produkt, które z dużym prawdopodobieństwem może wywoływać i rozwijać reakcje alergiczne. Trzeba więc znaleźć "złoty środek". Jeśli nie zaczniesz ich spożywać w nadmiernych ilościach zaraz po porodzie, odczekasz jakiś czas i będziesz to robić z umiarem, nieprzyjemnych konsekwencji można uniknąć. Jeśli organizm kobiety w ciąży nie jest zaznajomiony z danym produktem, a zdecydowała się na jego stosowanie po porodzie, należy to robić z wielką ostrożnością, stopniowo, zaczynając od małych ilości.

Pistacje na diecie – jakie dawki spożywać?

Jeśli chcesz schudnąć, pistacje są idealną przekąską dla Ciebie: mają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów i białka, które, jak wykazano, sprawiają, że szybciej czujesz się pełny i pomagają w utracie wagi. Należy jednak pamiętać, że pistacje są bardzo bogate w składniki odżywcze: 100 gramów zawiera ponad 600 kilokalorii. Dlatego nie należy z nimi przesadzać i raczej jeść je w mniejszych ilościach, jeśli chcemy schudnąć.

Kalorie nie są przypadkowe: pistacje składają się w 45 procentach z tłuszczu - ale większość z nich to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć wysoki poziom tłuszczu we krwi, a nawet pomóc w utracie wagi. Naukowcy nieustannie badają, dlaczego niektóre tłuszcze powodują tycie, a inne wręcz przeciwnie - pomagają schudnąć. Odkryli oni, że pistacje są nie tylko zdrowe, ale dzięki wysokiej zawartości tłuszczu zapewniają sytość na długi czas. Ci, którzy chcą schudnąć z pomocą pistacji nie powinni jeść je jako dodatek, ale zastąpić inną przekąskę o tej samej całkowitej ilości kalorii zielonymi orzechami. Na przykład, jeśli na przekąskę zjadłeś batonik czekoladowy lub garść chipsów o wartości 150 kcal, możesz zamiast tego zjeść 25 g zdrowych pistacji.

Chociaż pistacje nie zawierają żadnych szczególnie szkodliwych składników, mogą stać się wręcz toksyczne, jeśli są niewłaściwie przechowywane. Jeśli pistacje nie są przechowywane w suchym miejscu, mogą zostać zaatakowane przez pleśń. Przekształcają się one wtedy w niebezpieczną, toksyczną dla wątroby toksynę pleśniową - aflatoksynę, która może poważnie uszkodzić wątrobę, a nawet doprowadzić do raka płuc.

Pistacje a menopauza – jaki wpływ mają orzechy?

Jeśli spożywasz dużo białka roślinnego, zawartego między innymi w pistacjach, możesz znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo wczesnego wejścia w okres menopauzy - a tym samym zmniejszyć ryzyko zdrowotne związane z menopauzą w młodym wieku. Wejście w okres menopauzy przed 45 rokiem życia jest bowiem uważane za wczesne. Dla około dziesięciu procent kobiet zmiany hormonalne zaczynają się właśnie w tym wieku. To sprawia, że są one bardziej narażone na choroby układu krążenia, osteoporozę i przyspieszony zanik pamięci.

Szczególnie w okresie menopauzy poziom estrogenu stale spada, powodując problemy takie jak wypadanie włosów, a nawet spadek libido. Oczywiście, można mieć żeński hormon przepisany przez ginekologa w formie tabletek, ale można również zwiększyć poziom estrogenu naturalnie. Istnieją pewne substancje roślinne, które są bardzo podobne w strukturze do własnych hormonów płciowych organizmu i dlatego mogą zwiększać poziom hormonów. Te tak zwane fitoestrogeny znajdują się głównie w orzechach takich jak pistacje, nasionach i pestkach, które stanowią doskonały dodatek do porannej owsianki lub mogą być po prostu włączone do codziennego życia jako mała przekąska.

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Układ oddechowy

Wirus RSV u dzieci – objawy, badania, leczenie. Jak skutecznie ochronić dziecko przed zachorowaniem?
W okresie zwiększonego zachorowania dzieci są narażone na różnego typu choroby. Czasami zwykłe przeziębienie może się okazać czymś więcej np. wirusem RSV. Wirus RSV u dzieci w niektórych przypadkach prowadzi do niebezpiecznych powikłań. ...

Choroby skóry

Włókniak twardy bądź miękki – jak wyglądają oraz jak usunąć i leczyć?
Włókniaki należą do często występujących zmian skórnych. Nie stanowią na szczęście zagrożenia dla życia, chociaż zaliczane są do zmian nowotworowych. Mogą jednak stanowić poważny problem estetyczny, z uwagi na swój szpecący wyglą...

Choroby i dolegliwości

Czym jest insulinooporność? Przyczyny, objawy i leczenie
Insulina jest niezwykle ważnym hormonem, wytwarzanym w trzustce. Odpowiada ona za utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Przy współpracy z glukagonem kontroluje również transport glukozy do poszczególnych kom&oac...

Układ nerwowy

Wpływ energetyków na zdrowie - efekty uboczne kofeiny i tauryny
Napoje energetyczne to rozwiązanie, po które w ostatnich latach sięgamy szczególnie chętnie. Preparaty te dodają nam sił, co może okazać się niezwykle cenne podczas nauki czy wysiłku fizycznego zarówno w pracy, jak i na studiach. Z...

Dieta i odchudzanie

Nutraceutyki - czym są i jak działają? Zastosowanie nutraceutyków w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
Nutraceutyki to substancje cechujące się korzystnym wpływem na zdrowie oraz dużą wartością odżywczą. Tego typu związki są niezwykle pomocne w leczeniu i profilaktyce różnego rodzaju chorób, dlatego warto włączyć je do swojej codziennej di...

Dieta i odchudzanie

Wegetarianizm a weganizm: podobieństwa, różnice i wpływ na zdrowie
W ostatnich latach rośnie popularność diet wegańskich i wegetariańskich. Każda z nich jest ogromnym wyzwaniem, gdyż dla prawidłowego funkcjonowania organizmu konieczne jest zastąpienie składników mięsnych innymi produktami....

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Choroby wieku dziecięcego

Trzydniówka: wysypka, rumień, gorączka. Jak radzić sobie z trzydniową chorobą u dziecka?
Trzydniówka, zwana także rumieniem nagłym, jest lekką chorobą wirusową i na ogół nie wymaga specjalistycznego leczenia. Jak wygląda przebieg oraz leczenie trzydniówki? Czy trzydniówka jest zaraźliwa?...

Układ nerwowy

Ciągłe uczucie zimna – przyczyny i choroby powodujące przewlekłe marznięcie 
Wielu z nas posiada naturalną tendencję do odczuwania zimna - zdecydowanie bardziej intensywnie, niż inni. Na pozór nie ma żadnej widocznej gołym okiem przyczyny, prawda? Jednak nietolerancja zimna jest nie tylko sporym utrudnieniem w codziennym...

Układ oddechowy

Guzki na tarczycy to nie wyrok: przyczyny, objawy, rokowania i leczenie
Choroby tarczycy dotyczą bardzo dużej części społeczeństwa. Szacunkowo każdy zna osobę lub wiele osób, które chorują na tarczycę. Guzki na tarczycy to jedno z zaburzeń tego gruczołu....

Serce i układ krążenia

Masz zimne stopy i dłonie? Przyczyny, leczenie i profilaktyka zziębniętych kończyn
Zimne stopy i dłonie to sygnał wysyłany przez twój organizm, który może okazać się zwiastunem groźnych chorób – nie lekceważ go! Cukrzyca, niedoczynność tarczycy czy anemia to tylko niektóre jednostki chorobowe objawia...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.