Erytrocyty (krwinki czerwone) – jakie są normy oraz za co odpowiadają? Co należy wiedzieć o erytrocytach?

Erytrocyty (krwinki czerwone) – jakie są normy oraz za co odpowiadają? Co należy wiedzieć o erytrocytach? - zdjęcie

Do wytwarzania czerwonych ciałek krwi niezbędne są witaminy i minerały. Aby skutecznie wspomagać układ krwiotwórczy, należy stosować zróżnicowaną dietę, dostarczającą organizmowi przede wszystkim żelazo, witaminy B6, B12, C i E oraz kwas foliowy. Warto również raz do roku wykonywać kontrolnie morfologię krwi, która pozwala wykryć wiele chorób już we wczesnym etapie, co znacznie zwiększa szanse na całkowite wyleczenie.

Erytrocyty (krwinki czerwone) – czym tak właściwie są i jakie są ich funkcje?

Erytrocyty, czyli krwinki czerwone to komórki krwi, które nie posiadają jądra, dzięki czemu nie wymagają wiele energii (pozyskują ją z glukozy). Mają około 6-7,5 μm średnicy i 2 μm grubości, przypominając w przekroju dwuwklęsły dysk. Produkowane są w szpiku kostnym, a średni okres ich przeżycia wynosi 4 miesiące. Co minutę powstaje około 2,6 miliona erytrocytów. Do ich produkcji potrzebne jest żelazo (ok. 80%), witaminy B6, B12, C, E oraz kwas foliowy. Swoją czerwoną barwę zawdzięczają zawartej w nich hemoglobinie. Podstawową funkcją erytrocytów jest transport tlenu z płuc do tkanek, który odbywa się za pośrednictwem hemoglobiny. Hemoglobina łączy się z tlenem w pęcherzykach płucnych, a następnie oddaje go w tkankach. Krwinki czerwone biorą również udział w transporcie dwutlenku węgla (ok. 1/3 dwutlenku węgla przenoszona jest z tkanek do płuc w postaci węglanu potasowego), a ponadto odgrywają ważną rolę w mechanizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli erytrocyty ulegną uszkodzeniu, hemoglobina zostaje uwolniona z komórek, co nosi nazwę hemolizy krwi. Hemoliza w warunkach normalnych zachodzi w układzie siateczkowo-śródbłonkowym śledziony, gdzie są niszczone zużyte erytrocyty.

Poziom erytrocytów – kiedy trzeba to sprawdzić?

W zdrowym organizmie stężenie erytrocytów we krwi powinno znajdować się na określonym poziomie, zgodnie z obowiązującymi normami. Sprawdza się to podczas wykonywania morfologii krwi, która jest jednym z podstawowych badań diagnostycznych i powinna być wykonywana regularnie raz w roku, nawet u zdrowych osób. Nieprawidłowa ilość erytrocytów może wskazywać na wiele chorób. Zazwyczaj badanie poziomu czerwonych krwinek zalecane jest przez lekarzy rodzinnych przy podejrzeniu niedokrwistości. Test jest również pomocny przy diagnozowaniu nowotworów oraz schorzeń szpiku kostnego. Wykonuje się je ponadto u osób z podejrzeniem niedotlenienia. Badanie poziomu erytrocytów jest pomocne także w badaniach antydopingowych, ponieważ podczas stosowania środków dopingowych wzrasta ilość czerwonych krwinek we krwi.

Jak wygląda badanie erytrocytów?

Ilość erytrocytów oznacza się w ramach morfologii krwi, która pozwala na ocenę ilościową i jakościową składników krwi obwodowej. Obejmuje ona badanie erytrocytów, leukocytów, trombocytów, barwnika krwi hemoglobiny (HGB), hematokrytu (HCT) oraz parametrów odnoszących się do krwinek czerwonych (MCH, MCV, MCHC, RDW CV). Badanie wykonuje się na czczo, w godzinach porannych (między 7 i 10 rano). Przed testem nie należy pić kawy ani palić papierosów. Nie zaleca się również podejmowania wysiłku fizycznego. Krew pobierana jest przez laboranta z żyły w zgięciu łokciowym. Nie zaleca się wykonywania badania u kobiet w czasie menstruacji, ponieważ spada wtedy ilość erytrocytów, co może zafałszować wyniki badania. Poziom erytrocytów oznacza się po rozcieńczeniu próbki krwi płynem izotonicznym. Krwinki czerwone zlicza się (manualnie pod mikroskopem lub automatycznie) określając ich ilość w jednostce objętościowej roztworu. W badaniu bierze się również pod uwagę wiele parametrów, informujących o stanie erytrocytów, ich budowie, produkcji i wydajności, między innymi:

  • stężenie hemoglobiny,
  • hematokryt, czyli procentowy stosunek krwinek czerwonych, białych i płytek krwi do osocza,
  • MCH, określający średnią zawartość hemoglobiny w erytrocytach,
  • MCV, określający objętość krwinek czerwonych (informuje o tym, czy są one prawidłowe, czy też zbyt duże lub za małe),
  • MCHC, który określa stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej,
  • RDW – współczynnik miary zróżnicowania erytrocytów,
  • OB (odczyn Biernackiego, opad), informujący o stanie zapalnym w organizmie.

Jakie są normy erytrocytów?

Krwinki czerwone w wynikach laboratoryjnych oznaczane są symbolem RBC (red blond cells). Normy krwinek czerwonych wynoszą:

  • 3,5 – 5,2 mln/mm³ dla kobiet,
  • 4,2 – 5,4 mln/mm³ dla mężczyzn,
  • 3,5 – 5,4 mln/mm³ dla dzieci.

Norma hemoglobiny (HGB, HB) wynosi:

  • 14-18 g/dl u mężczyzn,
  • 12-16 g/dl u kobiet,
  • 10-15 g/dl u dzieci.

Norma hematokrytu (HT, HCT):

  • 40-54% u mężczyzn,
  • 37-47% u kobiet,
  • 50-70% u noworodków,
  • 30-45% u dzieci.

W przypadku MCV norma jest jednakowa dla wszystkich grup wiekowych i wynosi 82-92 fl (femtolitrów), gdzie 1 ft = 1 x 10-15 litra.

Wyniki morfologii pacjentów mogą odbiegać od normy, co niekoniecznie musi wskazywać na stan chorobowy. Podobnie wyniki mieszczące się w granicach normy nie oznaczają, że pacjent jest zdrowy. Na wartości laboratoryjne może wpływać wiele czynników: wiek, masa ciała, tryb życia, dieta, używki, leki, sytuacja hormonalna oraz sprzęt, odczynniki i metodyka badań. Dlatego interpretacją wyników powinien zawsze zajmować się lekarz prowadzący, na podstawie historii leczenia i przyjmowanych leków.

Niski poziomi erytrocytów – erytrocytopenia

Obniżony poziom erytrocytów najczęściej sygnalizuje, że mamy do czynienia z anemią (niedokrwistość). Do jej typowych objawów należą: osłabienie, zmęczenie, senność, spadek koncentracji, przesuszenie skóry, bladość powłok skórnych, zawroty i bóle głowy, nieregularne lub szybkie bicie serca. Erytrocytopenia może być również spowodowana innymi przyczynami, np.:

  • niedoborem składników niezbędnych do produkcji erytrocytów (żelaza, witaminy B6, B12, kwasu foliowego) lub upośledzeniem ich wchłaniania,
  • upośledzeniem procesu wytwarzania erytrocytów (choroby szpiku kostnego),
  • skróceniem czasu życia czerwonych krwinek (wadliwa budowa krwinek, zaburzenie procesu syntezy hemoglobiny, nieprawidłowa reakcja immunologiczna organizmu),
  • chorobami przewlekłymi (choroby nerek, reumatoidalne zapalenie stawów),
  • znaczną utratą krwi (uraz lub krwawienie do przewodu pokarmowego, krwotok wewnętrzny),
  • wadami wrodzonymi,
  • przewodnieniem organizmu,
  • ciążą,
  • zbyt obfitą miesiączką,
  • uszkodzeniem szpiku,
  • nowotworem,
  • białaczką,
  • chemioterapią,
  • lekami (hydantoina, chinidyna, chloramfenikol).

Wysoki poziom erytrocytów – erytrocytoza

Z kolei podwyższone erytrocyty mogą być spowodowane:

  • odwodnieniem,
  • niedotlenieniem organizmu,
  • chorobami płuc,
  • wrodzoną wadą serca,
  • zespołem serca płucnego,
  • uzależnieniem od nikotyny,
  • dłuższym przebywaniem w wysokich górach,
  • obturacyjnym bezdechem sennym,
  • czerwienicą prawdziwą (choroba rozrostowa szpiku),
  • rakiem nerki,
  • lekami (np. glikokortykosteroidy).

Erytrocyty w ciąży

Ciąża wywiera istotny wpływ na wyniki morfologii. Zmiana niektórych parametrów może wynikać z uwagi na fakt, że podczas ciąży krew jest bardziej rozrzedzona. Poziom erytrocytów we krwi podczas ciąży powinien mieścić się pomiędzy 2, a 5,4 mln/mm³. Wartość poniżej dolnej granicy może wskazywać na niedokrwistość lub stan anemii fizjologicznej, którą wykrywa się u około 40% ciężarnych. U kobiet w ciąży wykonuje się również badania na obecność erytrocytów w moczu. Fizjologicznie może znajdować się w nim niewielka ilość czerwonych krwinek, tj. 3-4 w polu widzenia, jeśli jednak zostaną wykryte erytrocyty świeże w moczu w większej ilości, może to świadczyć o infekcji dróg moczowych lub nerek, kamieniach w nerkach, anemii lub cukrzycy. Dlatego też kobiety ciężarne objęte są obowiązkową opieką lekarską od momentu poczęcia.

Zobacz też: link: https://www.wapteka.pl/blog/artykul/grupy-krwi-jakie-sa-oraz-jak-sie-je-dziedziczy-kalkulator-grupy-krwi-dziecka.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Choroby zakaźne i pasożytnicze

Szkarlatyna - objawy, przyczyny. Jak leczyć szkarlatynę?
Jedną z typowych chorób wieku dziecięcego, rozpowszechnioną na całym świecie, jest szkarlatyna. Zazwyczaj pojawia się u dzieci w wieku przedszkolnym, w okresie jesienno-zimowym. Wywołuje poważne objawy, a w jej późnym okresie może nawet d...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Dieta i odchudzanie

Owoc kaki (persymona): wartości odżywcze, prozdrowotne i składniki aktywne
Owoc kaki, czyli persymona, to niesamowity produkt spożywczy, który wciąż bardzo rzadko gości na europejskich talerzach. To egzotyczny owoc o charakterystycznym smaku, który stale zyskuje na popularności wśród dietetyków ora...

Układ pokarmowy

Bulgotanie w brzuchu i przelewanie w jelitach – objawy, przyczyny, leczenie
Bulgotanie, przelewanie się, dziwne, głośne burczenie i przewracanie w brzuchu to nie tylko kłopotliwe i krępujące, ale również niepokojące objawy. Mogą wystąpić zarówno w dzień, jak i w nocy. Zazwyczaj stanowią całkowicie niegroźny ...

Informacje dla pacjenta

Wysoki puls – przyczyny, objawy jak prawidłowo zmierzyć?
Puls, inaczej tętno, określa ilość uderzeń serca na minutę, czyli częstotliwość bicia serca. Jego wartość jest dla człowieka zdrowego ściśle określana i nie powinna być ani za niska, ani zbyt wysoka. Każde odchylenie od normy wymaga ...

Serce i układ krążenia

Niewydolność krążenia - przyczyny, objawy, diagnostyka. Czym różni się ostra od przewlekłej?
Niewydolność krążenia oznacza zaburzenia w przepływie krwi przez narządy. Jest to schorzenie, które z roku na rok stanowi coraz większy problem....

Układ pokarmowy

RWS (referencyjne wartości spożycia) – jak je czytać i jakie znaczenie mają dla twojego organizmu?
Pod skrótem RWS kryje się ważna informacja o wartościach odżywczych zawartych w produktach, jakie można nabyć w sklepach spożywczych. Referencyjne Wartości Spożycia ułatwiają komponowanie zdrowych, zbilansowanych posiłków oraz kontrolę li...

Alergia

Sterydy - działanie, zastosowanie i skutki uboczne terapii sterydowej
Terminem sterydy (lub steroidy) określa się potocznie grupę leków produkowanych na wzór kortykosteroidów, czyli hormonów występujących naturalnie w ludzkim organizmie. Wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób....

Odporność, wzmocnienie organizmu

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie. Wpływ tarczycy na psychikę
Niedoczynność tarczycy to jedna z często diagnozowanych chorób, polegająca na niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy. Jej objawy mają charakter dermatologiczny, neurologiczny, a nawet psychiczny, dlatego też choroba ta nie jest łat...

Układ pokarmowy

Czym jest maltodekstryna - właściwości, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Maltodekstryna to substancja, która powszechnie stosowana jest jako dodatek do żywności, leków, suplementów diety i odżywek. Substancja jest łatwo przyswajalna przez organizm....

Układ nerwowy

Tryptofan - aminokwas na dobry sen i nastrój. Działanie, występowanie, właściwości
Odkryj potencjał tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który nie tylko skutecznie poprawia samopoczucie i łagodzi stres, ale także odgrywa istotną rolę w leczeniu zaburzeń depresyjnych. Dowiedz się, dlaczego tryptofan jest niezbędny d...

Układ oddechowy

Chrypka: przyczyny, leczenie, pomoc przedlekarska. Jak pomóc sobie domowymi sposobami?
Chrypka jest jednym z najczęściej występujących objawów stanów zapalnych i przewlekłych chorób krtani. Matowy głos może pojawić się także wskutek palenia papierosów, nadużywania głosu oraz stresu, znacznie utrudniając codzie...

Odporność, wzmocnienie organizmu

Seler naciowy – nie tylko na odchudzanie. Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Seler naciowy to jeden z ulubionych produktów spożywczych miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, stając się istotnym źródłem witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowan...

Przeziębienie i grypa

Anyż: przyprawa o licznych właściwościach i zastosowaniach zdrowotnych
Właściwości zdrowotne i zastosowanie anyżu jako cennego elementu zdrowej diety. Dzięki swoim właściwościom smakowym i odżywczym, anyż stanowi niezastąpiony składnik kulinarny oraz inspirację dla wielu potraw na całym świecie....

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.