Czym jest dereń jadalny? Właściwości, zastosowanie i przepisy z dereniem jadalnym

Czym jest dereń jadalny? Właściwości, zastosowanie i przepisy z dereniem jadalnym - zdjęcie

Dereń jadalny jest rośliną wyróżniającą się bogatą zawartością witamin i minerałów. Wykazuje on liczne właściwości lecznicze i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki czemu jest on często wykorzystywany w medycynie naturalnej.

Dereń jadalny – co to za roślina?

Dereń jadalny to roślina, której właściwości lecznicze są znane i doceniane od wieków, a za sprawą których znalazł on zastosowanie w medycynie naturalnej. Dzięki zawartości cennych witamin i minerałów największym zainteresowaniem cieszą się podłużne, czerwone owoce derenia. Choć niewielkie, są bogatym źródłem witaminy A, C oraz P, a ponadto żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi czy manganu. Zawierają także inne substancje, potrzebne do utrzymania organizmu w zdrowiu i dobrej kondycji – beta-karoten, flawonoidy czy kwasy organiczne.

Dereń – właściwości lecznicze i prozdrowotne

Dereń jadalny wykazuje liczne właściwości lecznicze i prozdrowotne:

  • pomaga niwelować objawy niedokrwistości;
  • działa przeciwzapalnie i ściągająco;
  • wykazuje właściwości zapierające;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa moczopędnie.

Dzięki temu sprawdza się on jako środek wspomagający terapię zaburzeń składu krwi oraz wspierający zwalczanie infekcji oraz dolegliwości ze strony układu pokarmowego i moczowego.

Dereń jadalny – na jakie dolegliwości pomaga?

W medycynie naturalnej dereń jadalny jest stosowany między innymi w walce z anemią. Dostarcza do organizmu duże ilości żelaza, stanowiącego główny składnik hemoglobiny zawartej w erytrocytach. To właśnie ona jest odpowiedzialna za transport tlenu do wszystkich komórek ciała – niedobory żelaza mogą więc przyczyniać się do nieprawidłowego funkcjonowania organów oraz prowadzić do niedotlenienia.

Przy niewłaściwym poziomie żelaza w organizmie mogą również pojawić się objawy anemii, inaczej zwanej niedokrwistością. Są to przede wszystkim: bladość skóry, ogólne osłabienie, bezsenność, bóle głowy, zajady w kącikach ust i łamliwość włosów. Spożywanie owoców derenia jadalnego pozwala łagodzić te symptomy i wspomaga leczenie anemii. Są one też polecane kobietom skarżącym się na bardzo obfite miesiączki.

W medycynie niekonwencjonalnej dereń jadalny jest także wykorzystywany do zwalczania dolegliwości żołądkowych. Ze względu na zawartość kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, wykazuje właściwości przeciwzapalne i ściągające, niwelując towarzyszące im objawy. Z kolei znajdujące się w roślinie garbniki działają zapierająco, co sprawia, że dereń jadalny sprawdza się również przy biegunkach i problemach z przemianą materii, regulując pracę układu trawiennego.

Dereń jadalny zapewni też doskonałe wsparcie w przeziębieniu czy stanach gorączkowych. Dzięki dużej zawartości witaminy C dereń jadalny skutecznie wzmacnia odporność organizmu. Dużą popularnością cieszą się także soki z derenia oraz nalewki z owoców lub kwiatów tej rośliny. Warto sięgać po nie zwłaszcza jesienią i zimą, czyli w okresach wzmożonej zachorowalności. Dereń jadalny może również wspomagać leczenie chorób nerek i infekcji układu moczowego. Roślina ta wykazuje właściwości moczopędne, zwiększając wydalanie wody i sodu wraz z moczem.

Jak spożywać dereń jadalny? Polecane przepisy z dereniem

Najcenniejszą częścią derenia jadalnego są bez wątpienia owoce. Po przemrożeniu można je jeść na surowo, a ponadto wykorzystać do przyrządzania soków, likierów, nalewek, sosów, nadzienia do cukierków czy przetworów, w tym dżemów, konfitur i syropów. Forma spożywania derenia zależy też od tego, czemu ma ono służyć. Na przykład przy problemach z układem trawiennym, najlepiej sprawdza się sok lub wywar z derenia. Na przeziębienie natomiast poleca się tak zwaną dereniówkę, czyli nalewkę z owoców lub kwiatów derenia. Nalewka z derenia słynie ze swego niezwykłego smaku i aromatu, nie ustępując nawet tej przygotowanej z rokitnika.

Jak zrobić konfiturę z derenia?

Lista składników:

  • 1 kg dojrzałych owoców derenia,
  • 2 kg cukru.

Owoce należy obrać, opłukać i wydrylować. Cukier wsypujemy do ½ litra wody i gotujemy, następnie dodajemy owoce i odstawiamy na 24 godziny. Potem gotujemy całość na dużym ogniu, a gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i smażymy, aż owoce staną się przezroczyste. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do słoików.

Jak przygotować herbatę z derenia? Czubatą łyżeczkę suszonych owoców wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Herbatę z derenia można pić bez ograniczeń, co zwykle nie dotyczy innych napojów ziołowych.

Dereń jadalny – gdzie rośnie i kiedy zbierać owoce?

Dereń jadalny często występuje dziko na polach, łąkach oraz w lasach. To krzew lub małe drzewo i cienkim pniu, na przełomie lutego i marca wydające niewielkie białe kwiaty. Owoce derenia są dość małe, mają podłużny kształt, czerwony kolor i twardą skórkę. Ich smak można porównać do żurawiny lub kwaśnej wiśni. Dereń jadalny ma duże pestki, których nie należy spożywać. Bez obaw jednak można jeść skórkę – a nawet powinno się to robić, ponieważ to właśnie w niej zawarte są najcenniejsze składniki. Owoce derenia jadalnego można zbierać od lipca do października.

Wysoka zawartość witamin, minerałów i innych cennych składników sprawia, że dereń jadalny jest cenionym środkiem wspierającym leczenie wielu dolegliwości. Z powodzeniem można go stosować wspomagająco w walce z anemią, problemach ze strony układu pokarmowego, przy przeziębieniach czy infekcjach układu moczowego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem