Sól w diecie – co i jak?

sol-nalezy-spozywac-z-umiarem - zdjęcie

Sól to najpopularniejsza ze wszystkich znanych przypraw – przynajmniej w naszym kraju. Z badań wynika, że Polacy spożywają aż o 200% więcej soli niż zalecana dobowa norma. Choć powszechnie wiadomo, że sól jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto pamiętać, iż jej nadmiar poważnie szkodzi zdrowiu.

Sól jest niezbędna, ale w małych ilościach

Sól kuchenna to nic innego jak chlorek sodu – związek, którego nie może zabraknąć w diecie, gdyż wchodzi w skład płynów komórkowych i tkankowych i bierze udział w wielu ważnych procesach, m.in.:

  • trawieniu,
  • utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
  • regulacji poziomu wody w organizmie,
  • pracy mięśni,
  • przewodzeniu impulsów nerwowych.

Zalecana dawca soli to 5 g (płaska łyżeczka) na dobę. Nie oznacza to jednak, że dokładnie tyle możemy bezpiecznie dodać do porcji zupy czy sałatki. Sól występuje w niemal każdym produkcie, który kupujemy w sklepie – ma bowiem funkcje konserwujące i poprawiające smak. Najwięcej znajdziemy jej w słonych przekąskach (np. chipsach, krakersach, paluszkach) i żywności przetworzonej (gotowych sosach, daniach mrożonych, ketchupach czy zupkach instant), ale także w wędlinach, serach, konserwach, pieczywie i kiszonkach. Ponadto należy pamiętać, że zapotrzebowanie na sód zależy również od wieku – jest niższe u dzieci oraz u osób starszych.

Nadmiar soli w diecie – czym grozi?

Kontrolowanie soli w diecie nie jest łatwe i w istocie mało kto to robi. Jeżeli lubimy słone potrawy, mamy nawyk dosalania jedzenia, kupujemy przetworzone produkty i nie czytamy etykiet, prawdopodobnie spożywamy za dużo soli. Może to mieć poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak:

  • nadciśnienie,
  • miażdżyca,
  • udar mózgu,
  • osteoporoza,
  • otyłość,
  • cukrzyca typu II,
  • obciążenie nerek,
  • rak żołądka.

Przede wszystkim sól zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też powoduje wypełnienie tętnic i wzrost ciśnienia, a to skutkuje chorobami sercowo-naczyniowymi. Wypłukuje również wapń z organizmu, stąd większe ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Jak ograniczyć spożycie soli?

Jeśli chcemy ograniczyć sól i kontrolować jej ilość w codziennym menu, musimy przede wszystkim zachować umiar i rozsądek oraz przestrzegać ogólnych zasad zdrowego odżywiania. Jeśli wyrobimy sobie dobre nawyki i będziemy się trzymać poniższych zasad, okaże się, że monitorowanie ilości soli w diecie, jest jak najbardziej możliwe:

  • najpierw spróbujmy potrawy zanim ją odruchowo dosolimy,
  • starajmy się zastąpić sól innymi przyprawami,
  • wybierajmy sól morską zamiast kuchennej,
  • unikajmy fast foodów i słonych przekąsek
  • ograniczmy spożycie gotowych produktów (także pieczywa, wędlin i serów),
  • czytajmy skład produktów (zwracajmy uwagę na ilość sodu w 100 g produktu; przyjmuje się, że 1 g sodu to ok. 2,5 g soli),
  • unikajmy też słodyczy – wbrew pozorom zawierają sól, która podkreśla słodycz,
  • jedzmy dużo owoców warzyw (ale ograniczmy kiszonki),
  • starajmy się gotować samodzielnie,
  • wybierajmy niskosodową wodę mineralną.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Wybrane grupy produktowe:

Informacje dla pacjenta

Rumień zakaźny – przyczyny, objawy i leczenie
Rumień zakaźny to choroba wywoływana przez wirusa. Dotyka najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, ale dorośli też mogą się nim zarazić. Najbardziej charakterystycznym objawem rumienia zakaźnego u dzieci jest wysypka na ...

Serce i układ krążenia

Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...

Choroby i dolegliwości

Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo i po jedzeniu?
Cukier odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Należy do węglowodanów, które stanowią główne źródło energetyczne. Węglowodany ulegają rozłożeniu w procesie trawienia na cukier prosty – glukozę. Jej obecność jest niezbędna do pr...

Informacje dla pacjenta

Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...

Informacje dla pacjenta

Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o preparatach na uspokojenie to jednym z popularniejszych, wydawanych z przepi...

Informacje dla pacjenta

Czym jest badanie krwi – ALT. Diagnoza uszkodzeń wątroby norma i wyniki
Badanie ALT nazywane jest także ALAT oraz GPT. Nazwy te dotyczą tego samego testu aminotransferazy alaninowej, a więc enzymu wewnątrzkomórkowego, który znajduje się przede wszystkim w tkankach wątroby. Z tego względu badanie ALT służy mię...

Serce i układ krążenia

Dieta na obniżenie cholesterolu - 10 produktów, które pomagają zbić cholesterol
Obecność zbyt wysokiego poziomu cholesterolu LDL we krwi jest zjawiskiem cywilizacyjnym. Z hipercholesterolemią zmaga się coraz większa część społeczeństwa, a do rozwoju problemu przyczyniają się czynniki zewnętrzne, jak nisko odżywcza dieta oraz mało...

Informacje dla pacjenta

Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzenia zwierzęcego pozwolą go uniknąć.Czym charakteryzuje si...

Układ rozrodczy i moczowy

Ulubione pozycje seksualne kobiet - 10 pozycji seksualnych, które dają niezapomniane doznania
Seks odgrywa bardzo ważną rolę w życiu zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Umacnia związek, pozwala lepiej poznać swoje ciało i zaspokoić skrywane pragnienia....

Układ rozrodczy i moczowy

Bakterie w moczu: przyczyny, objawy, interpretacja wyników i sposoby leczenia zakażeń układu moczowego
W prawidłowo funkcjonującym układzie moczowym nie występują bakterie, dlatego ich obecność świadczy o rozwoju stanu patologicznego. W medycynie ten stan określa się jako bakteriomocz....

Układ pokarmowy

Dieta przed kolonoskopią – co można jeść, a czego unikać? Przygotowanie do badania
Kolonoskopia to badanie dolnego odcinka przewodu pokarmowego, które pozwala wykryć zmiany chorobowe w jelicie grubym oraz w dolnym odcinku jelita cienkiego. Aby uzyskać miarodajne wyniki, należy się do niego odpowiednio przygotować. Bardzo istot...

Dieta i odchudzanie

Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady i efekty. Kto powinien jej spróbować?
Dieta białkowo-tłuszczowa stanowi ciekawą opcję dla tradycyjnych sposobów żywienia. W zależności od swoich potrzeb możesz zdecydować się na przestrzeganie zasad tradycyjnego modelu żywieniowego low carb lub diety ketogenicznej. Druga z nich pozw...

Układ pokarmowy

Nowotwory: typy i rodzaje raków oraz etapy i przebieg kancerogenezy w złożoności choroby nowotworowej
Nowotwory stanowią kompleksowe wyzwanie dla dziedziny medycyny oraz zdrowia publicznego. Istnieje różnorodność typów i rodzajów raków, charakteryzujących się unikalnymi cechami, a także mechanizmami rozwoju. Zrozumienie etap...

Dieta i odchudzanie

Cudowne właściwości naturalnych napojów – na zdrowie, urodę i przemianę materii
Moc ziół znana jest od wielu wieków, a ich rozsądne i uzasadnione wykorzystanie umożliwia uzyskanie znaczącej poprawy stanu zdrowia i kondycji organizmu. Jeżeli chcesz wiedzieć jak przyśpieszyć metabolizm, w nocy spać spokojnie, a także&l...

Układ rozrodczy i moczowy

Jak przyspieszyć okres? Domowe sposoby, zioła i witaminy na wywołanie miesiączki
Wakacyjny wyjazd, ślub, sesja zdjęciowa - to tylko wybrane sytuacje, w których kobiety zastanawiają się, jak przyspieszyć okres. Miesiączka, zwłaszcza bardzo obfita lub bolesna, może znacząco utrudniać funkcjonowanie. Czy istnieją domowe sposoby...

Układ pokarmowy

Dieta w insulinooporności – co jeść, by czuć się dobrze? Zasady komponowania posiłków
Insulinooporność to powszechnie występujące zaburzenie metaboliczne, które polega na obniżeniu wrażliwości tkanek na insulinę. W konsekwencji dochodzi do podniesienia produkcji insuliny, co pozwala na unormowanie stężenia glukozy we krwi. Nielec...

Dieta i odchudzanie

Dieta przeciwnowotworowa - żywność obniżająca ryzyko raka. Zasady, wskazówki, produkty
Odpowiednio zbilansowany tryb żywienia odgrywa kluczową rolę w prewencji szerokiego spektrum chorób nowotworowych. Dzięki zawartości konkretnych składników produkty, takie jak owoce, warzywa, nabiał czy zioła, wspierają układ immunologicz...

Dieta i odchudzanie

Witarianizm - surowa dieta RAW. Co daje i jakie efekty przynosi roślinna dieta?
Witarianizm, czyli surowa dieta RAW, to podejście żywieniowe oparte na spożywaniu wyłącznie nieprzetworzonych produktów roślinnych. Kładzie nacisk na spożywanie surowych warzyw, owoców, orzechów, nasion oraz kiełków, bez ich...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem

cookies Strona korzysta z plików cookies, dzięki temu działa poprawnie. Szczegóły znajdziesz w Polityce Cookies.