Sól w diecie – co i jak?

sol-nalezy-spozywac-z-umiarem - zdjęcie

Sól to najpopularniejsza ze wszystkich znanych przypraw – przynajmniej w naszym kraju. Z badań wynika, że Polacy spożywają aż o 200% więcej soli niż zalecana dobowa norma. Choć powszechnie wiadomo, że sól jest potrzebna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, warto pamiętać, iż jej nadmiar poważnie szkodzi zdrowiu.

Sól jest niezbędna, ale w małych ilościach

Sól kuchenna to nic innego jak chlorek sodu – związek, którego nie może zabraknąć w diecie, gdyż wchodzi w skład płynów komórkowych i tkankowych i bierze udział w wielu ważnych procesach, m.in.:

  • trawieniu,
  • utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej,
  • regulacji poziomu wody w organizmie,
  • pracy mięśni,
  • przewodzeniu impulsów nerwowych.

Zalecana dawca soli to 5 g (płaska łyżeczka) na dobę. Nie oznacza to jednak, że dokładnie tyle możemy bezpiecznie dodać do porcji zupy czy sałatki. Sól występuje w niemal każdym produkcie, który kupujemy w sklepie – ma bowiem funkcje konserwujące i poprawiające smak. Najwięcej znajdziemy jej w słonych przekąskach (np. chipsach, krakersach, paluszkach) i żywności przetworzonej (gotowych sosach, daniach mrożonych, ketchupach czy zupkach instant), ale także w wędlinach, serach, konserwach, pieczywie i kiszonkach. Ponadto należy pamiętać, że zapotrzebowanie na sód zależy również od wieku – jest niższe u dzieci oraz u osób starszych.

Nadmiar soli w diecie – czym grozi?

Kontrolowanie soli w diecie nie jest łatwe i w istocie mało kto to robi. Jeżeli lubimy słone potrawy, mamy nawyk dosalania jedzenia, kupujemy przetworzone produkty i nie czytamy etykiet, prawdopodobnie spożywamy za dużo soli. Może to mieć poważne konsekwencje zdrowotne, takie jak:

  • nadciśnienie,
  • miażdżyca,
  • udar mózgu,
  • osteoporoza,
  • otyłość,
  • cukrzyca typu II,
  • obciążenie nerek,
  • rak żołądka.

Przede wszystkim sól zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też powoduje wypełnienie tętnic i wzrost ciśnienia, a to skutkuje chorobami sercowo-naczyniowymi. Wypłukuje również wapń z organizmu, stąd większe ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Jak ograniczyć spożycie soli?

Jeśli chcemy ograniczyć sól i kontrolować jej ilość w codziennym menu, musimy przede wszystkim zachować umiar i rozsądek oraz przestrzegać ogólnych zasad zdrowego odżywiania. Jeśli wyrobimy sobie dobre nawyki i będziemy się trzymać poniższych zasad, okaże się, że monitorowanie ilości soli w diecie, jest jak najbardziej możliwe:

  • najpierw spróbujmy potrawy zanim ją odruchowo dosolimy,
  • starajmy się zastąpić sól innymi przyprawami,
  • wybierajmy sól morską zamiast kuchennej,
  • unikajmy fast foodów i słonych przekąsek
  • ograniczmy spożycie gotowych produktów (także pieczywa, wędlin i serów),
  • czytajmy skład produktów (zwracajmy uwagę na ilość sodu w 100 g produktu; przyjmuje się, że 1 g sodu to ok. 2,5 g soli),
  • unikajmy też słodyczy – wbrew pozorom zawierają sól, która podkreśla słodycz,
  • jedzmy dużo owoców warzyw (ale ograniczmy kiszonki),
  • starajmy się gotować samodzielnie,
  • wybierajmy niskosodową wodę mineralną.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Serce i układ krążenia Niskie ciśnienie: czy wymaga leczenia? – przyczyny, objawy, leczenie
Niskie ciśnienie tętnicze (hipotonia, niedociśnienie, hipotensja) może wystąpić u każdej osoby, nawet małych dzieci i sportowców. Chociaż nie jest tak częste i tak niebezpieczne, jak nadciśnienie tętnicze i przeważnie nie utrudnia...
Zdrowy tryb życia Czosnek niedźwiedzi – stosowanie, właściwości, uprawa. Co musisz wiedzieć o czosnku niedźwiedzim?
Każdy z nas wie, jak cenne właściwości lecznicze posiada czosnek pospolity. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pod względem zawartości pewnych substancji przewyższa go czosnek niedźwiedzi. Jeszcze do niedawna traktowany był jako ciekawostka prz...
Informacje dla pacjenta Monocyty – o czym świadczą podwyższone monocyty?
Monocyty to komórki, które wchodzą w skład białych krwinek (leukocytów). Krążą one we krwi i w razie potrzeby wydostają się z naczyń krwionośnych do tkanek otaczających dane naczynie. W trakcie tego procesu przeistaczają się w makrofa...
Odporność, wzmocnienie organizmu Eozynofilia: o czym świadczą podwyższone eozynofile? Objawy, przyczyny, normy
Badanie krwi to jedno z podstawowych metod diagnostycznych wielu chorób. Za jego pomocą możliwe jest oznaczenie wielu parametrów, w tym eozynofilów. To jeden z rodzajów białych krwinek, które pełnią istotną funkcję w...
Informacje dla pacjenta Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak uprawiać rzeżuchę w domu?
Rzeżucha wielu osobom kojarzy się wyłącznie ze świętami wielkanocnymi. Okazuje się jednak, że ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem witamin i minerałów, dlatego warto włączać ją do diety przez cały rok.Rzeżucha – czym jest?...
Informacje dla pacjenta Czym jest hydroksyzyna (hydroxyzinum) na uspokojenie? Dawkowanie i przeciwwskazania
Gdy leki dostępne bez recepty oraz naturalne specyfiki przestają być skuteczne, zazwyczaj poszukiwane są nowe rozwiązania problemu związanego ze stresem. Jeśli mowa o <span...
Informacje dla pacjenta Witamina B12: jakie są jej właściwości? Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12
Witamina B12 utrzymuje w dobrej kondycji układ krwionośny, nerwowy czy pokarmowy. Jej niedobór stanowi częsty problem, jednak właściwa suplementacja i dieta bogata w produkty pochodzen...
Sport i fitness Kreatyna – działanie, rodzaje, właściwości i efekty suplementu dla sportowców
Kreatyna to związek azotowy, który znajduje się przede wszystkim w mięśniach człowieka. Co ciekawe, nazwa pochodzi od greckiego słowa "keras", które oznacza mięso. To właśnie ono jest najważniejszym źródłem kreatyny w naszej diecie...
Choroby skóry Glistnik jaskółcze ziele – skuteczna broń nie tylko na kurzajki. Na co pomaga i jak stosować?
Natura już od początku istnienia człowieka obdarzała go niesamowitym bogactwem ziół, które są w stanie leczyć wiele schorzeń i problemów zdrowotnych. Tak jest w przypadku glistnika - rośliny powszechnie występującej w wielu miejscach i ...

Choroby skóry Różyczka (choroba) – jakie są przyczyny, objawy i leczenie?
Chociaż różyczka należy do stosunkowo niegroźnych i łagodnych chorób wieku dziecięcego, nie znaczy to, że można ją lekceważyć. Zdarza się bowiem, że potrafi spowodować poważne p...
Choroby skóry Toczeń rumieniowaty układowy – jakie są przyczyny, objawy, leczenie?
Toczeń rumieniowaty układowy jest chorobą dość ciężką w diagnostyce. To przypadłość reumatyczna, gdzie w niektórych przypadkach pierwsze objawy dość mocno przypominają infekcję ba...
Sport i fitness Modzele, nagniotki, odciski – czym są i jak je usunąć? Sprawdzone plastry na odciski
Odciski, nagniotki i modzele potrafią mocno uprzykrzyć życie. Powodują ból, utrudniają chodzenie, wyglądają nieestetycznie. Często powstają w najmniej odpowiednim momencie, przed ważną...
Choroby męskie Zapalenie napletka i żołędzi prącia – objawy, przyczyny i skuteczne leczenie
Zapalenie napletka i żołędzi prącia to dość częsta dolegliwość u mężczyzn, która może powodować dyskomfort, ból, a czasem także niepokój. Objawy takie jak zaczerwienienie...
Serce i układ krążenia Drętwienie lewej ręki – przyczyny, choroby, leczenie
Drętwienie lewej ręki, czy też jej cierpnięcie lub mrowienie to dolegliwość, którą warto rozgraniczyć od bólu ręki. Podczas gdy drętwienie jest po prostu nieprzyjemne i...
Serce i układ krążenia Jakie są domowe sposoby na opuchnięte kostki u nóg?
Niemal każdemu dorosłemu przynajmniej raz w życiu dolegały opuchnięte kostki u nóg. Przyczyn tego stanu rzeczy może być wiele: od upału, poprzez choroby układu krążenia, na chorobach endokrynologicznych kończąc. Co s...
Informacje dla pacjenta Mniszek lekarski – właściwości, zastosowanie oraz działanie
Mniszek lekarski, potocznie nazywany mleczem lub dmuchawcem, rosnący powszechnie na trawnikach i łąkach, traktowany jest przez wielu ludzi, jako pospolity i uciążliwy do wytępienia chwast. To bylina, która łatwo wysiewa się z nasion ...
Układ oddechowy Gazometria krwi – co to za badanie i kiedy się je wykonuje?
Gazometria krwi to specjalistyczne badanie laboratoryjne, które pozwala ocenić, jak organizm radzi sobie z wymianą gazową, czyli dostarczaniem tlenu do tkanek i usuwaniem dwutle...
Choroby nowotworowe Guzek pod pachą – czy zawsze oznacza coś groźnego?
Pojawienie się guzka pod pachą budzi niepokój, zwłaszcza gdy towarzyszy mu ból, obrzęk lub zmiany skórne. Choć pierwszym skojarzeniem może być poważna choroba, najczęście...

Dlaczego my?
why-us-img

Odbiór osobisty w aptece

why-us-img

Profesjonalna obsługa

why-us-img

Szybka wysyłka

why-us-img

Legalnie działająca apteka

why-us-img

Płatność online lub za pobraniem