zdjecie zdjecie
Suma:
0,00
Do darmowej dostawy brakuje Ci 278.00 zł
Najpopularniejsze frazy
Polecane produkty
Brak produktów dla wpisanej frazy
Kategoria Dieta i odchudzanie

Krzem – pierwiastek życia i urody!

Aby zrozumieć sposób funkcjonowania naszego organizmu, warto znać jego budowę. W oparciu o tę wiedzę należałoby zrewidować, jakie substancje i w jakich proporcjach powinniśmy mu dostarczać, aby cieszyć się jak najdłużej zdrowiem. Biorąc pod uwagę skład chemiczny człowieka, najwięcej jest w ludzkim organizmie tlenu, a następnie krzemu, podczas gdy pozostałe pierwiastki występują już w wielokrotnie mniejszych ilościach. Krzem jest pierwiastkiem kluczowym dla wszystkich miękkich tkanek (ścięgna, naczynia krwionośne, układ trawienny, okostna, chrząstki, mazie stawowe). Krzem jest ważny dla zdrowia i urody

Dlaczego krzem jest tak ważny?

Krzem ma szczególne znaczenie dla życia i zdrowia ludzi, a także dla świata zwierząt i roślin. Rośliny pobierają krzem w postaci roztworów kwasów krzemu, krzemianu i koloidalnej krzemionki. Największą koncentrację krzemu w ludzkim organizmie zaobserwowano we włosach i paznokciach. Krzem wchodzi też w skład kolagenu – podstawowego białka tkanki łącznej. Jego główna rola to udział w reakcji chemicznej spajającej oddzielne włókna kolagenu i elastyny, co zapewnia tkance łącznej wytrzymałość i sprężystość Niedobór krzemu jest niebezpieczny dla zdrowia i życia człowieka. Powoduje opóźnienie wzrostu u dzieci, pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci, odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych (zwłaszcza w aorcie), choroby kości, więzadeł i inne uszkodzenia tkanki łącznej. Niski poziom krzemu utrudnia też zrastanie się złamanych kości. Krzem hamuje wchłanianie się aluminium w mózgu, więc jego niedobór przy jednoczesnym częstym kontakcie z aluminium może być jednym z czynników warunkujących rozwój choroby Alzheimera. Wykazano, że krzem bierze udział w obiegu fluoru, magnezu, glinu i innych związków mineralnych, ale szczególnie mocno oddziałuje ze strontem i wapniem. Jeden z mechanizmów oddziaływania krzemu polega na tym, że dzięki swym chemicznym właściwościom tworzy elektrycznie naładowane układy koloidalne, które mają zdolność absorbowania wirusów i mikroorganizmów chorobotwórczych groźnych dla człowieka. Z warzywami, owocami, mlekiem, mięsem i innymi produktami człowiek powinien codziennie otrzymywać 10-20mg krzemu. Ta dawka jest konieczna do normalnej aktywności życiowej, wzrostu i rozwoju organizmu. Tymczasem obecnie, spożywając wysoko przetworzoną żywność, w ciągu doby otrzymujemy z wodą i jedzeniem średnio 3,5mg krzemu, a tracimy około 9mg! Niedobór krzemu prowadzi do:
  • osteomalacji (rozmiękania kości),
  • chorób oczu, zębów, paznokci, skóry i włosów,
  • przyspieszonego zużywania się chrząstek stawowych,
  • zapaleń skóry,
  • kamieni w wątrobie i nerkach,
  • problemów naczyniowych,
  • dysbakteriozy.
Objawy niedoboru krzemu to:
  • zaburzenia stanu tkanki łącznej – choroby kości, więzadeł, rozwój osteoporozy, paradontozy, artrozy,
  • odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • sucha, nadwrażliwa skóra,
  • łamliwość i spowolniony wzrost paznokci,
  • obniżenie odporności organizmu na infekcje,
  • choroby płuc i górnych dróg oddechowych.
Przyczyny niedoboru krzemu to:
  • niedostateczne spożycie błonnika i wody mineralnej,
  • nadmiar aluminium (np. na skutek przygotowywania jedzenia w aluminiowych naczyniach),
  • okres intensywnego wzrostu u dzieci,
  • przeciążenia fizyczne.
Niedobór krzemu związany jest zwykle z ogólnym niedoborem minerałów. Nadmierne spożycie antagonistów krzemu – magnezu, potasu, chromu, witamin B2, B5 i B6, tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych trans – wpływa hamująco na wchłanianie się krzemu (z kolei większe spożywanie kwasu tłuszczowego omega-6 wpływa na zwiększenie zawartości krzemu w organizmie). Naturalne źródła krzemu to warzywa i bogate w ten pierwiastek wody mineralne. Duże ilości krzemu można znaleźć w otrębach ryżowych, pszennych i owsianych, a także w ogórkach, burakach cukrowych, białej cebuli, kapuście, pasternaku, rzodkiewkach, owsie, mączce sojowej i brązowym ryżu. Krzem to świetny kosmetyk. Oczyszcza skórę z wyprysków ropnych. Szczególnie dobre efekty przynosi mycie się wodą krzemową, a przy trądziku młodzieńczym - także jej picie. Podczas badań uczeni opracowali nową klasę organicznych związków krzemu, które pobudzają procesy regeneracji zachodzące w skórze, a biorąc udział w syntezie białek tkanki łącznej, kolagenu i elastyny, ujędrniają skórę i likwidują już utworzone zmarszczki. Krzem to wyjątkowo ważny półprzewodnik, który pozwala zamienić energię słoneczną na elektryczną. Ma właściwości piezoelektryczne. Może zmieniać jeden typ energii na inny. Krzem odpowiada za obieg energii. Około 40% naszego zdrowia jest uzależniona od zawartości krzemu w organizmie. W przypadku jego niedoboru, zaburzeniu ulega wchłanianie innych pierwiastków, ok. 70 z nich bez krzemu nie jest przyswajana. Na bazie krzemu tworzone są chlorofil i hemoglobina, niezbędne do życia dla roślin, zwierząt i człowieka. Prawidłowa zawartość krzemu w organizmie to naturalny klucz do zdrowia. Jeśli we krwi brakuje krzemu, zmniejsza się jego zawartość w ścianach naczyń krwionośnych, co powoduje utracenie komunikacji i połączenia z mózgiem. Niedobór krzemu w naczyniach jest uzupełniany wapniem, co powoduje ich twardnienie i brak elastyczności niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Zwapnienia naczyń krwionośnych są wstępem do poważnych schorzeń układu krwionośnego (tworzenie blaszek miażdżycowych). Na twardych wypustkach wapnia z łatwością osiada cholesterol, który ze względu na niedobór krzemu nie jest przyswajany, a jedynie odkładany. Niedobór krzemu w organizmie jest przyczyną wielu poważnych chorób. Grozi:
  • wylewem , gdy zawartość krzemu spada do 1,2%,
  • zawałem mięśnia sercowego, gdy zawartość krzemu spada do 1,2%,
  • cukrzycą, gdy zawartość krzemu spada do 1,4 %,
  • żółtaczką, gdy zawartość krzemu spada do 1,6%,
  • nowotworami, gdy zawartość krzemu spada do 1,3%.

Bor – dodatkowy pierwiastek  w suplemencie Silor+B

krzem suplement Bor jest niezbędny dla zachowania właściwej gospodarki wapniowej organizmu i zapobiega utracie kośćca związanej z osteoporozą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Wchłanialność wapnia bez obecności boru i krzemu nie jest możliwa. Bor ponadto podnosi poziom hormonów sterydowych człowieka i ma wpływ na aktywność komórek mózgowych. Niedobór boru pociąga za sobą zmiany w układzie kostnym i zahamowaniem tempa wzrostu. Posiada właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybicze i ściągające, wykazuje synergizm z krzemem potęgując jego działanie, stymuluje powstawanie witaminy D3, odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-magnezowej organizmu. Warto też zaznaczyć iż preparat Silor+B to skuteczna chemioprewencja ! O właściwościach tego  pierwiastka szeroko piszą naukowcy czy lekarze (Dr .Sedlak , Dr, Rybczyński , Prof.Wiernadski) Zmieniający się świat wymusza zmiany w sposobie żywienia. W nieustannym pośpiechu spożywamy produkty wielokrotnie przetwarzane i rafinowane, pozbawione właściwości odżywczych. Mamy stały kontakt z chlorowaną wodą oraz spożywany produkty mleczne, które obecnie ze względu na zanieczyszczenie środowiska zawierają duże ilości radionuklidów. Dlatego tak ważna staję się suplementacja.

Dlaczego suplement Silor+B krzem z borem?

- innowacyjna technologia monojonowa proponowana przez firmę Invex Remedies zapewnia niebywałą wchłanialność i przyswajalność minerałów na poziomie 80% !, - płynna forma produktu gwarantująca dobrą wchłanialność w całym przewodzie pokarmowym, - świetna rozpuszczalność w wodzie, dzięki zaawansowanej technologii, - składniki aktywne w postaci monojonów o wielkości 0,3 nanometra, - rozmiar cząstki krzemu i boru, formuła chemiczna gwarantują dobrą przenikalność przez błony komórkowe oraz rozpuszczalność we krwi, - alkaiczne pH preparatu umożliwia jednocześnie odkwaszanie organizmu, - wysokie stężenie krzemu, - w suplemencie brak parabenów, konserwantów,  zbędnej chemii, substancji zbrylających, zapachowych, słodzących, barwiących. Zalecane stosowanie: 3 x dziennie po 15 ml.


Malwina Bursztynowicz (kosmetolog)

Tytuł kosmetologa otrzymała w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach. Posiada również dyplom technika farmacji oraz kurs instruktora rekreacji ruchowej uzyskany w Polskiej Akademii Sportu. Ceni sobie rozwój osobisty, dlatego wciąż doszkala się w tej dziedzinie.

Aby dodać opinie o powyższym artykule - należy się zalogować

Informacje o blogu

Witamy na blogu apteki internetowej Wapteka.pl, na którym znajdziecie Państwo porady z zakresu zdrowia i medycyny, ułatwiające skuteczne zwalczanie przyczyn oraz objawów różnego rodzaju chorób, schorzeń czy problemów kosmetycznych.

Zapraszamy do lektury!

Informacje zawarte na blogu mają charakter informacyjny i nie stanowią porady medycznej oraz nie powinny zastępować konsultacji z lekarzem lub dietetykiem.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz zmienić sposób zapisu i dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.